CDI - Capacitor Discharge Ignition

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Hic
    CBC Veteran
    • 17.11.2006
    • 185
    • Zagreb. Croatia

Naravno da ima, pa yamaha R6, honda CBR i ostali motori svi imaju CDI paljenje...to ti pise u onom mom linku

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141
      • Beograd, barajevo-zemun
      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ali iskra koju taj njegov CDI daje traje cak 60stupnjeva okretaja radilice!!!
      pokrecu se nove teme...

znaci sada vise ne pricamo o energiji varnice vec duzini trajanja kao bitnom elementu. ok,

ali to nije zasluga CDI sistema kao takvog vec kako si naveo 20kHz odnosno 20.000 varnica po sekundi redom okidanih.

nije nikakav problem napraviti da varnica traje i svih 360 stepeni, pitanje je svrhe. danas, to ni ne kosta vise od par desetina evra.

primer takvih izvora varnice je xenon svetlo, i gomila raznih kontinualnih VN izvora u monitorima, projektorima itd. sa znatno vecom energijom od one potrebne svecici.

a tu su i pitanja moze li se zapaliti vazduh u kome nema dovoljno gorive materije, i gde je ta granica formiranja jos uvek zapaljive smese, temperature smese i potrebne energije za paljenje iste.
      kako te granice nadgledati i prilagoditi sistem stvarnim potrebama ?
      CDI sistem to ne resava sam po sebi.

sa druge strane pominju se motocikli, njihova namena njihovi motori su potpuno drugacije konstrukcije od onih u autu i rade u sasvim drugacijim podrucjima obrtaja.

elektricki, danas nema sta se ne moze ostvariti od zamisljenog..pitanje je cene u masovnoj izradi prema dobijenim benefitima.

mislim, pojacavac paljenja/ izlazni CDI stepen od 2500 $ a na autima se zakida na tako banalnim stvarima kao sto je dijametar kocionih diskova, kapacitet akubaterije, tackasto varenje umesto punog vara i citavog niza elemenata radi sto nize proizvodne cene.

a i sta zaista kosta toliko, sama izrada, marketing, profit, mala proizvodna serija, ponesto ili sve zajedno ??

sada vise ne znam da li pricamo o trkackoj primeni neogranicenog budzeta a to se mnogo razlikuje od zapocete teme sistema u redovnim autima.

moze da se napravi i kontinualni generator po zelji frekvencije kao sto vec postoji za obican vazduh- jonizator vazduha koji kosta 5evra da se napravi. daje dovoljnu varnicu i po energiji i po naponu, i radi isto preko punjenja kondenzatora u sistemu kaskada.

mislim da je pravo pitanje sta zapravo treba gorivoj smesi kao varnica i po energiji i po timingu i po trajanju i za koje pritiske, koje temperature koje sastave gorive smese..... koje konkretno gorivo.

sistem koji je Saab primenio koji ukljucuje povratnu spregu direktnog elektricnog pracenja ponasanja gorive smese i sagorelih gasova putem ocitavanja jonizacije pa shodno tome izmenu karakteristika paljenja mi se cini kao dobar odgovor na navedena pitanja.

a to je konstrukcija jos iz 80tih godina daleko pre pojave Autronic resenja.

i mnogi drugi automobili danas imaju serijski CDI paljenje a i mnogi imaju induktivno paljenje.

potpuno sagorevanje je ideal, tada je najmanja potrosnja a benzinci su jos prilicno daleko od toga cak i danas. vec sama osobina da je benzin tecnost je veliki hendikep sa stvaranje homogene gorive smese.

po dostupnim podacima kaze se da je sistem direktnog ubrizgavanja kod benzinaca doneo najveci napredak u efikasnosti koriscenja benzina odnosno smanjenju potrosnje.

koji sistem paljenja koriste takvi motori (Mitsu GDI kao prvi serijski, danas vec sve cesci sa takvim sistemom poput FSI) ?

oni isto rade sa vrlo siromasnim smesama tokom odredjenog rezima rada pa time moraju da imaju adekvatnu varnicu.

skeptican sam u cuda pogotovu ako se ne daje objasnjenje do detalja a sistem nije patentom zasticen. CDI sistem je prilicno star, koristi se vec decenijama a opet jos uvek postoji u primeni i induktivni.
      neki razlog verovatno postoji sto nisu svi presli na CDI ako je tako superioran kao sto se desilo u nekim drugim sistemima na autu. (sigurnosni pojas, radijalna guma, ABS itd su opste prihvaceni).

