Planiram letovanje u Bugarskoj, i zanima me, da li je bezbedno ici kolima?
Jeste isli u Bugarsku kolima?
Collapse
X
-
Re: Jeste isli u Bugarsku kolima?
Ako nisu "njemačka", i nova, onda slobodno ! I ne okolo, nego po sred Sofije !"Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
"Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."
-
-
Isao pre dve godine sa porodicom, imas tadasnju temu koja je prilicno detaljna. Uglavnom, perfektni putevi, bez guzvi, Beograd-Burgas 11 sati sa granicom, odmaranjima i sl."dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"
Comment
-
-
Ja idem svakih par dana.
Kola se vrlo retko kradu, a ono sto se ukrade krade se radi otkupa.Tvoj auto tamo vredi 3-4.000 e i kao takav je totalno nezanimljiv lopovima.
Bugarska ima ogromnih problema sa EU bas zbog kriminala i korupcije, zamrzli su im gotovo u potpunosti svu finansijsku pomoc, a prete im i iskljucenjem iz unije.
I sudstvo i policija jedva cekaju da im padne saka neko ko maltretira strance i onda su da bi kao fol dokazali da rade nesto po tom pitanju nemilosrdni.
Tako da veruj mi nikome ne pada na pamet da zbog par hiljada eura posle desetak godina u zatvoru iz istog izadje kao invalid.Glupost nas je do ovde dovela, glupost ce nas i izbaviti.
Homer J. Simpson
Comment
-
-
e ako te ne poslusa posle ovoga...You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
Comment
-
-
Zanimljiva je ta naša paranoja vezana za Bugarsku, a kod nekih i za Rumuniju ili Albaniju. Ne znam da li ste toga svesni, ali stranci (uglavnom sa zapada) imaju sličan trip kada je Srbija u pitanju, i kada dođu ovamo ne mogu čudom da se načude da im nije potreban čopor gladnih pitbulova da bi sačuvali kola od bandita naoružanih kalašnjikovima. Kažu da su u strahu velike oči, što će reći da se čovek uglavnom plaši nepoznatog. Putujte ljudi malo više i shvatićete da se zemlje u okruženju ne razlikuju od Srbije gotovo ni po čemu, a posebno ne po učestalosti krađa automobila.
Jeep nije automobil, nego način života
Comment
-
-
onda ti nisi bio u bugarskoj pre nego sto je postala evropska unija. desperadosi koji sacekuju putnike namernike u klancu je najbolji opis.You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
Comment
-
-
Isao prosle godine na zimovanje. Nula problema a pamtim dve stvari.
1. degenski fazon sa usb flashom i naplatom
2. lika na pumpi koji izlazi iz GLK Mercedesa, otvara vrata a u pretincu u vratima stoji pistoljcina velicine Desert Eagla. Ostavlja upaljen auto, vraca se za par minuta, ulazi i odlazi. Verovatno neka "faca". Nisam se nesto iznenadio, ali sam ipak zapamtio.
Sem toga nikakav problem, miliciju nisam video, putevi srednje zalosni, kao nasi, ocajna signalizacija, sreca pa smo imali GPS.work in progress
Comment
-
-
Originally posted by nidzola1Ako ides zbog mora - zaboravi...
Prosle godine, sam posao 24 jula u Bugarsku, Suncev Breg, hotel Sunset 4
ovde ima slike hotela, ne reklamiram ga, on je nov otvoren prosle godine, tv plazma, bazen sve po meri. Provod je dobar, diskoteke i samo diskoteke i opet diskoteke i kafici, i akva park....
ALI...
Ko ide da vidi more kao more, to je uzas od 15 dana koliko smo bili tamo okupali smo se samo 2 dana, da samo 2 dana
4 dana je bilo nevreme posle toga, 5 dan meduze i to jako puno, 6, 7, 8.... do 14 dana travuljina alge i sve zivo bukvalno nije moglo da se udje u vodu. Sliku postavljam ako je nadjem... More kao bara. Vreme smo provodili isklucivo u bazenu i akva parku, na zalost...
