Ugradjen lovato Fast avto kad je hladan tesko pali - pomoc!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Ne znam gde je montiran isparivač, koliko visoko. Ali ako nema dobru cirkulaciju uvek je dobro probati na red da se poveže voda. Jedna cev u njega i ista iz njega pa dalje.
    Nema čep za odzračivanje a sumnjam da ima vazduha sem ako je jako visoko montiran u odnosu na hladnjak.
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• BLABLABLA
      CBC Član
      • 26.10.2005
      • 78
      • Ljubljana

Originally posted by Dora
      Ne znam gde je montiran isparivač, koliko visoko. Ali ako nema dobru cirkulaciju uvek je dobro porbati na red dase poveže voda. Jena cev u nejga i ista iz njega pa dalje.
      Nema čep za odzračivanje a sumnjam da ima vazduha sem ako je jako visoko montiran u odnosu na hladnjak.
      Nosač je fiksiran na ljevi kolotek pored amortizera (dosta visoko), skoro u visini ekspanzijskog suda.

Pozdrav

Matjaž

Pozdrav

Matjaž PLINFARER

Comment

• nubira
        CBC Član
        • 22.10.2005
        • 43
        • Ljubljana

Blablabla Sad je temeratura podesena na 35°C.

Auto je u garazi, temperatura u garazi je cca 17°C.

Sad kad je vani ujitro cca 12°C prebacije nakon cca 1200 metara
        Kad je bilo vani 5°C prebacio je nakon 2 km.

Takvi su podatci iz prakse

Grijanje isparivača je vezano paralelno sa T kokadi.

Pozdrav

Ja imam nastavljenu temperaturu na 30C. Avto vozi normalno gas se uključuje poslije 100 metara ako je vani iznad 10C kad je oko nule treba 400 metara sve bez problema,

Meni nisu montirali u Ljubljani na protonu, nekako me nisu odusevili ni sa izgledom garze ni sa urednoscu, a nije se mi ni cekalo 3 mjesece na montazu.
        Daewoo nubira 1.6sx /LOVATO fast 90

Comment

• nubira
          CBC Član
          • 22.10.2005
          • 43
          • Ljubljana

Probati cu skiniti kleme sa akumulatora preko vikenda, pa cu javiti rezultate.

Jedno pitanje za Doru: Dali je normalno da je potrošnja plina kot sistema fast oko 15% veča nego benzina. ( kod mene benzin oko 8 litara plin oko 9.2 l/100 km) U prilozenim upustvima pise od 10-15% veca potrosnja plina ali na svim forumima se govori oko 2% do najvise 5% za FAST?

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Pitanje potrošnje je toliko kompleksno da je jednostavno nemoguće dati pravi odgovor.
            Prvo se mora definisati kvalitet i način merenja potrošnje benzina. Zatim to isto za gas.
            Parametri su toliko različiti u zavisnosti od trenutnih okolnosti da to stvara velik problem u odgonetki zašto troši više ili manje gasa od benzina. Zašto isti motor (tip) podjednake starosti ugradjen na isti način daje različite rezultate.

U principu, potrošnja sa Fastom od 15 posto pokazuje da nije dobro naštiman. Kod nas sa lošim gorivom obični sistemi idu od 10 do 30 posto a Fast mora ići ispod 10 posto izuzev u ekstremno lošem gasu ali to je opet jedan rezervoar, neće biti i sledeći.
            Fast se lepo kalibriše na mestu pa se onda malo dotera ako treba, a onda ide probna vožnja sa praćenjem parametara i podešavanjem usput ako je potrebno.
            Sve se vidi. Tokom vožnje se tačno primeti odstupanje od benzinskog rada i to se može korigovati. U tom slučaju potrošnja je minimalno različita u svim uslovima vožnje. Vidi se i parametar lambda sonde pa je i to bitan pokazatelj smeše i rada motora.

https.autogas.rs

Comment

• nubira
              CBC Član
              • 22.10.2005
              • 43
              • Ljubljana

Danas sam skinio kleme sa akumulatora za 5 minuta. Poslije toga je avto odmah upalio. Vozio sam ga 20 tak kilometra na benzin i onda prebacio na plin. Ponovo sve od početka, avto opet ne pali kad je hladan, ali sad ne pali ni ako prije vozim na benzin? Dali ima netko neku ideju zasto sad to?

