Jeste isli u Bugarsku kolima?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Odg: Re: Jeste isli u Bugarsku kolima?

Vremena ima još dosta a ja nisam bio pri istom.
    Za sada samo najosnovnije:
    1) Kazanlak je lepo videti. Tu je i čuvena dolina ruža.
    2) Taj put je živopisan sa dobrim asfaltom i solidan. Kraći je od Sofija-Plovdiv-Sliven-Burgas ... jedno 40-50km (ovo onako "iz glave").
    3) Potrošićeš manje goriva (to je očigledno) a veći deo zbog manje prosečne brzine.
    4) Ipak, duže ćeš putovati ... bar sat vremena. Osim što nema autoputa (do Slivena) prolaziš kroz više naseljenih mesta a tu su i raskrsnice koje u Bg prosto nerviraju (ograničenje 60 a više od 70 nije preporučljivo da se prolaze). Imaš i prilično krivina ovmah iza Sofije (dok autoputem pičiš pravo) pa negde do Pirdopa ... nije strašno ali nije ni sjajno.
    5) Ako ideš preko Plovdiva (ne ulaziš u grad) onda te čeka cca. 220km autoputa pa dobra ali opterećena deonica od između dve Zagore (35km).

Pa biraj. Nećeš mnogo pogrešiti sa Kazanlakom ali je autoput (po meni) bolje rešenje. Ako imaš klimu naročito (od Granice do mora imaš ladovinu samo jedan tunel od 700m na autoputu).

Obilaznica oko Sofije je ... katastrofa ... ali ako ne poznaješ dobro grad proćićeš još gore (nije sve u navigaciji koja radi nego treba znati sokake gde je manja gužva a onda možeš i bolje proći) čak i van špica.
    Saobraćaj ti je cca. kao kroz Bgd.
    Na obilaznici ne smeš prekoračivati brzinu jer ima na nekoliko raskrsnica (praktično svakoj) pandura i to onih u cokulama.
    Ako imaš klimu putuj danju.
    Za noćnu vožnju biraj pre put preko Plovdiva.
    Gorivo je slične cene kao kod nas (ili malo jeftinije osim TNG za standardna goriva, tj. malo skuplje za nestandarda: V-Power Shell, visokooktanski benzini i sl.) na većim pumpama slobodno možeš stati (ima i McDonalds-a na Shell-u) i predahnuti.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• pexxx
      CBC Početnik
      • 02.05.2012
      • 9
      • Beograd

Odg: Re: Jeste isli u Bugarsku kolima?

Hvala na iscrpnom odgovoru.Da vremena još ima dosta.Još jedna molba.Promena evra u leve.Gde je najbolje to učiniti (mislim za usputne troškove a i za boravak u Sunčevpm bregu) ?

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Odg: Jeste isli u Bugarsku kolima?

