aceton u benzin (bud-alaština) a etanol?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zverko
    CBC Senator XXL
    • 19.08.2005
    • 7085
    • BGD
    • Audi A4

Originally posted by mikimazda
    ja sada na tom linku procitah da je bolje da se gorivo ugreje pred samo ubrizgavanje?cek malo nije li to obrnuto ili sam ja nesto permutovao?
    206 daje silne neke pare nebi li oladio gorivo...
    deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• X9
      CBC Senator XXL
      • 28.06.2005
      • 3179
      • Wien-Sabac
      • RX-8 i X-9

zato sam i reagovao....
      znaci onaj link gore je totalno out...
      "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• 206
        Admin od ispočetka :)
        • 09.12.2004
        • 9548
        • Beograd
        • 206

Procitao sam gore navedeni link, mogu vam reci da vecu gomilu gluposti na jednom mestu u zivotu video nisam.

Ako vam se vec sipa nesto u benzin, sipajte etanol, 4-5%, imate i vecu oktansku vrednost i efekat hladjenja bolji nego sa obicnim benzinom. Ne znam koliko kosta, ali pitajte sami:

http://www.poslovni-imenik.co.yu/gram/a ... etanol.htm
        The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• X9
          CBC Senator XXL
          • 28.06.2005
          • 3179
          • Wien-Sabac
          • RX-8 i X-9

od 99% ili moze i onaj od 96%?

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• 206
            • 09.12.2004
            • 9548
            • Beograd
            • 206

Pa kad sipas benzin, sipas li 96% ili 100% benzin?

Comment

• X9
              CBC Senator XXL
              • 28.06.2005
              • 3179
              • Wien-Sabac
              • RX-8 i X-9

Nemam pojma-to je vec visoka matematika za nas end-user-e

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• sezdesetdevetka
                CBC Član
                • 25.11.2007
                • 76
                • Vrbas

Ono za antifriz nije bila nikakva laž.
                Nije ga potrošio za par sekundi kako neki komentarišu text koji ne čitaju od početka do kraja al ga je potrošio čak ga je i provozao krug kroz ulice sve pod punim gasom a iza njega dim.Inače taj BMW je imao potrošnju od 25 litara sad se već nesećam da li u gradu ili na otvorenom.
                Sve ovo nije prošlo bez posledica naravno posle ovoga taj auto više nije bio ono što je bio čak i kada je skinuo rezervoar za gorivo očistio karburator i produvao cevi za gorivo.Vrlo brzo je prodat za sitne pare
                Iza svega ovog bi trebalo biti naravoučenije SIPAJ TO ŠTO IMAŠ I VOZI MIŠKO
                Niko nije savrsen

Comment

• drsarac3
                  CBC Član
                  • 04.11.2007
                  • 18
                  • Novi Sad

hm, a mrmot
                  otiso je svak ko valja

Comment

• 206
                    • 09.12.2004
                    • 9548
                    • Beograd
                    • 206

Dobro, dosta.

Comment

• zverko
                      CBC Senator XXL
                      • 19.08.2005
                      • 7085
                      • BGD
                      • Audi A4

Re: aceton u benzin

aj da malo osvezimo temu ali opet malo ozbiljnije nego sto je krenula. mod bi mogao i da prepravi naslov umesto aceton da stavi etanol. vec par dana dzaram po netu o tome podstaknut prvo cenom goriva a onda i voznjom u otomobilu koji ga trosi (vrbas, flowerpower). Ono sto sam pronasao na netu je da je brazil trenutno vodeca zemlja u proizvodnji etanola bas iz razloga i muke koju mi sada mucimo a to je visoka cena energenata (benzin i nafta) . sto ce reci da je sezdesetih godina 20. veka brazil nacinio odlucujuci industrijski pomak usvajanjem energetske politike koja promovise etanol kao motorno gorivo. Stoga danas Brazil proizvodi preko 4milijarde galona etanola za automobile iz secerne trske a SAD su odmah iza sa neki 3milijarde galona godisnje.
                      Sredinom 70.ih vlada brazila lansirala je program alkoholnog goriva i koristeci razne vrste podrske taj program se pokazao kao vrlo uspesan. Do 1980. etanol je zauzeo veci deo transportnog sektora nego benzin. U periodu od 1975 do 2002 etanol je bio zamena za 210 milijardi benzina donoseci zemlji ustedu od 52 milijarde dolara. Proizvodnja jednog galona etanola po nekim procenama brazil kosta 50 centi i zbog liberalizacije trzista alkohola cena tog goriva je za nekih 33% povoljnija od bezina. itd i td... koga intersuje vise detalja moze to procitati ovde

e sad sta je mene navelo da pisem o na ovu temu, naravno kao i uvek nasa drzava i odnos prema ovako nekim prostim stvarima koje bi svima olaksale i ulesale zivot. elem, odem na link koji je onomad 206 postavio tj da pogledam koje se to firme kod nas bave proizvodnjom etanola kad ono cvrc...dead link tj na toj adresi nema vise te reklame. kopam kopam kopam i nadjem ovo:

obratite paznju na text pisan crvenim fontom

nije me mrzelo i da nadjem taj zakon tj predlog zakona i evo sta on kaze:

a ja prenosim ovaj deo koji se odnosi na trgovinu i nista mi nije jasno.

IV. PROMET

Član 10.

Sirovine prirodnog porekla koje sadrže ugljene hidrate i od kojih se proizvodi etanol mogu se slobodno kupovati odnosno prodavati.

