Chip tuning - moved by R

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • divlji
    CBC Član
    • 20.02.2005
    • 48
    • ne vise Paris-samo Bataja

e vidis to za gorivo nisam znao
    divljina je moja vrlina

Comment

• Deki
      CBC Senator XXL
      • 18.02.2005
      • 307
      • Beograd

Divlji, za koji automobil su oni podaci?

Comment

• divlji
        CBC Član
        • 20.02.2005
        • 48
        • ne vise Paris-samo Bataja

toyota corolla '98 GOD
        divljina je moja vrlina

Comment

• BOOST
          Founder - Admin od Začetka
          • 29.09.2004
          • 8726
          • Gislaved//Sweden
          • SAAB 9000 AERO R; SA

Originally posted by Deki
          Nije samo stvar u kW tj KS vec u obrtnom momentu.

I jako bitno, pricam o kopiji ovog chipa, a ne kupovini originala za koji mi nemamo pare.
          Uh.. nemogu da cutim.
          Jasno ti je jedno , valjda

Obrtni momenat o kojem prichash je posledica koriscenja BEDE i JADA na SCG trzistu.
          ECU iz fabrike optimisan za gorivo od 95 ili 98 otana , kako koji, vozi se kod nas sa 90-92 oktana stvarne vrednosti, sa BLEFERSKIM aditivima protiv samodetonacije.
          Naravno kad se preradi tachka paljenja da bude optimalna za uslove eksploatacije da ce doci do "prblizavanja fabrichkom obrtnom momentu" koji je do tog trenutka bio samo teoretski na papiru.

Sagledaj malo sve faktore koji su sauchesnici, nemoj da se fixirash samo povrshno i nasedash na marketing.

Internet je postao movno oruzje za ispiranje svesti i ostro se bunim da mladi u SCG postanu isti kao na zapadu, gde samo gutaju "servirano" .
          Bude li tako postacete lak plen trzista i cela zamisao od na "tone" tekstova koje sam dosada pisao, pada u vodu .

Necu se predati, ni pod uslovom da sa pojedincima budem u loshim odnosima, jer mi je cilj da sachuvam majoritet od svih blefera koji pokushavaju u ovom sektoru da udju u vash dzep.

Motor ni u ludilu nedobija vecu masu vazduha, te o nekom povecanju obrtnog momenta nema rechi.
          Kao sto rekoh, optimizacija je na bazi prvenstveno lokalizacije i namestanja tachke PPP za one koji znaju da postoji.
          Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
          move your mind

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141
            • Beograd, barajevo-zemun
            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Motor ni u ludilu nedobija vecu masu vazduha, te o nekom povecanju obrtnog momenta nema rechi.

mislite o tome pre zavlacenje ruke u dzep na bazi reklamnih obecanja.
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• M-power
              Moderator
              • 10.01.2005
              • 10060
              • Bg; Banovo Brdo
              • CorsaC, astra H,

Originally posted by BOOST
              Originally posted by Deki
              Nije samo stvar u kW tj KS vec u obrtnom momentu.

Kao sto rekoh, optimizacija je na bazi prvenstveno lokalizacije i namestanja tachke PPP za one koji znaju da postoji.

Znaci promenom chipa ne dobijas ni jedan NM vise snage. Ili si nesto drugo hteo da kazes.
              To date there has never been a faster car built for the public road and,
              it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• BOOST
                • 29.09.2004
                • 8726
                • Gislaved//Sweden
                • SAAB 9000 AERO R; SA

Ne na istim obrtajima i ne sa istom tachkom paljenja.
                Naravno da vecim obrtajima sledi vise vazduha tako i goriva te i veci obrtni momenat.

Povecanje obrtnog momenta je moguce na 2 nachina.

1. Povecanjem brzine sagorevabnja, koja opet trazi smanjenje goriva te sa siromasnijom smesom dolazi do povecane temperature sagorevanja sto chini da pritisak na klip bude veci.

2. Izmenom fizichkih vrednosti povrsine chela klipa ili hoda klipa na vece mere.

Posto do tachke 2 nedolazi, jasno je da se mora pribeci tachki 1.

