Razlike su u ubrizgavanju. Kod Delte i Coupea je Marelli, a kod kappe je Bosch ubrizgavanje. Razlika u max boostu je zbog turba, jer je kod Lancie T25 turbo, a kod delte i coupea T3...Kappa ima 205kS, predhodnici 195 kS...
IvanuT i Boostu, kao i svima ostalima - veliko hvala!
Pokusacu da procitam originalni broj na motoru, jer pred-pred-hodni vlasnik je ukucao novi broj u SUP-u, kako je to i navedeno u saobracajnoj. Na osnovu toga pokusacu da ustanovim istoriju postojeceg motora, godiste i sl. To cu pokusati preko jedinstvene baze podataka kojoj preko Interneta pristupaju dobavljaci autodelova. Na taj nacin otkrio sam i da je ovaj automobil iz fabrike izasao kao 5-tak a uz to sam ustanovio i originalni broj prvobitnog motora (i to me je bas porazilo). Ovo pisem jer bi to moglo u buduce da nekome sa foruma koristi (u slucaju da je manje iskusan u ovim stvarima kao npr. ja koji te stvari do skoro nisam znao) i pisem da bih konacno utvrdio koji se motor sada nalazi u automobilu da bih se priblizio fabrickim parametrima. Moj majstor, koji je zaista odlican tip (ne salim se), smatra da ce mi ovaj polovnjak od motora duze trajati ako ga opteretim sa manje pritiska bas zato sto je polovnjak. Inace, veceras smo zajedno isli na voznju (zavrsio je promenu hladnjaka za vodu). Ja sam bio za volanom a on je bio suvozac. Naucio me je da menjam brzine iznad 3.000 -3.500 rpm (4.000) sto ja do sada nisam mogao jer sam bas pre toga imao rupu o kojoj sam pisao, pa sam se navikao da sva saltovanja obavim pre nje (tako sam i proputovao i onih 1.500 km u cugu). Mogu da svedocim da auto sada ide fantasticno. To nije njegov pun kapacitet, ali to je do 100 za ispod 10 sek. Napred imam brembo kljesta i odgovarajuce diskove (promenio sam i njih – ogromni su – kao i originalne plocice) pa auto deluje izuzetno sigurno. Iz Bubanj potoka sam se popeo sa 5-tom, kao da idem po ravnom ili po nizbrdici. Sve u svemu auto je veoma, veoma snazan a do sada mi ni priblizno nije tako delovao. Majstor me na ovaj nacin "lomi" da ne diramo pritisak kompresora. Mogu samo da zamislim kako to izgleda sa punim kapacitetom. Kontrolisali smo i ulje (umesto Selenije stavio je semisintetik TOTAL 10W40) i posle predjenih 2.300 km mislim da je samo malo ispod max. sto mozda znaci da motor nije bas neki krs (mislim da je najslicniji sa Delta evoluzione – eper 5891323 – 1991-1994.). Videcemo sta cu ako kada utvrdim istoriju ovog agregata (mozda je i njegov odgovarajuci – eper 5895532 – 1994-2001?). Sta da vam kazem? Mnogo mi znaci ova vasa podrska. Ovaj forum o nekom masinama ispade kao spomenik saosecanju i zajednici – a koja nam na ovim prostorima veoma nedostaje i zbog koje svi placamo preveliku cenu (uf, da nisam malo previse dodao "gas" i da nisam slucajno izleto u off?)
Pozdrav
Vas Kopljanik
procitao sam i jedna sitnica se provlaci izmedju redova da je mozda ostala nejasna eventualno...
kompresor kao takav ima neki svoj pritisak, ti njega prosto uzmes kao takvog. mehanicki ostvaren pritisak.
to je onih pominjanih 3bara
ali, to se ne koristi (ne moze da ne ulazimo kako i zasto sada) u motoru vec se namerno cilja kompromis brzine reakcije, pritiska vazduha, protoka i temperature istoga.
postavlja se mehanickim ogranicavacem tzv bazni pritisak, to je pomenutih 0,4 bara.
to mora da se podesi bas na taj nivo.(proveriti da li to zaista jeste fabricka mera bas za tvoj motor).
zatim, se dopunksi vrsi elektricna/ elektronska regulacija na nivo od 0,8 o,9 ili koliko vec bara.