Sto se tice automobila da li da se ide, sto da ne put je ok, na granici je bilo ok, prosle godine, sto se tice parkinga mi smo imali u hotelu, tako da ni to nije problem.
Comment
-
-
Originally posted by UzelacIsao prosle godine na zimovanje. Nula problema a pamtim dve stvari.
1. degenski fazon sa usb flashom i naplatom
2. lika na pumpi koji izlazi iz GLK Mercedesa, otvara vrata a u pretincu u vratima stoji pistoljcina velicine Desert Eagla. Ostavlja upaljen auto, vraca se za par minuta, ulazi i odlazi. Verovatno neka "faca". Nisam se nesto iznenadio, ali sam ipak zapamtio.
Sem toga nikakav problem, miliciju nisam video, putevi srednje zalosni, kao nasi, ocajna signalizacija, sreca pa smo imali GPS.
Vinjeta se kupuje (OBAVEZNO) na pumpama odmah posle granice, ili u onim kucicama, ali je tu obicno skuplja (mada sledeceg petka krecu turci pa ce sve jedno da poskupi)
Te pistoljcine od pola metra ima u kolima svaki treci bugarin, to su tzv. startni (plasljivci) pistolji. Imam i ja 2 kom.Glupost nas je do ovde dovela, glupost ce nas i izbaviti.
Homer J. Simpson
Comment
-
-
Ja sam isao vise puta u Bugarsku, do Sofije, Banskog, pa i na more.
Kolima sam isao samo do Sofije, i dole do Grcke.
Sto se tice puteva pristojni su, ali se sporo vozi.
Sto se tice lopova, savetujem cetvore oci, nevidjeni su lopovi, mene su ojadili za 15 minuta 2 puta u Sofiji.
Prvo u menjacnici, a posle su mi digli navigaciju iz ranca.
Jezik pricas srpski i razumecete se bez vece muke.
More im je truba mada meni i nije bilo tako lose, za promenu.
Posetio sam Primorsko.
Secam se da smo nas dvoje bili za 200 evra mesec dana u Bugarskoj...
4 evra nocenje u sobama.
NE opustati se previse, ima mnogo lopuza, ali i OK ljudi...
Cene su sad jace, ja ih pamtim pre EU, i tada je bilo DZABE...
Comment
-
-
U Bugarsku kolima jedino i vredi da se ode :-)
Naravno osim sa jako malom decom kada je najbolje ostati u kompleksima hotela.
Sa iole većom najveća je greška "usidriti se".
Ja lično 500-600km pređem u 10-12dana tamo.
Otprilike:
More zaista nije nešto i zaista je manje slano (otprilike pola svetskog proseka, 1,6 do 1,8%) mada ima i prednosti (ne lepi se so). Nije crno kako se priča ali zaista nije prozirno.
Ono što se najmanje očekuje je da je (što se meni lično sviđa) more TOPLIJE od Jadrana, Grčke i Turske (bar severnog dela).
Ovo sigurno važi za Burgaski zaliv a u Primorskom je kao u banji, čak i preterano.
Popodnevni (naročito) vetar je nešto što smeta ali to je bolje nego (kako pričaju) u Tunisu. Zavisi i od pozicije. Kod Nesebara su talasi veći dok Pomorje nema tako velike, na Severu su malo veći, itd.
Čak i Zlatni Pjasci i Alabena (Severni deo kod Varne) imaju pristojno toplu vodu no 2-3 stepena hladniju.
I da skratim priču (po potrebi mogu više detalja).
1) Sigurnost auta: od 2006. (godinu dana pre ulaska u uniju) na prilično visokom nivou. Kao što neko reče, možda bi trebalo da se brine za novi Golf ili nekog drugog (još skupljeg) Nemca, inače do 5-6k evra, ne treba brinuti.
