Grejanje automobila

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dzoni_mkv
    CBC Senator XXL
    • 29.04.2007
    • 875
    • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Ajde da ne nacinjem novu temu, zna li neko ko ugradjuje webasto grejanje kod nas? I naravno kol'ko para???
    Danas sam se odusevio spravom. U nekoj suludoj guzvi na poslu krenem na neku montazu mrezne opreme i onako u brzini da ne doteravam svoj auto uzimam gazdin megan trpam sve u gepek palim auto (bio vruc covek samo sto je izasao iz auta) i odlazim na teren i na pola puta se setim da sam ja aman skroz zaboravio jaknu. Znaci vec osecam da cu da nadrljam zestoko kada se budem vracao. Elem, setim se da ima webasto podesim kako da duva i ostavim auto na parkingu. Zadrzao sam se par sati i kada sam trebao da krenem samo sam overio dugme na daljincu onako kroz prozor kancelarije jer se auto lepo video (sreca, mada moze da se nasteluje datum i vreme kada da se ukljuci) i dok popijem caj racunam da ce sprava da odradi posao. Krenem trceci do kola i mislim sad cu da navatam neku upalu pluca garant em dok odledim stakla em dok se sad zagreje kako treba jes da ce ovo cudo malo da podlmaci al nema sanse da bude kako treba. Medjutim, za*ebao sam se. Otvoris vrata a unutra BANJA. Toplo, motor na radnoj temperaturi???!! (molim pojasnjenje KAKO?) stakla odmrznuta okrenes kljuc ode na plin o'ma sam ma milina.
    Setim se ove teme i kazem sebi ovako se greje auto u mestu Jos jedna stvar da li ima varijanta da leti hladi??? Mislim isto ovako nezavisno od motora???
    You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• Antoaster
      CBC Senator XXL
      • 07.12.2007
      • 343
      • Beograd, Voždovac

E ljudi nemoj vise da me nervirate za to zaledjivanje iznutra, lepo sam vam objasnio, ako ostane dosta vode u kolima koja su topla ona isparava i kondenzuje na staklima gde se polako zamrzava posto se kola tokom noci hlade. A napisao sam vam lepo i kako ta voda moze da se nadje tamo a uostalom logicno je. I nije potrebna -30 sasvim je dovoljno -5. I ne treba nikakav filter polena.
      Ko ne veruje nek proveri.

Comment

• rajmax63
        CBC Prijatelj
        • 02.04.2005
        • 1415
        • Bačka Palanka
        • AUDI A6 2.0TDI 170KS

a šta misliš da opereš stakla iznutra od masnoće.
        aje ti meni objasni kako se kod mene ne zaledi staklu iznutra,a izdjem u udjem u kola bar 10 puta na dan i unesem snega na gumenu patisnicu da se skupi bar 0,3-0,4l vode i čekam jutro.
        ujutro zateknem led na patosnici i tek je tada istresem ,a stakla normalno suva iznutra
        blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
        Audi ima crveno T

Comment

• BOOST
          Founder - Admin od Začetka
          • 29.09.2004
          • 8726
          • Gislaved//Sweden
          • SAAB 9000 AERO R; SA

Ajde , salio sam se malo na racun nemaca

Problem postoji i izrazen je kod auta koja imaju neapsorbentnan interijer.
          Dakle, kozna sedista , gumene patosnice itd itd.. problem je manji kod auta koja imaju apsorbentne povrsine za vlagu recimo plisana sedista otd..

Antoaster
          nemo bre da se nerviras, de ce ti dusa, tek si dosao
          Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
          move your mind

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141
            • Beograd, barajevo-zemun
            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

proizvode firme Webasto je ranije prodavala firma Pneumo Logic iz Pazove.
            kada sam se raspitivao trazili su negde bese oko 5.000 maraka pa sam odustao.

sto se tice ugradnje, mozes sam da ugradis.
            dobija se kompletna tehnicka dokumentacija i sav montazni pribor.

nije nista komplikovanije od ugradnje plinskog venturija, radio aparata, kuke ili slicne opreme.

uz minimalno alata mislim da svako moze sam da ugradi besprekorno.