Izvinjavam se (opet kasnim; obično gledam "današnje poruke" pa ako preskočim dan, posle "ode voz").
        Za usputne troškove, najbolje promenite (za gorivo, iće i piće) na granici gde vas čeka 1,92 leva za € (pa 50-100 evrića zamenite zavisno od toga koliko planirate za gorivo, a gorivo je tamo bolje i veći je izbor).
        Posle je najbolje otići ... u neku banku (obično kratko ili dvokratno radno vreme), mislim da ima u SB-u ako ne u Pomorje ili Burgas.
        Po pravilu je kurs - 1,94 (mada ima i 1,92 ali retko) a u Allianz-u i nekim Bugarskim bankama je 1,95. Ne morate jurcati baš gradom, Burgasom (koji vredi videti, makar centar) zbog toga, imate Plaza Mall (za mol je mali, ali je O.K.) gde imate banku (gde je doduše gužva).
        Inače poslednje 2-3 godine čak i u turističkim mestima je kurs 1,93 pa prvih dana vam je svejedno (za jedno piće na 100€ nije neki gubitak).
        U Burgasu je lako voziti, jer su ulice široke, kružni tokovi su "po propisu" (i uglavnom sa tri trake) a grad nije preveliki (nešto kao Niš ili nešto manji) a parkiranje nije ekstremni problem (mada nije laća) jer čak i u centru (i to lev na sat) možete naći mesto ... pa skoro uvek.
        Vozači nisu agresivni kao u Sofiji ili kod nas.
        U samom "bregu" je vanpansionska nešto skuplja (mada podnošljiva) te izleti u Burgas mogu biti i jeftiniji a ako ste sa malom decom Pomorje je mirno mesto sa veoma jeftinim restoranima (kao kod mene u Boru, znači mnogo jeftinije nego u NS ili Bgd.).
        Izbegavajte dolare i švajcarce, izgubićete bar 1-2% a i više (a dolar vam proveravaju kao da imaju dojavu, sve do "razvlačenja papira" i obavezne gumice sa olovke (za pojedine godine), a ako je novčanica starijeg datuma (bez niti) možda vam je i ne prime. 100$ neće svi da prime naročito pre 1994.
        Izbegavajte i krupnije novčanice od 100€ jer odmah vas gledaju kao "krimosa" (ali to je kao i u drugim "zapadnijim" EU državama).
        U samom turističkom mestu sa parkiranjem očekujte manje ili veće probleme ali na odmoru ste pa ako ne može odmah ostavite za posle (ako vas neko zagradi a može i na hotelskom parkingu da vas zadesi, naročito ako je manji, parking).
        Ako ste prvi put obavezno odite (bar) do Nesebara (stari grad), a vredi otići i do Varne (delfinarijum, nešto starina Starog Rima, više Mall-ova od kojih je "dvokulni" favorit) ali put do tamo (cca. 100km) nije baš sjajan (mada je asfalt bez rupa i sve je dobro obeleženo).
        U Sunčevom Bregu (na ulazu) vam je Akva park ali je onaj u Nesebaru malo lepši (naročito za decu). Oba su "čisto dranje" jer za te pare trebaju da su bolji, no nije loše, može da se provede dan solidno.
        Ako više volite da švrljate ima još mesta za to, ali mislim da je za sada ovo sve što vam treba.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• pexxx
          CBC Početnik
          • 02.05.2012
          • 9
          • Beograd

OK.Hvala na pomoći.Kada se vratimo sa odmora slede utisci....

Comment

• andrex
            CBC Početnik
            • 26.06.2012
            • 1
            • sabac

molio bih nekoga ko je u skorije vreme isao u bugarsku da mi kaze da li je za prelazak bugarske granice neophodna medjunarodna vozacka dozvola i dozvola za upravljanje tudjim vozilom u inostranstvu posto vozim auto koje se vodi na mom ocu ....ako neko moze da pomogne bio bih zahvalan da napise jer treba da putujem na more a ne znam d ali su mi t dokumenta potrebna ili vaze nacionalna nasa vozacka dozvola i nase ovlas=cenje

Comment

• comi 1342
              Moderator
              • 28.09.2005
              • 1126
              • NS
              • Giulietta ,PUG 106,

Dozvola za upravljanje tuđim vozilom ti sigurno treba...
              "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
              "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• pexxx
                CBC Početnik
                • 02.05.2012
                • 9
                • Beograd

Dakle evo me u Sunčevom bregu.Prvi put u Bugarskoj i na Crnom moru.Utisci do sad.Prvo put.Posle obilaznice oko Sofije,koja mi i nije bila mnogo smorna jer nisam znao drugi put, izlazite na autoput sve do Nove Zagore.Tek tu silazite sa autoputa (ako idete preko Plovdiva) i izvesna je izgradnja još jednog dela autoputa,možda do Karnobata.Novac za gorivo najbolje da zamenite u Metrou kod Sofije jer je kurs najbolji (1,95) a možda i za kompletan planirani trošak jer je kurs u Sunčevom bregu 1,91.Sunčev breg je dranje od cena ali zato odete u Nesebar i lepo pazarite ili klopate.Ceo put je prilično dobro obeležen i samo budite pažljivi.Kad siđete sa autoputa i uđete u Novu zagoru na kružnom toku samo pravo do kraja pa desno i samo pažljivo, do Burgasa vas čeka nekoliko patrola (kola ili motocikli).Kad dođete do Burgasa pratite put za Varnu kroz grad.To je put prema Pomorju,Nesebaru i dalje.Plaža je zauzeta "državnim" suncobranima koji verovali ili ne koštaju da se iznajme 8 leva ili 4 e, znači dve ležaljke i suncobran 12e, čisto dranje.Ali u delu plaže dalje od obale možete parkirati svoj suncobran i ostalo...Ponesite vodu za prve dane jer ne znam zašto ovu ne piju a zbog dece nisam hteo da rizikujem.To je to za sad....