2) Lična sigurnost: prilično velika. Ajd' možda nije "truli zapad" ali bez brige. Treba se paziti u gužvi ali pre će vas izdžepariti u velikim tržnim centrima ili u Sofiji nego na moru. Malo opreza ništa naročito. Obične stvari možete ostaviti čak i na plaži i niko ih neće dirati.
3) Putevi: solidni. Nema rupa, auto-put je čudan, malo neobeležen, nema kolotraga ali ima deonica sa grubom podlogom (Sofija-Plovdiv), od Plovdiva je već klasični AP kao kod nas, manje-više.
4) Ograničenja su evropska: 130, 90 i 50. Ako prekoračuješ, čini to do 10 na sat ili max. 20 (u prvom slučaju te niko ne dira a u drugom je kazna još podnošljiva) inače ako te uhvate sa preko 20 nagraisao si jer ne možeš da platiš panduru nego moraš u pošti ili banci, pa ako nije radno vreme ...
5) Do pre dve godine su relativno sporo vozili, sada je to slično kao kod nas osim što retko ko (kao sada kod nas) na auto putu vozi preko 150 ili 160. Nemaju štopovanje vremena na AP i nema rampi jer kupuješ vinjetku. Nju obavezno kupi inače je kazna ... 50 ili 100€ a ako ne panduri proveriće te na granici (bar 50% da hoće).
6) Pandura skoro da nema osim na raskrsnicama. Vaćare ako stvarno napraviš prekršaj i ako imaš bolja kola (ovaj će platiti da ne ide u banku).
7) Od granice do Sofije stalno su radovi na putu pa ako ih nema onda je O.K. i obratno.
8) Obilaznica oko Sofije je noćna mora, put loš (tu jedino ima rupa), ne smeš da prekoračuješ jer ima pandura, gužva, ...
9) Ako nemaš navigaciju, malo je zajebano, imaju dve petlje na AP koje nisu sjajno obeležene. Dobro je što imaš šansu da se brzo ispraviš (već posle par km).
10) Burgas-Varna je put sav u krivinama (mada bolje nego u CG).
11) Cene vanpansionskih usluga nisu više džabe kao pre nekoliko godina, ali je to i dalje jeftino. U većim gradovima (na Moru, to su samo pomenuta dva) i kompleksima hotela (Sunčev Breg) kao i Nesebaru i Sozopolu (jedina dva primorska grada) ti je kao u Bgd. a u manjim mestima (između) ti je kao u provinciji, pivo 0,9-1,2€ a večera za 2+2 15-20€.
Tako da noćenje sa doručkom ili max. PP je sve što ti treba.
12) Vredi videti Nesebar i Sozopol. Ima 3 velika akva-parka (bar), svi su O.K. cene doduše nisu baš niske (upad 16€, cene usluga duple nego van Ak.P.). U Varni vredi videti delfinarijum (ponedeljkom ne radi).
ITD. (Mislim da bi više bilo smaranje).
I još jedna stvar za kraj: poslednje 2-3 godine (od kada su se više motorizovali) pitanje parkiranja (na moru) je aktuelno kao i svuda. Čak i hoteli (kako koji) naplaćuju parking ili ga nemaju (tj. mali je pa izvisite). Nemojte da vas iznenadi 5€ dnevno ako već nemate obezbeđen parking. I naravno, klima nije na odmet ali vam u principu ne treba. Vode ima stalno (celo primorje, nisam čuo da igde ima problema). I još naravnije, palmi se nećete nagledati (osim u saksiji) te nema baš mediteranskog duha. Jahti i dobrih čamaca već ima u ekskluzivnijim predelima.
Pozdrav i lepo se provedite!
P.S.
Bolje je ići u julu nego avgustu (kad ima morske trave i meduza a i veća je gužva).
Gorivo im je odlično (Shell, OMV, Ek0), benzina ima od 95, 96, 98, 99+ i 100 oktana. ED je klasika (OMV i Eko i Lukoil) a šlag na torti je Shell V-Power :-) (isto kao u Grčkoj).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
Comment