Moj je TDI 110ks i po onome sto sam procitao/video na netu fabricko podesavanje 'turba i ubrizgavanja' je konzervativno, sa dosta rezerve iz razloga ekologije, pouzdanosti, dugotrajnosti... Pri tjuningu sve ovo postaje sekundarno, ne zanemareno (ili da?), ali sekundarno, performanse su primarne. I kao sto ces ti brick sada reci: 'eh, video/procitao na netu' - nemas nikakve osnove da tvrdis da je njihovo misljenje manje validno od tvog Posebno sto se ova vrsta tjuninga radi i u Evropi, SEAT-a nema u USA, a ima puno SEAT-a (pre svega) koji su ovako 'budzeni'
ja sam moje stekao na osnovu iskustva, i video u praksi 5 od 12 bas TDI 1100 motora koji su se razbucali u opsegu 120-140.000km odnosno 2 i po do 4 godine. svi novi, svi savresno i pedantno odrzavani od strane prfoesionalnih servisa po ovlascenju fabrike a pod nadzorom sefa voznog parka sa podosta iskustva, i bez ogranicenja budzeta za odrzavanje.
meni lici da su ti motori vec prebudzeni, i pretjunirani iznad maximuma koji dopusta hardver motora.
ne kazem da ti tok ideja ne valja, cak stavise logika je na mestu da ce povecanje zapremine turbine vecom i jaci pritisak nabijanja uneti vise vazduha u motor i tu nema sta da se doda.
ali, da li ce i koliko dugo to sam motor otrpeti da se ne razleti u sitne komadice. ja sam pristalica da se motor pravi tako da se odrzi u zivotu duze od jedne trke, ili 20 krugova piste ili par meseci igranja u voznji.
ono, motor mora biti pouzdan i poslusan uvek, i leti na +45 i zimi na -30C, i na moru i na 2000 metara iznad mora na planinskom prevoju sa razredjenim vazduhom i punim opterecenjem vozila kako je vec fabrika predvidela.
ono, motor je super izdrzao jedno trkanje od 400metara ja ne priznajem za dokaz da je savladana termodinamika sagorevanja i hardvera motora na nivou dovoljnom za pouzdanu celogodisnju upotrebu bez ogranicenja po bilo cemu tog motora.
dakle, ja o tome pricam. o pristupu koji je ponovljiv na svakom motoru tog tipa, merljivo i da izdrzi bar uobicajeni prosek ostalih slicnih motora svog doba/godista.
a to je za dizel bar 400.000km minimum bez greske.
ja za takve TDI 110 ne znam i nisam cuo, a za one sa problemima gde je prva cifra 1 ili 2 od x00.000km sam cuo a neke i licno upoznao (recimo slucaj usera efi sa VG foruma koga licno znam).
mozda je kriterijum jak, sta ces, niko nije savrsen ali jeste zasigurno dostizan kao sto je praksa pokazala za neke dizel motore.
uostalom i sam TDI od 90 konja je mnogo stabilniji i pouzdaniji motor, barem u praksi i otprilike onaj optimum, blizu maximuma koji hardver izdrzava.
danas je VW na tim motorima odredio limit od 105 KS, sa razlogom ili ne videcemo.
ne bih da te pokolebam, samo iznosim da medalja "vise konja" ima i drugu stranu price, onu koja se redje prica i teze se ima sluha da se saslusa pre odluke o ulasku u projekat.
o tome tjuneri o u SAD i ovde i bilo gde slabo vole da pricaju, a jos teze daju brojke, dijagrame sa merenja motora i slicne egzaktne pokazatelje efekta ulozenog truda.
mislim, tehnicki je (skoro) sve moguce postici i usavrsiti ali je pitanje mere i svrhe, odnosno sta se dobija za ulozeni novac.
kazem, voleo bih da vidim rezultate i eto "progledam" drugim ocima, umesto da vidim da VW reterira pa povlaci te svoje izdignute po snazi motore jedan za drugim (vise nema niti TDI od 160, niti 150 niti 130 niti 110 konja u ponudi a da je 1896 kubika- samo jedan i to okruglo 105 konja). pitam se pitam zasto

Comment