Crna Gora - prelazak granice

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • MM1
    CBC Početnik
    • 25.01.2008
    • 8
    • NS

Re: Crna Gora - prelazak granice

Originally posted by kalibaR
    Ako idete preko Bosne obavezno je imati zeleni karton i opremu, u koju se racuna i protiv pozarni aparat (sa karticom da je proveren/punjen pre ne vise od 6 meseci), nalepnica SRB, isto ko ima plin TNG.
    Znaci treba pp aparat, a na sajtu amss, gledah neki dan, opusteno stoji da ne treba. Uf, sad jos to na zeleni karton, medj. ovlascenje, "putarine" za trebinje, hm sve mi se vise smesi kanjon Morace, pa oko unaokolo do HN.

Comment

• Cherokee_NS
      CBC Senator XXL
      • 08.02.2009
      • 802
      • Novi Sad

Ja sam se u sredu vratio iz Herceg Novog, i isao sam preko Republike Srpske.

Zeleni karton treba. To su mi odmah na granici trazili. U RS i u CG sam usao sa licnom kartom, a sa mnom je putovao moj maloletni brat, koji ima 15 godina. Samo su mu lupili pecat u pasos, niko me nista nije pitao za saglasnost oba roditelja itd.

Do dole me je policija 2 puta zaustavila. Prvi put posle Zvornika, gde su me pitali gde putujem. Na moj odgovor da sam se zaputio za CG, rekli su samo "Ajde bjezi".

Drugi put su me zaustavili posle Foce. I tu je sledilo pomalo izdrkavanje pandura.
      Pregledao mi je dokumenta, rekao da je sve uredno, i trazio je da pogleda da li imam dodatnu opremu.
      Od opreme me je pitao za prsluk, sajlu za slepanje, rezervni tocak, dizalicu, set rezervnih sijalica i prvu pomoc. PP aparat imam u kolima, ali neku malu bocu, tako mi je auto stigao iz Belgije, ali za nju me nisu pitali. Prvu pomoc nemam onu nasu, vec drzim sto je dosla fabricki uz auto, neka mala u obliku pernice.
      I tu je usledila onda polemika:
      - "Kakva ti je ovo prva pomoc?!"
      - "Takva je dosla uz auto."
      - "A zar kod vas u Srbiji nije na snazi novi ZOBS, koji zahteva nove kutije prve pomoci?!"
      - "Jeste na snazi, ali nema nigde da se kupi nova koja odgovara po zakonu. A ja da pravim sam necu, nisam lekar."
      - "Hvala lepo, dovidjenja."

U povratku me nisu nijednom zaustavili. A imao sam situaciju da sam pored radara prosao sa nekih 70 km/h u delu gde je ogranicenje 60, ali izgleda da nisu pucali ili vec A mozda mi cestitka stigne i na kucnu adresu

Uglavnom, put je dobar, malo je losa ona deonica posle Foce, sto ide na Cemerno. Ali komentarise narod odatle da se pravi obilaznica, mostovi tuneli itd, i da ce vec do sledece godine biti zavrseno Guzve nema, vozi se opusteno.

Moj savet je da vozite uglavnom po ogranicenju, radara ima podosta. Narocito pazite na onaj deo sto se kroz Federaciju prolazi, konkretno kroz Gorazde. Malo me nisu ljupko pogledali sa NS tablama kad sam prolazio kroz grad, jos sam bio sam. U povratku sam vidjao uglavnom po 2-3 auta srpskih tablica da idu prema CG, pa je verovatno njima opustenije bilo. Pored toga, savetujem da gorivo sipate u Zvorniku odmah. Na pumpi Neskovic, bezolovni je 1.90 KM (1 euro=1.96KM). Za one koji sipaju dole pre CG, u Trebinju je cena 1.97 KM (ali opet jeftnijie nego u Srbiji). U CG je cena goriva identicna kao kod nas.

Eko taksa se placa, 10 eura je. Pored toga, putarina od 3 eura, samo ne znam za sta Kazu da su tu deonicu gradili firma iz Beograda, i da ce narednih 20 godina biti tako.
      Vozao sam se malo po CG, putevi su sada dobri, isao sam jedan dan do Bara, dosta ima sada delova sa 3 trake. Koga interesuje, trajekt je 4 eura, za manje putnicko vozilo.
      A od lokalca koji radi dole kao vozac minibusa sam cuo, da su panduri u CG dobili neku dojavu da strance samo za elementarne stvari mogu da kazne (radar, pojas, svetlo), i da se ne izivljavaju toliko. Sad koliko je to merodavno, pojma nemam

Uglavnom, uspeo sam da predjem toliki put bez ijedne kazne.

