pošto sam nehotice izazvao zabunu, da se dopunim.
STAG koristi benzinski ECU za sva prora?unavanja upravljanja radom motora i paljenja, nema svoj zasebni sa svojim setom senzora (TPS, knock, temp antifriza, AMM i ostali inputi motora) ve? neku vrstu prevodioca- uzme gotov sažvakani podatak od fabri?kog benzin ECU i prevede ga u oblik/ koli?inu za gasno gorivo.
kompletna mapa motora ostaje ona fabri?ka, sa svim zaštitama i sitnim nijansama upravljanja (klima, automatik, kontrola proklizavanja itd) motora koje je predvideo proizvodja? automobila.
proizvodja? STAG-a ima i svoj forum, doduše na poljskom sa raznoraznim upitima i temama.
Ispravi se još jednom
To što si naveo nema ni jedan uredjaj, svi rade na istom principu, takvom...
...ako moze mala pomoc !?
...dakle ovako imam na BMW-u 2.5 24v obican nije TU iz neke 92-93g obican vakumski plinski uredjaj, ne pitajte kako radi i odakle mi hrabrost nisam ga ja ugradjivao ali za sad radi !
...hteo bi da predjem na sekvencijalni ali naravno za sto manje para, performanse na plinu mi nisu bitne samo da ide ok, a na benzin su JAKO bitne pa bi sto pre da izbacim ovaj isparivac-mesac-sta li vec iz usisne grane koji mi zatvara 2/3 u**** !
pa sam prativsi ovu temu pomislio da bi ovaj STAG mogao da mi pomogne, znaci jel bi mogao ovaj moj sistem da se preradi i koliko bi me to od prilike kostalo,
...e da jos jedna sitnica bilo bi pozeljno da ceo sistem moze da se iskoristi za novi motor koji ce zameniti ovaj a imace oko 350ks i isto 6 cilindara !
...hvala !
Ako je za cetvorocilindrase oko 750 evra,racunaj da te najmanje toliko kosta za sestaka jer od starog uredjaja ti ostaje samo boca.To je odgovoreno meni u nekom od prethodnih postova
U petak sa montira jedan ovakav sistem na Golfa III 1.4 97god. plasticna usisna i mogu vam reci da sistem stvarno lepo radi,uredja koji sam ja montirao je sa valtek rejlovima od 1 omh i zavoli isparivacom.
A koji su to tacno Renoovi motori koji su problematicni? U koje modele su se ugradjivali? Kakva je situacija sa Renault Lagunom, koja po autodati nema renix nego neki siemensov Fenix??? Pravi li to probleme? Ovde mislim na Lagunu I sa motorima 1.8 8v, 2.0 8v i 2.0 16v...
koliko sam skapirao, i probao malo
vidis da nije poseban problem ni sa Renix tipom.
proanalizirao sam dati oscilogram, jos malo proguglao i prakticno ne postoji nijedan (tehnicki) razlog zasto bi Renix bio na crnom glasu ilinesto smetao.
jedino, to mozda jeste zahtevno, postoji zahtev od strane majstora koji ugradjuje gas na Renix da narpavi integrator impulsa- mali elektronski sklop koji nije niti skup niti previse komplikovan kao interfejs izmedju out benzin dizne ka in LPG ECU.
time LPG ECU vidi 1 impuls odredjene sirine na Renixu kao sto bi video i sa Bosom ili nekim desetim.
e sad, koji fabricki LPG ECU ima u sebi emulator i dekoder benzinskih dizni koji je dovoljno brz (Stag izgleda je dovoljno brz) da odmeri kako treba njemu ne smeta ni Renix a koji je previse spor za tako brz sistem kao sto je Renix treba sabrati sve u jedan siroki impuls vec pomenutim integratorom (RC kolo).
taj integrator treba za svaki auto sa Renixom eksperimentalno utvrditi tako da to zahteva vreme (citati novac) ali sa tehnicke strane mislim da je sve resivo.
I to treba da uradi majstor za gas?
Daj bre Brick, odlicno se razumemo ali trazis od majstora bas previse.
Oni trebaju da montiraju gasnu opremu i da je podese a ne da lece decije bolesti te iste opreme. Neka resi to fabrika koja je proizvodi jer ona ima strucne ljude za to. Majstor isto kao i hirurg mora da ima sve zapakovano u kesici. Upotrebi, visak (koga nema) baci i gotovo.
Ebote, zar u Srbiji majstor ne sme da kaze da nesto ne zna nego mora da se bavi ko zna cime sta mu nije posao a i ne isplati se jer se gubi vreme ni za sta (niko to extra ne plati na kraju).
Tehnicki prestiz je nesto drugo i naravno da postoji dovoljno jednostavno resenje za sve.
I to treba da uradi majstor za gas?
Daj bre Brick, odlicno se razumemo ali trazis od majstora bas previse.
