Rubi vidim odlično vlada temom.Elem, ko o čemu Tetak o motociklima....Kawasaki je na ZX 7R(pre više od 10-tak godina) prvi put u serijskoj upotrebi ugradio Ram Air.Radilo se o dva otvora na oklopu iz kojih je rebrastim crevima vazduh išau u air box a odatle u 4 karburatora.Ovo je jako lepo radilo pa su i ostali a pre svega Honda to isto uradila samo pod drugim imenom.Trenutni vrh je isti ovaj sistem na Kawi ZX 6R i ZX 10R samo sada sa udružen sa sistemom direktnog ubrizgavanja i koji daje kod ZX 6R iz 636 ccm oko 136 ks na 14000 rpm.Stoper se uključuje na 16000 rpm.....Možete samo da zamislite šta se dešava tek u mašini od 1000 ccm!
Da zaboravio sam i ja da dodam posto sam upravo imao ZXR750R. Moj je TETAK bio noviji 92-95god onaj sa jednim usisom, pa zatim pravac, dalje fabricki bez filtera vazduha i pravac u karburatore. Podatak +4KS
Znaci jedino je ram-air na motorciklima vredan pomena. Danas jedan ZX10R ima 10-tak KS vise zahvaljujuci ram-air-u. Znaci dobitak od 3-5% snage...nije za bacanje
To date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
Comment