Medjutim, posto je maximalan obrtni momenat tachka najveceg opterecenja motora, sa najvecim prilivom toplote, jednostavno se niko neusudjuje voziti motor na mariginalima koji mogu biti direktno opasni i pogubni, te se i neulicu kao ozbilni tuneri u tuning ove vrste.
                move your mind

Comment

• M-power
                  Moderator
                  • 10.01.2005
                  • 10060
                  • Bg; Banovo Brdo
                  • CorsaC, astra H,

E dobro sad mi objasni ovo. Sa Chipom daje vise goriva po datom trenutku.
                  Znaci i krajnja snaga je veca. E sad kako sve to daje ponekad i veci NM pri istim i cak manjim O/min kad gore u textu pod tackom 1. NM se povecavaju smanjenjem goriva te siromasnijom smesom.
                  Zar do odredjene granice vise goriva nece dati jacu vecu eksploziju i datu tacku 1. dobro brzina sagorevanja je ista ali oslobadja li se valjda veca energija.
                  Znaci uzmimo banalan primer ako Bomba ima- jace punjenje jaca ce biti i eksplozija, razorna moc.(snaga NM )

Comment

• BOOST
                    • 29.09.2004
                    • 8726
                    • Gislaved//Sweden
                    • SAAB 9000 AERO R; SA

Pa, vidi, ja znam sta moze da sagori a sta nemoze.
                    Vishe goriva se UVEK koristi za smanjenje temperature sagorevanja, samim tim manji ekspanzioni pritisak.

Ovde nema na odoka, pratiti ceo proces sagorevanja iizvuci krajnje limite je nesto sto je doslo sa koriscenjem svecice kao sonde za ochitavanje sagorevanja.

To iskustvo koje imaju tuneri koji rade sa takvim sklopovima je velika rupa ostalima.
                    move your mind

Comment

• Deki
                      CBC Senator XXL
                      • 18.02.2005
                      • 307
                      • Beograd

Mozda je ovo pitanje suvisno, ali ipak:
                      da li postoji sansa da "tunerska" kuca (citaj neozbiljna grupa ljudi) napravi chip koji moze ostetiti motor?

Comment

• BOOST
                        • 29.09.2004
                        • 8726
                        • Gislaved//Sweden
                        • SAAB 9000 AERO R; SA

move your mind

Comment

• sw.brick
                          CBC Senator XXL
                          • 09.10.2004
                          • 8141
                          • Beograd, barajevo-zemun
                          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

cak stavise sva je verovatnoca da ce neki "tunerski" cip bitno skratiti zivot motoru jer nemaju relane podatke o procesu sagorevanja u datom motoru niti znanje/opremu/laboratoriju da ispitaju motor detaljno u svim radnim rezimima i svim uslovima okoline pa napamet nabadaju mape sa nadom da se nece odmah nista eskplozivno desiti.

zato je i retka pojava da oni koji reklamiraju cip daju garanciju na taj svoj rad bez ikakvih limita, znaci veka trajanja motora u obliku kilometraze. a za vecinu motora se statisticki zna prosecan, minimalan i ocekivani zivotni vek pa bi se poredjenjem cipovanog motora sa tim fabrickim mogle direktno prikazati i mane mapiranja napamet.

naravno, sasvim je moguce da se neko profeisonalno i ozbiljno bavi izradom cipa strogo prilagodjenog motoru ali to onda nisu oni oglasi tipa - dodjite sa bilo kojim autom i mi ce vam za 2 sata podariti 20ili 30% vise snage, uz 10% manje potrosnje, casna rec, trt mrt neko zvucno ime na stranom jeziku/po mogucstvu sto komplikovanijeg naziva-.

ja sam takav skeptik da veoma tesko kupujem takve price, poznavajuci koliko muke inzenjeri konstruktori uloze da optimizuju motor i koliko ispitivanja prodje dok se motor ne pusti u prodaju.

uvek me intrigira neka tvrdnja ako nema racionalno objasnjenje zasto se nesto desava tako kako se tvrdi.

za atmosferski motor konstruisan na modernim principima koji dobro dise cip tuning je po meni bacanje para i kvarenje perfomansi motora/ zivotnog veka a samo ako se mehanicke izvrse prepravke za bolje disanje motora ima sanse da cipovanje donese opipljivi merljivi rezultat.

ne racunam na placebo efekat, dao sam ogromen pare i kako reklama kaze to mora da radi, nisam se ja jedini navukao
                          volvo
                          945 SE turbo lpg
                          344 GL lpg

Comment

• Deki
                            CBC Senator XXL
                            • 18.02.2005
                            • 307
                            • Beograd

Slazem se sa tobom, Brick.

