Originally posted by Dora
Iridijum svecice
Collapse
X
-
Te trokrake svecice su cista gluposti i nista vise...Varnica nastaje uvek izmedju elektrode i jednog od kraka, nikad se ne grana na 3 razlicite strane odnosno na sva tri kraka, tako da je postojanje vise od 1 kraka na svecici, cist marketing...Samo dobijas jos ekstra metala koji moze da pocne da se usijava i gori.
Ja koristim NGK Platinum, a uskoro (kad zavrsim motor) prelazim na Denso Iridium. Sto se tice NGK, sa svim glupostima, mrcvarenjima koje taj motor podnosi, i sa N2O, svecice savrseno rade, sagorevaju lepo sve naslage, ne gore, nema problema sa hladnim startom (za razliku od Boscha koji sam ranije imao), ne znam kome treba ista bolje.
Comment
-
-
Denso Iridijum nemaju adekvatnog suparnika. Sta je ustvari vazno kod svecice? Da je temperatura topljenja metala od kojeg su najvisa (iridijum) da bi mogle da budu tanke (0,6mm) i da bi trajale najduze. Naravno da je bitno i specifican otpor (provodnost) tog materijala a tu nije iridijum najbolji vec bakar ili srebro koji se najbrze trose. Taj jedini nedostatak je kompenziran najtanjim vrhom (dobrim fokusiranjem ionizacijske putanje).Smatram da je iridijum zbog svoje cene preterivanje a kao najbolji kompromis cena-kvalitet preporucujem NGK V. Vazi i za LPG i za benzin i za sofisticirane sisteme paljenja a posebno za one koji losije rade. Ovde mislim na manji napon (pre svega onaj od oko 20kV kod najklasicnijeg paljenja) i manju energiju iskre (cesto kod savremenijih paljenja od 40kV ali sa kracim trajanjem i manjom energijom koja normalno zadovoljava). Sve je u sustini dobro dok ne pocnu kablovi i ostali elementi na putu da spricaju (rasipaju) okolo visoki napon. Najcesce su upravo ti problemi veci nego sam izbor svecice mada je sve vazno a trazimo da se priblizimo idealnom koliko je to moguce finansijski i tehnicki. Sve je u igri, naravno.
Comment
-
-
Nikola, objasni mi zasto je jedna jedina marka (Golden Lodge) jedina koja se preporucuje za Alfine boxer motore. Ja zaista nisam spreman da priznam da sam toliko glup da verujem u to. Tebe pitam zato sto vozis Alfu odn. tvoj otac jos duze a pitanje vazi i za sve ostale koji voze takve motore a i za one druge koji mogu da ponude tehnicki tacno objasnjenje. Jel iko probao npr. iridijum svecicu sa tim motorom? Kakvi su komentari? Jedino sto mogu sigurno da tvrdim to je da vise krakova maskiraju anodu i kontakt sa masom smese za sagorevanje a to je najgore moguce sto postoji.Komentari?
Comment
-
-
Marketing, ekonomski razlozi i razni dilovi sa proizvodjacima.
Ko bi jos ikad cuo za Eqyem svecice, da nisu prva ugradnja u Peugeot? Naravno, guranje nepoznatih marki osim marketinga za nepoznate firme (sto pretpostavljam, placaju), ima prednost i u tome sto su naravno jeftinije (ne obavezno i losije) od marki kao Bosch, Denso, NGK...
Ne moze Bog da me ubedi da je Eqyem bolji od NGK, na primer...Znaci razlozi zasto se neka svecica preporucuje za ugradnju u taj i taj model auta sigurno nemaju bas previse veze sa radom motora sa BAS tom svecicom, vec sa nekim drugim stvarima, po mom misljenju.