ne kazem da Autronic ne radi odlicno, to se i ocekuje, samo nisam ubedjen u cemu je toliko razlicit/ superioran u odnosu na druge CDI ili induktivne sisteme.

a eto prijavio sam se za kraj meseca, da se mogu ubediti i promeniti misljenje
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• dranix
        CBC Senator XXL
        • 04.10.2004
        • 3079
        • Antwerpen/Belgium
        • Saab 9-3

Ja licno smatram da su pojedini clanovi onog foruma kontradiktorni. U prvom postu je neko rekao da iskra sluzi da zapali smesu a ne da je odrzava da gori. U redu je to. Zasto se onda koristi serija iskri na niskim obrtajima i uvek kad to zbog hardware-a uopste moguce kad je u svakom rezimu i u svakoj situaciji mesavine to sasvim dovoljno? Zasto se insistira da iskra (ili vise njih u seriji) traje sto duze na niskim obrtajima?
        Kako se to onda vrsi POTPUNO sagorevalje kod CDI sistema?
        Ipak, nismo mi toliko mali pa da ne shvatimo sta je pisac zeleo da kaze (i sta bi zeleo da je istina) a sta je rekao jer je morao da ne bi ispao smesan.
        Pored toga se takodje tvrdi da je dwell velikog trajanja nepovoljan. To se slazem.

Hic. Ako si elektronicar onda ti je jasno da je 450v na primaru bobine ili preko 45kv na sec. krupan zalogaj za izolacione materijale i u samoj bobini i sto se tice kablova. Naravno da postoje i bobine koje daju i 60kv ali su velike kao pola cigle. Za sigurno paljenje normale smese jednog atmosferskog motora je dovoljno nekih "samo" 15kv. Ja jesam ZA sto se tice CDI ali da mi samo neko ne kaze da ce njime smanjiti potrosnju na jednom stock motoru koji se normalno vozi ili da ce motor samo zbog CDI imati bolji odziv. Bilo bi to idealno.
        Samo pod uslovom da se potpuno izbaci razvodnik paljenja i svi kablovi stvar pocinje da bude zanimljiva. I to TEK pocinje.
        To nazalost jos uvek NIJE masovni slucaj da bi smo ovde raspravljali o onome sto zaista valja. Zato i kazem da se jednim jako dobrim (da ne pominjem brandove) CDI paljenjem ne dobija skoro nista dok se ne ispune neki daleko veci hardware-ski uslovi. Nekome je CDI uslov da uopste upali smesu (boost 1,5 i vise bara, mrsava smesa itd) a neko ne dobija nista jer je obican stock i vec ima kvalitetno paljenje.
        Ja sve ovo i ne pisem onima koji to znaju nego onima koji su u dilemi i koji se previse nadaju u "laka" resenja. Budjenje hladnom vodom jeste mozda surovo ali je i najefikasnije.
        Ako me secanje jos dobro sluzi ja sam cini mi se nekome ko je za to pitao i poslao na mail onu semu onog australijskog CDI kita pa ako je to tako dobro moze se za jako malo para (mozda 100 eura i manje za materijal) ustedeti dosta goriva i dobiti koji konjic. Ja se malo salim ali je CDI dobar sistem samo sto ima manu da ne stvara bas neka posebna cuda osim ako......
        Kad malo bolje razmislim vozim Saab doduse bez DI kasete ali mi se nekako cini da mi je lakse kupiti nekog koji ima nju nego da se zekim sa OEM. To je najveci razlog da sam odustao od gradnje CDI-a koji bi mogao biti veoma zanimljiv a posebno u nekim visokoturaznim aplikacijama.

Comment

• Hic
          CBC Veteran
          • 17.11.2006
          • 185
          • Zagreb. Croatia

Ufff....a sto navaliste....pa gdje sam ja rekao da je autronic nekakvo svemirsko rjesenje, koje nije postojalo "prije"?

Jedino iza cega stojim je da je od svih na trzistu ponudjenih CDI-a, najkvalitetniji.

Naime, Lance (Pantera) je radio nekakav test, i na kraju je rezultat bio da 500R pali smjesu do 70bara pritiska u komori ispunjenoj dusikom. Prvi iza njega je bio Motecov CDI, sa 49bara. Odmah sa istim tlakom dijeli drugo mjesto M&W Ignition. AEM djeli zadnje mjesto sa MSD-om. Prije njih su Jacobs i Crane.