(molim pojasnjenje KAKO?)
            to je mali kotao (isti princip rada kao kucni kotao za centralno grejanje) sa svim elementima kotlarnice-
            znaci ima gorionik, ima cirkulacionu pumpu, ima trokraki ventil, ima tajmer/ uklopni sat, ima termostat, ima dimnjak (dobro to se kod auta zove auspuh).

obican mali toplovodni kotao na benzin ili los ulje (dizel) snage reda 5-8kW,

cini mi se da sam negde pokupio informaciju da je neka firma da li u Kraljevu da li u Cacku isto radila Webasto, ali da me ubijes ne mogu da se setim imena firme ni gde sam to saznao (pa da priupitam).

osim Webasto poznata je i firma Eberspaecher.
            ima i neka svedska firma, a rade i Rusi (kod njih je samo na benzin varijanta).

s tim da Rusi imaju jos jednu, po meni daleko najbolju varijantu, inace dodatna oprema za Ladu Samaru bilo u ponudi polovinom 90tih.
            njihov sistem ne koristi dodatno gorivo, nema dimnjak, nema zagadjenjam, nema ni pumpu a ne trosi ni struju u radu.

vrlo je prost idejno.

napravljen je aseban akumulacioni bojler, termicki jako dobro izolovan.
            tokom voznje, u njega se usmerava iz motora zagrejani antifriz i umesto u hladnjak da naprazno trosi toplotu, taj bojler se puni (kao TA pec, akumulira toplotnu energiju princip).

onda kada se auto parkira, prekine se ventilom cirkulacija antifriza i cuva se tako zagrejan u akumulatoru toplote (tom bojleru).
            tako moze da izdrzi i vise sati.
            onda kada treba da se pokrene hladni motor, otvori se ventil i izvrsi se zamena.
            vruci antifriz iz akumulatora se pusti u motor, a hladni iz motora se upumpa u akumulator.

tako je motor prakticno odmah spreman za paljenje, ekspresno se zagreva na radnu temperaturu za par desetina sekundi.
            dalje tokom voznje se polako ponovo otvori ventil i opet se uspostavi cirkulacija pa zagreva onaj hladni antifriz do stanja vrelog.

ja sam hteo da to nabavim da se malo poigram prakticno ali nazalost nisam uspeo da nadjem gde se prodaje, a niti koliko kosta.

s obzirom na rusku tehnicku tradiciju verujem da je sistem isproban, pouzdan, jeftin.

mozda bi moglo u samogradnji nesto slicno da se napravi
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• Dzoni_mkv
              CBC Senator XXL
              • 29.04.2007
              • 875
              • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Hm ta ruska ideja je jednostavna i ok, ali ovaj sistem mi se svidja najvise zbog tajmera jer nastelujes za npr. 6:24 AM i to je to. Gledao sam malo pod haubu Megana i ne mogu mnogo toga da primetim jako je lepo upakovano a auto je tako stigao iz uvoza. Nisam bio siguran da li koristi kompresor klime (mada je bilo logicno jer motor ne radi ali rekoh da proverim) pa da li ima ogranicenja za auta koja nemaju klimu (kao kod mene na vektri). Pogledacu u Nemackoj koliko se krece ta varijanta kupovine delova jer tamo imam koga da mi to nabavi i donese. Naravno ako je neka normalna cena. Manje-vise zbog grejanja koliko mi se svidja zbog plina jer motor je odmah spreman za rad na gas (ekonomsku racunicu zaboravljam naravno jer dodje mu na isto da li radi par minuta na benzin da bi se grejao ili ce ovo cudo da potrosi to gorivo da bi ga zagrejalo) i nema cekanja i odmrzavanja stakla i moje omiljeno uhvatim volan a prsti se smrznu
              You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• rajmax63
                CBC Prijatelj
                • 02.04.2005
                • 1415
                • Bačka Palanka
                • AUDI A6 2.0TDI 170KS

evo ima ovde pa ko može neka si nabavi ima dizela i benzinaca
                moze se nabaviti do 300-400€
                link
                Audi ima crveno T

Comment

• Antoaster
                  CBC Senator XXL
                  • 07.12.2007
                  • 343
                  • Beograd, Voždovac

Originally posted by BOOST

Antoaster
                  nemo bre da se nerviras, de ce ti dusa, tek si dosao
                  Ma bre dosao sam ja davno nego tek pre nekih mesec dana resio da se ubacim u diskusiju, nesam bre vise mogao da izdrzim pojedine filozofe.
                  Ovaj mi kaze da operem staklo. Oh my God.
                  Mada je tacno da sam i ja ovaj fenomen primetio kod VW vozila prvo, pa onda kod sluzbene nivke kojoj su vrata udarana, pa onda pre neki dan kod mene kad mi je prosla dzumla od 20 ljudi kroz kola u roku od par dana, pa posto sam to ocekivao stavio sam novine dole ali ih nisam izbacio kad su se natopile i eto ti kondenza iz unutra za nepunih dva sata.
                  Stvar je trivijalna a onda je nastupila filosofija na delo, te polenski filteri te -30, te milioni kilometara.
                  Inace zboris ko svaki swedjan oni ne vole nista nemacko
                  Nego me ovako matorog za*ebavate da offujem triputa na istu temu.

