Kad već peglamo ovdje svašta, evo da i ja (opet) upitam za "novog pacijenta"...
Da li se s obzirom na konstrukciju automobila (ako se tako može nazvati...) plin može ugraditi i kako u Smart for2, tj. u onaj "invalidski" modelčić...? Već vidim i probleme, atest, motor nazad, rezervoar iza sjedišta...
Za divno čudo, video sam par komada sa plinom ali ej to prošlo dok je bio divlji zapad... Može se naprviti ali je tehnički jako teško izvesti a da bude po propisu...
Dali ima pomoci
Ford scorpio 2.9 107kw v6 motor.
Naime u auto sam pre tri godine ugradio plin (instalacija i dalje postoji u autu) ali plin nekoristim. Auto nikad nije proradio na plin kako treba.Glavni problem je bila potrosnja u gradskoj voznji na benzinu najveca zabelezena potrosnja je 20 litara (obicno je izmedju 14 i 18 litara) a potrosnja plina plina nikad nije pala ispod 28 kretala se i do 38 litara. Na otvorenom tamo gde bi trosio 10 benzina trosio je 11 plina! Par ,,majstora,, je bez uspeha pokusavalo nesto ali sam na kraju odustao od koriscenja plina. Mozda znacajno je da bi auto bolje radio (bio startniji) ako bi suzili usis vazduha, stavili traku na kuciste filtera i smanjili protok, ali je jednom prilikom implodirala (ne explodirala) cela kutija filtera i tad sam potpuno odustao od plina. Plin je lovato. Posto vidim da su cene sekvencijalnog plina sada dosta pristupacnije interesuje me dali bi to bilo resenje i dali moze da se iskoristi postojeca boca.
Nisam od onih sto hoce magiju od plina sa 50% vecom potrosnjom bi bio zadovoljan ali da auto ide barem priblizno kao na benzin.
Motor ima oznaku BRF nema protokomere ima dve usisne grane i dve lambda sonde po jednu na svakoj izduvnoj grani.
Unapred hvala na odgovorima
P.S.
ler je uvek bio manji na plinu i to nikako nije moglo da se namesti
Može da se iskoristi boca i to odnazad, i radilo bi sa sekvencijalnim normalno. Uradili smo takav auto na sekvencijalni pre bar 4 godine i voza se i dan danas
Neka strucniji dodaju .Na nevidjeno,boca(i multi ventil) ti moze ostati ako ides na sekvent.
Za ostalo,mozda je bolje,za pocetak,da otvoris novu temu u AutoGas sekciji,opises problem,detaljnije o ugradjenom uredjaju i to potkrepis nekom slikom,radi lakseg uvida u problem.
Pozz
evo i ja da pitam nesto...posto sam resio da ugradim plin treba mi savet koji model da uzmem (cena nije bitna) ali mi je vazno da moze da koristi ECU od kola a ne neki naknadno ugradjivan i da se ne oseti mnogo razlika kada je na plinu...drugar iz zgrade mi rece da turim BRC pa sad da vidim vasa misljenja...evo i slike motora ako nesto znaci...fala unapred.
Sequent je uređaj za direktno ubrizgavanje plina, potpuno automatizovan i namenjen najsavremenijim automobilima sa benzinskim motorom.
Glavne karaterisike
• performanse motora iste kao na benzinu,
• potrošnja 10% veća nego benzina,
• jedini sistem koji ne utiče na rad automobila na benzin,
• jedini gasni sistem kod koga kontrolu rada motora na plin vrši benzinski kompjuter,
• jedini gasni sistem koji Vam nikada neće paliti CHECK Engine lampicu,
• potpuno automatizovan, motor se pali na benzin, kada se zagreje bez trzaja prebacuje na plin,
• u slučaju nestanka plina ili oštećenja plinske instalacije automatski bez trzanja motor prelazi na benzin,
• Sequent je najbezbedniji gasni uređaj danas,
• multivenitil Evropa, koja je sastavni deo svakog Sequent-a ima 5 nivoa bezbednosti,
• 90% prozvođača automobila koristi SEQUENT u provoj ugradnji u nova vozila,
• BRC preporučuje korišćenje STAKO rezervoara uz Sequent,
• Cena punog Sequent sistema varira između 950-3.950eur (Sequent cenovnik za polovna vozila, Sequent cenovnik za nova vozila).
• Vreme isplativosti zavisi od nekoliko faktora, ali je realno između 10-20.000km
..posto sam resio da ugradim plin (cena nije bitna) ... drugar iz zgrade mi rece da turim BRC
Posto cena nije bitna,drugar sa foruma ti kaze da turis LandiRenzzo sekvencijalno ubrizgavanje TNGa i da doplatis jos 30-40€(reci ce ti tacno onaj ko ti bude radio) pa da imas lepo torusni rezervoar (tzv. tocak bocu),da ne smanjujes i ruzis gepek .
Strucniji neka kazu ima li razloga za AC-om,Leho-m i sl. u situaciji "pare n.p." .
• jedini gasni sistem kod koga kontrolu rada motora na plin vrši benzinski kompjuter,
Ne pratim BRC scenu ali ako je istina onda je jedini Ima tu BRC majstora pa će neko potvrditi ili negirati.
Zahvaljujući lošim servisima koji su ga ugradjivali, BRC nije baš na glasu kod nas.
Evo da i ja nešto priupitam.
Zamolio me pašenog, koji je iz Crne Gore, dal' može kod nas ugraditi plin u svoj auto, ali da onda sa našim papirima koje dobije ovde regularno sve registruje u Crnoj Gori. Naime, oduševio se kada je vidio kako je to kod mene urađeno, a do sada je imao averziju na plinske uređaje iako ja takve aute vozim već stotinjak godina.
Iznenadio se kako je sve lepo upakovano i ponajviše kako se uopšte ne oseti miris plina.
Voleo bi ako bi neko mi pružio informaciju, a i ako zna cenu za ugradnju za Volvo 850 2,0 104kW 5 cilindara 1996. godište i može li se uraditi za jedan dan?
Da li postoje benzinski automobili koji mogu da se prebace da rade na plin, ali se to ne preporučuje?
Da, postoje. Za automobileHonda, Toyota i Ford od 1.800 i 2.000cm3 BRC preporučuje da se plinski uređaj NE UGRAĐUJE, jer ovi motori imaju venitle i ležište ventila od legure koja ne trpi visoke temerature. Poznato je da se prilikom ubrizgavanja benzina ventili i ležišta ventila hlade samim benzinom koji je u tečnom stanju, što nije slučaj kod ubrizgavanja plina, koji je u gasovitom stanju, zbog čega može kod ovih motora doći do ozbiljnih tehničkih problema.
ovo iznad jeste tačno,ne preporučuje se ugradnja u pomenute modele
a sto se onog malo iznad tiče mislim da je polovično tačno,verovatno se misli na najnoviji sistem "plug and drive" sa kojim ni ja nisam skroz upoznat pa ne bih da lupam,kada saznam nešto više napisaću,ako ne zaboravim.
inače i ja kažem da brc ništa ne valja i svima preporučujem da na prvom buvljaku kupe neki bugarski uredjaj jer su isti odlični,još bolje ako im komšija ugradi onda je to dobitna kombinacija.ja brc još uvek ugradjujem zato što verujem u deda mraza,a imam i sreće pa svi uredjaji rade,još ni jedan slovima i brojem nije imao problem.problemi se javljaju kad bilo koji uredjaj ugradjuje neko ko nezna a još je i zaboravio kako se to radi ,ili od opreme ima samo bušilicu.
Comment