Moze li gas - plin u ovaj auto i koji?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • duh koji hoda
    CBC Veteran
    • 10.03.2009
    • 123
    • djavolja varos

Re: Da li plin-gas može u baš ovaj auto

Po novom pravilniku, za atest za tvoj automobil ako ima samo jednu sondu, potreban je lambda kontrol. Moze da radi i na klasiku sve ostalo je bacanje para.

Comment

• Srdjan
      CBC Senator XXL
      • 30.09.2004
      • 2416
      • Bajina Basta/Beograd

Moze i venturi plin ako ces da zamenis sve sto utice na varnicu. Znaci nove svecice, kablovi, bobina i sta vec jos. Redovno da menjas svecice i filter vazduha i plina. I pored svega toga da naucis neke stvari oko voznje sa tim sistemom i nema problema. Ja imam takav sistem na Mazdi, i pridrzavanjem ovih saveta nemam problema. Bilo je par detonacija, i to u 90% slucajeva kada sam drugom pozajmio auto ili nisam na vreme zamenio svecice.
      Sto se sekventa tice, moje licno misljenje je da je to mator auto za tako nesto. Mislim svi pricaju kako je venturi osetljiv i kako je sekvent najbolje resenje, ali po meni je sekvent jos osetljiviji. Za njega svi senzori na motori moraju biti ispravni, samo li neki zeza eto ti stucanja i na sekventu. Lambda ti losa, lose radi. Protokomer ti los, lose radi sekvent. Malo ti los termostat i slabo dostize temperaturu, onda mu treba ceo dan da prebaci na plin i bezveze se vozis na benzin. Imam i jedan i drugi sistem dosta dugo pa znam sta i kako.

Pozz
      Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• *IvanT*
        CBC Senator XXL
        • 30.01.2005
        • 3234
        • Srbija, Beograd, Kara

Originally posted by duh koji hoda
        Po novom pravilniku, za atest za tvoj automobil ako ima samo jednu sondu, potreban je lambda kontrol. Moze da radi i na klasiku sve ostalo je bacanje para.

Dok se sve to usvoji i primeni, proćiće još minimum godinu dana...
        http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• carpforever
          CBC Član
          • 27.11.2008
          • 16
          • zemun

Stilo 2003g 1.8 venturi ili sekvent ??

Comment

• *IvanT*
            CBC Senator XXL
            • 30.01.2005
            • 3234
            • Srbija, Beograd, Kara

Isključivo sekvencijalni sistem!!! Ne igraj se sa venturijem na tom motoru.

Comment

• carpforever
              CBC Član
              • 27.11.2008
              • 16
              • zemun

Originally posted by *IvanT*
              Isključivo sekvencijalni sistem!!! Ne igraj se sa venturijem na tom motoru.
              Hvala!!

Comment

• *IvanT*
                CBC Senator XXL
                • 30.01.2005
                • 3234
                • Srbija, Beograd, Kara

Nema na čemu.

Mali tip..

Sekvencijalno ubrizgavanje gasa je obavezan sistem za ugradnju u sve EURO3 i EURO4 motore bez obzira na materijal od kojeg je napravljena usisna grana, kao i za motore sa plastičnom usisnom granom iz ranijih generacija. Naravno, preporuka je za sve motore koji su multi point i imaju električne brizgače (dizne).
                Za karburatorske motore i motore sa mehaničkim ubrizgavanjem benzina, venturi sistemi su neminovnost. Isti slučaj je i kod mono point ubrizgavanja, gde venturi radi bez ikakvih problema.

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Originally posted by duh koji hoda
                  Zašto je bacanje para?

Sto se sekventa tice, moje licno misljenje je da je to mator auto za tako nesto. Mislim svi pricaju kako je venturi osetljiv i kako je sekvent najbolje resenje, ali po meni je sekvent jos osetljiviji. Za njega svi senzori na motori moraju biti ispravni, samo li neki zeza eto ti stucanja i na sekventu. Lambda ti losa, lose radi. Protokomer ti los, lose radi sekvent. Malo ti los termostat i slabo dostize temperaturu, onda mu treba ceo dan da prebaci na plin i bezveze se vozis na benzin. Imam i jedan i drugi sistem dosta dugo pa znam sta i kako.
                  A da se recimo za promenu vozi ispravan auto? Skevencijalni ili bilo koji nema veze sa bilo kojim senzorom sem kod dijagnostike ili podešavanja. Loš protokomer kod nekih izaziva loše paljenje što kod sekvencijalnog nećeimati enke posledice ali će zato venturi da malko puca. Nemoj deliti paušalne ocene za sve na osnovu malog uzorka.
                  Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Srdjan
                    CBC Senator XXL
                    • 30.09.2004
                    • 2416
                    • Bajina Basta/Beograd

