Isao si u opciju "nova tema" to je lock, idi u opciju "odgovor" i tu se predstavi.
porsche 944 turbo
Collapse
X
-
nije to taj porsche na kog ti mislis.... ovo je daleko jeftinija varijanta, i moze svako da ga ima ako hoce, kosta kolko otprilike i neki polovan autic tipa korse,pola,punta.... pa ako ces da teras, izvoli, tu sam ako treba pomochttp://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off
Comment
-
-
Originally posted by *Egon*Isao si u opciju "nova tema" to je lock, idi u opciju "odgovor" i tu se predstavi.
a osim "new topic" nema dugih opcija, a predstavljanja su izlistana kao "topic"-i. ?????http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off
Comment
-
-
Originally posted by ale944Originally posted by *Egon*Isao si u opciju "nova tema" to je lock, idi u opciju "odgovor" i tu se predstavi.
a osim "new topic" nema dugih opcija, a predstavljanja su izlistana kao "topic"-i. ?????
Ako ides na opciju "Odgovor", nema citiranja predhodnog posta.Garaza
1996 SAAB 900 NG Cabrio
Comment
-
-
@boost
pogledao sam formule za kritican protok (mach1) kroz nozzle/venturi u xls-u koji si radio, i mislim da ti je promaklo par greskica, izmedju ostalog sabrao si mm sa kelvinima u pretposlednjem clanu...(gustinu takodje treba odrediti prema boost-u)
elem, kritican protok(bez choking-a) kroz povrsinu:
mmax = (A * pt/sqrt[Tt]) * sqrt(gam/R) * [(gam + 1)/2]^-[(gam + 1)/(2*(gam - 1))]
gde je A povrsina pop preseka(difuzora u ovom slucaju) u m2
pt - Apsolutno pritisak u Pa
Tt aps. temp (273+stC)
gam-gama(kapa) 1.4 za troatomne gasove
takodje kod apsolutnog pritiska za turbo auto treba naravno uzeti boost u obzir, npr 1.5 bar boost-a = 2.5 bar abs.= 250 000 Pa
u svakom slucaju hvala, bitno je da dodjemo do resenja na kraju...http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off
Comment
-
-
Hehe.. formule sklepane na brzaka kao okvirno resenje. Varijacije uvek postoje u sustini je kao putokaz ne kao detaljna racunica
Posto vidim da si u igri, nisam uspeo da nadjem podatak za sledece:
Mesanjem vazduha i gasa u odnosu 15,7:1 , interesuje me efekat hladjenja smeshe pod uslovom da je vazduh temperature 120C stepeni i prelaz agregatnog stanja gasa iz technog u gasovito se vrsi u plenumu. Koliki je pad temperature smese, dakle, koliko ce energije povuci gas da bi presao u gasovito iz technog stanja iz vazdusne mase koja je da kazemo 16 puta veca
ChekamAtt mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Originally posted by ale944e Doro, ako je ovde neko arogantan onda si to ti.... nemoz covek da postavi pitanje a da ti ne banes sa nadobudnim stavom "ja sam majstorcina, a vi ostali nemate pojma, dodjite kod mene da vam ja pokazem kako se to radi" ...znas sta valja a sta ne valja, ti odredjujes sta je off a sta nije...u cemu je poenta onda foruma i diskusije????
ako je to sve sto si imao da kazes, nemoj onda molim te vise, mozda ce neko imati nesto korisno da kaze...
i majstore, zakrpi taj rezervoar pa onda pricaj drugima kako sta treba ili ne...
Ja jesam majstorčina, ti jesi postavio glupo i arogantno pitanje, moj rezervoar jeste probušen ali moj auto pali uvekSem kad neće...
Nisam ti ja kriv što si kupio auto gde je gas skuplji od njega pa se sad jediš.
Pojenta foruma je da se pomogne.
Kad oćeš da ti neko pomogne onda ga ne pitaš jel seljak jedan kako se bre stavi taj gas, mislim znam sve samo ne znam kako se stavi.