Oni trebaju da montiraju gasnu opremu i da je podese a ne da lece decije bolesti te iste opreme. Neka resi to fabrika koja je proizvodi jer ona ima strucne ljude za to. Majstor isto kao i hirurg mora da ima sve zapakovano u kesici. Upotrebi, visak (koga nema) baci i gotovo.
Ebote, zar u Srbiji majstor ne sme da kaze da nesto ne zna nego mora da se bavi ko zna cime sta mu nije posao a i ne isplati se jer se gubi vreme ni za sta (niko to extra ne plati na kraju).
Tehnicki prestiz je nesto drugo i naravno da postoji dovoljno jednostavno resenje za sve.
koliko sam skapirao, i probao malo
vidis da nije poseban problem ni sa Renix tipom.
proanalizirao sam dati oscilogram, jos malo proguglao i prakticno ne postoji nijedan (tehnicki) razlog zasto bi Renix bio na crnom glasu ilinesto smetao.
Jao brate Brick, toliko samouvereno pišeš o ne?emu o ?emu nemaš pojma da je to strašno... Pa da je to tako prosto ne bi se drndali mesec dana da ga spravimo i nikad ne?e raditi kako bi to stvarno trebalo da radi. Jednostavno previše faktora u igri.
Na po?etku je uo?en problem i rešavan na mnogo na?ina dok niej pronadjen pravi.
Slede?i put ako me iko nagovori, ja ?u da montiram sve mehani?ki i elektronski, a ti ga nateraj da radi pa ga posle naštelbaj...
Mislim posle bitke i moja baba kurana je pametna...
Verujem da je pun net instaliranih sekventa na te prastare motore pa iskustvo leži na svakom ?ošku...
to treba da uradi majstor za gas?
Daj bre Brick, odlicno se razumemo ali trazis od majstora bas previse
ok, trazim previse.
trazim nemoguce.
tako krece razvoj i napredak, od nepoznatog i ranije nemoguce ka otkrivanju novih metoda da se problem stavi pod kontrolu.
kada je nesto bas problematicno to me motivise da dodatno motivise za brain storming iz svih mogucih uglova.
nasi majstori svasta znaju da savladaju kada se potrude, verujem u njih
pa prosto je ako znas sta da gledas na dijagramima a komplikovano ako lutas u mraku, kao i sa svime.
taj oscilogram sve objasnjava i sve potrebne info otrkiva.
verovatno je bilo komplikovano setiti se da ga treba snimiti, kao i svaki pocetak - od izvor vise putica a samo jedan je pravi/
nema razloga da se jedis, dijagnostika ima svoja pravila koja kada se naviknes da primenjujes otkrivaju se mnoge tajne.
kada se ima dokumentacije sve ide brze naravno.
ja se drzim iskustva da sta god je neko negde osmislio/ kodirao to se moze i dekodirati do nivoa pravila/algoritma...uz manje ili vise muke
Slede?i put ako me iko nagovori, ja ?u da montiram sve mehani?ki i elektronski, a ti ga nateraj da radi pa ga posle naštelbaj...
prihvatam, bio bi prvi put da neki elektronski uredjaj ne mogu da nateram da radi i da ga nastelbam bas kako hocu.
i gadnije zagonetke su resavane i resene do sada sa raznom cudnovatom elektronskom opremom, zato mogu da budem samouveren da svaki problem moze da se resi uspesno
Sekvent za 500eur... Ovde pre koju nedelju ili mesec napljuvase nekog lika koji se zezao oko cene i ugradnje i lepo je covek rekao da ceka da padne na 500eur, nasta ga je Dora docekao na noz i rekao da to nece biti nikad... Mislim da taj lik ima g60 i da je pitao za ugradnju plina u taj auto, zaboravio sam nick... Zanimljivo..
Hmmm... Da, ta?no..
Sta jos da dodam? Lepo sam rekao da sve ide ka globalizaciji. Velika riba jede manju a ako covek zeli da se zadrzi u svom poslu ( da ne propadne) mora da siri svoje vidike.
Nabavka+distribucija+ugradnja+odrzavanje= niza cena i prosperitet.
Naravno, bio sam popljuvan od strane nekolicine majstora sa ovog foruma i stavljen na crnu listu korisnika i nazvan podrivacem tema...
Znaci jedan dobronameran savet ili sugestija kako vec...
Da ne pominjem postove koji su sistematski brisani.
I meni se dize kosa na glavi sta ja sve moram u svojoj struci da radim ali sto pre se covek pomiri sa time - prosperira.
Da je srednji vek, verovatno bih bio i spaljen.
Tema sekvent do 700 eura nije vise pokrenuta jer ne ide u korist majstorima. Bila je rec da to ne moze za 700 eura ni u ludilu... Sada moze, a moci ce jos bolje u buducnosti.
Da dodam da ce na Beogradskom salonu automobila uskoro biti jako "malo" mesta za izlagache... Sve manje i manje.
Ovaj komentar je dobronameran i konstruktivan a ja se vise necu pojavljivati u ovom delu foruma.
Hvala.
Comment