Sveža "kretanja" u vezi sa atestiranjem

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • tomamega
    CBC Senator XXL
    • 19.03.2009
    • 715
    • Beograd / Crna burma, prim. prev.
    • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Originally posted by legenda View Post
    retroaktivnost u pravu znaci primenu neke pravne norme na dogadjaje pre njenog stupanja...recimo ti si plin atestirao 2006-te po tada vazecem zakonu...ne moze tebi niko da nametne vazenje drugog zakona pre 2016-te god ,odnosno isteka vaznosti atesta po starom zakonu(10 godina)
    Za ovo nisam siguran, jer za razliku od krivičnog dela (gde je jasan datum izvršenja dela), ovde nije izvršeno nikakvo delo ili prekršaj, npr. nije te pandur zaustavio pa pisao kaznu. Ovde se ukidaju neka prava vlasnika automobila pre isteka važenja prvobitnog dokumenta. Recimo da ovlašćenja dobijena u sudu važe neograničeno. Da li to znači da se nijedan zakon u budućnosti neće odnositi na ta ovlašćenja, i da će ovlašćeno lice dok je živo moći da koristi prava na osnovu ovlašćenja?

Pošto nisam pravnik, neću više o tome. Odavno sam naučio da se ne raspravljam sa pravnicima, uvek pobede

Ali bi bilo izuzetno zanimljivo dobiti pravno tumačenje ovoga.

Comment

• nesa
      CBC Član
      • 01.03.2013
      • 15
      • nis
      • audi

Ljudi ,nema komentara.Agencija za bezbednost saobracaja ABS je drzavna ustanova ,izmisljena pre 3 godine da bi globila narod .Izmislili su novi zakon za polaganje vozackog ispita koji je sad preko 700 evra ,
      sad su izmislili zakon za autogas opet globa ,od sledeceg meseca i na uvoz polovnih automobila globa ,da bi izdali potvrdu da je euro3 motor .Ko zna sta ce sledece izmisliti ,normalno da bi uzimali pare.
      Pa to je sve normalno u zemlji Srbiji.Nemoj samo vise da zasedaju i da se dogovaraju ,ko zna sta ce sve smisliti ,to su sve ljudi eksperti svog posla.

Comment

• Franjo
        Banovan
        • 14.08.2009
        • 2831
        • Inđija - Beograd
        • Renault megan II res

Originally posted by Pantah View Post
        Član 252. ZOBS

Uređaji za pogon vozila na gas koji su ugrađeni u motorna vozila moraju se podvrgavati periodičnom pregledu kod pravnog lica koga ovlasti Agencija.

Pregledi iz stava 1. ovog člana moraju se obavljati u rokovima koji ne mogu biti duži od pet godina.

O ispravnosti uređaja pravno lice iz stava 1. ovog člana izdaje potvrdu.

Pravna lica iz stava 1. ovog člana dužna su da pregled vrše propisno i na savestan način.
        Vozilo u koje su ugrađeni uređaji za pogon na gas, ne sme da učestvuje u saobraćaju na putu, dok se na pregledu iz stava 2. ovog člana ne utvrdi da su isti ispravni. (ovo smo već pričali zar ne, vozilo na šleper pa na atest)
        Vozač vozila sa ugrađenim pogonom na gas mora posedovati kod sebe potvrdu iz stava 5. ovog člana i istu pružiti na uvid ovlašćenom licu.
        Ne vidim, šta tu nije jasno?! Koliko se sećam, ovi pregledi, bili su propisani i ranijim Pravilnikom.

Nema ni govora o retroaktivnom dejstvu, što je već objašnjeno! Da je to tako, proizlazi iz odredbe Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i TU za vozila...

Član 117.

Vozila koja su prepravljena i poseduju uverenje o ispravnosti ugradnje uređaja za pogon na gasna goriva izdato pre stupanja na snagu ovog pravilnika moraju odgovarati uslovima koji su važili u trenutku izdavanja uverenja.
        Promene su čisto administrativne prirode u cilju *** (već rečeno)!