Sve u svemu, ja stojim iza svog misljenja da je CDI superioran induktivnom paljenju.

Ovo o 2500USD je glupost. Gdje si nasao taj podatak? POGOTOVO za 4cil motor? Hm....malo napuhavas, uz duzno postovanje svom tvom znanju.
          CDI jednostavno ne kosta toliko, a kamoli u masovnoj proizvodnji, koja se mjeri u milionima primjeraka!

Ajmo se sada vratiti na GDI motore i trajanje iskre.

GDI radi sa izuzetno siromasnom smjesom (ALI NE UVIJEK) i u tome rezimu stedi gorivo. Oblik KLIPA GDI motora je potpuno drugaciji nego kod klasicnog motora. Klip ima nos koji gura smjesu prema svjecici koja ce ju inace tesko upaliti, upravo radi nehomogenosti i gotovo nikakve gustoce. Kako bi USPJESNO zapalili takvu smjesu, upravo u tom slucaju dolazi do izrazaja CDI sistem sa PRODULJENIM trajanjem duzine iskre. To nam je valjda jasno i logicno.
          Inace, U srbiji postoji motor koji uspjesno radi sa smjesama do 40:1 i korisiti upravo taj autronicov CDI sa 20 000 iskri u sekundi. To je sve sto smijem reci o tome. Nadam se da cete u blizoj buducnosti imati svi priliku da ga vidite u akciji. Za sada je to skriveni projekt. Ne radi se o klipnom motoru, ali radi se o motoru sa unutrasnjim izgaranjem.

Ovo je objasnjenje za SERIJU iskri....to je nuzno samo sa izuzetno siromasnim smjesama koje imaju problem sa homogenosti zbog NEDOVOLJNE kolicine goriva.

Sto se tice bobina za CDI sisteme, malo su drugacije od klasicnih za induktivno, kako je brick vec naveo.

Autronicov CDI daje 505V, cini mi se da sam to vec napisao. Iskra izgleda kao munja i leti do 25cm daleko, a ponekad i vise! Ko Teslin transormator , mene je samo jednom maznula i cijeli dan mi je palac bio u komi

Nakon svega ovoga, ponavljam se, radije koristim CDI sistem gdje god je to moguce, umjesto induktivnog.

Comment

• Boki Ar
            CBC Senator XXL
            • 11.11.2004
            • 2827
            • Aranđelovac
            • Vektra

Poštovanje svima !
            Lično mi je izuzetno interesantno ovo:
            sa izuzetno siromasnim smjesama koje imaju problem sa homogenosti zbog NEDOVOLJNE kolicine goriva.
            Kolika je opasnost od progorevanja čela klipa? Da li se u ovakvim primerima koriste jako "hladne" svećice?

Pozdrav !
            BP

Comment

• M-power
              Moderator
              • 10.01.2005
              • 10060
              • Bg; Banovo Brdo
              • CorsaC, astra H,

Pa to se verovatno praktikuje u cilju smanjenja potrosnje samo pri krstarecim brzinama i min. otvorima leptira. Sta je sa zagadjenjem.
              To date there has never been a faster car built for the public road and,
              it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• Hic
                CBC Veteran
                • 17.11.2006
                • 185
                • Zagreb. Croatia

Upravo kako je M-Power rekao....mala opterecenja i srednji broj okretaja, trpi izuzetno lean smjesu.

Iako sam probe radi raspalio 14.7:1 na 1,4bara na t3/t4 60trim, sa water injectionom i diznom od 0.9mm, kako bi se uvjerio u neke svari..i naravno da je radilo (inace, to je saabov recept od prije dooosta godina...)

Comment

• 206
                  Admin od ispočetka :)
                  • 09.12.2004
                  • 9548
                  • Beograd
                  • 206

Kao sto postoji problem kod paljenja jako bogate smese (gorivo/O2 koja je dobro izmesana) jednom varnicom jer je potrebna velika snaga te iste varnice da uopste upali tu "corbu", isto tako postoji i druga krajnost gde jedna varnica jednostavno ne moze da upali smesu koja je previse siromasna ( samim tim i nedovoljno dobro izmesana pa verovatno dolazi do pojave "dzepova" sa siromasnom i bogatom smesom...) stoga i potreba za vise varnica u jednom taktu radi paljenja na sto vise tacaka i mogucnosti potpunog sagorevanja i paljenja nehomogene smese.