I jos nesta sam primetio poslije ponovnog programiranja FAST sistema se je potrošnja digla za oko 1 litar, (to je preračuno na 500 km). Avto na benzin troši oko osam a na plin preko 10l/100 km, pre podesavanja oko 9l/100 km, razliko još da sada bolje vozi na plin (ne oseti se razlika plin - benzin).

Comment

• BLABLABLA
                CBC Član
                • 26.10.2005
                • 78
                • Ljubljana

Dora

Danas sam sredio onu lampicu za motorno ulektroniku. Uzrok je bio prenizak pritisak na izlazu plina iz izparivača i zbog toga presiromašna smjesa plina i vazduha. Pritisak je bilo potrebno podignuti za 0,2 bar (odvili smo onaj šrauf na vrhu isparivača).

Kad smo onda gledali diagrame na kompjutoru, čak su jednakomerniji kao kod rada na benzin.

Odkad smo to podesili, lampica se više ne pali i nadam se da tako i ostaje.

PS Smanjili smo i temperaturu prebacivanja sa 35 na 30°C i obrtaje iz 1500 na 1300 obrtaja.

Pozdrav

Matjaž PLINFARER

Comment

• m.milos
                  CBC Član
                  • 19.07.2005
                  • 29

Originally posted by nubira
                  Danas sam skinio kleme sa akumulatora za 5 minuta. Poslije toga je avto odmah upalio. Vozio sam ga 20 tak kilometra na benzin i onda prebacio na plin. Ponovo sve od početka, avto opet ne pali kad je hladan, ali sad ne pali ni ako prije vozim na benzin? Dali ima netko neku ideju zasto sad to?

I jos nesta sam primetio poslije ponovnog programiranja FAST sistema se je potrošnja digla za oko 1 litar, (to je preračuno na 500 km). Avto na benzin troši oko osam a na plin preko 10l/100 km, pre podesavanja oko 9l/100 km, razliko još da sada bolje vozi na plin (ne oseti se razlika plin - benzin).
                  kada dugo vozis na plin desava se da benzinske dizne "zapeknu" i prilikom prvog jutarnjeg paljenja, posto palis na benzin, motor ne dobija dovoljno goriva i ne moze da startuje. problem mozes resiti tako sto ces otici u servis i traziti ispiranje dizni sa specijalnom kiselinom. sam postupak se odvija tako sto se motoru iskljuci dovod goriva iz rezervoara i radi samo na tu tecnost nekih 2 sata. posle toga garantujem da neces imati problema sa jutarnjim paljenjem. probaj pa ces videti. i jos jedan savet, nemoj samo paliti na benzin nego ga malo i vozi bar 4-5 km nedeljno, nemoj stedeti na benzinu jer ces izbeci ponavljanje istog problema.

Comment

• nubira
                    CBC Član
                    • 22.10.2005
                    • 43
                    • Ljubljana

EDIT: Necitiraj post iznad

Hvala na savetu,probati cu i tu variantu, samo se moram propitati ko to kod nas radi. Danas sam imao neki put pa sam vozio oko 150 km samo na benzin i auto open nije upalio, primetio sam da pocne smrditi po benzina kad palim "verglam"(to traja bar 10 sek =verglanje). Kad gasim i odmah palim pali iz prve, posle 5 minuta vec ne pali.

Comment

• nubira
                      CBC Član
                      • 22.10.2005
                      • 43
                      • Ljubljana

Konacno sam sredio problem sa paljenjem. Bio je defektan uparivač FAST. U avtu je sve više smrdilo po plinu i kod ubrzavanja se je čuo neki čudan zvuk slično živždenje. Sad smo promjenili upariva&#269(avto pali od prve bilokad); ovaj novi je malo drukčiji nekako više okrugliji i ima jače šarafe za zategniti. Sad kad sam to sredio se je pojavo novi problem(i) i ostaju stari (potrošnja: ,
                      1.kad avto prebaci na plin se motor gasi. Posle ponvim vežbu 3 puta i onda je dobro. Ako pet ne vozim više od jedan dan ponovo se kod prebacivanja na plin gasi (naštiman je na 35C i 1600 RPM).
                      2istem se svakih nekoliko dana resetira i plin se pali na 60C, ne radi dobro u nizkim okretajima kad odem na servis ponovo podese i i radi par dana nakon toga opet na podešavanje
                      , i
                      3:treča stvar i posle menjanja isparivača je potrošnja ista kao prije (visoka)za 20 do 30% u odnosu na benzin samo ne smrdi po plinu (racunao sam prosjek na 1800 km).

