Sto se tice karika, posto su imali u vidu nitro verujem da nisu previse smanjili zazor, tako da neces imati problema sa zaribavanjem. E sad, da li taj zazor moze jos malo da se smanji da bi dobio bolje zaptivanje - nemam pojma
'76, poslovna administracija/marketing. Privatluk
Pa za te karike daju posebne specifikacije za zazor zavisno od aplikacije, konkretno za highperformance auta daju zazor (znaci, razmak na spoju dva kraja karike) od PROMER x 0.0045"= 0.385mm (1 karika) i 0.428mm (2 karika). Za Nitrous aplikacije, 1 karika je 0.428mm, a 2 karika 0.470mm. E sad, ako ja dobro razumem BOOST-ovu tabelu, to je dosta vise nego sto je u njoj navedeno...mozda ja ne tumacim/citam to kako treba???
The difference between men and boys is the price of their toys
Pa sigurno je tumachis kako treba nego nisi navikao da vidis sta znachi termicko uskladjenje i preciznost .
Zamisli sebi motor koji uvek radi kao na papiru
Ovo je za mene stvarnost koja prolazi 300.000 sa 100+KS/1000ccm
E sad, ako imalo sumnjas u termichko uskladjenje materijala koji se koriste u cilindru (blok, karike, klip) onda se rachuna po pravilima koja navodis.
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Ma vidi, ne sumnjam ja ni u sta jer nisam dovoljno tehnicki potkovan da se upustam u takva razmisljanja, zato imamo tebe Salu na stranu, ovi podaci su podaci proizvodjaca klipa/karika. Iskreno, u poredjenju sa tvojom tabelom to je dooosta veci zazor. Naravno da bih voleo da to sve radi na manjim tolerancijama, ali ne znam kako ce se to pokazati u praksi. Treba mi motor koji ce sa ovim sra***ma koje stavim da relativno pouzdano radi uz solidan rok eksploatacije (recimo jos jedno 100.000...?).
Ono sto ja ne smem da se usudim je da napamet, bez tehnickog znanja i 99% sigurnosti, donosim pausalne ocene o tome da ce ta karika i klip da rade lepo i sa manjim zazorima, zato i pitam sta drugi misle? Znam da se ovaj klip siri u radi, ali to je meni spansko selo, koliko se siri, sta to prakticno znaci, s kakvim se rizicima srecem ako stavim manji gap, sta dobijam ako je manji...kapiras?
The difference between men and boys is the price of their toys
debljina 1,7
zazoru u zljebu 0,05-0,08
zazur u cilindru , otvorenost karike 0,3mm
karika 2.
debljina 2mm
zazor u zljebu 0,04-0,07mm
zazur u cilindru , otvkarike orenost 0,15mm
====================================
Za obrtaje :
Karika 1.
debljina 1,5
zazoru u zljebu 0,02-0,065
zazur u cilindru , otvorenost karike 0,3mm
karika 2.
debljina 1,5mm
zazor u zljebu 0,04-0,075mm
zazur u cilindru , otvkarike orenost 0,3mm
=====================================
...doslo je do malog nesporazuma...termin "zljeb" ja sam protumacio kao otvorenost karike...
...a da li je taj zazor razlika unutrasnjeg precnika karike i precnika klipa u zljebu (sedistu) karike???
...koliko ce uticati takav set karika (za obrtaje) na obrtni momenat...?
Comment