Sto se tice hrane i smestaja. Ja sam uspeo da nadjem sobu izmedju HN i Igala. Konkretno, to je naselje Topla. Placao sam po 8 eura smestaj. Cena hrane u diskontima je skoro duplo veca nego kod nas. Restorani su isto drasticno skupi, samo sto je sada novina da ti i hleb naplacuju Jos samo fali da naplate uslugu dolaska konobara do tebe, kao u Italiji sto je

U HN su izobelezavali svaki moguci deo da je parking, i parking se placa od 7 do 23h. Cena dnevne karte je 4 eura - drama Pauk leti kao blesav, valjda kazu da je odnosenje 50-100 eura.

Ko je primoran da vadi sam boravisnu taksu, neka ode i plati samo za 4-5 dana. Taksa za 1 dan je 0.7 eura, s tim sto je kartoncic koji se izdaje valjda 2 eura. Doduse, Crnogorci mi u povratku nisu pogledali nista od toga, samo dokumenta
      Mesto za vasu reklamu, za samo 100 eura mesecno!

Comment

• Jurke
        CBC Član
        • 20.09.2007
        • 28
        • Novi Sad

A jel treba za Federaciju pasoš ili isto lična? Postoji li uopšte granica?
        Alfa Romeotik

Comment

• Cherokee_NS
          CBC Senator XXL
          • 08.02.2009
          • 802
          • Novi Sad

Ma jok, samo tabla gde pise da ste usli u taj njihov kanton. Posle toga, kako se priblizavate Novom Gorazdu, pise opet "Dobrodosli u Republiku Srpsku"...

To je nekih 20 km puta, samo sto kada idete kroz Gorazde, morate proci sam centar grada.

Comment

• MM1
            CBC Početnik
            • 25.01.2008
            • 8
            • NS

Originally posted by Cherokee_NS
            Moj savet je da vozite uglavnom po ogranicenju, radara ima podosta. Narocito pazite na onaj deo sto se kroz Federaciju prolazi, konkretno kroz Gorazde. Malo me nisu ljupko pogledali sa NS tablama kad sam prolazio kroz grad, jos sam bio sam. U povratku sam vidjao uglavnom po 2-3 auta srpskih tablica da idu prema CG, pa je verovatno njima opustenije bilo. Pored toga, savetujem da gorivo sipate u Zvorniku odmah. Na pumpi Neskovic, bezolovni je 1.90 KM (1 euro=1.96KM). Za one koji sipaju dole pre CG, u Trebinju je cena 1.97 KM (ali opet jeftnijie nego u Srbiji). U CG je cena goriva identicna kao kod nas
            Reci mi okvirno (znam da je sve individualno al' cisto pitam), koliko ti je trebalo od ns-a do HN-a, posto si, koliko sam skontao, isao po ogranicenjima? Vozio po danu?

Na toj pumpi koju spominjes, u Zvorniku, si placao u KM ili evrima?

Originally posted by Cherokee_NS
            Sto se tice hrane i smestaja. Ja sam uspeo da nadjem sobu izmedju HN i Igala. Konkretno, to je naselje Topla. Placao sam po 8 eura smestaj.
            To 16 evra, ondak, soba? Vas je dvojica bilo. Sad sam bas dosadan, al jos jedno pitanjce, ti preporucujes plazu yachtin club-a?

Poz

Comment

• Laguna 2002
              CBC Senator
              • 13.12.2009
              • 297
              • Bačka Palanka

Iz mog iskutva:
              NS - HN ( preko RS) 570 km, ako paziš na ograničenja 9 - 9,5 sati ( sa 2 zaustavljanja zbog klinaca ), a ako ideš malo preko ograničenja i osloniš se da će ti blicati prilikom nailaska na radar ( Bosanci su što se toga tiče fer ) može i za 8 - 8,5 ( noću klinci spavali pa nisam stajao ). Zavisi i od gužve na granicama, mada u većini slučajeva nije bila velika.
              Gorivo sam sipao kod Neškovića ( sipao sam na kružnom toku u Bijeljini, najjeftinije je, može i u evrima, čak sam neku siću dao i u dinarima ), kasnije sam sipao na izlasku iz Trebinja ( jeftinije nego kod nas ).

Comment

• Cherokee_NS
                CBC Senator XXL
                • 08.02.2009
                • 802
                • Novi Sad

Originally posted by MM1
                Reci mi okvirno (znam da je sve individualno al' cisto pitam), koliko ti je trebalo od ns-a do HN-a, posto si, koliko sam ukapirao, isao po ogranicenjima? Vozio po danu?

