ne znam gde si cuo da je zaustavni put duzi sa sirom gumom ali provereno gresis. razmisli malo, nema nikakve logike, a da ne pricam o 12 godina licnog iskustva...
tezina felne vs ubrzanje
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
iz mog licnog iskustva:
1. nisam zapazio nikakvu razliku u kocenju u vezi sa tezinom tocka. mislim da je tezina samog tocka zanemarljiva u poredjenju sa tezinom vozila
2. kod starijih vozila bez ABS -a je standardni problem da se pri jakom kocenju tockovi blokiraju. znaci da kocnice mogu mnogo jace da koce nego sto gume mogu da prenesu na podlogu. sire gume podizu prag isklizavanja, t.j. prenose vise kocione sile na asfalt. kad na kraju ipak dodje do blokade tockova, kocenje vise nije rezultat trenja kotrljanja vec trenja klizanja. svako ko se seca srednjoskolske fizike zna da je trenje klizanja za iste materijale vece od trenja kotrljanja. sira guma=veca kontaktna povrsina=vece trenje=jace kocenje
3. kod vozila sa ABS -om on u stvari sluzi da ogranici silu kocenja drzeci gumena pragu isklizavanja. sa sirim gumama je prag isklizavanja visi, samim tim i kocenje jace.
link na CAR BIBLE vodi do dve lepe i zanimljive stranice koje pruzaju mnogo korisnih informacija ali i dosta polu istina i nekoliko potpunih ******stina. doduse, ne treba gubiti iz vida da je to misljenje autora, kao i ovaj moj post.
promenio sam dosta automobila u zivotu i puno eksperimentisao sa gumama, felnama i kocionim sistemima. ni jedan moj auto nije dugo ostao na svojim fabrickim tockovima. moje generalno iskustvo je sto siri tockovi - to bolje. naravno da postoje i izuzeci o kojima ce kasnije biti vise price.
4. veoma pozitivne promene u stabilnosti automobila donosi sira guma, ali jos vise smanjeni offset (ET) felne. sto vise ceo tocak "izadje napolje" to je auto stabilniji u krivinama. siguran sam da ste se svi jos od detinjstva odusevljavali trkackim automobilima? prva stvar koju na njima primetite posle nalepnica i spojlera je da su gume jako siroke i maksimalno izbacene tockove. bice da nisu svi trkaci bas toliko blesavi?
izuzeci od pravila:
sira guma nije nuzno i guma koja ce bolje drzati auto na putu, bilo po pitanju ubrzanja ni kocenja ni bocne stabilnosti. zavisi od nekoliko faktora.
1. gume se proizvode u razlicitim tvrdocama materijala, samim tim i razlicitim koeficijentima trenja (treadwear, sve gume imaju oznaku).
nedavno sam zamenio prednje gume i sa goodyear 206/60/13 presao na yokohama 195/60/13 i yokohama drasticno bolje drzi. jednostavno je mnogo meksa od goodyear. to takodje znaci i da ce se brze istrositi. zavisi sta zelite. gumu koja dugo traje ili gumu koja dobro drzi? pre 10 godina sam komplet michelin mxv2 guma odrao potpuno za 20.000km. veoma mekane gume, drzale su odlicno i munjevito se istrosile.
2. vodite racuna sta kupujete.
ako sa letnjih guma predjete na all season ili ne daj boze m+s, na suvom asfaltu sira guma nece pomoci.
primer: u poslednje vreme je na nasem trzistu popularna tigrova wintera. mnogi ih kupuju i voze cele godine. to je zimska guma i na temperaturama iznad +7'c i po suvom asfaltu povecava i zaustavni put i smanjuje stabilnost u odnosu na bilo koju letnju gumu, sve i da montirate 4cm sir gume!
3. to nas lepo uvodi u pricu o tipovima guma. all season gume su kompromisno resenje i kao takve daju prosecne performanse u svim uslovima. zadovoljavaju vecinu vozaca. letnje gume su zimi potpuno beskorisne, skoro kao i zimske gume leti. jeste da kosta, ali ipak vredi imati letnje i zimske gume ako ocekujete malo vise od proseka.
4. Siroke gume na snegu. nisam bs siguran. u WRC se na snegu voze uske gume (sa ekserima). ja i zimi vozim siroke gume ali zimske m+s (mud+snow) i to na zdanjem pogonu i nisam nikad imao problema ni uzbrdo ni nizbrdo... verovatno nema neke bitne razlike, i tako vozim na 1/3 gasa max.
Comment
-
-
bez da se raspravljamo. koj auto vozis, koju dimenziju vozis i koliko si puta menjao dimenziju tipa zimska guma - letnja guma. koji si najsiri profil vozio, da li si ikad za tih 12god iskustva imao situaciju da sa 200km/h treba da se zaustavis na 0 km/h i sa kojim dimenzijom??? odgovori mi na ova pitanja pa mozemo da nastavimo dalje... mada vidim da nema svrhe posto ti sve znasali cu ipak da ti kazem jednu stvar. poenta kocenja je da ne dobijes "sanke" . zbog toga je i izmeljen ABS sam si rekao da je sto je sira guma veca verovatnoca da auto prokliza jos ako je u pitanju tezi auto , onda cao... dakle, ko je ovde kontjadiktojan???
deutsche gemacht-gut gemacht...