Comment

• rekordan
          CBC Član
          • 31.05.2009
          • 99
          • Nis

Originally posted by Franjo View Post
          Ne vidim, šta tu nije jasno?! Koliko se sećam, ovi pregledi, bili su propisani i ranijim Pravilnikom.

Nema ni govora o retroaktivnom dejstvu, što je već objašnjeno! Da je to tako, proizlazi iz odredbe Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i TU za vozila...

Promene su čisto administrativne prirode u cilju *** (već rečeno)!
          ZOBS je stupio na snagu 2009. god a navedeni atesti su izdavani 2005 do 2009
          Pravilnik o podeli.....je donesen 2012 pa ih je clanom 117 potvrdio.
          Kada bi se mi manje plašili ne bi nas, tako bolno,"jašili" !!!

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Franjo, opet... ... tupiš testeru... Kad kupiš kuću i platiš prepis pa kad posle par godina promene procenat poreza na više recimo, oni tebi da doplatiš i ti kažež a ok je ako je to po novom...

Vidiš, u mom atestu piše da važi do 2017 godine sa sve pečatom i potpisom, ne piše da važi 5 godina, znači prevarili su me. Šta sad mene ima ko da maltretira pre 2017 godine??

Najveće njesra je što ljudi ne znaju, odu kao i uvek zadnji ili predzadnji dan da registruju auto a ono cvrc. kvaka 22...

Drugo njestra je što su dosadašnji atestatirci samo zvanični slikeri i prikupljači papira... I ako su oni rekli da je ok, to en znači da jeste ok jer dok oni tamo u BG ne amintuju nije ok...
            Starogrci izumreli odavno ali tragikomika ostala kod na s da se prepričava

Treće nejsra....Ugradiš gas namincaš ga i to sve lepo radi, vozaš se i sve je idila, niko ne zna da imaš gas i sve je po propisu. Sad ti kao savestan gradjanin odeš da urediš svoje obaveze a i prava da imaš taj papir i šta sad? Sad svi znaju da ti imaš gas ali nemaš atest dok to ne stigne iz ABS-a... Znači u maleru si, voziš protivzakonit auto...

Četrvto... nastavim li tako znaš kad ću dobiti taj papir da znam da uradim taj gas, nikad a možda i malo kasnije

Već vidim parolu Pravda za Doru
            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• rekordan
              CBC Član
              • 31.05.2009
              • 99
              • Nis

Da zavrsim pricu sa covekom koji je na kraju imao problem sa crevima.
              Neko mu je to zamenio i on otisao na atest, koji je prosao, i posle na tehnicki, koji nije prosao, bar ne na mestu odakle je prica pocela.
              Razlog je skinut katalizator.
              Koliko sam ja razumeo, atest se sada svodi na dobro fotografisanje vozila sa svih strana pa i odozdo. Slike se salju u Agenciju za bezbednost saobracaja, a onda oni iz Beograda daju saglasnost, da li je to dobro ili ne, pa AMSS CMV izdaje Uverenje. Verovatno su ljudi koji rade ovde u Nisu polupismeni pa ne znaju sta je dobro ili ne, ili Agencija mora da zaposli jos jedno 50tak tatinih sinova i cerki, koje cemo mi onako iz sale da placamo.
              Razlog sto nije prosao tehnicki je sto vozilo nije kompletno, jer nema katalizator koji je sastavni deo. S obzirom da je lepo islikamno sa svih strana, dokaz je evidentan.
              Kada bi se mi manje plašili ne bi nas, tako bolno,"jašili" !!!

Comment

• Franjo
                Banovan
                • 14.08.2009
                • 2831
                • Inđija - Beograd
                • Renault megan II res

Dora, nisam "anti-protivan", samo se ne razumemo! Niko ne poništava izdato uverenje o ugradnji uređaja (atest), već samo propisuje:

Uređaji za pogon vozila na gas koji su ugrađeni u motorna vozila moraju se podvrgavati periodičnom pregledu kod pravnog lica koga ovlasti Agencija.
                Pa i plinske peći, koje koristim za zagrevanje prostorija u kući, poseduju atest, ali mi svake godine proveravaju celu instalaciju od merača potrošnje (brojila), pa do poslednjeg potrošača.