Ako ja delim pausalne ocene za sve, onda nemoj i ti tako da budes skrt na recima. Los protokomer kod nekih izaziva lose paljenje. Kod kojih? Jel to slucaj i sa ovim motorom? Svaka cast tebi, jer si ugradio ko zna koliko sistema, ali nesto mi se tvoja prica ne uklapa. Hoces da kazes da rad sekvencionalnog sistem ne zavisi od ispravnosti protokomera, lambde, raznih senzora i sl? Venturi sistem na ovom motoru ce i da radi i bez lambde i bez protokomera, mozes i da ih izbacis iz auta. Jel tako? Nece nista da puca i slicno. Znamo svi dobro sta puca i zasto puca, a to sigurno nije zbog protokomera. Tako da motor moze i da ti ne radi na benzin nikako a da se lepo navozas na plin. Znas to iz licnog iskustva.
                    Bilo koja nepravilnost na motoru koja se mozda i ne odrazava toliko na rad na benzinu ce u kombinaciji sa sekvencionalnim gasom vrlo lako doci do izrazaja. Mislim ne uopstavam stvari. Na novije automobile, euro 3 i novije samo sekvent i tu price nema. Na euro 2 isto tako. Ali ipak se ovde radi o malko starijem motoru. Na kraju krajeva radi se u slucaju sekventa o 600-800eur ako nista drugo. A venturi na injection je nekad bio 300-350eur, ne znam koliko je sad.
                    Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• Arsa
                      CBC Senator XXL
                      • 25.09.2007
                      • 345
                      • Nis
                      • MBw210, BMW e32

Imam BMW 735 iz '91 godine! Jako mi je drag i bas je dobar, ne bih ga prodavao nikako jer cu takav auto tesko ponovo naci! Presao je 152.000 km ne hvalim se , samo sam hteo da vam docaram situaciju pre nego pitam! Da li da mu stavim obican ili sekvent plin? Prelazim sa njim ispod 10000 km godisnje! Koliko ce manje trositi sa sekventom i koliko ce bolje ici nego na obican plin?

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Originally posted by Srdjan
                        Ako ja delim pausalne ocene za sve, onda nemoj i ti tako da budes skrt na recima. Los protokomer kod nekih izaziva lose paljenje. Kod kojih? Jel to slucaj i sa ovim motorom? Svaka cast tebi, jer si ugradio ko zna koliko sistema, ali nesto mi se tvoja prica ne uklapa. Hoces da kazes da rad sekvencionalnog sistem ne zavisi od ispravnosti protokomera, lambde, raznih senzora i sl? Venturi sistem na ovom motoru ce i da radi i bez lambde i bez protokomera, mozes i da ih izbacis iz auta. Jel tako? Nece nista da puca i slicno. Znamo svi dobro sta puca i zasto puca, a to sigurno nije zbog protokomera. Tako da motor moze i da ti ne radi na benzin nikako a da se lepo navozas na plin. Znas to iz licnog iskustva.
                        Bilo koja nepravilnost na motoru koja se mozda i ne odrazava toliko na rad na benzinu ce u kombinaciji sa sekvencionalnim gasom vrlo lako doci do izrazaja. Mislim ne uopstavam stvari. Na novije automobile, euro 3 i novije samo sekvent i tu price nema. Na euro 2 isto tako. Ali ipak se ovde radi o malko starijem motoru. Na kraju krajeva radi se u slucaju sekventa o 600-800eur ako nista drugo. A venturi na injection je nekad bio 300-350eur, ne znam koliko je sad.

Da, hoću da kažem da je sekvencionalni glup ko točak i kad se namesti nema veze da li neki senzor radi ili ne, on radi p ozadatom programu a potrebne senzore ima svoje. Ono što ti pričaš odnosi se na rad motora a ako je nešto od toga neispravno daleko veće posledice će imati sa venturijem nego sa sekventom i zato ej bila moja konstatacija. Pun je forum problema i objašnjenja i ne vidim zašto bih u ovoj temi sve to ponavljao.
                        Protokomer kod Boša L upravlja sa svime pa i sa paljenjem, probaj da voziš neispravan na venturiju, on ošto ti pričaš je jedan Opel od 30 godina sa glupim karburatorom i to što sam pisao odnosilo se na njega, on i sad pali, eno ga stoji u dvorištu i upalim ga svakih 4 meseca, kao mina, zašto? zato što ima sve ispravno, zato što se membrane menjaju posle dvake dve zime, itd...
                        To je poenta priče a ne ubedjivati ljude možete voziti i pokvaren auto ako imate venturi ili bolje je za pokvaren auto venturi jer to jednostavno nije tačno.

Inače sekvent je pao za više nego duplo a venturi je po meni čak otišao i gore sa cenom.

https.autogas.rs

Comment

• MIRETOM
                          CBC Član
                          • 25.07.2008
                          • 53
                          • sremska mitrovica

znaci ,vozim na benzin dok ne skupim pare za sekvent
                          Hvala na odgovorima i jos samo me interesuje koliko bi ovaj motor trebao da trosi plina sa sekventom (otprilike) inace motor je u perfektnom stanju ? Pretpostavljam da je tu bolje iskoriscenje pa ce i razlika u ugradnji pre da se nadoknadi ?

