Sredstva za ispiranje motora

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dalibor Vukić
    CBC Senator
    • 08.09.2009
    • 279
    • Beograd

Re: Sredstva za ispiranje motora

Ispiranje motora se primenjuje samo ako u motoru postoje naslage. Najgora stvar za motor je katran koji nastaje u teškim uslovima rada - npr letnje gužve po Beogradu. Ako je ulje pri zameni dosta tamno i pored redovne zamene, to je dovoljan razlog da se bar pri svakoj drugoj-trećoj zameni motor ispere. Ako baš treba proveriti ima li naslaga, najlakše je zagrebati dno kartera kroz otvor za ispuštanje ulja.

Čišćenje je najbolje, ali i najskuplje odraditi sa uljem za ispiranje koje se vozi do 1000km ili dodavanjem aditiva za koji se primenjuje isti postupak.

Comment

• Ognjen
      CBC Senator XXL
      • 21.02.2008
      • 438
      • Novi Beograd
      • -

@Vidan KV
      Znaci ne da moze, nego mora.

@Zverko
      Ovaj prvi link je taj koji se sipa, pa se vozi jos 100-300km sa izbegavanjem naglih ubrzanja i visokih obrtaja. To mi nesto frka da vozim u motoru i razmisljam. Ali ovaj drugi mi se cini odlican, tako da ide Liqui moly Engine Clean ili Wurth sredstvo za ciscenje motora. Videcu samo sta je lakse za nabavku.

@Dalibor Vukic
      Kakvo je to ulje za ispiranje motora koje se vozi 1000km?

Comment

• Dalibor Vukić
        CBC Senator
        • 08.09.2009
        • 279
        • Beograd

U pitanju je 0W-20, samo što ja ne nađe ništa osim Mobila za preko 2000din/l, što je potpuno nerealna cena jer je cena u SAD 30$/gal. Osim za ispiranje koristi se i kao motorno ulje za neke Fordove i neke hibride. Ima i Lukoil svoje, nisam ga našao na pumpama, a mrzelo me da pokušam da kontaktiram nekog iz Lukoila i saznam da li se uopšte uvozi na srpsko tržište. Možda se do sada promenila situacija pa može da se nađe, cena mu je sigurno pristojna.

Comment

• low rider
          CBC Senator XXL
          • 03.04.2006
          • 613
          • Beograd

Koliko znam takvi tretmani nisu preporucljivi za stare motore ili one sa tragicnom servisnom istorijom.
          Kod matorih motora, ta prljavstina cesto dihtuje motor, pa desi se da posle pranja motor na spojevima procuri. Pored toga postoji prica da ako je motor pun naslaga, takvo sredstvo moze da dovede do otkidanja veceg komada prljavstine koji zatim moze da zapusi neki od uljnih kanala ili osteti pumpu.

Licno sam video 206 sa 2.0 HDI motorom, iz uvoza, par godina star... Vlasnik ga dovezao kod majstora posto je u roku od 100km dva puta zamenio ulje koje je gotovo trenutno postajalo noc crno. Motor otvoren, samo u glavi koju sam video je bilo kilogram cvrstog katrana.

Comment

• Srdjan
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 2416
            • Bajina Basta/Beograd

Na tom motoru onda nije neko menjao ulje 50k km.
            Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• Dalibor Vukić
              CBC Senator
              • 08.09.2009
              • 279
              • Beograd

Deterdženati u aditivu ili ulju za čišćenje, lagano razgrađuju naslage tako da će teško doći do odvaljivanja nekog komada. Pa i motorna ulja, naročito ona sa SL tj CF-4 i boljom specifikacijom sadrže deterdžente. Čistio sam motore koji su totalno zakoksovali i nikad nije bilo posledica zbog čišćenja. Jedino što u tom slučaju hemijsko čišćenje nema dejstva, nego mora da se skine karter i poklopac ventila i ukloni najveći deo taloga. Ali i tad je neophodno pri zameni ulja ispirati motor, kako bi i kanali bili pročišćeni. I šta tačno prljavština može da zadihtuje, kad se i ne taloži tamo gde bi moglo da procuri.

