Osciloskopi

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • gorky
    CBC Senator XXL
    • 08.06.2007
    • 860
    • Vojvodina,Kikinda

komplikovano bre može mnogo lakše

Comment

• Valent Vudriga
      CBC Senator XXL
      • 02.04.2005
      • 2778
      • USA

Gorky, ti si naucio na zadnjem topicu. Sad je red da ti poucis TECA-u.

Comment

• b_samardzic
        CBC Senator XXL
        • 02.04.2005
        • 1557
        • Smederevo

Osciloskop ne vredi nicemu bez dodataka koji pretvaraju fizicke parametre u elektricni impuls.
        Neko ko zna mogo bi da nabroji koji sve dodatci postote.
        I jedno pitanje koju vrstu struje prepoznaje osciloskop direktno bez dodataka?

Comment

• Valent Vudriga
          CBC Senator XXL
          • 02.04.2005
          • 2778
          • USA

Napon - ac/dc, amperaza, pritisak, temperatura, brzina objekta, magnetno polje, zvuk. Prilicno dovoljan dijapazon.

Comment

• gorky
            CBC Senator XXL
            • 08.06.2007
            • 860
            • Vojvodina,Kikinda

b samardžic,niko ovde ne spominje univerzalne osciloskope kakvih imaš i po buvljacima za, da ne kažem 50-ak eura,ovde prvenstveno misli na osciloskope za profesionalnu upotrebu koji imaju, trigere, strujna klešta, sonde i integrisani multimetar...

Comment

• TECA
              CBC Senator XXL
              • 14.10.2007
              • 2355
              • Oz

A da li ima neki koji moze zaustaviti vreme...Cini mi se da se vrtimo u krug.

Comment

• Valent Vudriga
                CBC Senator XXL
                • 02.04.2005
                • 2778
                • USA

Cini mi se da se vrtimo u krug.
                ???????????????????? Pojasni.

Comment

• gorky
                  CBC Senator XXL
                  • 08.06.2007
                  • 860
                  • Vojvodina,Kikinda

ne mislim da se vrtimo u krug.pre je vrćenje u krug ovo što imamo svakodnevno na CB tipa koji "low cost" uređaj koji radi sve,takav uređaj naravno ne postoji.Ovde ljudi vrhuncem dijagnostike smatraju čitanje i brisanje grešaka,što naravno nema veze sa pameću.osciloskope malo ko i pominje a recimo osciloskop je sasvim sigurno najuniverzalniji dijagnostički uređaj,osciloskop "radi" i stojadina i vectru C.On naravno nije isplativ za amatersku upotrebu kao i bilo koji drugi uređaj uostalom.

Comment

• TECA
                    CBC Senator XXL
                    • 14.10.2007
                    • 2355
                    • Oz

Mnogo se vremena izgubi oko nekih trik pitanja i odgovorima na ista.Smatram da mnogi od nas imaju neka osnovna znanja o toj spravi,x osa,y,triger,U,I,t,znamo da rukujemo multimetrom,nakacicemo bockalice i sta dalje?Kako podesiti te ose u zavisnosti od posmatranog senzora ili izvrsnog elementa?Kako izgleda ispravan signal,kakav moze biti neispravan,spor...
                    Zainteresovani za ovu temu nisu amateri,brzo ce kapiraju

Comment

• Valent Vudriga
                      CBC Senator XXL
                      • 02.04.2005
                      • 2778
                      • USA

Trik pitanja?????

Ocito da moramo raschlaniti neke stvari. Ja ne znam koliko netko na drugoj strani zna ili ne zna. Ja sam naucio od vas isto koliko vi od mene. Moj pristup nastoji poceti od pocetka te razviti temu polako. Zamisljena je da bude dijalog, kao i sve dosadasnje teme. Odrzati nit u temi nije lako zbog mnozine ucesnika. Svatko ima drugacija ocekivanja i zahtjeve.
                      Ako meni nije tesko pisati pitanja, a pisem ih dobrovoljno preko dvije godine, onda........................................!

No pain, no gain.

Ako procitate Nadzornikov opis teme, vidjet cete da je zamisljena kao opce informativna. Nitko nije obecao univerzitetsko obrazovanje o upotrebi osciloskopa. Izmedju ostalog, postoji i literatura. Ja sam "odvalio" kredit od $15K za prvu masinu prije nego sam imao ikakvog pojma o osciloskopu. Najprije "skocio" pa onda ucio "plivati".

Ulaziti u detalje je vrlo nezahvalno jer nitko od vas nema osciloskop, a i vremenski nije moguce s moje strane. Tokom proslih kvizova govoreno je o upotrebi osciloskopa. Ovdje ce se tema malo prosiriti.

Moj posao je da probudim svijest o polozaju malog nezavisnog servisera kako sa tehnicke strane tako i sa strane upravljanja radionom. Za sada je samo jedan clan, onaj svedska cigla, rekao hvala, a istrpio je toliko trik pitanja i podpitanja. Kako ce se stvari dalje razvijati, vidjet cemo.

Comment

• Valent Vudriga
                        CBC Senator XXL
                        • 02.04.2005
                        • 2778
                        • USA

Gdje smo ono stali? Da, Gorky se strateski povukao i nije htio reci kako mjeri otpor na zivom strujnom krugu.

Moje sljedece pitanje je dali se kod was mjeri dwell na platinskim dugmadima, ili se samo napravi zazor na platinama. Postojali su dwell metri, a i neki automobilski DVOM-i su imali tu funkciju ugradjenu.

Sljedece pitanje bi bilo.....................???? Tko zeli pogoditi ?????

TECA, nemam ja nista protiv tvoje nestrpljivosti, no moram ostati vjerodostojan samom sebi.

Comment

• BOOST
                          Founder - Admin od Začetka
                          • 29.09.2004
                          • 8726
                          • Gislaved//Sweden
                          • SAAB 9000 AERO R; SA

A zasta sluzi linijski transformator kod AC.

Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                          move your mind

Comment

• Gumetina
                            Banovan
                            • 12.12.2004
                            • 1082
                            • Novi Sad

sad ce da pita da li moze osciloskopom da se meri kompresija ?

Sto se same teme tice, bilo kakav osciloskop je bolji od nikakav, dalje ne postoji ruski osciloskop od 20 tj 50 e a da radi...

Tata bre, kakav sad linijski trafo, nemol' da offujesh

Comment

• Valent Vudriga
                              CBC Senator XXL
                              • 02.04.2005
                              • 2778
                              • USA

Ja nezna, ja dijagnosticar, ne elektricar.

Comment

• BOOST
                                Founder - Admin od Začetka
                                • 29.09.2004
                                • 8726
                                • Gislaved//Sweden
                                • SAAB 9000 AERO R; SA

Originally posted by Gumetina
                                sad ce da pita da li moze osciloskopom da se meri kompresija ?

Tata bre, kakav sad linijski trafo, nemol' da offujesh
                                Pa sad, samo masta upavlja sa mogucnotima.

Kompresija prilikom startovanja stvara povratnu elektromotornu silu koju ces ocitati u sistemskom naponu kao pad napona po svakom kompreionom taktu.
                                Cini mi se da mozes da pratis ripove koliko duboko idu i da dodjes do zakljucka koliko je ujednacena kompresija izmedju cilindara

PS: Linijski trafo se ubacuje ili za korekciju impedanse ili za odrzanje napona, ili ti izbegavanje pada napona na potrosacu

Ajd da nenavodim na pogresne vodenice
                                Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                                move your mind

Comment

Working...
                                X