Sta sad ocekujes, da ti da dozvolu da govoris? Daj ne pravi sprdnju, pitaj sta te interesuje.
DA!!! Ja postujem starije i govorim samo kad mi se obrate kao sad npr.!
A sad...
Kao prvo da konstatujemo da je ovo veooooma zanimljiva tema, ali!
Konstruisanje motora je malo opsirna stvar , jer mada uz pomoc danasnjih konstrukcionih softverskih resenja moze svasta, hteo bih da vas upozorim da to nije nimalo jednostavno!
Mnooogo matematike i razlicitih analitickih procesa koji ulaze u sam postupak verujem ne sumnjajuci u vasu strucnost, da bi se zadovoljili neki osnovni zahtevi i standardi, zar ne mislite da je to malko previse?
Bilo bi mi veoma drago da vidim krajnji rezultat, ali sve se nesto plasim da ce to biti neprakticno!
A sada, pitanje!!!
Malo se dotice gornje materije, kako izabrati materijal tj. aluminijumsku leguru za izradu bloka motora, jer malo sam poludeo sa solid vorksom i americkim standardima, kakve karakteristike treba, pri time mislim na sve moguce tvrdoce, cvrstoce, elasticnosti, specificne gustine, termalne izdrzljivosti, koje su tolerancije kod deformacija koje treba da izdrzi, kako da se konstruise sistem kanala za hladjenje da bi se dobio sto bolji raspored sirenja opterecenja kroz materijal, takodje vezano za to, da se ne narusi sirenje toplote kroz materijal a da se to na neki nacin poboljsa, koj materijal za cilindre, koliko kostaju po kg ili dm3, koliki sigurnosni faktor ( tako li se zove?)treba da ima zavrseni blok?
Kako materijal vrsi apsorbciju vibracija, koja mesta u bloku trebaju da se ojacaju ili preoblikuju da bi se to izvrsilo i na koj nacin?
Evropske Oznake materijala i karakteristike( koje bi usle u uzi izbor kod vas?), literatura, za mateiju vezani sajtovi i sve ostalo, hocu BRE SVE DA ZNAM! Zao mi je ako vam ovo bude predstavljalo gnjavazu ali imam previse obaveza tako da mi malo vremena ostaje da prckam po netu, a ni engleski mi nije nesto pa onda pomoc?
teziste auta nije dinamicki (tokom voznje) fiksirana tacka u odnosu na vozaca tako da i efekat momenta inercije (motor +poluga/rastojanje njegovih nosaca) razlicito utice ( na reakcije vozaca) pri promeni sile tezine kao posledici bocnih ubrzanja u krivinama.
upravljivost se menja dinamicki, da pojednostavim tezu.
staticki, svejedno je ali dinamika masa znatno komplikuje dogadjanja a narocito subjektivni osecaj i povratnu informaciju koju sasija prenosi vozacu preko sedista i volana.
otuda i razliciti osecaji voznje razlicitih automobila gde su na papiru (staticki) odnosi masa isti ( a razlikuju se tacke ucvrscenja tih masa).
ako se vec predlazu, moj favorti je Lotus Elise- mali lagan, dobro dinamciki podesen vec kao baza.
Poenta postavljanja motora centralno nije samo raspored 50-50 (to se moze uraditi i na ruge nacine) nego pomeranje mase ka centru. Time se olaksava posao vesanju i auto se lakse ubrzava pri rotaciji oko vertikalne ose i oko poprecne horizontalne ose (obratite paznju da je ubrzanje i pozitivno i negativno - usporenje).
da li ?
idealni slucaj je sva masa u tezistu, kruto telo kao tacka.
u teoriji ostvarivo, u praksi nemoguce.
u realnosti pomeranje mase ka centru MANJE ubrzava auto pri rotaciji oko vertikalne ose i time omogucava bolju stabilnost odnosno lasku kontrolu.
neki bi to nazvali i nervozitet ponasanja auta.
sto se vise mase udalje od tezista to je i veca poluga a time je i vise i brze izrazena (subjektivan osecaj vozaca) svaka pa i najmanja promena u balansu odnosno vozac mora mnogo brze da reaguje na nacin da kontrira nastalu promenu koja vrsi debalans postojeceg trajektorije.
drugim recima vozac mora preciznije i brze da reaguje na dinamcike promene sto su mase dalje od centra bez obzira sto se zadrzava 50-50 odnos.
istovremeno, centralizovana masa daje efekat da je teze izbaciti auto iz ravnoteze (volanom odnosno pogonskim tockovima) sto za posledicu ima i da je teze doci do efekta preupravljanja od strane vozaca a sto je pozeljno ako se trazi brzi prolazak kroz krivine.
centralizovana masa zahteva i veci Nm odnosno silu pokretanja tockova da bi se izazvalo isto preupravljanje u odnosu na mase koje su udaljenije.
za krivine optimalno je da mase nesto dalje od centralnog polozaja, za pravac da su mase koncentrisane u centru osa vozila, sve uz zadrzavanje istog odnosa 50-50.
koliko je to dalje od centralnog polozaja odredjuje i brzinu reakcije vozila, u praksi koliko brzo bezi zadnji ili prednji kraj pri dostizanju kriticnih momenta sila i time koliko nervozno zahteva od vozaca kontra reakciju.
najbrzi auti u krivinama su oni najnervozniji, po pravilu ali i najteze upravljivi, iz onoga sto sam do sada mogao da probam.
