Grejanje automobila

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • KOXTER
    CBC Veteran
    • 07.07.2007
    • 109
    • Beograd, Palilula

Probajte sredstvo protiv magljenja stakala!!!
    Kako komplikovano ovo zvuci a?

Na OMV pumpama ima, nisam probao tako da ne mogu da dam svoje mishljenje. Ako je neko probao neka napishe neshto o tome poshto me zanima ali pretpostavljam da je ipak to s..... u boji.
    Masa, samo masa, masa je MAMA!!!

Comment

• sErGiO
      Moderator
      • 30.01.2007
      • 2769
      • Neko selo pored Beogr
      • Alfa Romeo 156SW

E sad si me podsetio na nesto. Drugar je letos kupio neki sprej koji sluzi da spreci zamagljivanje maske za ronjenje i mogu reci da je odlicna stvarcica posto je meni maska redovno maglila dok se ne isprska sa tim cudom. Verovatno postoji nesto slicno i za auto

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141
        • Beograd, barajevo-zemun
        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

boost, pogledao.
        intreresantan pregled na jednom m estu.
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• Manfred
          CBC Senator XXL
          • 04.08.2007
          • 905
          • Beograd

Originally posted by mishio
          hehe ... bas tako, svaki drugi fiat stakla magle nista se ne vidi
          Ne znam sa kojim fiatom imas iskustvo, ali kod mene na puntu retko kad zamagle stakla. Naravno u slucaju da krenu da magle, samo usmerim na soferku i pojacam na 3 ili 4, vec posle par minuta sve ok..

Inache..

Kad je bash zima (ne pratim prognozu), osetim da motor malo teze radi, pa ostavim par minuta da procirkulishe, a u svi ostalim slucajevima palim, vezujem se i vozim (muziku palim vec u pokretu ) i dok stignem do banjice, sto je recimo 2-3km, vec je topao dovoljno.

Comment

• mishio
            CBC Senator XXL
            • 29.05.2007
            • 1204

pa skoro svaki fiatista se bar jednom napatio sa tim problemom .. svaki fiatov forum skoro pun, kako da skinem ovu maglu sa stakala

Comment

• Desmo
              CBC Senator
              • 27.06.2010
              • 280
              • Vrsac
              • VW Mk2 1.8

Re: Grejanje automobila

Evo sta se dogodi kad se motor zagreva u mestu:

This is a MTU 8V 396 diesel engine blowing up. This video was shown during a rebuild class I just took. Not really sure what happened. My guess would be that...
              Aspirazione naturale!

Comment

• PanduR
                CBC Veteran
                • 18.11.2010
                • 133
                • Pecinci

Nema teorije da se nesto ovako desi, ako je sa motorom sve u redu! Ovo je ocito rezirano na motoru u katastrofalnom stanju, bez dovoljno ulja ili na drugi nacin onemoguceno podmazivanje.

Ove zime vise puta sam zagrevao motor megana 1.9 dci po 15-20 i vise minuta na praznom hodu na 800 rpm. A aveo 1.2 S (benzin+LPG) radio mi je u mestu 10 h jer se sam zakljucao dok sam skoknuo po hleb u pekaru, o cemu sam pisao u drugoj temi.

Kako cete postupiti u slucaju da vam motor prokuva u voznji? Ja sam ucio, da ga treba ostaviti da radi u praznom hodu i po potrebi dopuniti sistem hladjenja rashladnom tecnoscu, a nikako ugasiti, da se polako ohladi. Ukoliko ventilator hladnjaka ne radi, pokusati da se ukljuci. I ukljuciti grejanje.

Stetno je startovanje i duzi rad benzinskih motora pod saugom, jer bogatija smesa ispira cilindre, ali je i to upitno. Koliko puta sam zaboravio da iskljucim saug i vozio tako satima. Ne kazem da nije stetno, ali u kolikoj meri ne znam.

I na kraju, cini mi se, da na spotu, nije bas puno ulja izbaceno. O samom spotu moglo bi se jos dosta diskutovati, kao zasto nije prikazan obrtomer, termometar i slicno, a ocito je, da je postignut ocekivani rezultat testa, tj. havarija.