Moje mišljenje o postupku, ilustrovao sam! Ipak, čitajući pojedine postove o ugradnji svega i svačega, pa prepravkama već atestiranih uređaja...???

Comment

• rados
                  CBC Senator XXL
                  • 02.03.2011
                  • 539
                  • G.Milanovac SRBIJA
                  • OPEL ASTRA G Z16XE

pozdrav ljudi;ma sto se tice atesta uredu bilo je i dosad ali ne ovoliko papreno.ali ovo nema nigde danas moze da ostane multi ventil 67R00 za produzetak atesta a sutra nemoze mora 67R01 i sve po novom itd. itd .a o ovome na skracenje atesta i da ne pricasmo, ljudi oce da nas biju kao da smo mi sto ugradjujemo pisali pravila.ja od sad saljem u institucije nek napisu sta da zamenim ja to uradim i vozdra.nemogu vise da se objasnjavam sa narodom

Comment

• djurdjija
                    CBC Senator XXL
                    • 07.02.2006
                    • 365
                    • Prokuplje

Originally posted by rekordan View Post
                    Da zavrsim pricu sa covekom koji je na kraju imao problem sa crevima.
                    Neko mu je to zamenio i on otisao na atest, koji je prosao, i posle na tehnicki, koji nije prosao, bar ne na mestu odakle je prica pocela.
                    Razlog je skinut katalizator.
                    Koliko sam ja razumeo, atest se sada svodi na dobro fotografisanje vozila sa svih strana pa i odozdo. Slike se salju u Agenciju za bezbednost saobracaja, a onda oni iz Beograda daju saglasnost, da li je to dobro ili ne, pa AMSS CMV izdaje Uverenje. Verovatno su ljudi koji rade ovde u Nisu polupismeni pa ne znaju sta je dobro ili ne, ili Agencija mora da zaposli jos jedno 50tak tatinih sinova i cerki, koje cemo mi onako iz sale da placamo.
                    Razlog sto nije prosao tehnicki je sto vozilo nije kompletno, jer nema katalizator koji je sastavni deo. S obzirom da je lepo islikamno sa svih strana, dokaz je evidentan.
                    Posle ovolikog pisanja ubodena je poenta.Sve se ovo radi zbog nekoliko desetina, stotina ,hiljada(stani malo)Beogradjana koji su od tečine tetke,ujčini bratanci i koje na grbači treba da drži ovaj ostatak jadne nam majke Srbije.Gde da zaposlimo te nove tiće.Ajde da osnujemo ABS.Sve ostalo je istorija.Pitajte ljude iz auto-škola kako su prošli sa egzibicijama ljudi iz ABS-a
                    Najmanje što treba da se uradi da bi se produžio VAŽEĆI ATEST je zamena creva za plin koja treba da budu homo(erekticna).Pre ove zajebancije crevo fi 12 Parkerovo koštalo je x para ,a juce i danas 2 puta je skuplje.Crevo fi 19 sa brojkama tesko ceš naci.
                    Dali ljudima atest na 10 god a sada ne važi???Ko koja j.be u mozak?
                    Što se mene tiče kao plinadžije,meni odgovara to jer padne dobra kinta na te prepravke,ali ljudi nije FER.(Dora banuj me mnogo sam se raspisao)
                    Uređaji za pogon vozila na gas koji su ugrađeni u motorna vozila moraju se podvrgavati periodičnom pregledu kod pravnog lica koga ovlasti Agencija. citiram Franju,a on zakon.
                    Sve je to u redu ,a da li je u redu sa pravne strane da zakon primenjuješ retroaktivno.Kada je odradjen atest ovaj zakon nije postojao pa se ovaj član NE MOŽE primenjivati retroaktivno.To je ljudi NEUSTAVNO.

Last edited by djurdjija; 22.03.2013, 12:04.