Comment

• bojanvet
                  CBC Član
                  • 06.04.2008
                  • 85
                  • kraljevo

Juce sam se sa Thassosa vratio preko Bugarske. Svi kazu da je za izbegavanje, ali prilicno se skrati i ustedi i nikako se ne bih slozio sa tim! Put je delom regionalan manjim delom autoput. Svaki putokaz je lepo obelezen, vidno istaknut, put i deonica pored reke Strume je mnogo izazovniji i zivopisniji u odnosu na sugavi autoput sa kolotrazima kroz Makedoniju! Obilaznica oko Sofije lepo odradjena, bez guzve, na izlasku jedan outlet, Tehnomarket i Metro sa 15-20% nizim cenama nego ovde! Oko Sofije gomila autoplaceva sa polovnim automobilima , ali i sa jeftinim alu-felnama i gumama, sto polovnim sto novim!
                  Na obe granice zadrzavanje po 5min.

Comment

• pexxx
                    CBC Početnik
                    • 02.05.2012
                    • 9
                    • Beograd

Malo kasnim sa obećanim ali evo mjih utisaka na kraju.Prvo da kažem svima koji nisu bili na moru u Bugarskoj da su propustili lep doživljaj i odličan provod.Za mlade je najbolji Sunčev breg jer je noćni provod fenomenalan.I sva druga mesta su lepo turistički organizovana i značajnije jeftinija od Sunčevog brega ali to mesto je i napravljeno isključivo u svrhe turizma sa svim sadržajima za dnevni i noćni provod kako bi potošili što više para.Put je dobar i autoput je skoro do Burgasa ako idete autoputem preko Plovdiva.Ja sam se vraćao preko Kazanlika i doline ruža.Odličan način da upoznate zemlju je da vidite predele koji se nude van uobičajenih puteva.Bugarska je vrlo lepa zemlja i treba je videti.U Burgasu sam svratio i u Plaza centar i Metro koji su odlično snabdeveni.Jeftinije je nego kod nas, naročito nego u Beogradu.Morska voda jeste drugačija ali to nije argumenat da ne vidite Crno more već razlog da odete, nakraju ni pice nisu sve iste,recimo,i jede ko kakvu voli.Naravno da bi voleo mora da proba.Putevi nisu bolji nego kod nas ali su moćda malo lošije označeni van gradova.Dan pre nego smo krenuli napio sam se vode iz slavine koja je dosta hladna i često me je mamila.Ništa se nije desilo tako da ko voli nek izvoli.Za sad ovoliko.Ako neko ima pitanje neka izvoli.Pozdrav svima!!!

Comment

• pexxx
                      CBC Početnik
                      • 02.05.2012
                      • 9
                      • Beograd

Opet u Bugarsku sledeći mesec

Evo me nakon dužeg vremena opet ovde.Sledeći mesec ponovo u istom terminu i isti hotel Korona u Sunčevom Bregu.Meni se prošle godine svidelo, obzirom na malu decu, more,vreme,plaža, smeštaj i provod.Da li je neko skoro išao i ima li promena?Mislim na cenu vinjete, autoput i slično.....Pozdrav svima i postavljam informacije ako saznam nešto novo što bi svima pomoglo ovog leta......

