Evo malo vesti iz Cacka i sa ibarske magistrale oko Cacka , Pumpa Lake u Konjevicima 43.00 , OMV 43.00 , Helenic Petroleum(bivsa Leonardo) 43.00 , na 90 % plinara je ista cena naravno ova gore koju sam naveo ...
Jos nesto da dodam pumpa-plinara SPONIT koja se nalazi u industrijskoj zoni
pocela sa prodajom prirodnog gasa za automobile...
Upravo tako kao sto rece gosn Dora,
koji pederasi stavljaju sebi u dzep razliku od 29.5 u BG
koliko je bila pre 15 dana i 39.5 koliko je bila za vikend ????
Gde je taj ko ce to da proveri.
Pucalo bi mi za ovih 4-5 rsd akcize da je to bilo na tih 29-30-31 din.
Sutra cu da zovem nekog snabdevaca da vidim cifre u nabavci,
pa da li je moguce da moramo da budemo uvek najskuplji i u svemu.
Psujem danas na pumpi i lik koji prodaje, bolje da je cutao,
kao onako polu-zadovoljan, pa moramo i mi malo da zaradimo,
ej poludeo sam. Pitam ga pa smrade mali koliko ti je povecana
plata sad kad ti gazda uzima 100% vecu marzu nego pre nedelju dana,
on kao pa nije, ja mu reko pa ne laj mnogo ovde, dobices batine
od nekog, gazda ti otvara 15 pumpu po Srbiji, i trenutno je sa dve
maloletnice na moru, a ti mi serinjas kako morate i vi malo da zaradite.
Bilo bi dobro ograniciti cenu,
ali posto je drzava mafijaska, i posto neko lagano progurava
pricu od 50 dinara po litru, definitivno mislim da bri trebali ljudi
sami da se organizuju, e sad kako to to je pitanje.
Ne znam koliko je bezbedno i zamorno pretakati boce,
i ne znam da li to moze da se radi iz gasne instalacije po Vojvodini
ali ja bi im za inat to radio, pa kad im niko ne bude dolazio na pumpu
video bih kak oce da se ponasaju.
Takodje, trebalo bi sipati plin samo na onim pumpama koje imaju
i druga goriva, tako da oni koji prodaju samo plin,
a prvi su dizali cene, pocnu da glodju nokte jer ima
opala prodaja za 50%, ili vise. Da vidis kako bi ga brzo vratio
na neku staru cenu.
Tesko je animirati ljude na tako nesto, ovaj forum je mali,
takodje nas narod nije istrajan, dovoljno bi mozda
bilo da taj sto ima samo plin na pumpi spusti za 5 para
jeftinije, i mnogi bi mu se vratili zbog ustede.
Ja sam redukovao voznju, ali nisu svi u mogucnosti,
niti imaju zelju za tako nesto, jer ionako sam iz hira vozio manje vise,
pa umesto da predjem oko 50km dnevno, sad prelazim 30km
ili cak i manje, znaci uglavnom za ono sto mi stvarno treba.
Ako neko ima neki konstruktivan predlog, neka se javi
Ponovo se izvinjavam moderatoru zbog grubljih reci,
ali neka ih obrise ako misli da smetaju forumu.
Psujem danas na pumpi i lik koji prodaje, bolje da je cutao,
kao onako polu-zadovoljan, pa moramo i mi malo da zaradimo,
ej poludeo sam. Pitam ga pa smrade mali koliko ti je povecana
plata sad kad ti gazda uzima 100% vecu marzu nego pre nedelju dana,
on kao pa nije, ja mu reko pa ne laj mnogo ovde, dobices batine
od nekog, gazda ti otvara 15 pumpu po Srbiji, i trenutno je sa dve
maloletnice na moru, a ti mi serinjas kako morate i vi malo da zaradite.
Nit' je on taj koji formira cenu, nit' si ti osudjen da kupujes plin kod njega, nit' da se uopste vozis na plin. A siguran sam da znas i kako doticni gazda radi i provodi svoje slobodno vreme. Niko nama ne brani da i mi otvorimo svoju pumpu negde, samo treba da stisnemo petlju...
Daleko od toga da ih branim, ali oni nisu u tom poslu zbog hobby-ja vec zbog zarade i maximiziranja iste.
Niko se od nas ne vozi (ili vozio) na plin zbog ekologije, brige za okolinu i sl. To se radi samo i jedino zbog ekonomije i opet zbog maximiziranja ustede!
I dalje je jeftino, samo sad ne bas toliko...
Sve i da je plin 50 rsd opet ce biti jeftiniji od benzina za ~25-30 rsd sto i nije mali procenat.
Ako vam je do organizacije protesta povodom ovog ili onog, licno smatram da postoje i mnooogo vazniji razlozi od poskupljenja LPG-a za automobile. Samo vam je ovo udarilo na komoditet pa vise boli?! Vise nema kolima od dnevne sobe do wc-a? Pa ga ostavis da radi dok kupis par sitnica jer te mrzi da ga palis svaki sekund? A postalo je i bitno da li auto trosi 10. 12 ili 15 l/100km?