Comment

• chobo13
                      CBC Senator XXL
                      • 01.05.2009
                      • 1274
                      • pozega,srbija
                      • AUDI,VW

dans sam odradio dve prepravke na dva vozila i ujutru idu na atest.budu li imali zamerke bice problem,ljudima sutra istice registracija a treba da se izvrsi pregled i produzetak atesta.bas me zivo zanima ishod...

Comment

• tomamega
                        CBC Senator XXL
                        • 19.03.2009
                        • 715

Originally posted by chobo13 View Post
                        ,ljudima sutra istice registracija a treba da se izvrsi pregled i produzetak atesta.bas me zivo zanima ishod...
                        Što kaže Dora, uvek se čeka poslednji dan

Ja moju registraciju radim barem 20-tak dana pre isteka stare.

Comment

• chobo13
                          CBC Senator XXL
                          • 01.05.2009
                          • 1274
                          • pozega,srbija
                          • AUDI,VW

nisu cekali zadnji dan.tri dana pre isteka sasvim dovoljno da se normalno odradi tehnicki i registracija.
                          drugo je ako znaju da nemaju atest ili neku drugu neispravnost pa cekaju zadnji dan.
                          zena otisla da registruje jugica nekoliko dana pre isteka reg ne znajuci da su joj ukinuli atest za koji je ona smatrala da je jos uvek validan,jer na uverenju pise da je atestiran do 2016.i sta sad?ma nema dalje,zasto nisu objavili u nekim sredstvima informisanja i dali rok par meseci da se ljudi adaptiraju na novonastalu situaciju zbog necijeg tamo proke.....anja...??to se zove zemlja srbija....

Comment

• tomamega
                            CBC Senator XXL
                            • 19.03.2009
                            • 715

Ma naravno da su ljudi u vlasti go.eda, to niko normalan ne može da spori. Ali je i problem u narodu. Kada kažem svi čekaju poslednji dan, ne mislim bukvalno. Već mislim da se sve kod nas radi u 5 do 12. Znači da je ta žena otišla, recimo 15 dana pre isteka registracije, sve bi lakše završila. Najraniji rok za produženje registracije je 30 dana, a svi čekaju 3, 2, ili 1 dan pa onda idu na tehnički. Ili, tehnički može da se izvrši 30 dana ranije, a onda poslednji dan samo predaš ostala dokumenta. I kada se ta neodgovornost naroda upari sa bahatom vlašću, dobijamo papazjaniju zvanu Srbija

Comment

• Hermes
                              CBC Senator XXL
                              • 14.02.2006
                              • 1306
                              • https://t.me/pump_upp
                              • bemve

A sto je to neodgovornost naroda? Dovoljno sam odgovoran da ne idem bas na dan kad mi istice registracija, ali i ne trcim ni mnogo unapred da zavrsim sve stvari. Jednom sam bmw registrovao tako jedno 25 dana ranije, i vec sutradan sam za dlaku izbegao da ga potpuno rastavim sa zivotom. A da jesam, dok se proceni steta, zavrse papiri, opravi auto....ostade tek neki mesec da se vozis, a platis registaciju 12 meseci.

A ne bih ni samo tehnicki da radim unapred, jer npr.u Dunavu ako zavrsis isti dan i tehnicki i registraciju, besplatan bude tehnicki pregled.
                              https://t.me/pump_upp

Comment

• Plinadzija
                                CBC Senator XXL
                                • 29.07.2008
                                • 1514
                                • Paracin

A jbg, u pravu je tomamega, sami smo krivi.

Evo na primer cuo sam pre neki dan da su preporucili deci iz neke skole da svi dolaze na nastavu sa zastitnim kacigama jer ih jedan ucenik udara po glavi. To je valjda primer kako svi treba da namazemo bulju vazelinom da bi nam lakse uteravali svakog dana.
                                UGRADITE PLIN DA VAM AUTO PALI KAO VOJNI MAGACIN!

Devojka moze da bude sa sela ali auto MORA da bude iz Nemacke!

Comment

Working...
                                X