Comment
-
-
Ma nisi pogresio 206. Kostaju kao "zlato" ali nisu od zlata nego od jos mnogo skupljeg materijala a koji JEDINI omogucava da anoda bude toliko tanka a da se ne stopi. Vrh je ustvari masiv iridijum nego ga ima malo inace bi im cena bila ne pitaj. Ja bi pre rekao nesto drugo u vezi sa ovim topicom a sto je u direktnoj vezi. Vazno je sve od paljenja (vrste i kvaliteta) preko kablova (isto) do svecice. Naravno da ako se pravi neki motor da se zna i za sta posebno treba da sluzi pa u skladu sa tim se i rade odredjene stvari. Kod tuninga nista vise nije i ne treba da bude isto. Mi svi pomalo preplicemo tuning i obican zivot pa cesto treba imati talenta da se sve adekvatno shvati da ne dodje do zabune.Svaki overkill kosta i pitanje je koliko to ima svrhe a da je najbolje i vise od toga to niko ne osporava. Uvek se nekako namece pitanje sta mi kao potencijalni kupci automobila dobijamo fabricki ugradjeno a da je ekstra klasa i tesko da moze bolje. Ako neko uzme da tunira los auto to znaci da ga pravi od pocetka? U tom slucaju ja bi radije izabrao za bazu nesto solidnije nego da upadam u troskove koji ne donose ni blizu neki zaista super rezultat kad se vec ulaze toliki trud oko toga. Na srecu, automobili su sve bolji i bolji sto se tehnickih resenja tice pa je laksa situacija. Ili ne vidimo stare "bisere"
Comment
-
-
Originally posted by dranixNikola, objasni mi zasto je jedna jedina marka (Golden Lodge) jedina koja se preporucuje za Alfine boxer motore.)
Originally posted by dranixJa zaista nisam spreman da priznam da sam toliko glup da verujem u to.
Originally posted by dranixTebe pitam zato sto vozis Alfu odn. tvoj otac jos duze a pitanje vazi i za sve ostale koji voze takve motore a i za one druge koji mogu da ponude tehnicki tacno objasnjenje. Jel iko probao npr. iridijum svecicu sa tim motorom? Kakvi su komentari?
Originally posted by dranixJedino sto mogu sigurno da tvrdim to je da vise krakova maskiraju anodu i kontakt sa masom smese za sagorevanje a to je najgore moguce sto postoji.Komentari?.:Cuore Sportivo:.
Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 103HP 96`
Comment
-
-
Radi se samo o radoznalosti.Mislio sam da ste negde procitali nesto sto ide u prilog Golden Lodge.
Tacno tako 206. Ako je nekome svastika (najbolji rod) vlasnik fabrike svecica pa preporucuje bas te i te to je druga stvar i to mozemo da razumemo. Ima jedan zanimljiv trik kad je rec o NGK uopste a sta ima po negde uticaja a to je izvanredan kvalitet izolatora (keramike) sto drugi nemaju. Svecicu nije lako napraviti da valja bas zbog tehnologije izrade izolatora. U pitanju je "recept" koji je tajna. Sa metalima je malo lakse. Moram da ovo napisem pa neka misli sta ko hoce. Bosch je NAJGORA moguca kombinacija od NGK, DENSO, CHAMPION zato sto ima najsiru toleranciju od svih sto drugim recima znaci da nije uvek ono sto na svecici pise istina. Mislim samo na svecice kupljene u slobodnoj prodaji. Za fabrikante gde je Bosch prva ugradnja su svecice PRVE klase (birane iz mase) a na trziste ide "visak" da ne kazem skart. Ovo je sve u smislu da kupljene svecice trebaju biti identicne po osobinama a to nije slucaj. To niposto ne znaci da je kvalitet izrade los nego da podaci na svecicama nisu u granicama tolerancije sto ne utice na trajnost svecica a to je vecini korisnika najvaznije. Kad recimo pogledate golim okom jednu Bosch platinium i jednu NGK razlika je kao nebo i zemlja. Bosch je perfektnog spoljnog izgleda a NGK proizvedena u Francuskoj gruba kao da su je pravili nogama. Ipak svi kazu da je NGK najbolja kad su u pitanju neegzoticne svecice. Ne znam, mozda imaju samo najduzi jezik ali znam sigurno da Bosch nije uvek ono sto ljudi misle. Nekada je bio jedini i morao je biti najbolji kad nismo imali drugog izbora. Odavno se to promenilo mada je ocigledno nekada moguce ziveti i od stare slave. Na svu srecu svecica je cesto jedan od manje bitnih stvari u celoj prici pa prolazi svakakav kvalitet.
Comment
-
Comment