Sveža "kretanja" u vezi sa atestiranjem

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Sasasta
    CBC Član
    • 26.11.2012
    • 47
    • smederevska palanka

Sta da se radi kad smo u karikatura drzavi.Meni pre pet dana istekla registracija jer sam planirao da registrujem oko prvog i sad odjednom atest koji je vazio do 2015 vise ne vazi.I *koje sad opcije imam jer treba da uradim ne samo registraciju vec i atest jer sad treba na mom autu da bude sekvent a to znaci jos sigurno 300 evra.sa registracijom skoro 500.mnogo toga bih mogao da napisem i o struji i o listicu za knjige za dete koji je stigao 19.03. a prva rata za knjige je do 12.03. i knjige za sedmi razred su preko 16000.za srbiju a u beogradu se dobijaju 2 kompleta dzabe.Ali to nije tema ako ovo ostane odjavicu auto i ici taksijem ili autobusom ili biciklom i ustedeti ove godine od ostavljenih cigareta 365*250 je 91250 od auta 9000hiljada km *8din 72000 + registracija 17000 plus potrosni delovi.Covece nisam ni znao kolko sam bogat.

Comment

• Plinadzija
      CBC Senator XXL
      • 29.07.2008
      • 1514
      • Paracin

Kako moze atest koji je vazio do 2015 da ne vazi? Ko ti je to rekao?
      UGRADITE PLIN DA VAM AUTO PALI KAO VOJNI MAGACIN!

Devojka moze da bude sa sela ali auto MORA da bude iz Nemacke!

Comment

• Hermes
        CBC Senator XXL
        • 14.02.2006
        • 1306
        • https://t.me/pump_upp
        • bemve

Pa citaj gore, tehnicki pregledi su dobili dopis da atest vazi 5 godina od trenutka izdavanja, bez obzira sto je validna isprava na kojoj pise da vazi 10 godina.
        Upravo registrujem auto, sva sreca da je 05.2008. izvrsen atest, pa jos nije proslo 5 godina, inace ne bih mogao, bez obzira sto mi atest vazi do 2018. godine.
        No comment.
        https://t.me/pump_upp

Comment

• Plinadzija
          CBC Senator XXL
          • 29.07.2008
          • 1514
          • Paracin

nulla poena sine lege praevia (praevia - претходни) - забрањује ретроактивну примену кривичног законодавства, уз изузетак да је ретроактивна примена обавезна, ако је нови закон блажи по учиниоца;

Izvor: Wikipedia.

Jbm li ga sta je pesnik hteo da kaze...
          UGRADITE PLIN DA VAM AUTO PALI KAO VOJNI MAGACIN!

Devojka moze da bude sa sela ali auto MORA da bude iz Nemacke!

Comment

• tomamega
            CBC Senator XXL
            • 19.03.2009
            • 715
            • Beograd / Crna burma, prim. prev.
            • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Evo da razjasnimo neke stvari. Tačno je da nijedan zakon ne može da važi retroaktivno. Ali šta znači retroaktivno? To bi značilo da neko donese zakon 2013. godine u kome kaže da važi od 2010. godine. E to ovde nije slučaj. Već se novi propisi za atest primenjuju od recimo 12.02.2013. pa nadalje. Pre toga je atest normalno važio. To nije retroaktivno, jer se propis primenjuje od trenutka donošenja pa nadalje. Ne znam kako "slikovitije" da objasnim.

Druga je stvar nepredvidivost naših zakonodavaca, jer pošten čovek ništa ne može da planira u ovoj zemlji.

Comment

• bmiillan
              CBC Senator XXL
              • 18.04.2005
              • 393
              • beograd
              • clk 200k

ako neka država ili ovlašćena kuća od strane države izda atest koji važi do npr. 2015 godine,

samo idioti mogu da donesu zakon ili pravilnik koji kaže da to što su do juče radili ne važi nego da
              se rok važenja atesta skraćuje.

na taj način su krajnjeg korisnika (onog koji je i platio atest, doveli u zabludu) i naneli mu štetu.

sumnjam da na sudu to može da prodje, ali je lakše da se uradi novi atest nego da se tuže idioti.
              to im samo daje mogućnost da sutra kažu atest ne važi više pet nego tri godine, a možda ćemo
              atestirati i svake. ako im bude trebalo para (a trebaće im)
              nemoj na silu uzmi veci cekic

Comment

• legenda
                CBC Senator XXL
                • 28.03.2009
                • 1345
                • Beograd

@Tomamega Kako mislis ne vazi retroaktivno?Ako sam ja recimo uradio atest 2006-te godine i on mi je po tadasnjem zakonu o atestiranju vazio do 2016-te godine...kako meni sad neko moze da trazi da radim ponovo atest,s pozivom na to da taj atest nije validan i da je prestao da vazi donosenjem novog zakona iz feb.2013god po kome atest vazi 5godina...po tome bi bilo da sam ja bez validnog atesta od 2011god,a vozilo uredno registrovano i 2011 i 2012god...nisam citao nove propise,pisem na osnovu onoga sto je receno na forumu...na taj nacin se dovode u pitanje nacela pravne sigurnosti i pravicnosti,jer recimo neko ko je ugradio uredjaj 2005-te godine i vozio bez atesta do 2010-te,pa onda uradio atest po starom zakonu,njemu vazi do 2015-te god,a onome ko je atestirao 2006-te taj atest ne vazi...moze samo da bude da istekom starog atesta,novi vazi 5 godina...postoji itekako retroaktivnost...
                Isto je bilo i sa utuzivanjem ljudi da plate porez na nelegalno izgradjene objekte...onda vlasnik takve nepokretnosti ode u zemljisne knijge i trazi izvod iz katastra nepokretnosti na kome se on nigde ne vodi kao vlasnik(a i ne moze jer je objekat nelegalan)...znaci tuzujes coveka da plati porez za neki objekat koji pravno nigde ne postoji...i naravno,taj covek ih dobije na sudu...
                Ne znam kakav dopis je ko dobio,ali to tako ne moze

