Ol' faithful Boost Mogu da sacekam, naravno, radije cu da sacekam nego da ponovo userem motku
Vidi, ja sam razapeo mrezu na sve strane (tehnicka sluzba, direktno Peugeot, prijatelji, mehanicari, saradnice, bivse ljubavnice itd...) u pokusaju da saznam koja je tacno konstrukcija ovog prokletog motora. U principu, da se razumemo: ako je ceo blok od Alusila, gde su stubline tretirane samo niklom, znaci bez hilzni, tu nema pomoci... Ali ako je blok od Alusila, sa celicnim kosuljicama tretiranim niklom, onda bi u principu mogle da se ubace nove kosuljice (kako izvuci stare, sta raditi sa njima?) i da se nanovo tretiraju (cime?), je li tako?
U slucaju da se termicki ubacuju celicne kosuljice u alu blok, kako se onda ta kombinacija (plus kovani klipovi) ponasa pri zagrevanju, termickom opterecenju pri sirenju materijala?
The difference between men and boys is the price of their toys
Za pocetak, skini jednu figuricu sa frizidera i vidi da li ce se zalepiti za stubline . znaci probaj magnetom da li su Al ili celicne. Ne verujem da su prohromske (u tom slucaju se nece lepiti magnet). Znaci onda ces znati da li je sve od aluminijuma ili imas celicne kosuljice.
A za slucaj da ubacujes nove kosuljice, napravice se tako da na radnoj temperaturi budu samo malo vece od alu bloka tako da nece nigde da mrdnu. Boost rece da kovani klipovi ne idu uz celicne kosuljice, ali ako se naprave od gusa onda ce biti ok.
RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.
U principu, da se razumemo: ako je ceo blok od Alusila, gde su stubline tretirane samo niklom, znaci bez hilzni, tu nema pomoci...
Ovaj 206 il nas zeza il se pravi lud
Sta bre nema pomoci, koliko puta covek da ti kaze da nema veze sto blok nema hilzne ili je ceo blok od alusila.
Ti razbusujes takav blok i bukvalno pravis hilzne znaci prelazis na drugu konstrukciju kakvu peugeot ima sa hilznama. Lineri se prave na vecu meru i presuju se u blok.
Mi cekamo odgovor sta sa cim moze i koji se materijali trpe da ne dodje do pomeranja ili brzog trosenja materijala jer se netrpe i sta s cim treba tretirati
To date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
Znaci imas celicne ili gusane hilzne/lajnere/kosuljice. Kako da se vidi da li su celicne ili gusane, nemam pojma. Ali, ako je ostatak bloka aluminijumski a upresovane su Fe+ kosuljice, znaci da sigurno mozes da ih promenis. Na primer da stavis gusane ako su tvoje celicne ili da stavis deblje ako su tvoje previse tanke za 85.5mm klip.
Na kraju, ako zakljucimo da su gusane i da mogu da se razbuse, bise sasvim ok da ih razbusis, ubacis klipove i gotovo! Bilo bi dobro tretirati ih neciem zbog smanjenja trenja i habanaj i povecanja veka, ali ako je to previse skupo i komplikuje stvar moze se i preskociti. Toliki motori rade sa gusanim hilznama bez problema...
Zagledaj malo blok. Mora da se vidi razlika izmedju celicnih kosuljica i aluminijumskog bloka. Pokusaj da izmeris spoljni precnik kosuljica da zakljucis da li mozes da izbusis za tvoje klipove.
Cekamo Boosta... sigurno ce da smisli nesto trece
RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.
Hvala na savetima, probacemo. Pokusacu i da vidim da li se vidi razlika blok/hilzna pa da premerim.
Pricao sam sa par ljudi danas, pa po toj prici auto ima celicne lajnere ulivene u blok u fabrici, tretirane niklom, ali ovo nije 100% sigurno, naravno.
The difference between men and boys is the price of their toys
Plasim se da bi alu blok pucao oko hilzni da su one ugradjene prilikom livenja (da je Al izliven oko njih). Aluminijum se znacajno skuplja prilikom hladjenja pa bi napon oko kosuljica bio veliki. Naravno, uvek moze da postoji neka caka za koju ne znam...
Mene upravo u ovoj prici najvise i brinu neke cake za koje ja/mi/On mozda ne znamo, mada mislim da On moze samo da smetne sa uma a da ne zna...
Ja sad pokusavam da vidim da li je moj motor, EW10J4 isti (odnosno da li je blok isti kao EW10J4S koji koristi 206 RC od 180KS, trebalo bi da jeste), iz sledeceg razloga:
Ma da, gotovo je 100% sigurno da imas celicne/gusane kosuljice. Samo ne znam kako na nedestruktivan nacin proveriti da li su celicne ili gusane. Ali kada pocnu da buse za nove klipove videce... Celik ce da pravi dugacku izuvijanu strugotinu, a gus sitnu izlomljenu...
Comment