Preduzeće, odnosno drugo pravno i fizičko lice dužno je da proizvedeni sirovi etanol kao sporedni proizvod u tehnološkom procesu proizvodnje za stočnu hranu, proda isključivo proizvođaču etanola.

Prodaja etanola vrši se u rinfuznom stanju ili u originalnom pakovanju.

Zabranjena je kupovina ili prodaja etanola u rinfuznom stanju i originalnom pakovanju radi dalje preprodaje.

Zabranjeno je fizičkom licu prodavati etanol u rinfuznom stanju.
                      Odredba iz stava 5. ovog člana ne odnosi se na tehnički etanol.

Član 11.
                      Proizvođač žestokih alkoholnih pića o kupovini etanola izveštava nadležnog republičkog poljoprivrednog inspektora pismeno najkasnije na dan preuzimanja etanola.

Prodavac etanola dužan je da o prodaji etanola izvesti Ministarstvo pismeno najkasnije na dan isporuke etanola.

Izveštaj iz stava 2. ovog člana sadrži: naziv i adresu kupca, vrstu etanola, isporučenu količinu etanola i datum isporuke.
                      Etanol u originalnom pakovanju može da stavi u promet proizvođač etanola ili preduzeće, odnosno drugo pravno lice koje je registrovano za obavljanje delatnosti prometa robe, pod uslovom da je taj etanol kupilo neposredno od proizvođača.

Član 12.
                      Proizvođač, odnosno prodavac etanola dužan je da vodi evidenciju o prodatom etanolu, koja sadrži: naziv i adresu kupca, količinu, kvalitet i vrstu etanola, broj i datum otpremnice i registarski broj i vlasništvo vozila kojim se kupljeni etanol transportuje.

Član 13.
                      Kupac, odnosno korisnik etanola dužan je da vodi evidenciju o upotrebi kupljenog etanola, koja sadrži: naziv i adresu proizvođača odnosno prodavca etanola, broj i datum otpremnice, količinu, vrstu i kvalitet etanola i namenu za koju je kupljeni etanol upotrebljen.

dakle, apsolutni etanol ne moze da kupi fizicko lice ili mozda i moze ali ne znam gde i ne znam od koga. bas cu sutra da pozovem ovu kucu i da ih pitam sta i kako. Sve u svemu, nije mi jasno zasto se kod nas ne primenjuje nesto sto tamo negde u dzungli postoji vec 30god . nemoj samo neko da mi kaze da je u pitanju naftni lobi posto kapiram da je tamo mnogo jaci nego kod nas. jednostavno mislim da je sve stvar drzave i nesposobnosti nekih ludi koji sede na nekim mestima na kojima ne bi trebali da sede a posto se ovim doticemo politike ja vise necu nista pisati da ne bi bila drama. ako neko od vas ima nesto da kaze na sve ovo neka izvoli ili ako neko zna gde se i pod kojim uslovima moze kupiti apsolutni etanol neka podeli sa nama. dakle u americi se uveliko vozi ili mesavina ili cist etanol pa kapiram sto ne bismo i mi.

Comment

• UkiMazda
                        CBC Senator XXL
                        • 16.11.2007
                        • 444
                        • Beograd
                        • Alfa 156 2.0TS

Nemam sta da dodam jer nemam nikakva saznanja o etanolu, ali je ovo svakako vrlo zanimljiva tema, nastavicu da je pratim jer i mene interesuje sve oko toga, pa ko nesto zna neka se raspise, siguran sam da nas sve interesuje bilo koji nacin poboljsanja sagorevanja i ekonomicnost
                        Pozdrav

Comment

• Blade
                          CBC Veteran
                          • 14.05.2007
                          • 101
                          • Zemun , Srbija
                          • 4 5 Alfi

Pa zabrana prodaje verovatno da ne bi pravili kucne varijante absenta i votke umiru ljudi od cirkanja toga
                          viewtopic.php?p=286805#p286805

Comment

• zverko
                            CBC Senator XXL
                            • 19.08.2005
                            • 7085
                            • BGD
                            • Audi A4

umiru ovde ljudi od mnogo cega drugog pa nista...

Comment

• Pekar
                              CBC Član
                              • 15.11.2007
                              • 95
                              • Beograd

Citao sam jednom u auto-bildu o tome u brazilu. Kazu da fiat tamo drzi trziste, i da sve modele za Brazil prave da mogu da koriste etanol. Svaki benzinski motor moze da ide na etanol, samo trebaju neke prepravke(drugaciji materijal za vodove goriva,alkohol je korozivan, i ne isparava ispod 15 stepeni, bilo bi tesko paljenje na temperaturama nizim od te)

Comment

• ale944
                                CBC Senator XXL
                                • 20.03.2006
                                • 1457
                                • Beograd

i trebaju vece dizne... etanol kao i svi alkoholi ima OH grupu, tj. sadrzi kiseonik u sebi, u tecnom obliku, tako da se dobije mali efekat turba,nitra, kako god, unosis dodatnu kolicinu kiseonika sa samim gorivom.
                                kod metanola je maseni udeo OH grupe veci nego kod etanola, i pa se taj efekat jos vise oseti.
                                prosto receno atmo motor na metanol ce imati snagu kao turbo na benzin iste zapremine, ali je potrosnja metanola mnogo veca od benzina, bas zbog toga sto dobar deo potrosene kolicine je ustvari kiseonik.
                                http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

Working...
                                X