Mala racunica

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Re: Mala racunica

Pa reći ćemo ti za dve godine Vidiš da jedan dan ima gasa sutra se smrzavamo, ko zna šta će biti za dve godine. Odgovor na tvoje pitanje može da ti da jedino diler kod koga bi kupio auto.
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Heinz
      CBC Senator XXL
      • 30.09.2004
      • 1027
      • Beograd, Voždovac
      • Avensis 2.0 D4D

Originally posted by lazzar
      I dalje imaš grešku u računici.
      Kažeš da ti auto sada troši 12 litara plina + 1 litar benzina na 100km. Šta to znači ovako zajedno predstavljeno?
      Ja ću ti iz moje računice reći sledeće: imam dosta hladnih startova i kratkih relacija, i relativno malo vožnje na otvorenom. Dok sam vodio tačnu računicu, na nivou od recimo 9 meseci (zima, proleće, leto, početak jeseni) prosek je bio 10.4l gasa i 1.8l benzina na 100km. To ne znači stajanje u mestu pa posle vožnja, nego lepo naspeš pun rezervoar jednog i drugog goriva, sipaš gas uvek pun, i sve tako dok ponovo ne sipaš pun rezervoar benzina. Onda lepo sabereš sve kilometraže koji si prešao od sipanja benzina do sipanja benzina, sabereš sva sipanja plina, i podeliš sa tim pređenom putem sipane količine oba goriva respektivno. Tako dobiješ da si prešao npr. 11620km sa 205.9l benzina i 1210l gasa. Ostaje ti samo da podeliš. Poslednja 2-3 meseca vozim na benzin, i to u gorim uslovima nego dok sam vozio na gas (manje km van grada), i prosek je (na dosta manjem uzorku) oko 11,5l na 100km. Iz podataka od prošle godine vidim da sam trošio recimo 2.6l benzina i 10.8 gasa u sličnim uslovima, pa ti izvedi zaključak. Pri sadašnjim cenama ušteda bi bila: (2.6x72 + 10.8x39) = 187.2 + 421,2 = 608.4 prema 11.5x72 = 828 din; odnosno 219.6 din na 100km.
      Toyota Avensis 2.0 D-4D (2007)

Comment

• lazzar
        CBC Član
        • 09.05.2007
        • 82
        • Beograd, Vidikovac

OK, to je prilicno korektno, samo je po meni ipak cistije ono kako ja racunam...
        Na benzin vozimo pa vozimo, imali gasni uredjaj ili nemali, a voznja na gas u stvari pravi razliku.

Kad se tako racuna, moja razlika iznosi oko 250 din / 100 km po sadasnjim cenama. Pri tome vidis da je moj odnos benzin : plin = oko 1 : 3, potpuno namerno, sto znaci da tih 250 din / 100 km moze da bude i vise.
        Da su cene gasa i benzina jos nize, to bi bilo jos manje u apsolutnom iznosu . Ali, u relativnom iznosu to moze da znaci npr. da ja za isti novac mogu da predjem skoro 170 km sa plinom u odnosu na 100 km sa benzinom, a to nije malo. I tako je bilo i kada su cene bile oko 115 din za benzin i 54 din za gas po litru.

Koliko god nastavili da pricamo ovome, svodi se na isto: nekom je 250 din malo, nekom nije.

Odjavljujem se sa teme.

Comment

• Heinz
          CBC Senator XXL
          • 30.09.2004
          • 1027
          • Beograd, Voždovac
          • Avensis 2.0 D4D

Ušteda svakako postoji, pitanje je samo isplativosti, da li je prihvatljiva ili ne. Trenutno imam nekih problema sa kolima pa vozim na benzin, nisam odustao od plina.
          Toyota Avensis 2.0 D-4D (2007)

Comment

• NShappy
            CBC Senator
            • 09.03.2005
            • 261
            • Novi Sad
            • Ford Focus 1.8TDCi

Lele, šta se sve ovde neće pročitati. Pa onda moram i ja da reknem koju.

Prvo, ja nikada ne bih kupio novi auto od dilera koji mi kaže: "ej, ako 'ćeš gas moraš to da uradiš za 1300 evra ili nećemo hteti da ti popravimo brisače ako ti se pokvare". Pre kupovine novog auta bih se dobro raspitao oko svih uslova i cena buduće exploatacije. Ako je gas 1300 eur, ili bih išao na dizela ili menjao dilera/marku vozila. BTW, videste li ovo: viewtopic.php?f=304&t=36439 Jel to normalno da Subaru diler kod nas nije normalan?

Da imam 500eur mesečna primanja, nikada ne bih kupio nov auto. Pa ni Zastavu. Možda nekog polovnog gde može da se stavi venturi. A tada je računica drastično drugačija. Nema mnogo veze s' temom, al reko, sa tako malim primanjima, ugradnja od 1300 evra stvarno deluje preskupo.