No, ipak mislim da vecina tunerskih kuca kod nas prodaje kopije chipova koje su radile neke daleko ozbiljnije firme sa zapada. To bi trebalo da daje iste rezultate za mnogo manje para. Cisto sumnjam da bilo ko od njih zaista sam prcka po podatcima u chipu, mislim da im je daleko lakse da se bave pukim kopiranjem nego istrazivanjem i razvojem svojih chipova.

Comment

• BOOST
                              • 29.09.2004
                              • 8726
                              • Gislaved//Sweden
                              • SAAB 9000 AERO R; SA

Pazi vamo:
                              Za razliku od drugih je SAAB tunig u sustini pricha sa motorom izmedju tunera i podataka ochitanih kroz proces sagorevanja. Jedan faktor koji chini da SAAB tuneri , preuzimaju sve garancije od SAABa. Retkost za ostale tunerske marke/kuce, gde nazalost zabog tehnichkih mogucnosti ide sve po sistemu, sad bi trebalo da je dobor
                              Da, dobro za dyno graf , za kasu i za musteriju momentalno.
                              Zasto mislite da su chip tunirana auta jeftinija za u proseku 20-30% od netuniranog dito ?
                              Mislim da je stvar totalno jasna i da nema priche o da li ili neutiche na motor u celosti ili na odredjene komponente.

Kad svaki ECU sistem bude davao podatke o temperaturi sagorevanja i jos bezbroj parametara od velike vaznosti za radni vek i izdrzljivost komponenata motora, tada ce biti sve lakse i poverenje u tunere sa moje strane ce uopsteno dobiti novi pogled.
                              A dotle?
                              move your mind

Comment

• M-power
                                Moderator
                                • 10.01.2005
                                • 10060
                                • Bg; Banovo Brdo
                                • CorsaC, astra H,

Evo potrudio sam se da napravim jednostavan grafikon kojim ce se nadam se razjasniti otkloniti sve nedoumice i nase rasprave oko povecanja snage pomocu chipa-u daljem textu (C) tako i smanjenja potrosnje.

Dati su primeri razlicitih tipova i varijanti motora napamet i nemojte me drzati za primer konkretnog auta kako to nije tako. Iz ovih primera ce te videti zasto oni govore o smanjenju potrosnje i kako se negde isplati C i daje vise snage a negde ne isplati i cak ne daje nista.

Evo primera automobila sa opterecenjima motora po litru radne zapremine.
                                Honda S2000 1997ccm; 240 HP/8300 o/min rezultat: 120 HP/L
                                BMW 535i 3430ccm; 211 HP/5700 o/min rezultat: 61.5 HP/L
                                FABIA 1.4MPi 1397ccm; 60 HP/4700 o/min rezultat: 43 HP/L
                                FABIA 1.4MPi 1397ccm; 68 HP/5000 o/min rezultat: 49 HP/L
                                Yugo 1.1 1116ccm; 55 HP rezultat: 49 HP/L

Obradjujem primer po primer:

Honda S2000
                                Auto sa veoma velikim opterecenjem motora i kratkog veka trajanja.
                                Kad kazem kratkog veka trajanja ne mislim da ce ona preci manje kilometara od domaceg Yuga, jer je Yugo po opterecenju po zapremini u daleko boljoj poziciji od Honde pa bi se postavilo pitanje kako to da Honda vise predje km, a opterecenija je.
                                To se pitanje postavlja kada je tehnologija za izradu motora gde spada preciznost izrade delova i kvalitet materijala ista, onda se slobodno racuna opterecenje po litri. Is toga proizilazi da Honda koja je opterecenija, moze preci 200.000 km vise nego Yugo pre reparacije motora iz razloga koriscenja najnovijih tehnologija u izradi preciznosti materijala i kvaliteta.
                                Iz grafikona se vidi da je Honda kako bi mi rekli prebudzena i stoji blizu nepovoljne granice AIR- FUEL RATIOS kad potrosnja samo raste a snaga pocinje da opada. Znaci tu se vidi da ne vredi ici na C jer potrosnja drasticno raste a snaga se zanemarljivo malo podigla sto znaci da prvo treba ici na povecanje odnosa u korist AIR-a pa tek onda razmisljati o gorivu.
                                Zakljucak: los primer za chip (ne isplativo) daje malo snage a potosnja gore i lose za motor.