Ne govorimo o DREAM CAR projektima neo o necemu sto bi se nekad u ovoj zemlji moglo i napraviti. Lotus kao osnova je JAKO neuobicajena zamisao, i ako nista drugo, skupa pocetna osova.
The difference between men and boys is the price of their toys
boost je zadao parametre, nije pominjana ova zemlja niej pominjan budzet nisu pominjana komercijalna ogranicenja vec ideja o pravljenju virtuelnog auta i faze kako i zasto odabrati to i to resenje, tako sam ja shvatio
boost:
krenemo da stvaramo jednu CBC za sada " Virtualnu " mashinu
Uh.. previshe posla, samo na kratko da uletim pa pravac Göteborg
Imam odgovor od Malmberga, stvar je da se masa motora na ovaj nachin koristi za protiv dempning efekat, da su njegovi pokushaji ostali na tachki nesigurnosti, jedini koji su ovo uspeli da odrade u F1 timovi.
Inache funkcija je ugradjena u amortizere ali nije dovoljna niti 100% precizna u vremenu.
Efekat se koristi i za pojacavanje potiska zadnje osovine prilikom kochenja.
No, za sada deluje da su prava reshenja jos uvek tajne F1 timova.
Ideje dolaze od CV2 , neki modeli istih su imali protivtegove kako reche...
No, ukoliko dodje do nekih informacija, a znam da ce doci, vracamo se na taj segment.
Sad moze dalje
===================================
Sasija - Lotus Elise MK2 (hehe Opel Speedster ima istu )
Veshanje - Lotus Elise MK2
Motor - Yamaha R1 1000cc 150KS ( sa overloadom ako treba )
zadnji most prenosa - Opel F23 kombinovan sa pogonom na lanac
Tockovi- lagane 13"
Gume - Avon ACB10 185/60-13 napred 205/60-13 nazad.
Karoserija - Neka ce se naci .
Vidljivi prednji tochkovi i bez vetrobrana i vrata.
Rollbar - po pravilima za motosport
Stolar - Skalstolar av lättviktstyp.
Ovo je preuzet jedan projekat koji je usmeren na chiste trke na stazi, dakle racer koji se upravo pravi na jednom Svedskom forumu (ali stvarno ) mi se za sada drzimo Virtualnog dela i sa usmerenjem i ciljom koriscenja auta kao opisano.
===================
Later ....
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Evo ja predlazem da uzmemo McLaren F1 kao bazu. Kljuc u ruke i vozi, diskusija zavrsena.
Je l' ima sanse da se ovde odrede neka pravila ili ce ovo biti besmisleno gomilanje marki automobila i motora?
Vidim da svi favorizuju marku koju vole. Ali poenta je da trazimo mali, lak auto sa centralno postavljenim motorom. AKo se ne moze naci povoljno, onda moze i motor na drugom mestu. Ali mali i lak mora da bude!
E sad, znam da neki odve ne vole italijane, ali cinjenica je da je X mali, lak, sa centralno postavljenim motorom i izuzetno krutom karoserijom iako je targa.
Da li neko zna neki drugi auto bilo koje marke koji ispunjava nase uslove i lako je dostupan?
RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.
Ok, hajde da vidimo ima li jos neki, pa onda da izaberemo.
Verujem da je X dosta jeftiniji od mr2, mada ni on nije bas jeftin. U osrednjem stanju moze da se nadje za 2000
RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.
Posto je misljenje kao guzica (svako ga ima ) da se "ubacim" i ja malo...
Ne znam zasto bezimo od pravljenja sasije... Trenutno nema nikoga na forumu ko je to probao?
Evo moje ideje:
Zadnji pogon, menjac i diferencijal na zadnjoj osovini (Alfe sa zadnjim pogonom, ne znam da li na to mislite kad kazete "transaxle")
Boxer motor (Alfa 1,7 16V, ili neki Porsche ili Subaru - ali mislim da je Alfa sa ekonomske strane najzanimljivija) direktno upasovan na menjac (znaci, bez nekakvog brzovrteceg vratila izmedju), centralno postavljen (ispred zadnje osovine), sa overload-om. Ne mora da bude neki drastican nadpritisak, ali motor mora da 'vata visoke obrtaje (sto vise, to bolje).
Sasija - cevasta, namenski pravljena. Ako ne, onda (ovo ce Alfisti bolje da znaju) neka Alfa koja fabricki ima menjac i motor pozadi, brzovrtece vratilo i boxer motor napred. Samo na toj Alfi upakovati motor umesto zadnjeg sedista, napraviti novi firewall i zastitni kavez. Poskidati sve sto je za lepotu i za udobnost (da bi se izgubilo na tezini). Ovo sa jednim autom (broj sasije i broj motora) delimicno olaksava zivot prilikom atesta/registracije, ali nas udaljava od zahteva za izgradnjom "od nule".
Sto se namenski pravljenje sasije tice, trebalo bi da lici na nesto tipa Ariel Atom, ili tako nesto (sediste, cevke, motor, tockovi...).
(\__/)
(='.' This is Bunny. Copy and paste Bunny into
(")_(") your signature to help him gain world domination.
Comment