Sto se tice taxista i njihovog (eventualnog) protesta licno bih voleo da ih zgaze valjkom prvi put kad se okupe i blokiraju grad! Nek' se parkiraju na skupstinski parking i urlaju do mile volje. Treba 3.5 M ljudi da stane jer njima nesto ne odgovara? I meni mnogo toga ne odgovara (pa i cena plina, iako se ne vozim na njega) pa ne smetam nikom.
Plin ce (po prilici stvari) posle Nove Godine otici na 45-50 rsd, a ljudi ce se i dalje voziti na plin jer je jeftinije, samo ce licna kalkulacija biti drugacija i bicemo svesniji svakog kilometra predjenog na taj plin. Kao kad dete terate da spremi svoju sobu, prvo se buni pa kad shvati da mora ... bude sve u redu
Takodje sam vrlo svestan svih losih odluka nasih vlasti, ali, kako rekoh, ima stvari koje me vise bole i vise koce od cene LPG-a, kao i sve nas, ali ih uzimamo za "normalne".
Tresla se gora - rodio se mis ... mali, mali mis...
P.S. Konstruktivan predlog je da kupis manji auto (koji manje trosi), ustedeces i na ostalim dadzbinama, a , naravno, i da se bolje organizujes i da prelazis svega 10ak km dnevno. Tad ti plin nece ni biti potreban, pa ces ustedeti i na ceni uredjaja i jos manje dadzbina i kvarova i sl.
Zapravo da sasvim realno odmeris svoje stvarne potrebe, ne zelje, vec potrebe.
Mozda dodjes do zakljucka da ti auto nije ni potreban?!
Ne znam koliko je bezbedno i zamorno pretakati boce,
i ne znam da li to moze da se radi iz gasne instalacije po Vojvodini
ali ja bi im za inat to radio, pa kad im niko ne bude dolazio na pumpu
video bih kak oce da se ponasaju.
ajde izduvali smo se, za promenu mogli bi malo i da se informišemo.
ne postoji gasna instalacija butan propana u Vojvodini i ne?e nikada ni postojati kao što ne postoji nigde u svetu...
cene energije ?e konstantno i?i samo na gore, i to je prosto tako jer je ograni?en resurs.
a cenu ?e ve? doterati konkurencija, kada se malo isprazne napunjeni fondovi rezervi i opet ?e biti po starom.
zašto sam ubedjen, pa prosto daleko je ve?a ponuda auto gasa nego što je mogu?a potrošnja
Da malo "dospem", u subotu i nedelju, 07-08/juli 2007 sam sipao na OMV pumpi na auto-putu NS-BG, 38 din./Litra... Sta je bilo u ova 2 dana ne znam, ali sam usput vidjao i cjenovnike od po 44-45 din. /Lit...
Vidis 'Prolupator' ja sam platio tu instalaciju 1400 eura za moj auto, sto znaci da sam ja investirao u nesto. E vidis svaka investicija zahteva neki period otplate, i neki period gde imas zaradu (u ovom slucaju ustedu), a posto sam ja tek u procesu povracaja ulozenog novca mene ovo poskupljenje preko svake mere - boli. U US cena kad skoci vise od 15% u cugu, dodje drzava da vidi sta se desava, i ko je kad formirao neku diskriminatorsku cenu. Ovde sa 29 na 39 u 5 dana. Znaci ovo poskupljenje me boli, ne znam da li sme da me boli ?
Inace to sto sam ja vozio kola preko moje realne potrebe, mislim da je svima odgovoralo : pumpe su zaradjivale isto kao i sad, posto mi auto trosi i benzin i njega sam cesce sipao, cesce mi se auto prljao pa sam cesce isao u perionicu, cesce u servis, znaci cesce pare prodavnici za materijal, pa pare majstoru, cesce provod po Srbiji, a ne samo po BG, pa cesce i pare ovamo-onamo, cesce putarina, itd. Znaci sad necu iz hira da blejim sa devojkom po gradu i onda samo odjednom, ajmo u Novi Sad na pice, pa onda mojim nekim programerima platu u Suboticu nosim na noge jer mi je fora da se vozikam, nego lepo sad cu na tekuci, itd.
Mozda dodjem i do zakljucka da mogu da prelazim i 5km dnevno, ali pre tog zakljucka sam dosao do jednog boljeg zakljucka, inace planiram da prodam A6, i da uzmem ili novi ciroki, ili X5 ili slican terenac, e sad je samo pala odluka da to bude jedan fini zadimljeni dizelcic, pa nek se drzava igra sa cenama goriva kako hoce, pa ponovo vozi ko lud. Inace kad sam kupovao A6, mogao sam da uzmem i 2.5 TDI, ali za ne poverovati, uzeo sam benzin 2.4 jer :
- ta dva auta trose na gorivo isto novca (sad vise trosi plin nego dizel) ???
- imam manje prostora u gepeku ???
- ne radi board kompjuter ???
- imam dodatne zajebancije oko atesta, dodatnog servisa, itd ???
- lakse se proda dizel, i manje mu padne cena iako je u startu skuplji oko 2000 eura ???