Comment

• banekg
                  CBC Senator XXL
                  • 06.09.2010
                  • 1274
                  • Nis
                  • Toyota Carina e 2.0

Ove zime vise puta sam zagrevao motor megana 1.9 dci po 15-20 i vise minuta na praznom hodu na 800 rpm. A aveo 1.2 S (benzin+LPG) radio mi je u mestu 10 h jer se sam zakljucao dok sam skoknuo po hleb u pekaru, o cemu sam pisao u drugoj temi.
                  I nema nikakvih dokaza da to nije stetno po motor, dok su me Boost i ostali provereni clanovi, u raznim temama, razumnim pisanijama i argumentima, ubedili da je stetno. Takodje, u dosta uputstava o automobilima, koje posedujem u PDF-u, pise da je stetno, i fabrike ne preporucuju zagrevanje u mestu.
                  I na kraju, jako bitno: kako ljudi mislite, da na -15, zagrejete auto u mestu, da pocne da duva toplo, mislim, koliko treba cekati? (mislim na automobile bez Vebasta isl.)
                  Long Live CBC!!!

Comment

• PanduR
                    CBC Veteran
                    • 18.11.2010
                    • 133
                    • Pecinci

Prije ce podici temperaturu u garazi (ili na otvorenom u mestu) za dva-tri minuta pri 2000 rpm nego u voznji za isto vreme i istim obrtajima! Jer prirodna cirkulacija deluje kao da je ukljucen ventilator. Za to vreme ne ukljucivati grejanje.

Preporucuje se, da se to radi u voznji, jer se istovremeno zagreva i ulje u menjacu i diferencijalu, sto nije slucaj dok vozilo stoji u mestu. U prilog tome ide i ekonomska racunica, jer zasto bi terali motor da vise trosi povecanjem obrataja, kad se za to vreme moze preci 2-3 km u gradu.

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

Šta će ova tema ovde???

Ima mali začkoljak, da bi vozio 2000 obrtaja treba znatno više energije nego kad radi u mestu na 2000 obrtaja. Pošto je to toplotna mašina gde veći deo ide na beskorisne stvari pa i zagrevanje okoline shodno tome pre će se ugrejati u vožnji nego kad stoji.
                      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• PanduR
                        CBC Veteran
                        • 18.11.2010
                        • 133
                        • Pecinci

Dobro jutro, Majstore!

Da li sam dobro shvatio(la), da ce potrosnja biti veca u voznji pri istim obrtajima i tko to odredjuje? Na koji nacin kompjuter ubrizgava vise goriva? Mislim da kapiram, ali ne skodi objasnjenje.

Comment

• 206
                          Admin od ispočetka :)
                          • 09.12.2004
                          • 9548
                          • Beograd
                          • 206

Pa u pitanju je elementarno poznavanje principa rada EFI motora.
                          The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• PanduR
                            CBC Veteran
                            • 18.11.2010
                            • 133
                            • Pecinci

Hvala! Setila sam se, to je full (ili mozda fuel) injection, ali ne znam kako to funkcionise u ovom slucaju?

Mislim: garaza, spoljasnja temperatura -15, strujanje vazduha u voznji, obrtaji, potrosnja goriva i ... Za laika suvise komplikovano!

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Ujratko princip. Bitan je prirast i opadanje temperature, -15 prirast temperature na leru +1 po minuti. Isto to na opterećenju u vožnji je +3 uz minimalno hladjenje od "strujanja vetra" pošto je termostat zatvoren a to je bitno za priču o prirastu temperature.
                              Zašto je +3 u vožnji, jednostavno da bi motor radio na leru treba mu energije koliko da savlada sopstvene otpore trenja i eventualno otpor gustog ulja, da bi auto išao treba znatno više energije da pokrene 1.5 tona na odredjenu brzinu.

Brojke su proizvoljnje i date su samo radi primera. pravo objašnjnje zahteva mnogo više teorije i pisanja ali mislim da je ovo dovoljno da se razume.
                              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Yugo45
                                CBC Član
                                • 16.01.2012
                                • 59
                                • Macedonia

Odg: Re: Grejanje automobila

Uglavnom upalim i krenem sa voznjom,toliko o grejanju motora.Ali vidim spomenulo se i zamagljivanje i prednje staklo,novine i druge cake.Evo kako sam ja zasluzio pivo svaki put kada me sretnu moji prijatelji lovci koji voze Ladu Nivu secate li se folksvagenove Bube i kakvo grejanje ima (vazdusno) . E,uzeo sam dva komada tih cevi od auspuha bube ( rebraste ) namontirao odmah na gusanu izduvnu granu od Lade ,malo pleha okolo jedan ventilator i sada i na -50 imaju odmrznuto staklo i toplu kabinu . . .posle samo pola minuta rada motora

Comment

Working...
                                X