Comment
-
-
sam si rekao da je sto je sira guma veca verovatnoca da auto prokliza jos ako je u pitanju tezi auto , onda cao... dakle, ko je ovde kontjadiktojan???
koj auto vozis, koju dimenziju vozis i koliko si puta menjao dimenziju tipa zimska guma - letnja guma. koji si najsiri profil vozio, da li si ikad za tih 12god iskustva imao situaciju da sa 200km/h treba da se zaustavis na 0 km/h i sa kojim dimenzijom??? odgovori mi na ova pitanja pa mozemo da nastavimo dalje
1: http://www.cannonballforums.se/viewtopic.php?t=27040
cisto da se zna da sam sam odradio 90% posla.
napred 195/60/13 yokohama v161, pozadi 205/60/13 fulda (jbmlg koji model). bile su i napred 205/60/13 ali sam pre mesec dana jednu ubio na rupi pa sam morao da kupim nove i nisam nasao 205. za zimu koristim toyo 205/60/13 (m+s, ne secam se modela, da sad ne silazim u podrum da citam)
2: mazda 323f 1.6 195/60/15 umesto fabrickih 175/70/13
menjao sam dimenzije i tip guma 20 puta do sada na razlicitim kolima koja sam vozio.
kocenje od 220km/h do 0 u mazdi 626gt sa brembo diskovima klestima i plocicama na michelin mxv2 225/40/16. bez frke. originalna dimenzija guma za tu mazdu je bila 185/60/14 i mogu ti reci da je poboljsanje drasticno na svim poljima osim u voznji po snegu sto je i za ocekivati jer je mxv letnja guma. za zimu sam koristio 185/65/14 goodyear ultragrip (m+s)
ajde mi samo objasni kako zamisljas duzi zaustavni put sa vecom kontaktnom povrsinom ako nije u pitanju jedan od izuzetaka koje sam naveo?
Comment
-
-
uredu je druze posto vidim da vozis trkalicunego ti si prvi da je iz mazde 626GT sa brembo kocenjem (prvi put cujem za auto) seo u TO sto sad teras.
samo ti teraj...
btw, od kad japanci mecu talijansko kocenje na svoje modele?deutsche gemacht-gut gemacht...
Comment
-
-
Vi goovrite o razlicitim tipovima i proizvodjacima guma.
Ako bi savio potpuno istu gumu (isti proizvodjac i model i datum proizvodnje) ali razlicite sirine, to je onda pravo poredjenje, a ne ako gledamo gumu od 30eura i od 150eura... Normalno da ne mogu da budu istog kvaliteta i da prenose isto trenje na podlogu. Ja sam na Puntu I, 75KS, imao Tigar 621, pa posle njih TOYO koje kostaju 3x vise, istih dimenzija (165/65 R14) i sta mislite sa kojom se brze zaustavlja.
Cela stvar je u tome da ako automobil ima ABS onda je bolja veca povrsina naleganja gume na asfalt, naravno to povlaci verovatno i vecu potrosnju u voznji zato sto je i trenje gume o asfalt vece. Cista fizika je u pitanju, bitno je kod siroke gume da kada se koci ne blokira tocak pa da klizi, nego da automobil ima ABS (naravno pricamo o letnjim uslovima, a ne o snegu i ledu). Naravno ne treba preterivati sa sirinom gume jer to moze da dovede do nekih drugih posledica...
PozdravStilo 1.9JTD 16v 140KS
Comment
-
-
Originally posted by zverkouredu je druze posto vidim da vozis trkalicunego ti si prvi da je iz mazde 626GT sa brembo kocenjem (prvi put cujem za auto) seo u TO sto sad teras.
samo ti teraj...
btw, od kad japanci mecu talijansko kocenje na svoje modele?
zverko- vecina trkalica ima brembo kocnice,na primer subaru ,mitsu,nissan,itd..
honda i mazda se vise oslanjaju na svoje potencijale verovatno i zbog cene.
a sada na temu:
da li ste culi za pojam "valjaka"?
meni se na primer desavalo da sa sirim gumama odradim bolje prvo kocenje dok drugo ne..sasvim obrnut slucaj sa origigi gumama koje su uze,jednostavno uze gume ne opterecuju toliko kocioni sistem samim tim sto imaju manji prag blokiranja tocka."I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."
No ROTOR no MOTOR...
Comment
-
-
Ne slazem s da povecanje sirine gume dovodi do slabijeg kocenja. Znaci cista fizika za 6. razred osnovne, sto je veca povrsina, sila trenja je veca, sto bi znacilo-slabije ubrzava, bolje koci. Mada, moje misljenje je da ako se sirina promeni za 1 ili 2 br. (175/195) to i nema nesto mnogo udela, vise tu dolazi do izrazaja sam kvalitet gume.Guns don't kill people. My cousin does!
Comment
-
-
Procitah sve pa mali komentar.
Evo isao u masinsku skolu i masinski fax pa morao to da znam.
Veca sirina gume na istom precniku daje veci kontakt sa podlogom.
Jel se svi slazu?
Veca kontaktna povrsina ,prilikom kocenja, daje bolje kocenje.
Da bi se uverili u to evo vrlo prost nacin da vidite to kuci.
Komad smirgle 1cm sa 1cm pa povucite po nekom drvetu ili vec nekoj drugoj povrsini.
Potom ista smirgla samo 5 x 5 cm po istoj povrsini.
Za koju treba vise snage???????????????
Comment
-
-
a u kojem slucaju je kocioni sistem optereceniji?ako je fabrika napravila i projektovala kocioni sistem za jednu meru felni i guma nece li se taj balans poremetiti sa perterano sirokom gumom?e sada razmisljaj malo o tome...
niko ovde ne kaze da tanke gume koce bolje...samo da presiroke gume dovode do pojave "valjaka"gde se sva prednost sire gume prebacuje u manu
osim toga otislo se debelo u OFF...nastaviti dalje o TEMI"I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."
No ROTOR no MOTOR...
Comment
-
Comment