E pa vidis, mozda ti je tesko da poverujes, ali jedan od vrlo bitnih odluka za kupovinu kola mi je bila i ekologija. Za ne poverovati, je l da ?
Elem, svako ima svoju racunicu kad su kola u pitanju, ja sam napravio izlet sa plinom i to je to. U buduce ne bih iznosio svoje misljenje ovde na ovoj temi, jer ipak je ovde tema o trenutnoj ceni gasa i kvalitetu istog
e sad je samo pala odluka da to bude jedan fini zadimljeni dizelcic, pa nek se drzava igra sa cenama goriva kako hoce
jel sе ti to ozbiljno šališ
fini zadimljeni dizel ?e tek dobiti kod nas eko taksu, a država ?e se uvek igrati sa cenama goriva.
energetika je takav monopol koji se ne ispušta iz ruku .
vozi i dalje, uživaj, otplati?eš investiciju i to jedinu investiciju u auto koja štedi novac samo neki mesec duže i zaboravi?eš na iskušenja.
u budu?nosti ?e sva goriva ovog tipa (fosilna) biti skuplja, to uklju?uje i dizel kome ?e rasti cena, a štednja energije je nešto sa ?ime ?emo svi trebati da se suo?imo zbog nas samih/ ekologije ne same cene / lako?e zarade energije.
pa nije valjda smak sveta za dinar dva više po kilometru. ima i gorih stvari za nerviranje u državi koje ne valjaju a puo više koštaju sve nas
Moram da citiram:
I dalje je jeftino, samo sad ne bas toliko...
Sve i da je plin 50 rsd opet ce biti jeftiniji od benzina za ~25-30 rsd sto i nije mali procenat.
Ako vam je do organizacije protesta povodom ovog ili onog, licno smatram da postoje i mnooogo vazniji razlozi od poskupljenja LPG-a za automobile. Samo vam je ovo udarilo na komoditet pa vise boli?! Vise nema kolima od dnevne sobe do wc-a? Pa ga ostavis da radi dok kupis par sitnica jer te mrzi da ga palis svaki sekund? A postalo je i bitno da li auto trosi 10. 12 ili 15 l/100km? NHF
Fenomenalno. Baš volim kad neko na poskupljenje, bilo koje vrste, kaže "i dalje je jeftino, samo ne toliko". A jesi razmišljao da poskupljenje nekog goriva povlači i višu cenu drugih roba i usluga? Evo npr. već taxisti najavljuju veću cenu prevoza.
Druga stvar, ako tebi ne znači tih 10 dinara extraprofita ima milion-dva drugih građana koji malo teže zarađuju svoju platu pa im i to opterećuje budžet. Ili misliš da onaj ko nema puno para ne treba da se vozi?
Da li je negde u razvijenom svetu automobil luksuz? Ne.
Da li kod nas na sve načine pokušava da se od vožnje napravi nekakva status-simbol kategorija? Rekao bih da.
Zato bih molio sve kojima smeta kukanje što je cena otišla gore 50% (ej, još od 2000. godine ništa nije tako poskupelo u roku od 3 dana) da lepo sednu u svoj auto i odu do prve pumpe i natoče pun rezervoar pa nek se vozikaju iz obesti a ostale nek ostave na miru.
Ajd' da zavrsimo s prozivkama...
Do pre 10 dana sam se vozio na plin i prelazio ~45 K km godisnje na taj isti plin. Iskusio sam i cenu od 27 a i 37 din/l. I opet cu da se vozim kad kupim sledeci auto...
Naravno da poskupljenje plina dovodi do domino efekta, ali i ne tolikog. Prosecan covek to nece osetiti kao znacajan udarac po dzepu, ali mi i nismo prosecni, zar ne?! Svi mi gazimo min 3000 km mesecno i bitno nam je da li je taj kilometar 4 ili 5 din? Kako da ne . Meni jeste bitno , kao i nekolicini na ovom forumu, ali ne verujem da je svima. Samo smo ogorceni "postupkom" drzave u ovom slucaju.
Sad cu da zvucim kao brick .. mi jos nismo svesni koliko se jeftino vozimo....
Dok god je taj plin 30% ili vise % jeftiniji od benzina, isplati se voziti se na njega.
Naravno da poskupljenje boli, ali sve poskupljuje pa sto ne i plin?
Samo je u ovom slucaju to uradjeno drakonski, bez imalo obzira i pameti pa smo zato toliko potreseni jer smo konacno primetili
A da ne off-ujemo vise?
Ttrebalo bi sipati plin samo na onim pumpama koje imaju i druga goriva, tako da oni koji prodaju samo plin, a prvi su dizali cene, pocnu da glodju nokte jer ima opala prodaja za 50%, ili vise. Da vidis kako bi ga brzo vratio na neku staru cenu.
Podrzavam ideju. Valjalo bi da eventualni istomisljenici s foruma postupe slicno. Ipak nas ima dosta koji vozimo na plin i ako ovako nesto uradimo moze dati rezultate, pogotovo u Beogradu.
Comment