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Čuo sam od ljudi koji su bili za Uskrs da je auto-put produžen i da nedostaje cca. 50km pa da od Sofije bude AP do Burgasa.
                        U planu je da to bude završeno do 1. jula ove godine (kažu Bugari, a i kod njih neki izbori pa može biti).
                        Tako da uz malo sreće budeš imao full AP. Ja idem malo kasnije (posle izleta u Grčku koja je O.K. van sezone a u sezoni je ... naprono ili pak papreno skupo, bar za moj standard, ovo sam podneo solidno).
                        Od Pojata pa skoro do Leskovca naš AP je katastrofa, makednonski nije mnogo bolji (kolotrazi) pa uživaj u boljem (bar) asfaltu (koji ni u Grčkoj nije nikakav; doduše Sofija-Plovdiv je, znaš već kakav, isti takav).
                        Kurs isti, cene iste ... vinjetka (ako zbog AP-a ne poskupi, do pre mesec dana iste cene kao prošle godine).
                        Na Istoku malo novog, ali bolji put, to je izvesno (ako ne budeš baksuz pa zakačiš završetak radova, koji budu probili rok).
                        Pozdrav!

Comment

• pexxx
                          CBC Početnik
                          • 02.05.2012
                          • 9
                          • Beograd

Opet u Bugarsku sledeći mesec

Da, čuo sam danas od druga koji putuje poslovno u Bugarsku da je autoput produžen i posle Nove Zagore tako da je skoro do mora a onaj deo koji nije je kao pre autoput do Novog Sada.Vinjeta je poskupela na 10e ali ako je autoput do mora onda ok.Kaže da su panduri na autoputu svakih dvadesetak kilometara i da ne treba prelaziti 130km.Toliko za sad......pozdrav...

Comment

• danil80
                            CBC Član
                            • 23.04.2009
                            • 51
                            • Beograd

Pozdrav,

ja sam se pre 2 nedelje vratio sa puta iz Istanbula. Moje iskustvo : vinjeta je i dalje ista cena (10 leva ya 7 dana), najbolje je kupiti na SHELL pumpi cim se udje u Bugarsku, i platiti kreditnom karticom (i niko ne moz da te zakine na kursu, cak mi je i banka dala povoljniji kurs - Intesa), put do Sofije opusteno 120 km/h osim onog mesta gde je sazidana policijska kucica, skini speed kamere sa gps foruma , i tamo moras strogo da ides 40 km/h mere radarom. Nikada u zivotu nisam isao severnom obilaznicom oko Sofije, jer produzava put za nekih 10 km ako ne i 15 a i na google earth street view izgleda ocajno. Uvek idem ili pravo kroz centar (ako prolazim kroz Sofiju posle 22 ili pre 06, u ostalo vreme ja katastrofalna guzva) ili juznom obilaznicom, koja je glanc nova, 3 trake autoput, asfalt perfektan, prolazi pored IKEA prodavnice. Dalje, autoputem do Plovdiva ja iskreno nisam skidao ispod 160 (155 mi je bio prosek), nisam primetio ni u odlasku ni u povratku da mere, policije nije bilo nigde. Cim se iskljucis sa autoputa ka Plovdivu, tu stoje, ali je to redovna kontrola koja me svaki put zaustavi, pogleda dokumenta, i hvala dovidjenja. Od Plovdiva do Kaptan Andarevo prelaza, opet magistrala, tu sam pichio u proseku 120 km/h, isto nigde nije bilo patrola osim u naseljima kroz koje prolazis, i tu strogo treba da se pridrzavas ogranicenja 40-50 kako gde.

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Hvala obojici za info!

Comment

• Zorica Dimitrijevic
                                CBC Početnik
                                • 13.06.2013
                                • 3
                                • Nis
                                • BMW

Letovanje u Bugarskoj - gde ići

Pozdrav.
                                Treba mi pomoć u vezi letovanja u Bugarskoj. Kasno sam počela sa planiranjem zbog obaveza pa sam sada baš u problemu jer nemem puno vremena da se organizujem a neću da idem preko agencija jer želim da uštedim. Pa sama planiram odmor. Nisam do sada bila u Bugarskoj, volela bih da odem u neko manje mesto pa da sama obilazim primorje. Našla sam lep opis gradića Sv. Vlas http://bugarskainfo.com/leto/sveti-vlas/ i baš mi se dopalo ovo što sam pročitala, ali ne znam da li je baš sve tako kako piše. Nema baš puno domaćih sajtova sa ovakvim informacijama pa ako je neko bio ovde, neka mi kaže da li je mesto stvarno dobro za odmor. Ako ne, preporučite mi neko drugo.
                                Pozdrav i hvala unapred za pomoć

Comment

Working...
                                X