to je radni pritisak. to se radi putem ECU (ili slicno)
postoji i treci vid regulacije, vec pomenuti overboost.
iliti kratkotrajni natpritisak.
koristi se za vrlo kratke vremenske intervale tipa 20 ili 40 sekundi i privmeno se povecava pritisak , recimo tokom preticanja pod punim gasom, i to je tih 1,1 ili 1,2 bara.
to isto regulise ECU tj elektronika.
e sad, mehanicki pritisak steluje majstor - mehanicar i to se vrsi na samom prelivnom ventilu (wastegate) na samom kucistu turbine.
podesavanje radnog i natpritiska vrsi se mapiranjem ECU, tj programiranjem i to radi programer/ elektronicar masjtor.
ovo prvo podesavanje baznog/ osnovnog pritiska je vazno i treba da bude sto tacnije podeseno, kao pocetni korak.
meni nije bas jasno da li je to kod tebe uradjeno po proceduri kako treba, s obzirom da pominjes silne probleme oko menjanja brzina, rupe u obrtajim pri ubrzavanju, i generalno losije perfomanse od ocekivanih (tih 10 sekundi je okvirno za oko 120 -140 konja efekat motora uporedivo)
za 205 konja to mora da bude u domenu 8, nesto sekundi, ili bolje.
ne bih da zbunjujem, samo jos jednom proveri kako je sve podeseno, i uporedi sa fabrickim setovanjima.
Ovo je bilo okvirno, konfiguracija sa 200KS na 5500 rpm daje 200KS (samo u CABu 99 god) sa tricavih 0,74 Bara na tim obrtajima.
Max daje 1,1 Bar Izmedju 2200-4800 rpm.
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Postovani sw.brick,
Veoma hvala na iscrpnoj informaciji o postupku stelovanja kako mehanickog, tako i elektronskog. Imam utisak da sam dosta toga razumeo i (mozda) naucio. Nazalost, ja nisam prisustvovao podesavanjima. To me je vrlo zanimalo, cak sam i izrazio zelju da to vidim, ali to nisam uspeo. Mozda zato sto me ne tretiraju kao doraslog problemu ni teorijski, a kamoli prakticno? A da sam nedorastao - nedorastao sam. Da jos jednom rekapitulisem: 1. kupio auto, na probi rupa (2.500 -3.000 rpm), vlasnik kaze pumpa za benzin; 2. promenili pumpu, rupa ostala; 3. promenili turbinu, rupa i dalje tu (mozda malo manja?) 4. isli na probnu voznju, mehanicar vozio i zadrzavanjem gasa "peglao" rupu pa automobil isao kao lud, ali rupu nije negirao i obavezao se da problem resi; 5. auto otisao (sam) na dijagnostiku, rupe vise nema, ali motoru smanjena snaga; 6. pitam: sta je bilo, odgovor: snaga smanjena na 150 ks jer meni vise i nije potrebno a i bolje je za motor koji je polovan; 7. konacno potvrdio zamenu motora (porazavajuce!); 8. tragam za podacima oko novougradjenog motora, i na osnovu toga pokusavam da zauzmem stav da li ovaj agregat moze da izdrzi fabricke parametre turbopunjaca; 9. danas vozio kao nikada do sada (sa 150 ks) i postigao veoma skromne rezultate (10') ali bez rupe i prvi put osetio da ovaj auto ide. Bio sam se veoma razocarao u ovaj automobil (ne i u kappu). Ovde ljudi svasta rade i svasta prodaju. Do sada mi je svasta prolazilo kroz glavu. I sada se pribojavam da li je kod promene agregata izvrsena i promena svih odgovarajucih elemenata (ECU, na primer)? Da li ce se sa fabrickim parametrima ponovo pojaviti rupa?! G-din Boost za svoj moto istice pagraf 9 koji i kao sala deluje zastrasujuce nama koji o motorima znamo veoma malo ili gotovo nista (g. Boost nije problem u Vama). Kako se tu postaviti tek kada je rec o servisima? Moja ideja je bila da se sto vise naoruzam informacijama i koliko–toliko znanjem. Nisam iz struke, ali mi je posao takav da gotovo sve kreiram i realizujem sa saradnicima koji vrlo cesto imaju svoj esnafski stav i svoje esnafske bubice pa mi veci deo posla prolazi u ubedjivanju, ali ikljucivo argumentima. Pri tom nekada i ja popustim kada vidim da su resenja bolja od mojih, projektovanih. Ali, i tada strogo vodim racuna o celini, kontekstu, ukupnom delu! Tako cu probati i sada da se postavim. Ako sam u pravu – to cu i isterati, naravno argumentima. Ako, pak nisam, prihvaticu sugestiju ... Ovaj forum mi u tome veoma pomaze. Hvala vam svima. Bilo bi mi drago ako ova diskusija moze da pomogne jos nekome, sa slicnim problemom...