A OFF pa naravno da ću ja da odredim šta je off dok imam tu moćKad ti budeš odgovorio na mnogo pitanja i utvrdi se da si od pomoći za ostale, možda i ti dobiješ tu moć da prdneš u noć
Malo predigre...
Evo sklonjam se pa neću više oftopičariti
Comment
-
-
malo termodinamike...
Latentna toplota (toplota isparavanja) za butan je 372 kj/kg, a za propan
358 kj/kg. radi jednostavnosti racunice recimo da mix 50-50 prop/but ima 365 kj/kg.
prilikom ovakvog mehahizma hladjenja moramo razlikovati dva procesa, prvi je isparavanje i hladjenje uz pomoc latentne toplote, a drugi, kada su prop/but iparilili mesanje gasova sa razlicitim temperaturama (hladni butan propan i vruci vazduh). Cp vazduha je oko 1 kj/kgK
prvi deo , isparavanje, za mas odonos 16:1 ce oduzeti toplote vazduhu dovoljno za temp.pad od oko 22-24 stepena, a drugi , mesanje ce ga dodatno ohladiti za jos 10-ak stepeni. dakle ukupni efekat ce biti oko 30-35 C, odnosno vazduh sa pocetnih 120 ce se ohladiti na 90-ak stepeni.
naravno ovo je samo gruba okvirna racunica, koja ne uzima u obzir ostale parametre, tipa vrsta strujanja, razmenu toplote sa usisnom granom itd.. stvarni rezultat moze biti malo losiji od ovog, ako npr lpg prilikom isparavanja dodiruje usisnu granu, pa onda od nje uzima toplotu umesto od vazduha.
Poredjenja radi, hladjenje sa water injection-om je daleko efektnije, voda ima izuzetno veliku latentnu toplotu od oko 2500 kj/kg (lpg samo 365),
a i dobar je knock suppresant -> mozemo terati veci boost bez velike korekcije tacke paljenja)
ja sam mislio da radim slican sistem, sa tecnim ubrizgavanjem lpg, ali lik koji je imao vialle liquid injection nije hteo da mi proda samo dizne i pumpu. mislim da je to prava stvar, lpg sa svojim visokim oktansim brojem + dodatni cooling efekat, turbo masine prosto placu za ovako necim.http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off
Comment
-
-
Originally posted by Dora
A OFF pa naravno da ću ja da odredim šta je off dok imam tu moćKad ti budeš odgovorio na mnogo pitanja i utvrdi se da si od pomoći za ostale, možda i ti dobiješ tu moć da prdneš u noć
Malo predigre...
Evo sklonjam se pa neću više oftopičariti) pa idemo malo cng.... na pasulj
)
http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off
Comment
-
-
Originally posted by ale944naravno ovo je samo gruba okvirna racunica, koja ne uzima u obzir ostale parametre, tipa vrsta strujanja, razmenu toplote sa usisnom granom itd.. stvarni rezultat moze biti malo losiji od ovog, ako npr lpg prilikom isparavanja dodiruje usisnu granu, pa onda od nje uzima toplotu umesto od vazduha.
Naravno, ako si ovo pisao za klasican venturi sistem.
RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.
Comment
-
-
Originally posted by Uros PiperskiBojim se da gas hladi samo rashladnu tecnost u isparivacu i kada u gasovitom stanju izadje kroz mikser ne moze bitnije da ohladi vazduh.
Naravno, ako si ovo pisao za klasican venturi sistem.nije rec bila o venturiju nego o isparavanju gasa u usinoj grani.....
http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off
Comment
-
-
ale944 lepa racunica, znaci, jedan mocan IC pametno odabran AR turbine i usis sa bakelitnom izolacijom prema glavi, temp u**** jedan letnji dan oko 45 C stepeni, minus nekih 30-ak, idealni "TuRbo Weather"Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
Comment