Na toj pumpi koju spominjes, u Zvorniku, si placao u KM ili evrima?
                Treba jedno 10-ak sati, ne mogu reci precizno posto sam usput svracao u posetu kod prijatelja u 2-3 mesta.... I krenuo sam u 8 ujutru. U HN sam stigao oko pola 10 uvece.
                Placanje moze da se obavi u eurima.

Originally posted by MM1
                To 16 evra, ondak, soba? Vas je dvojica bilo. Sad sam bas dosadan, al jos jedno pitanjce, ti preporucujes plazu yachtin club-a?

Poz
                Tako je bilo. Sto se tice plaze Yachting kluba, deluje mi kao najbolja u ponudi, posto nije standardan sljunak, vec onaj sitni kamen. Samo sto tamo imas nekih 1000 uslova da bi usao na plazu, one likove na ulazu sam oterao u 3 lepe Isao sam pomalo u Igalo na kupanje, i pomalo na plazu koja se nalazi iza pristanista u HN. Betonske plaze sam izbegavao, posto moj prvi kontakt sa morem nije prosao najbolje - skliznuo sam niz stepenicu i upao u more, i razbio sam se kao picka Zaradio ogrebotine na oba kolena, laktu i skocnom zglobu

Comment

• DovlaK
                  CBC Senator XXL
                  • 24.07.2008
                  • 560
                  • Beograd

Originally posted by djlosmi1
                  Kakav je ovaj put preko josanicke banje, ima li rizicnih deonica, radova itd.? Jel "vozivo" po tom putu? Stcajem okolnosti cu biti u tim krajevima (Prokuplje, Kursumlija) pa odatle idem za cg.

Neka proverena deonica je krusevac-kraljveo-cacak, pa dalje standardno ali je mnogo duze.

Pomagaj, sta da radim, kuda da idem?
                  Ja sam pre 15ak dana išao iz CG prema Vrnjačkoj Banji tim putem... Prošli smo Rašku pa smo posle 20-30km skrenuli desno na taj put... uzak je, vijugav, predeo je prelep da se putuje danju, ne znam da li sam se mimoišao sa 2-3 auta i osim što se sporo ide i dugo traje vožnja, nemam nekih bitnih primedbi... put je sasvim ok nema rupa, samo kao što rekoh vijugav, uzak i spor
                  Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

• djlosmi1
                    CBC Član
                    • 03.04.2008
                    • 85
                    • Beograd

Hvala puno, ovaj put mi mnogo skracuje u odnosu na standardnu rutu preko kraljeva,cacka,uzica itd..
                    Tako da je odabrana ruta preko ovog puta pa dalje, raska, NP, ribarice, rozaje, berane, mojkovac... Trebalo bi da bude ok

Jedno pitanje: Da li ja mogu da koristim ovlascenje koje koristi moj otac za upravljanje vozilom (na istoj smo adresi itd.), s tim da on nece biti u vozilu sa mnom na granici? Da li mogu da mi prave problem oko toga?

Comment

• Kenno
                      CBC Senator XXL
                      • 21.08.2006
                      • 460
                      • Zenica, BiH

Originally posted by Jurke
                      A jel treba za Federaciju pasoš ili isto lična? Postoji li uopšte granica?
                      Ne postoji nigdje granica izmedju entiteta, kao što su granice izmedju država, BiH je jedna država na čitavoj teritoriji...

Comment

• Chubbs
                        Everybody lies
                        • 29.01.2006
                        • 5807
                        • Novi Sad
                        • Audi A6 1.8T

Ko ide iz pravca NS preporucujem rutu NS-RU-SA-VA-Kaona-Pozega-UE-PP-BP i dalje jer nema jednog jedinog radara a asfalt je bombona,posebno od SA do VA
                        koliko je ovaj put sporiji/brzi u odnosu na bosnu?
                        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• 206
                          Admin od ispočetka :)
                          • 09.12.2004
                          • 9548
                          • Beograd
                          • 206

Ako na ostatku rute "nema" radara kao sto ih nema na potezu NS-RU-SA, onda ce te dobro istresti iz gaca
                          The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Chubbs
                            Everybody lies
                            • 29.01.2006
                            • 5807
                            • Novi Sad
                            • Audi A6 1.8T

ma sta je to, jedan pre iriga, jedan posle, jedan pre rume, jedan posle, jedan pre sapca, jedan posle...
                            Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.

Comment

• 206
                              Admin od ispočetka :)
                              • 09.12.2004
                              • 9548
                              • Beograd
                              • 206

Dobijem i mail, cega sve ima "dole"

The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Chubbs
                                Everybody lies
                                • 29.01.2006
                                • 5807
                                • Novi Sad
                                • Audi A6 1.8T

a komplet cine 2 lezaljke i jedan suncobran

Comment

Working...
                                X