Performanse?!? Vozim Dačiju Logan 1.6MPI. Imam sekvent od 850 +/- koji evro. (Ni jean problem u poslednjih 10000km). Kada sam poslednji put išao za BG, bio sam sam u kolima a auto put prazan. Reko ajde da vidim razliku u performansama. Prebacim na benzin (sveže sipan dan ranije) spustim na 60km/h, štopericu iz mobilnog u ruke, pripušim papučicu do poda i merim vreme do 120km/h. Zatim isto to na gas (ok, ok, dokon popa jariće krsti). I tako par puta. Razlika je uvek bila u par sekundi gore dole sve jedno na gas ili benzin. Što b' se reklo. NEMA RAZLIKE!

Potrošnja? Gasa ovako po gradu između 9 i 10 l/100km + benzin za paljenje i zagrevanje. Ali kod mene prebacuje na gas posle 400-500m. Ako auto stoji kraće od 2 sata, prebaci leti odmah. Zimi posle 100m. Sada na ovim minusima opet ne više od 1km (od skroz hladnog). Ja još nisam uspeo da izmerim koliko mi troši benzina. Za to bih morao da napunim rezervoar do čepa a to mi se ne da. Potrajalo bi mi godinu dana i ubuđavio bi se benzin jer ga veoma retko sipam i smatram tih 1000din za benzin jednom u dva meseca zanemarivim. Van grada kada lepo vozim po selima, bude 7-8l gasa. A najviše mi je gutao na putu do Beča i nazad. Oko 12l. Ali 140km/h konstantno.

Tako da, ja sam gasom izuzetno zadovoljan. Trenutna neverovatno niska cena benzina je "poremećaj" na tržištu. Koliko će opstati nemamo pojma ali znamo da je i LPG derivat nafte i da proizvodno pojefinjuje koliko i benzin sa padom cena nafte. Kod nas sve to drže kojekakvi špekulanti, ali LPG će sigurno, uvek biti jefitiniji od benzina.

Hi hi hi. Smešan je bio moj ćale, penzioner. Ima matori Fiat Tipo koji dosta guta. Ubeđivao sam ga da ugradi gas. Kažem mu, jeftinije je. A on će: "Dete, neću ja ništa manje para trošiti. Samo ću se više voziti. A bolje da više idem peške il' biciklom. Zdravije je a i ne treba da žurim" Hoći reći, svako ima svoj ugao gledanja. Ne treba da ga nameće dugom.

edit: Da dodam, što se tiče te potrošnje hladnog motora koji se tek zagreva, dal na gas ili benzin, sve jedno. Primetio sam da u tim režimima NENORMALNO puno troši (bilo čega) ako se samo malo oštrije vozi. Dok bar malo ne mrdne skazaljka temperature, ne forsirajte motor.
            Volim sve što su voleli mladi kada sam i ja bio mlad...

Comment

• agw
              CBC Veteran
              • 20.04.2008
              • 125
              • Novi Sad

Originally posted by NShappy
              Lele, šta se sve ovde neće pročitati. Pa onda moram i ja da reknem koju.

Ako je gas 1300 eur, ili bih išao na dizela ili menjao dilera/marku vozila. BTW, videste li ovo: viewtopic.php?f=304&t=36439 Jel to normalno da Subaru diler kod nas nije normalan?

Da imam 500eur mesečna primanja, nikada ne bih kupio nov auto. Pa ni Zastavu. Možda nekog polovnog gde može da se stavi venturi. A tada je računica drastično drugačija. Nema mnogo veze s' temom, al reko, sa tako malim primanjima, ugradnja od 1300 evra stvarno deluje preskupo.
              Cim mi nadjes kola u Imprezinoj klasi sa pogonom na cetiri tocka i reduktorom, odoh da ga kupim. Mozda nesto i zaradim jer je za poslednja dva meseca Impreza poskupela za 2500€. Ili posalji koju fotku

A sto se tice kupovine polovnih kola, to je uvek macka u dzaku. Imao sam Forda Oriona dizela. Dobio sam ga sa 6 godina i 124000km i vozio ga 10 godina do 32500okm. Na kraju sam trebao da dam vise za popravke nego za kredit za Imprezu.

Comment

• Daka
                CBC Senator
                • 15.06.2005
                • 277
                • Subotica

Originally posted by Dora
                Pa reći ćemo ti za dve godine Vidiš da jedan dan ima gasa sutra se smrzavamo, ko zna šta će biti za dve godine. Odgovor na tvoje pitanje može da ti da jedino diler kod koga bi kupio auto.
                Promenili se planovi,pa ako bi mi sad rekao,ne bi bilo lose?! ...
                I ukoliko znas mozda koliko taj G punto "zdere" na 100km LPG-a i benzina?
                Dizelas mi jako bode oci!!!
                Pozdrav i sve najbolje!

Comment

• duh koji hoda
                  CBC Veteran
                  • 10.03.2009
                  • 123
                  • djavolja varos

ako hoces da se vozis sa tim autom monda nemoj sa 1,2 motorom ne vuce ni na benzinu kako treba. Ako vec hoces taj auto onda 1,4
                  veca kubikaza manja potrosnja.

Comment

Working...
                  X