Originally posted by roske
Mala racunica
Collapse
X
-
Na Wall Street-u se ovih dana ugovrala kupovina nafte za mesec februar 2009. po ceni od 30 dolara po barelu, što je ogroman pad naspram 147$/barelu od juna meseca ove godine. Po nekim, doduše nezvaničnim, predviđanjima, cena benzina bi u martu 2009. u Srbiji trebala biti između 40 i 50 dinara po litru. Naravno država se odmah ogradila i rekla da će u tom slučaju dodatno povećati akcize, koje sada iznose 2/3 prodajne cene goriva
Comment
-
-
Originally posted by agwOriginally posted by roskeCovek je rekao dosta toga i ja se slazem da je se kupovinom novog auta ako ne planiras da se zadrzis na njemu nesto dugo gubi dosta u smislu cene kupljeno novo prodato polovno.Ali ako si izabtao nov auto koji ti odgovara ne gubi vreme ugradi plin manje ce te sad kostati nego za dve godine ako se tad budes odlucio.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Gas u Belgiji danas 29,9 centi to je vise od 3:1 jer je benzin 95 negde nesto preko jedan euro. Dizel slicno tako. ZNACI MOZE TA CENA DA BUDE. Pa ne daju nam nista dzabe ovde.
I pored toga je ovo ipak dizel drzava.
Comment
-
-
bas su mi zanimljive ove diskusije,klasicna kafanska naklapanja,svi su na direktnoj liniji sa wall street-om,svi znaju kad seiku u sausijskoj arabiji crknu omiljene kamile pa zbog tuge zatvori dve busotine na nedelju dana.kao prvo ja mrzim proracune tipa 3prema 1 ,potrosnja od 8,3793 na 100 itd,ali to je moj problem,mozda sam malko iscasen.nikada na autu nisam merio koliko trosi,potrosi uglavnom sve sto mu uspem i jos nisam propao,kada mi se pije pivo pozovem prijatelje u omiljeni kafic i pijem bas ono koje volim i bas me briga posto je i koliko trosim na 100.znam jednog koji je racunao potrosnju u mili litar a zveknuo mu bsi na c-5 pa se olaksao za par stotina eura i shebao mu dugorocni plan troskova.koliko vas je napravilo predbracni ugovor pre zenidbe i u njemu izracunao koliko ce zena da trosi garderobe ,sminke itd na 100.A kada se kupuje auto tu se racuna koliko ce presvlake istrcati za godinu dana,potrosnju da ne spominjem.da skratim ja ne znam nikog kome se ugradnja gasa nije isplatila,ko hoce da stedi neka vozi bicikl i zdravije je i jeftinije je...
Comment
-
-
Originally posted by gorkynikada na autu nisam merio koliko trosi,potrosi uglavnom sve sto mu uspem i jos nisam propao,kada mi se pije pivo pozovem prijatelje u omiljeni kafic i pijem bas ono koje volim i bas me briga posto je i koliko trosim na 100.
da skratim ja ne znam nikog kome se ugradnja gasa nije isplatila,ko hoce da stedi neka vozi bicikl i zdravije je i jeftinije je...
Ako ti je svejedno koliko potrosis sta ces na ovom forumu. Vozi se na benzin i uzivaj u pivu.
Ja imam dvoje kola sa kojima predjem po 25000 godisnje i nije mi svejedno.
Ako racunamo da trose 6l i 10l benzina prosecno (a toliko trose) to je 4000€ godisnje. Za pet godina 20000€
Ako je razlika za gas 2€ na 100km to je 1000€ ako je 3 to je 1500€. Za pet godina 5000 do 7500€ ustede). Sve ovo ako bi odnos bio stabilan.
Sada, za Picanto mi je uredjaj vec otplacen na je racunica sasvim drukcija nego za Imprezu.
Ima jos jedan momenat koji nema veze sa ovom diskusijom o cenama, a koji je meni bitan. Naime, prostor za rezervni tocak kod Imprece je sirok ali plitak - 162 mm tako da nema toroidne boce koja bi tu usla. Klasicna boca ne dolazi u obzir jer onda nemam gde da smestim kera
Comment
-
-
Ma gledaj @agw
Kupio si novu Imprezu (By the way, CESTITAM !), znaci vozices je bar 3-4 godine, plin ce ti se i po ovome sto si naveo isplatiti za 2 godine, znaci bar jos 2 ces stedjeti... Sve si to vec prosao sa Picanto-m, pa znas o cemu pricam...