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

To tako može pošto mi je u poslednjih par dana bilo bar 15 ljudi sa problemom da ne mogu registrovati kola iako imaju važeći atest.
                  Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• tomamega
                    CBC Senator XXL
                    • 19.03.2009
                    • 715
                    • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                    • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Originally posted by legenda View Post
                    @Ako sam ja recimo uradio atest 2006-te godine i on mi je po tadasnjem zakonu o atestiranju vazio do 2016-te godine......po tome bi bilo da sam ja bez validnog atesta od 2011god,a vozilo uredno registrovano i 2011 i 2012god...
                    Evo ovako, ukratko. Nisam pravnik po obrazovanju, ali sam bio uključen u neke pravne stvari pa sam se upoznao sa osnovama funkcionisanja pravnog sistema. Pravo je kod nas "nauka nad naukama"

Ovo što si naveo nije uopšte logično ni koherentno. Znači ako si uradio atest 2006. sa rokom važenja 10 godina, to znači da je taj atest važio sve do trenutka kada su doneti novi propisi (zakon ili podzakonski akt). Dakle, tek 2013. je propis stupio na snagu, što znači da si 2011. bio potpuno legalan u smislu zakona. Retroaktivnost bi značila da su oni sadašnjim propisom iz 2013. naglasili da si bio u prekršaju 2010. A to nisu naznačili, već su rekli da se nova pravila primenjuju od danas pa nadalje. To je zakonski možda u redu, ali nije pravedno, pošteno, u skladu sa etičkim standardima itd. Ali, sva je prilika da jeste zakonito

Znači rok važenja nekog dokumenta/isprave može se skratiti, ali od trenutka donošenja zakona pa nadalje. Ne mogu doneti propis koji se primenjuje na prošli period. Jednostavnije objašnjenje od toga nemam

Comment

• Kad_JurimJurim
                      CBC Član
                      • 04.03.2008
                      • 47
                      • Beograd
                      • Brera 1750 TBi

Nova saznanja. Boca nece vise moci da se reatestira. Kad kupite novu bocu, njen atest fabricki traje 10 godina. Do sada je on mogao da se produzava, tako sto se boca odnese na reatest (u recimo institut "Mihajlo Pupin"). To vise ne vazi i ABS nece prihvatiti papire od reatistiranja boce. Ipak, receno mi je da sacekam jos malo, jer ce biti jos sastanaka sa ABS-om i mozda se nesto i promeni.
                      Realno...

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Njih dvojica danas i juče vrše reatest boce, biće smešno
                        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Chubbs
                          Everybody lies
                          • 29.01.2006
                          • 5807
                          • Novi Sad
                          • Audi A6 1.8T

ovo k'o izvstaji sa ratista...

pu pu, daleko bilo, pomeri se sa mesta.
                          You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                          Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                          Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• legenda
                            CBC Senator XXL
                            • 28.03.2009
                            • 1345
                            • Beograd

@Tomamega Druze ja sam primere navodio da bih malo priblizio kako to izgleda...gledaj sad ovako...odluka niti je legalna niti legitimna...posto kazes da nisi pravnik,retroaktivnost u pravu znaci primenu neke pravne norme na dogadjaje pre njenog stupanja...recimo ti si plin atestirao 2006-te po tada vazecem zakonu...ne moze tebi niko da nametne vazenje drugog zakona pre 2016-te god ,odnosno isteka vaznosti atesta po starom zakonu(10 godina)...retroaktivnost moze da se primenjuje samo izuzetno i to ako za to postoje opravdani razlozi...u krivicnom pravu vazi pravilo da novi zakon ne moze biti tezi za ucinioca krivicnog dela,od onog po kojem je osudjen...novi zakon u k.pravu moze imati retroaktivno dejstvo ako ukida kaznjivost odredjenih radnji ili ih ublazava...
                            Sad sta oni rade i kako sprovode zakon to je druga stvar...u sudskom postupku moze da se dobije spor protiv njih
                            Stvara se pravna neizvesnost sa ovim sto oni rade,odnosno direktno se narusava jedno od osnovnih nacela-pravna sigurnost
                            Last edited by legenda; 21.03.2013, 17:40.

Comment

• Sasasta
                              CBC Član
                              • 26.11.2012
                              • 47
                              • smederevska palanka

Sve je to lepo i tacno al dok ja dokazem da nisam zec zavrsih na raznju.Niste valjda zaboravili odnosenje paukom kad nije bilo po zakonu pa doplatne karte za parkiranje koje nisu bile po zakonu.

Comment

• chobo13
                                CBC Senator XXL
                                • 01.05.2009
                                • 1274
                                • pozega,srbija
                                • AUDI,VW

i ovo ce biti tresla se gora rodio se mis....
                                tako nam i treba,kroje nam kapu kako nekom tamo u bgdu odgovara,a ovaj veseli narod kao zombi,pognute glave i samo ga prima...bice halabuka neko vreme,dok ne prodje par meseci,i to je to.

Comment

Working...
                                X