Zasto je izmisljen zupcasti kais?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Tako da argument o duzini voznje nije konzistentan, vise vek zavisi od korisnika i kvaliteta komponente, nego da li je lanac ili kais. Sve "preko" 100 000 km je nepotrebno razmatrati, jer je vec nastao trenutak za "veliki" pregled motora.
    generalno, licni stav..

ne bih se slozio bas u svemu, zasto se kao kupci navikavamo da je 100.000km nesto kao posebno dostignuce i da je uopste potreban nekakav veliki servis.

kais moze preko 100k km, ali....kais ima ograniceni vremenski radni vek.
    barem u uputstvima proizvodjaca sto auta sto kaiseva obicno pise zamena na xx.000km ili 5 godina.
    i nije samo kais u pitanju, citav niz delova se kao mora menjati (lezajevi tzv spaneri) iako ti isti tj vrlo slicni lezajevi u tockovima (glavcinama) izdrzavaju mnogo duze i mnogo veca opterecenja.
    postoje lezajevi for life, nikada se ne menjaju za mnoooogo veca opterecenja i gore uslove rada tako da tehnologija nije uzrok.

lanac nema takav normativ, cak stavise retko se ikada menja u prosecnom zivotu jednog motora.
    15 godina ili 200-300.000km je sasvim ocekivana standardna vrednost jednog lanca u savremenom motoru.

zasto bi se ikada nesto diralo oko motora, kupis frizider ukljucis radi, isto kupis TV radi, kupis telefon radi, kupis cipele to funckionise dok se ne pohaba, isto odeca i hiljade drugih industrijskih proizvoda gde nije uobicajen pojam velikog servisa (ma sta da je to), nekakvih preventivnih zamena delova u nekom vremenskom roku i slicno.

za auto je smisljeno raznoraznih "nuznih" poseta ovlascenim servisima da bi se extra para jos uteralo u dzep fabrikama.

do nedavno je bio trend kod evropskih proizvodjaca (nekih) da se obicna zamena sijalice mora izvrsiti u ovlasecnom servisu, da kosta reda 100-200 eura (rad naravno sijalica je smesna pomena kao iznos) a pri tome se bespotrebno iskomplikovala procedura.

do te mere da je postalo bespredmetna obaveza iz zakona da vozac poseduje rezervne sijalice...nemoguca zamena pokvarene na putu.

EU komisija je propisala direktivu (ili za sada samo predlog ne znam tacno) da ubuduce nece moci nijedan auto da se prodaje u EU ako ne moze vozac sam da zameni sijalice.

do te mere je bahatost proizvodjaca ( filozofije namicanja para) otisla da se i od najprostije moguce sitnice pravi "problem"koji jedino servis moze da otkloni.

ionako odavno postoji neoficijelna prica da auto u delovima kosta 4-5 puta u odnosu na komplet (ceo auto) , politika cena je vrlo cudna u auto biznisu ne od juce.
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• M-power
      Moderator
      • 10.01.2005
      • 10060
      • Bg; Banovo Brdo
      • CorsaC, astra H,

Originally posted by Vladd
      Naime, ta "uobrazena" gospoda nisu zadnjih 15 godina nista fundamentalno (ili neki veci zahvat) radili na motorima (u smislu konstrukcije, ne pribora ili sminke).
      Poz.
      Lupio pa ostao ziv.

PS: Riki Martin je peder....no nije tema ovog razgovora =]
      To date there has never been a faster car built for the public road and,
      it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Who ist Riki Martin?
        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• alt+64
          CBC Senator XXL
          • 27.02.2006
          • 571
          • bgd

A da li je kais ili lanac, to je tema (zasto li te asocira ne Martina).
          Lancem za radijator, pa kaisem u glavu.
          Sta drugo

Comment

• Black Knight
            CBC Senator XXL
            • 13.10.2004
            • 2020
            • Novi Beograd, kicblo

Originally posted by alt+64
            A da li je kais ili lanac, to je tema (zasto li te asocira ne Martina).
            Lancem za radijator, pa kaisem u glavu.
            Sta drugo
            kad vec offujemo...

ja bi obrnuto...kaisem za radiator a lanacem u glavu!!!
            Injection is good,but I'd rather be blown!

Comment

• M-power
              Moderator
              • 10.01.2005
              • 10060
              • Bg; Banovo Brdo
              • CorsaC, astra H,

Misim sta reci!

Gledao sam na jutarnjem programu da poslednjih dana ljudi imaju povecan apetit za svadjom i raspravom sa propracenom pojacanom nervozom....zasto li?

Covek koji muca i kada pise na tastaturi....Vladd

PS: M-power = mocan (otvori oci!)

Comment

• shadow
                CBC Senator XXL
                • 23.09.2005
                • 555
                • Beograd

Originally posted by M-power
                Gledao sam na jutarnjem programu da poslednjih dana ljudi imaju povecan apetit za svadjom i raspravom sa propracenom pojacanom nervozom....zasto li?
                Stvarno bilo na jutarnjem programu? Posto sam i ja primetio iste simptome u okruzenju oko sebe
                My crew is all fired up
                Y'all better just wise up

Comment

• Vladd
                  CBC Senator XXL
                  • 09.07.2006
                  • 581
                  • NBG

Originally posted by M-power
                  Misim sta reci!

Covek koji muca i kada pise na tastaturi....Vladd

PS: M-power = mocan (otvori oci!)
                  E sramota je, i za neki deciji forum da moderator odrzava i podrzava nivo razgovora.
                  Sta si se ti edukovao na tv-u je tvoja stvar. Mozes da otvoris tred o informisanosti.

A mucam, valjda zato sto sam nesto jako dddefektan.

Poz, i cestitke

Comment

• M-power
                    Moderator
                    • 10.01.2005
                    • 10060
                    • Bg; Banovo Brdo
                    • CorsaC, astra H,

Sramota je sto ne reagujem adekvatno na takve provokacije.
                    Ne podrzavam zato sam i zaobisao tvoje provokacije ali naravno tebi nije dosta.
                    Javna opomena!

Comment

• BOOST
                      Founder - Admin od Začetka
                      • 29.09.2004
                      • 8726
                      • Gislaved//Sweden
                      • SAAB 9000 AERO R; SA

I moderatori su ljudi, sta se servira to se jede, pravilo isto za svakoga.

LOCK
                      Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                      move your mind

Comment

Working...
                      X