Comment

• zverko
                CBC Senator XXL
                • 19.08.2005
                • 7085
                • BGD
                • Audi A4

Najbolje bi bilo da se sune Omega907 ali nesto nema Dore da iscima Boosta da posalje iz svedsku...
                deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• markofpi
                  CBC Senator XXL
                  • 27.07.2006
                  • 1552
                  • Bezanijska Kosa

Ajde ljudi uozbiljite se! Mene ovo isto zanima, jer sam kupio auto sa nepoznatom istorijom, xxx km iza sebe, pa ako stvarno ne skodi uradio bih to iz preventive. Mene samo zanimaju posledice, ako ih garantovano nema ili nisu poznate onda cu to odraditi.

Comment

• zverko
                    CBC Senator XXL
                    • 19.08.2005
                    • 7085
                    • BGD
                    • Audi A4

nema posledica... slobodno odradi ispiranje nekim od ovih krstenih ispiraca. u principu moze da se desi da dodje do produvavanja ali ako ti je motor u takvom stanju da ti koks drzi kompresiju onda do moga poso i auto i sve...

Comment

• nikaragva
                      CBC Senator XXL
                      • 03.06.2008
                      • 521
                      • B. Palanka
                      • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Jel se taj "deterdzent" sipa u staro ulje u motoru, pa posle sve zajedno prospe?

Comment

• zverko
                        CBC Senator XXL
                        • 19.08.2005
                        • 7085
                        • BGD
                        • Audi A4

a sta ti mislis, ajde onako logicno razmisljajuci...

Comment

• nikaragva
                          CBC Senator XXL
                          • 03.06.2008
                          • 521
                          • B. Palanka
                          • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Logicki ili ti vulkanski nacin razmisljanja namece dve opcije, prva: da se to moze sipati u staro ulje pa sve zajedno posle prosuti, druga: da se prospe staro ulje i da se lepo uspe samo taj deterdzent, posto je spominjano da se moze cistiti i nekim uljima. Taj deterdzent moze npr. da podmazuje, jer to je i jeste neko ulje sa deterdzentom zapravo, ali ne zadugo, jer nije predvidjen za to. Posle 10-15 minuta ga prospes.
                          Kao sto logicno deluje da prvo prospes stari pasulj iz sherpe pa onda uspes feri i lepo to operes.
                          Zato sam i pitao. Da sam logikom dosao do jedne opcije, jbg ne bi pitao.

Comment

• zverko
                            CBC Senator XXL
                            • 19.08.2005
                            • 7085
                            • BGD
                            • Audi A4

pa i nije ti neka logika. kako mislis da auto radi na aditivu od 300ml ustvari radio bi tih 15min taman toliko bi mu trebalo da obrne lezajeve radilice svi ti aditivi su na bazi neke hemije koja je osiromasena ugljenikom pa ceo sklop tako funkcionise da veze ugljenik i derivate sagorelog ulja za sebe.

Comment

• markofpi
                              CBC Senator XXL
                              • 27.07.2006
                              • 1552
                              • Bezanijska Kosa

Vidim da se spominje preporuka proizvodjaca, pa shodno tome da li neko zna sta Renault preporucuje za njihove dCi motore!? Takodje, postoji li razlika u sredstvima za ispiranje motora za benzinske i dizel motore!? I na kraju gde je najpovoljnije (znam da ne kostaju puno ali posto mi nije hito kupicu ka budem u prolazu)!?

Comment

• zverko
                                CBC Senator XXL
                                • 19.08.2005
                                • 7085
                                • BGD
                                • Audi A4

nema razlike dal' je dizel ili benzin u pitanju i koja je marka automobila. LM mozete kupiti direktno od uvoznika u zemunu u prvomajskoj 110.

Comment

Working...
                                X