Haha.. OK Vidi, stari SAABovi iz 80-ih do 88B godine su imali razvodnik paljenja. Posle je nestao kao da ga nikad nije ni bilo zahvaljujuci DI (Direct Ignition) , i ti razvodnici su bili isti kao na Injection modelima , samo sto je preradom vaccumske jedinice doveden na hod + preko tkz. 0 tacke.
Standard sa friziranjem SAABa iz tih godina jedizanje pritiska na TuRbini, i u razvodniku se STOP isturpijao. Dakle normalno je pod pritiskom bacao na 10 stepeni paljenje ali kad se meso u razvodniku koje sluci za stop dokle moze da ide, isturpija, onda se dobije veci opseg.
U normalnim uslovima je pokrivao 16-10 stepeni, od vaccuma do max loada, ali kad se stop "pomeri" dobijes ga da radi po zelji. Normalno bi odradili umesto 6 aktivnih stepeni da ide u opseg od 16 stepeni i to od 6 pa do 22 stepena, gde je 22 davalo poboljsanu ekonomiju u voznji a 6 je jedan optimum za paljenje prema pritisku vs. originalnim injektorima.
Kapras me?
Svaki vaccumski ima stop tacke za kretanje poluge vezane za membranu, te se da preraditi da odgovara
Eto, vidis da je dzabe
Ukapirao sam, radio je u sistemu on/off boost/vacuum i u zavisnosti od pritiska u liniji odredjivao ugao paljenja u zadatoj granici ali na bazi mehanickog ogranicivaca. Ve ste ga "skidali" i on je mogao da "pliva" na maksimum mogucim uglovima paljenja?- lijo,lijo.
Ako sam do sada dobro naucio, ECU daje varnicu kad dobije impuls od senzora obrtaja (koji je na jugu na zvonu radilice - nebitno) !
E sad, ako bi trebalo vratiti paljenje nazad, radi sprecavanja detonacije n2o-a ...
Da li moze da se izmedju senzora obrtaja i ECU-a namontira linija za kasnjenje koja bi radila samo kada je aktiviran n2o ???
I naravno da li bi neko mogao da mi izracuna koliko bi to vremenski kasnjenje trebalo da bude za makinu od 4 cilindra!
Dakle ja sa mojim mikrokontrolerima mogu da postignem rezoluciju kasnjenja od 1uS (mikrosekunde), da li je to dovoljno? (ili su ipak nano sekunde u pitanju)
I da li je to jedan senzor obrtaja i koliko tacaka tj impulsa dobije za jedan pun krug radilice?
Jel valja shema? Elektronikom da zeznemo elektroniku!
Nedostatak: ne moze se pomeriti u napred dok ne izmisle vidovitu elektroniku...
Ako sam do sada dobro naucio, ECU daje varnicu kad dobije impuls od senzora obrtaja (koji je na jugu na zvonu radilice - nebitno) !
ne, nije tako jednostavno.
da li je to jedan senzor obrtaja i koliko tacaka tj impulsa dobije za jedan pun krug radilice?
Jel valja shema? Elektronikom da zeznemo elektroniku!
ne odgovara realnosti.paljenje se upravlja senzorima temeprature vode, temperature vazduha, temeprature benzina, senzora leptira, senozra nadmorske visine, senzora opterecenja motora, nok senzora, ssitemom ubrizgavanja goriva, senzorom menjaca, senzora pritisak servo volana, senzora klima kompresora i tek potom sve to (i jos ponesto zavisno od godista) odradjuje ECU paljenja.
dakle radi se o digitalnom paljenju koje je multipleksirano velikim broj inputa sa raznih senzora.
naravno da li bi neko mogao da mi izracuna koliko bi to vremenski kasnjenje trebalo da bude za makinu od 4 cilindra!
ne bih da te razocaram, to se ne racuna na bazi fiktivnih izmisljenih pretpostavki nego se meri na osnovu real life ponasanja motora tokom test voznji kada se vrsi trodimenzionalno mapiranje ECU.
dakle, okvrino bi mozda mogao da sracunas bazne parametre i onda sa tvojim test motorom i test gorivom na voznju i prava merenja. recimo da bi za oko 50.000km test voznji mogao da kazes da si blizu poznavanja potrebnih mapa ECUa.
nije nemoguce, ali nije niti jednostavno niti jeftino za realizaciju.
mislim da je jeftinije kupiti znanje na tu temu nego prolaziti sam kroz sve faze konstrukcije novog motora.