BMW535i
                                Velika kubikaza, veliki kapacitet u****. Iz grafikona se vidi da je BMW-ov odnos na dosta dobrom polozaju za ugradnju C. Njegovom ugradnjom se moze dosta dobiti, jer smanjenjem AIR-FUEL RATIO u korist benzina, snaga drasticno raste i sto je najvaznije u ovom slucaju srazmerno se povecava potrosnja. Isto se vidi da ne treba preterivati nego ici do Hondinih granica jer preko toga je losa srazmera (snaga se jedva dize a potrosnja drasticno.
                                Zakljucak: u ovom poredjenju najbolji primer za C i isplativa investicija.

FABIA 1.4MPi 60 HP i 68 HP Uporedjenje
                                60 HP- Motor skroz rasterecen, zahteva vise goriva. Snaga mala a potrosnja nepovoljna. Na modelu od 68HP dobilo se povecanje snage od 8HP i samim tim manja potrosnja zbog boljeg odnosa AIR-FUEL RATIO gde je ovakav motor blizi BEST FUEL ECONOMY.
                                Ovo sam imao i priliku sam da se uverim jer posedujem slabiju Fabiju a potrosnja oduvek 10L sto je nerealno, dok komsiji sa jacim modelom ne prelazi 9. Razlog sto slabija zahteva vise gasa i moram vise da je razvlacim da bi se pratio sa jacim modelom a on je u prednosti sto je najblizi tacki BEST FUEL ECONOMI- tacka sa povoljnim odnosom AIR FUEL gde je sagorevanje dobro.
                                Zakljucak: kod slabijeg modela isplativo dok kod jaceg prelazi na nivo gde ponovo potosnja ide dosta sa podizanjem snage.

ZAKLJUCAK:
                                Iz prilozenog texta videli smo kako se negde isplati C a negde ne. Uglavnom kod novijih automobila je manje isplativo stavljati jer je novije doba dovelo do mogucnosti ispitivanja preciznijeg AIR-FUEL RATIOS
                                pa i sama fabrika projektuje motore za taj najpovoljniji odnos.
                                Gore su klasicni primeri i nemojte da pomislite da svaki sa tim opterecenjima po litri ima toliko lufta za Chip. Znaci postoje i slabo optereceni automobili gde im je AIR- FUEL RATIO vec blizu gornje granice te isti zahteva predhodne zahvate na poboljsanju dotoka vazduha pa tek onda goriva. Videli smo iz primera slabije Fabije otkud i ona prica da je potrosnja manja ali to su danas samo veoma retko vidjani slucajevi.
                                Zapitace te se sada zasto onda prave slabije modele kao sto je primer Fabije a jaca ima i vecu snagu a manju potrosnju. Ne zaboravite da slabije optereceni motor imaju duzi vek trajanja.
                                Jos nesto pricali smo da su provedeni sati na mapiranju C, te nije jasno kako neko sa istim C ima lose rezultate a neko dobre. To je iz razloga sto je C mapiran na novom motoru dok stari ima starije dizne, prljavije filtere, losiju kompresiju, garezi po zidovima u**** te protok AIR-a nije kao fabricki pa tako ni AIR-FUEL RATIOS te to dovede samo do povecanja potrosnje i stete na motoru. Zato se apeluje da se posle zahvata na motoru ide na maping da bi se dobio najbolji rezultat dok standardan C moze dovesti do losih rezultata. Tu neki ljudi trebaju da shvate da mi u SCG nemamo tih mogucnosti ni sredstava za to, te se zadovoljavamo onim sto nam nude a neki od nas nisu glupi, pa sad kao nama prodaju muda za bubrege, a mi branimo to i nemamo pojma.

PS: Svuda ovde postoje razna odstupanja u RATIOS i nisu svuda krive snage i potrosnje iste te zavise od konstrukcije samog motora i nacina i brzine sagorevanja tako i dotoka i putanja vazduha.

PS2:Nadam se da sam nesto uspeo da pojasnim i nemojte mi zameriti na tehnickim i stamparskim greskama jer sam se svarno trudio da ovo ispisem a nisam neki pisac niti skolovan za ovakve stvari. Neka gazda prepravi ili dopuni text ako su informacije krive i zahtevaju neko brisanje ili dopunu
                                HVALA.

Comment

Working...
                                X