Prije ugradnje su nam rekli da če biti potrošnja veča za 10% ali ne za 30%, dali je moguče da je još šta neispravno? Znam da su kod nas početnici i da imaju probleme i pokušavaju rešiti i idu u susret samo mislim da trebaju malo pomoči od nekaog sa više iskustva. LP

Comment

• ada
                        CBC Senator XXL
                        • 04.06.2005
                        • 2375
                        • Novi Sad
                        • Svasta nesto

pazi ovako! nubira je potrosac i to poprilicni samo da znas! iz licnoga iskustva! ja predjem 400 km plafon!!!!! sa bocom a kolika je boca jos neznam moram da pitam doru!!!!!
                        Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
                        Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
                        Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
                        Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• nubira
                          CBC Član
                          • 22.10.2005
                          • 43
                          • Ljubljana

Pitanje za Doru? Dali ste ugradili kakav sistem FAST u Daewoo Nubiru. Danas su mi promjenli več 3 uparivač svi su posle 500 km postali defektni?. Sad su navodno saznali da se u Nubiru ne može montirati FAST jer ima neko paljenje 1221, ja nemam ni malo pojma šta je to.
                          Da opišem na kratko novi problem: Avto u niskim okretajima do 3000 radi dobro, kod viših okretaja se gasi, posle toga ni u niskim ne radi (kas se ugasi i ponovo prebacim na plin), na testeru pokaže kako su mi rekli jako visok pritisak plina, u valovima i onda jako nizak pritisak. Oprostite ako sam naopako napisao tako su mi rekli. Sad više ne znaju št je naopako. Stvaro molim za pomoč! Dali je moguče kakav kvar na ventilima na rezervaru, jer mogu u rezervuar od 53 litra točiti 54 litra a ne 46 kako mi je rako majstor (mislim dali može pokvariti uparivač) . Hvala!

Comment

• Dora
                            Nadzornik!!!
                            • 24.10.2004
                            • 17451
                            • Novi Sad
                            • FIAT

To što je 1221 nema problema jer pretpostavljam da su mislili da nisu sve dizne u istom polaritetu. Ako su Japanski konektori onda su morali letovati žice pa verovatno nisu dobro uradili, ako su obični evropski onda nema veze pošto je sve univerzalno.
                            Promena pritiska pre ukazuje na senzor pritiska nego na isparivač. Senzor pritiska je na diznama, na matrixu. Verovatno može da bude pokvaren isparivač ali 3 komada za redom, jako teško.

Rezervoar može da se puni skoro do nominalne vrednosti svoje zapremine. Ako nije precizno napravljen, možda je malo veći. Bez obzira koliko je u boci to ne utiče na isparivač i na njegovo kvarenje.
                            Taj servis koji je uradio taj auto mora da je negde išao na obuku, predlažem da odete tamo i rešite problem. Ne znam kako bi online pomogao drugačije.

Nije sramota neznati, sramota je nepitati..

https.autogas.rs

Comment

• nubira
                              CBC Član
                              • 22.10.2005
                              • 43
                              • Ljubljana

Auto je bio na servisu u Hrvatskoj (tamo su i bili na obuki), kako su meni pojasnili na nekom učnom centru za LOVATO za celu SLO,HRV i BiH, promenili su senzore jer su mislili da su oni greška ali nije nista pomoglo dok nisu opet promenili uparivač. Sad je avto prešao put iz hrvatske do Ljubljane i opet isti problemi, da ne pričam o potrošnji 12 l plina a benzin oko 8l? (pre promene uparivača, sada ču videti)

Danas sam sreo ljude na benziskoj pa su rekli da imaju i oni tu problema i da su montirali u SLO, čak sam sreo osobu sa citroenom XM, koji je montirao kod vas venturi sistem i rekao je da redi perfektno, i da je potrošnja manje od 10% veča.

Comment

• ada
                                CBC Senator XXL
                                • 04.06.2005
                                • 2375
                                • Novi Sad
                                • Svasta nesto

sto se tice potrosnje rekoh ti ja vec a ja imam samo lov eko pro!!!! i ide i do 13l!
                                Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
                                Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
                                Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
                                Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

Working...
                                X