Aj samo nesto da ubacim, jeste da nije 100% sa temom, ako mislite da je off obrisite....
Usput moj motor ( HGT 1,8 16V) ima onaj sistem za varijabilno otvaranje ventila nesta slicno kao V-TEC
Jednom za svagda, variator kod Fiata i Hondin VTEC nisu nikako iste stvari. Dok Fiatov variator menja samo fazu usisne bregaste, VTEC menja i fazu, i hod i duraciju ventila na obe bregaste.
Da se razumemo, nemam nikakvu nameru da pokrecem neku novu svadju oko brenda ili slicno, samo razbijam zablude
nemam ni ja niakavu losu namjeru samo da dodam kako sam ja fino napisao:
Usput moj motor ( HGT 1,8 16V) ima onaj sistem za varijabilno otvaranje ventila nesta slicno kao V-TEC
napisao sam slican sto je grubo receno ok !?
a evo jedan odlomak na temu sistema varijabilnog otvaranja ventila
Italijani su izmislili i prvi put primenili VVT na putničkom automobilu – Fiat tokom 60-tih i 70-tih na koncept-vozilima, a Alfa Romeo početkom 1980. na serijskim automobilima. Tada je i globalna auto-industrija postala zainteresovana za ovaj sistem, pa je tako japanski Nissan preuzeo inicijativu sredinom 80-tih. Popularni, sportski Nissan 300ZX je krajem 1987. godine postao prvi automobil sa elektronski kontrolisanim VVT sistemom. Napravljen radi boljih performansi, ovaj model je bio jedan od glavnih promotera VVT-a u široj javnosti. Međutim, krajem ove decenije, Honda dolazi do sličnog, ali evolutivnijeg rešenja. To je bio V-TEC, koji se blago modifikovan i dan danas koristi. Konkurentska kompanija Toyota početkom 90-tih kreira jednostavan VVT sistem, sa ciljem da na najlakši i najjeftiniji način implementira isti u sva serijska vozila. Iako su kasnije gotovo svi veliki svetski proizvođači ponudili neko svoje rešenje na ovu temu, Honda (V-TEC) i Toyota (VVT) su ostale zapamćene kao najefikasniji promoteri ove tehnologije.
Comment