Mali savjet, pokusaj vidjeti sa zastupnikom gdje jos mozes (u kojem renomiranom LPG servisu) ugraditi instalaciju, a da zadrzis garanciju, tu bi jos i atest trebao moci biti "reper" ispravne ugradnje, dakle ciji atest bi oni priznali kao valjan za ugradnju na njihovo auto, a to ti moze nositi razliku od bar 500 EUR kod ugradnje... Insistiraj na tome da ti kaze papir koje drzavne institucije za "mjere, standarde, ateste, istrazivenje ruda" ce prihvatiti kao dokaz da je sve u redu ugradjeno... Pokusaj naci i neko poznanstvo unutar firme, da ih pokusas omeksati "iznutra"...
Comment
-
-
Koliko ce meni auto da trosi ako ugradim obican gasni uredjaj?
Rec je o Golfu II GTI koji trosi oko 8-9 lit. benzina.
Drugar ima isti auto sa istim motorom i vozi na gas i kaze da mu trosi od 12-13 lit. Ako prema tim podatcima napravim neku racunicu...
benzin - 81 din. x 9 lit. = 729 din. na 100 km
gas = 49 din. x 13 lit. = 637 din. na 100 km.
razlika 92 din. na 100 km. ( na 1000 km 920 din. )
i nije neka razlika, ne vidim da se bas nesto isplati...
Ako gresim ispravite me.
Comment
-
-
Rec je o Golfu II GTI koji trosi oko 8-9 lit. benzina
Golf II 1.6 od 75KS trosi oko 10-12 litara benzina, Golf II 1.3 od 55KS trosi od 9litara pa nagore.
i to ne jedan komad, mnogo njih ima takve osobine a i fabrika slicne brojke navodi.
pricam o potrosnji u gradu, realnoj a ne onoj idealistickoj tipa 70km/h u petoj po ravnoj Holandiji sa vetrom u ledja i slicno.
mali auti tipa Polo od 1.043kuibika i 45KS (da se zadrzimo kod VWa tog vremena) uspevaju da potrose samo 8-9litara benzina, a i to ako se poklopi niz povoljnih okolnosti.
ako je tako mala potrosnja benzina kod tebe, bice i manja potrosnja plina u odnosu na uobicajenu potrosnju kod drugih.
na 8lit benzina, oko 10litara plina je adekvatan energetski sadrzaj.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Nije bitno koji auto i koje gorivo, ali dok sam živeo na 7 km od centra NS potrošnja "u gradskoj vožnji" je bila 8 l, kako sam se preselio na 2 km od centra potrošnja je skočila na 10 l. Isti auto, isti vozač,... Sa istim autom neki su imali potrošnju i 12 l.
Znači potrošnja u gradskoj vožnji je prilično individualna stvar.
to agw
Koliko sam ja upoznat gorky se bavi ugradnjom gasa, ali pošto nisam njegov advokat...VW über alles.
Comment
-
-
Proverena potrosnja za GTI, ne po knjigama nego realna voznja...
80% na otvorenom putu 20% gradske voznje
(svaki dan ista relacija po 50 km) normalne voznje oko 8 lit.
Ako ga vozim lagano na otvorenom putu trosi 7 lit.
A znam da ovi 1.3 i 1.6 trose skoro 10 lit. i to ovaj 1.3 trosi vise nego 1.6
GTI je GTINisu oni veliki potrosaci. Dobro, ako se stalno drzi noga na gasu i tera do max. moze on da trosi 11-12 lit. ali normalne voznje oko 8 lit. Ali to sada nije bitno, nego mene zanima koliko bi trosio gasa kad bi mu ugradio (ako trosi benzina 8 lit.) a da ne zavrcem one ventile nego da se vozim ko covek?
Kazem to zato sto sam cuo neke price kao: ...trosi mi oko 8 lit. gasa ali ne ide kao na benzin, a kad mu odvrnem ventil dva kruga onda ide kao na benzin ali trosi 12-13 lit. ....
Comment
-
Comment