Comment

• rajmax63
                    CBC Prijatelj
                    • 02.04.2005
                    • 1415
                    • Bačka Palanka
                    • AUDI A6 2.0TDI 170KS

Originally posted by Antoaster
                    Stvar je trivijalna a onda je nastupila filosofija na delo, te polenski filteri te -30, te milioni kilometara.
                    ajmo ovako.
                    ti milioni su neko iskustvo
                    možda ne znam da vozim ali sam toliko najmanje prešao
                    da li ti je poznato a mogao bi da se okreneš oko sebe pa bi video da pojedini automobili čak i kada pada ****na kiša su toliko zamagljeni da su iznutra kao da su kabrioleti
                    to se pogotovo odnosi na Zastavin progaram,Opele,Lade pa čak i starije Mercedese

kod VAG automobila ventilacija je rešena fenomenalno
                    čak su se i Francuzi pokazali dobrim

toliko o tome
                    Audi ima crveno T

Comment

• mishio
                      CBC Senator XXL
                      • 29.05.2007
                      • 1204

hehe ... bas tako, svaki drugi fiat stakla magle nista se ne vidi jednostavno nema tu leka, los sistem ventilacije i to ti je .. .

merdeces za taj problem ne zna .. a bogami ni na saxu nisam imao ni jednom takvu situaciju, malisa nikad ne magli ..

@rajmax, usus est optimus magister ! milion je milion, dovoljno govori za sebe, ko ne misli da je to bitan faktor ne treba ni da vozi ..
                      najjaci je ovaj momak sto je pisao kako je presao 7000km i da sebe smatra za ne znam kakvog "vozaca "

Comment

• Antoaster
                        CBC Senator XXL
                        • 07.12.2007
                        • 343
                        • Beograd, Voždovac

@raymax
                        Svaka cast prijatelju za milionce, zelim ja tebi jos puno bezbednih miliona ali to te ne kvalifikuje za ovu temu jer vidim da si ti malo vato krivinu sa poznavanja prirode i drustva.
                        I opet kazem ovo nema veze sa susenjem stakla jer kad parkiras auto ona su skoro uvek vec suva ovo se dogadja kad je auto vec parkiran.
                        A drugo nabavio sam slike onog VW golfa 4 samo da vidim sa cim da ih smanjim pa cu da vam posaljem.

Comment

• rajmax63
                          CBC Prijatelj
                          • 02.04.2005
                          • 1415
                          • Bačka Palanka
                          • AUDI A6 2.0TDI 170KS

Originally posted by Antoaster
                          samo da vidim sa cim da ih smanjim .
                          pa sa makazama
                          Audi ima crveno T

Comment

• -Vedran-
                            CBC Senator XXL
                            • 03.10.2004
                            • 3255
                            • Beograd

Kakav OFF topic..strasno

ON topic:

Upalim auto, stavim CD player, vezem se i zakucam ga na 7000rpm!(tako se najbrze razbije ulje) I eto tako vec 4 godine i auto ne trosi ulje

Auto nije uspevao da ugreje kabinu na prihvatljiv nivo
                            Ovo je moguce samo ako nesto nije u redu sa ventilacionim sistemom ili auto pusta negde svez vazduh u kabinu.
                            Power of dreams !!!

Comment

• Laki GSi
                              CBC Senator XXL
                              • 15.10.2006
                              • 2426
                              • Beograd-Vozdovac

To je Karanova skola:
                              -kljuc u bravu
                              -kontakt
                              -verglanje
                              -RNDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
                              -pokret
                              Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• zverko
                                CBC Senator XXL
                                • 19.08.2005
                                • 7085
                                • BGD
                                • Audi A4

@antoaster: probaj ti ipak da zamenis polenski filter a mogo bi i da te novine zamenis nekim suvljim i manje bajatim. recimo, blic od juce mnogo bolje upija vlagu nego pravda od pre dve nedelje. a ti rajmax manje filozofiraj molim te posto to sto si ti preso kolko si preso macku o rep.
                                deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

Working...
                                X