...Sto se evolucije tice....mislim da to nema veze sa dizelom vec sa turbocardzerima,jer su atmosverski dizeli i dalje mrtvi! Dakle samo izdrzljiviji motori sa jacim turbinama i dani testiranja kako bi se dobila odredjena mapa.
Eto, objasnio je to Mans na najbolji nacin...
I ja se salzem da je u turbo mapama biznis....
...technology is the only Replacement for Displacement.
Covek je upotrebio los izraz ali je u pravu!
Ukratko-Oto motor razvija vecu snagu iz jedinice zapremine zbog mogucnosti rada sa smesom teorijskog sastava.laksi su i dobro prihvataju promenljive rezime rada. Dizel motori rade sa vecim viskovima vazduha,zbog cega razvijaju manju snagu iz jedinice zapremine.S ozirom na vece pritiske u cil .masa delova je veca nego kod Oto. Tacno je da su savremeni diz. druga prica ali i ovo gore je sustina. Vankel motori su skoro potpuno izbaceni.Razlog je sama konstrukcija komore za sagorevanje koja je izduzenog oblika pa je visoka emisija stetnih ug.vodonika i losija ekonomicnost. Takodje je nepovoljno to sto se vreli gasovi nalaze uvek na istoj strani komore kao i kriticno zaptivanje vrhova obrtnog klipa.
Iz ovoga se da zaključiti da dizeli nisu OTO motori a jesu. Po Nikolaus August Oto-u koji je napravio prvi motor se zovu OTO motori ili kako mi kažemo SUS (sa unutrašnjim sagorevanjem) a to ej svako i dizel motor,
Vankel je imao manu kratkog trajanaj motora zbog tadašnjih materijala, danas taj problem nije toliki i vankel radi sasvim ok i veujem da će se vratiti čim bude interesa da se masovnije pravi. Nema interesa jer ima znatno manje delova od OTO motora.
Comment