Mislim da bi bilo OK reci da CDI nema preterane poente koristiti na serijskim ili "obicnim" motorima koji rade u nekim normalnim uslovima eksploatacije.

Motori kojima je bitno paljenje na malim obrtajima i siromasne smese (Mitsubishi GDI kao sto je receno), turbo motori sa jaaako masnom smesom ili N2O aplikacije, ili motori koji rade na jako velikom broju obrtaja gde je potreban jako mali DWELL (citaj vreme punjenja bobine) - imaju koristi od CDI-ja.

Testirao sam par puta standardne, obicne bobine na par auta i snagu paljenja - varnica nimalo impresivna, na auto od 150KS dovoljna da upali mozda 200+. CDI bobine koje sad koristim bacaju varnicu van skale i parametara poredjenja, preko 500+. Meni sasvim dovoljno
                  The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Hic
                    CBC Veteran
                    • 17.11.2006
                    • 185
                    • Zagreb. Croatia

tvoje bobine pocnu ozbiljno frfljat na 450 na kotacima. ISPROBANO!!!

Comment

• 206
                      • 09.12.2004
                      • 9548
                      • Beograd
                      • 206

Mislim da ce mi to biti sasvim dosta na Pug-u

Ovo je mereno aparatom koji ima priblizne vrednosti u KS bazirano na udaljenosti 2 elektrode izmedju kojih se baca varnica.

Osim toga, 100-120KS po cilindru za bobinu od 35 EUR, kako god okrenes nije lose

Comment

• Hic
                        CBC Veteran
                        • 17.11.2006
                        • 185
                        • Zagreb. Croatia

Da smo si jasni, ja koristim te bobine KAD GOD MOGU na bilo kojem autu, naravno do te snage. (preko te snage nisam ni napravio bas puno automobila, ali bilo ih je, i jos ih dolazi...)

Problem je sto te bobine nisu CDI frende

Nego COP (coils on plugs), i zahtjevaju DWELL time kako bi se napunile, sto nije slucaj kod CDI-ja, koji ispucava napon na bobinu izuzetno niskog otpora...i da, treba joj kabel za svjecicu

Comment

• 206
                          • 09.12.2004
                          • 9548
                          • Beograd
                          • 206

Imam blagi problem sa COP i CDI, ocigledno

Ne, nisu, ali za razliku od standardnih bobina koje sam mogao da nadjem, rade izuzeto dobar posao u mom slucaju

Comment

• Hic
                            CBC Veteran
                            • 17.11.2006
                            • 185
                            • Zagreb. Croatia

U svakome slucaju su visestruko bolje .
                            Ti imas direct fire na COP bobine. Da si uzeo bobine od honde CBR 900R, mogao bi s njima napenalit i 700 turbo konja, bez CDI-ja.
                            Ili nove LS1 bobine...pale sto god hoces i ne kostaju nego 30tak dolara.
                            Ali to treba i znati podesiti.

Comment

• BOOST
                              Founder - Admin od Začetka
                              • 29.09.2004
                              • 8726
                              • Gislaved//Sweden
                              • SAAB 9000 AERO R; SA

BTW , CDI , jonizacija i sve sa DWELL, dakle nije tacno da CDI nema DWELL, ova ima ugradjen izlazni modl u sebi ali mora da koristi DWELL jer treba ostaviti otvoren window za jonsku struju..

200KS po cilindru paljeno + NOS 50KS po cilindru.

9-3SSR

Cena bobine 160? komad.

Na Josnkom izlazu, sync signal, knock signal i radni PPP (Peak Pressure Point) sve multiplex, Trionic 8 tumaci sta je sta.

Start za 800HZ ispod 200 rpm
                              400Hz do 600rpm
                              Varijabilni Multispark do 1200 rpm u zavisnosti od parametara kao:
                              Temperatura u****
                              Temperatura motora
                              Masa Vazduha

Varijabilni Multispark pri LAMBDA < 0,96
                              Varijabilni Multispark pri LAMBDA > 1,03 (missfire nadzor)

Toliko za sada
                              Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                              move your mind

Comment

• Hic
                                CBC Veteran
                                • 17.11.2006
                                • 185
                                • Zagreb. Croatia

vidi se da je saab napredovao najdalje sto se tice te tehnologije, no, svim ostalim "smrtnicima" to nazalost nije dostupno. steta

Comment

Working...
                                X