Comment

• Srdjan
                            CBC Senator XXL
                            • 30.09.2004
                            • 2416
                            • Bajina Basta/Beograd

Originally posted by Dora
                            Da, hoću da kažem da je sekvencionalni glup ko točak i kad se namesti nema veze da li neki senzor radi ili ne, on radi p ozadatom programu a potrebne senzore ima svoje. Ono što ti pričaš odnosi se na rad motora a ako je nešto od toga neispravno daleko veće posledice će imati sa venturijem nego sa sekventom i zato ej bila moja konstatacija. Pun je forum problema i objašnjenja i ne vidim zašto bih u ovoj temi sve to ponavljao.
                            Protokomer kod Boša L upravlja sa svime pa i sa paljenjem, probaj da voziš neispravan na venturiju, on ošto ti pričaš je jedan Opel od 30 godina sa glupim karburatorom i to što sam pisao odnosilo se na njega, on i sad pali, eno ga stoji u dvorištu i upalim ga svakih 4 meseca, kao mina, zašto? zato što ima sve ispravno, zato što se membrane menjaju posle dvake dve zime, itd...
                            To je poenta priče a ne ubedjivati ljude možete voziti i pokvaren auto ako imate venturi ili bolje je za pokvaren auto venturi jer to jednostavno nije tačno.

Inače sekvent je pao za više nego duplo a venturi je po meni čak otišao i gore sa cenom.
                            Prvo kako kod mene na Mazdi 626 2.0 16v radi venturi plin bez problema i bez protokomera? Ne znam koji je sistem ubrizgavanja kod mene, lici na LH. Isto tako lambda sonda posle 20god i ko zna koliko kilometara nije bas u sjajnom stanju. Na benzin ne radi vec godinama, cak i palim na plin. Mada to nije pametno, ali moram. Kako venturi plin radi bez problema kod mene? Znaci da moze! Naravno to ne znaci da ce kod svih sistema da radi, ali isto tako ne znaci da nece raditi kao sto si rekao.

A sto se sekventa tice. I tu valjda postoje razlike od uredjaja do uredjaja. Neki imaju svoje senzore, neki ne. Npr, cini mi se kod mene na Lanci, sistem je potpuno zavistan od ispravnog funkcionisanja benzinskog dela. Prilikom stelovanja sistema osnovna stvar je otvorenost benzinskih dizni. Buduci da je benzin tecnost a tng ne, otvorenost dizni za gas nije ista kao za benzin. Tu postoji faktor korekcije. Dakle sve to lepo funkcionise, kada se sistem ugradi. Ali recimo da se nesto kasnije pokvari, taj kvar utice da na benzin ne radi ok. Znaci nije dobro vreme ubrizgavanja benzina, samim tim i nece raditi na gas kako treba, sve dok se ponovno ne presteluje ili se popravi benzinski deo. O ovome ti mnogo vise znas ali iz nekog razloga to zanemarujes i teras neku svoju filozofiju, koja je donekle tacna ali nepotpuna. Sad ti generalises i uopstavas stvari a dobro znas da nisu svi sekventi isti.
                            Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Ti si prvi generalizovao stvari, na to sam samo reagovao, nije tačno i unosi zabunu kod ljudi. Meni ej bitno da bude manej zabune, manje ću odgovoarati ovde. Teorija rada sekventa je posebna priča i ne bih pisao ponovo roman, ukratko opet nisi u pravu. Ima ih raznih tačno, ali je većina manje više ista, radi po zadatom algoritmu. Tek se pojavljuju takvi o kojima pričaš, kooperativni.
                              Sadašnji sekvent je gluplji od venturija, prednost mu je upravo to što radi po zadatom programu. Opet uopšteno, jer zavisi od motora do motora, jedan će otići u safe mod drugi neće.

https.autogas.rs

Comment

• *IvanT*
                                CBC Senator XXL
                                • 30.01.2005
                                • 3234
                                • Srbija, Beograd, Kara

Da vam pomognem u raspravi...

Venturi može da radi na motoru na kojem je skoro sve pokvareno što se tiče sistema za ubrizgavanje. Dovoljno je da je motor u fazi i da ima varnicu. Naravno da nije pametno voziti tako, ali...Sekvencijalni sistemi su naravno zavisni od pravilnog rada na benzinu. Svi oni kalkuluši određeni k množilac, kako bi formirali vreme otvarnja gasnih brizgača u odnosu na benzinske. Promenom vremena otvaranja benzinskih brizgača, do kojeg može doći neispravnošću npr. lambda sonde, naravno dolazi i do promene otvaranja gasnih brizgača. Množilac ostaje isti, ali vremena se menjaju.

Comment

Working...
                                X