A koliku kilometrazu ti mislis da predjes kad su ti smanjili pritisak? Milion? Dva? Slobodno to stavi na fabricke vrednosti jer je tako i najbolje, naravno ovo mislim u slucaju da ti je sve ispravno na autu.
Srdjane veoma mi se dopada Vas nacin razmisljanja i Vase pitanje. Sklon sam da se slozim sa Vama sto ste verovatno mogli da pretpostavite na osnovu mojih do sada iznetih stavova. Ako dopustite, uzvratio bih Vam takodje pitanjem: Sta mislite, sta je to moglo da se dogodi od 1999 - pa do pre, recimo, dve godine (jos uvek ne znam kada je motor promenjen) sa originalnim agregatom ovog automobila? Inace, ovaj automobil ne izgleda tako lose ni spolja a ni iznutra...
Neko te vrti prikrivajuci svoje nemogucnosti da razazna gresku na sistemu.
Simptomi koje si opisivao sa velikom turbo rupo su vezani za 2 parametra u osnovi.
Previse goriva: odatle prvi put predlozeno menjanje pumpe nema veze sa stvarnosti, da je pumpa bila preslaba imao bi samodetonacije koje bi se cule, blagi knock, nijedan akuticki siste za oslusavanje istih nemoze d ih predvidi, prvo nastanu zatim se koriguju.
Greska je bila prvostepeno da je motor dobijao previse goriva u zoni rupe. Smanjena temperatura izduvnih gasova cini nemogucim zavrteti turbinu u nekom normalnom periodu.
Mehanicar je demosnstrirao voznju i bez rupe, postepenim dodavanjem gasa.
Sve ukazuje na neki missmach izmedju software i hardware koji je neko nekad napravio. Borba protiv toga je koliko mogu procitati izmedju redova prosla kroz fazu smanjenja max pritiska. To niko nije uradio software resenjem, predvidljiv ishod desavanje racunajuci gde se situacija odigrava je sledeci:
Nepostoji dijagnosticki CODE kod sistema koji ce primetiti ove smicalice.
stelovanje baznog pritiska na neki nivo koji se prati kroz ceo spektar obrtaja.
Na pitanje sta se desilo sa originalnim agregatom , Srbija.
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Boost,
Izgleda da se priblizavamo resenju problema. Medjutim, mozda moram da odmah dam jednu ispravku (stvarno je tacno da od nepotkrepljenih boli glava): Verovatno se nisam pravilno izrazio pa otuda sada polemisemo o "turbo rupi" – ali ono sto se meni, ali i mehanicaru desavalo je kao da smo udarali u betonski zid! Dakle, nije to bila rupa pa se onda nastavi gas vec kao udarac u zid sa zvukom koji takodje na to podseca i koji auto skoro zaustavi! I predhodni vlasnik, inace veoma civilizovan covek, upucivao je na pumpu i radove na njoj (ciscenje mrezice ili resetke, ako sam to dobro razumeo) pa je izgledalo da cemo se resiti "zida" zamenom pumpe. Inace, da jos jednom podsetim da ja nikada nisam vozio ovaj model kada je ispravan pa otuda i moja radost sto auto sada ipak ide bez tog strasnog "zida"...
Sto se tice sadasnjeg agregata voleo bih bar da znam godiste pa da na osnovu toga pretpostavim sta je od njega jos ostalo...
U medjuvremenu: progoreo je zadnji lonac auspuha, puklo je crevo za vodu na turbini i otkinula se gornja "lula" na radijatoru (hladnjaku za vodu) na koju se navlaci "S" crevo (srecom, bez vode sam ostao svaki put bukvalno pred kucom) - pa je majstor vec ocajan i moli me samo da ne uletimo i u generalku motora....
Comment