dakle nije tacno da CDI nema DWELL
CDI nema dwell (bobine, izvorno znacenje tog pojma za sistem paljenja mada danas svasta se naziva tako) po definiciji -energija se cuva u kondenzatoru a bobina postaje trafo i gubi funkciju cuvanja energije (punjenja).
dwell- vreme/broj stepeni kada su zatvorene platine odnosno vreme protoka struje kroz primar bobine. barem tako vazilo kao definicija u doba platina.
tu se potpuno slazem sa Hic-om, ima situacija sa problematicnim hardwareom motora u smislu gorive smese kada CDI moze da pomogne, da zamaskira postojeci problem smese.
ja sam vise pricao o standardnoj primeni paljenja, znaci u okolini lambda=1 sa kvalitetno odradjenim usisom, glavom, venitlima i ostalome.
naravno uvek moze bolje.
za 2.500USD, negde dok sam citao usput pokupio tu cifru, slazem se da je smesno i pominjati a kamoli traziti za deo sistema paljenja.
kada pricamo mislim da bi trebalo da razdvojimo pojmove bobina (induktivni princip rada) i trafo (za CDI) koji jesu slicne spolja ali obavljaju razlicitu funkciju-zadatak pri stvaranju varnice.
i da se ispravim, pominjao sam crvenu a naravno treba plavu boju varnice kao opticki pokazatelj odokativno sadrzane energije.
sta je ono sto nam treba za najbolju varnicu- napon, struja, energija generalno za benzinski motor ?
ili drugacije koji je faktor (naj)vazniji u celoj prici oko paljenja smese, to me je uvek zanimalo a jos nisam nasao odgovor(e).
za sada najbolji sistem koji mi je poznat je Saabov (tj Nira-in) koji prati sta se desilo sa tom varnicom i smesom posle okidanja, uz korekciju.
Comment