YMMV.
da dodam, user 206 je postavio temeljna pitanja kao proveru zrelosti za kreiranje sopstvenog sistema ubrizgavanja. ja bih se potpuno slozio sa njim da je ulog veliki kao i neophodno znanje i praksa u detaljiima.
sa linijom za kasnjenje ja ne diram nista od onih silnih mapova niti parametara, samo postizem to da sam slagao ecu da se klip (radilica) ne nalaze tamo gde se nalaze nego malo jos gore.... da li me razumes....
vazduh gorivo cak i obrtaji sve je isto, samo je vreme pomereno! kao da si okrenuo lupam sad, stepen nazad....?
Ovo ostalo nek radi svoj posao!
A za znanje, javicu vam se sa rezultatima!
Dakle jedino sto si mi rekao da mi je znacilo je to da tih impulsa ima domilu! sto znaci da je frekvencija dosta velika!
Jos kada bi mi mogao reci koliko ih ima jedan prosecan indzeksn auto! 100 200 ? 5? 4? 78? Ja nemam tehnicku dokumentaciju .... zato i pitam!
sa linijom za kasnjenje ja ne diram nista od onih silnih mapova niti parametara, samo postizem to da sam slagao ecu da se klip (radilica) ne nalaze tamo gde se nalaze nego malo jos gore.... da li me razumes....
ma razumeo sam te, ali... trenutak kada ce varnica opaliti ne zavisi JEDINO od toga gde se klip/radilica nalaze niti je to kriterijum koji odredjuje sam za sebe rad ECU paljenja.
vazduh gorivo cak i obrtaji sve je isto, samo je vreme pomereno
stop, isto gorivo ? zar nisi rekao da menjas gorivo tako da koristis NOS ?
a time menjas i vazduh. ili nista ne diras oko sistema ubrizagavanja i tocis regular benzin kao sto je fabricko resenje. zasto bi onda bilo sta radio oko paljenja, fabricko je sasvim ok za te potrebe?
sada zaista ne razumem...
impulsa ima domilu! sto znaci da je frekvencija dosta velika!
frekvencija cega je velika ? recimo knock senzor je van funkcije veci deo vremena. kao sto i senzor temperature vazduha ili nadmorske visine ima frekvenciju koja tezi nuli.
Jos kada bi mi mogao reci koliko ih ima jedan prosecan indzeksn auto! 100 200 ? 5? 4? 78?
ne razumem pitanje, LH sistem je baziran na 16 bita a clock procesora ne znam ovako napamet. ima po netu da se nadje, ima i elektricnih shema, ima svacega ali za konkretne modele motora/auta.
Kako uopste recimo kad bi i hteo da pomerim paljenje jednom za sva vremena kako bi to uradio ? i da li je moguce ...
naravno da je moguce. napravis svoj program i kazes kompjuteru kako da radi po tvojim zahtevima a prethodno si izmerio ponasanje motora u test voznji u svim mogucim uslovima i kreirao svoju bazu podataka o motoru. dakle, proizvodis svoj "novi" motor na isti nacin kao i fabrika kada ga razvija.
ili kupis gotovo resenje nekoga ko je to vec uradio i daje garanciju (ozbiljnu) da je to sto je uradio bas ono sto prija motoru a u skladu sa tvojim zahtevima.
PS. umesto test voznje u real life saobracaju moze da se koristi i dyno kao mera kontrole obavljenog posla/ podesavanja.
Comment