Lambda ne sme da se stabilizuje na odredjeni napon jer je to nemoguće sa ispravnom sondom. Izuzetak čine totalno siromašna i bogata smeša kad se zakuca u krajnjim vrednostima. Ili uredjaj upadne u trip ili je sonda neispravna, lako se proveri stvarni napon lambda sonde.
LandiRenzo LCS
Collapse
X
-
-
Opet se bavim LCS-om i naravno ne ide glatko...
Problem br.1
Kad je nastelovan (autoadaptacija), i radi na plin recimo prilicno dobro, kad ga ugasim, izgleda da se resetuje, i kasnije kad ga upalim na benzin i prebacim na plin, opet mora da prodjem kroz onaj proces autoadaptacije. Obzirom na ovo:Originally posted by *IvanT*Ono što znaš od žica, ustvari neznaš, je da nemaš dva konstantna plusa (+), već je samo jedan konstantni, a drugi posle kontakta.
Problem-zapazanje br.2
Na pitanje:Originally posted by Hermes.
.
6. pitanje: dve zute, cemu sluze I kako ih povezati, sad mi nije jasnoOriginally posted by *IvanT*.
.
.
6. Nemoj da ih povezuješ, ili skini emulator i koristi njih za prekid rada brizgača. Bolje je koristiti njih, zbog jedne korisne opcije u programu, a emulator kod tebe ne služi ničemu.
Izgleda da cu morati da `skoknem` do BG-a....
Comment
-
-
Ajde jos malo da popricam sam sa sobom
Ono cudo se u stvari ne resetuje, nego radi normalno tek kad je zagrejan, a ne moze da se sastavi kad je hladan, iz cega sledi da nije problem u memoriji, nego u losem inicijalnom stelovanju.
Comment
-
-
Resenje problema je verovatno....lambda sonda
U svim rezimima, vrednost stoji na 0,43V, i ne seta uopste.
Sta moze biti problem (pod uslovom da je dobra i pravilno spojena)?
Comment
-
-
Lepo objasnjeno, ali mene zanima ukoliko je sonda dobra ( a trebalo bi, jer je nova) i ako je lepo spojena ( a trebalo bi, ja sam je spajao), postoji li jos neki razlog zbog koga je moguce da vrednost ne mrda?
Comment
-
-
Sondu proveri običnim unimerom i vidi da li ima promena napona.
Koje si žice iz instalacije povezao na sondu i gde?
Comment
-
-
Ljubicastu zicu sam povezao na jedinu zicu koja izlazi iz sonde, tako si mi napisao na prvoj strani. Postoji i siva za lambda sondu, al nju valjda ne diram?
Comment
-
-
Comment
-
-
Definitivno mi sonda ne valja, kako I zasto kad je nova I pazljivo montirana, to cu tek da utvrdim ( i verovatno kupim novu)
Ali, dok se to ne desi, a desice se ovih dana, voleo bih da mi pomognete malo u ovim razmisljanjima o LSC, ok, znam da je to tesko `na suvo`, tj. dok motor nije prikacen na komp, ali pretpostavljam da ako se ide po pozicijama koje sam naveo, moze da se sklopi slika sta cemu sluzi I koliko treba da bude I zasto. Ja sam ovde naveo sve sto moze da se steluje I ispod toga moju pretpostavku ili zapazanje. Verujem da bi detaljno objasnjenje moglo da kasnije udje u lepljive teme, za one koji vole da eksperimentisu ( ili su prinudjeni), pa molim sve koji nesto znaju da se ukljuce, bar da teoretisemo malo.
SLIKA 1
1.Inginition type of number of cylinders
Dual coil, zar ne?
2.Type of RPM signal
Standard, zar ne?
3.Type of petrol to alt.fuel switch over
Naravno, deceleration.
4.petrol-alt.fuel switch over RPM
OK, na 2500
5.Duration of fuel overlap
Sta je ovo, koja vrednost tu treba da stoji?
6.Switcher type
Push button only, zar ne?
7. Type of alt.fuel level indicator
To nemam, ali je cela oprema landi-renzo
8.TPS type
Moj ima dve vrednosti, ili je 0 ili je 5, radi kao prekidac
9. O2 senzor type
Hm, ne znam koja je, inace, univerzalna NGK sa jednom zicom., sta da stavim tu?
10. O2 sensor reading delay
Sta je ovo i koliko treba da bude?
Slika 2: OPTIONAL CONFIGURATION 1
Ako stikliram full throttle option:
11. Actuator position during full throttle
Koja vrednost treba da bude ovde I sta ona predstavlja?
12. Full throttle TPS
Pretpostavljam da ovde treba da mi bude vrednost 5, jer mi je takav tps, od 0 do 5.
SLIKA 3, takodje smo jos na OPTIONAL CONFIGURATION 1
Cut off option ne bih da diram, bilo je reci da to moze da u odredjenim slucajevima da izazove detonaciju.
Ako stikliram Optional default lock,
13.Default lock value
Koja vrednost treba tu da bude I sta se time zakljucava?
Slika 4 , OPTIONAL CONFIGURATION 2
14. Sta je maximum/minimum actuator opening I koje vrednosti bi tu trebalo da budu?
15. Ako stikliram Overrev option, izadje overrev control threshold – sta je to I koja vrednost treba tu da bude ako uopste to treba da bude stiklirano?
16. Option economical driving, tj idle TPS hysteresis / sta je ovo I cemu sluzi, mada sumnjam da bi meni koristilo, nema nista od ekonomije kod bmw-a
Inace, kog mrzi da cita prethodno ili je neupucen, rec je o BMW 318i, E30 model, M40 motor, gas oprema LandiRenzo, lambda control system takodje landijev VO5.
Comment
-
-
Vezano sa sliku 1.
1. , 2. , 3. , 4. , ------- OK
5. Ukoliko si za isključenje benzinskih brizgača koristio dve žice iz instalacije LCS-a, imaš mogućnost da podesiš vreme u ms, za koje će brizgači ostati otvoreni, dok gas nedođe do motora. Pisali smo da je poželjno isključiti brizgače sa te dve žice, eto zašto.
6. Ukoliko nemaš nivo gasa na prekidaču, onda ta opcija, ukoliko imaš druga sa level-om.
7. Nemaš, pa zato i pod 6. ostaje PB only
8. 0-5V switch
9. Zavisi od tipa sonde i od napona koji sonda generiše. Najčešće je to tip 0-1V, ali ih ima i 0-5V. Proveri oznaku sonde i napiši koja je.
10. Vreme koje je potrbno da se sonda zagreje i da počne da radi. Sonde sa jednom žicom nemaju grejač i potrebno je prođe neko vreme od startovanja motora, kako bi se zagrejale i počele da funkcionišu. Stavi vrednost 60s.
Slika 2.
11. Ti nekoristiš ovu opciju, zbog tipa TPS koji imaš.
12. ne koristiš
13. Kada ECU prođe kalibraciju i očita neku defoult vrednost, možeš da je upišeš u taj prozorčić i ECU će je smatrati referentnom i dozvoljavati odstupanje+- 25% od nje. OK je opcija i možeš da je koristiš (treba da je koristiš)
14. Od referentne vrednosti koju smo sad pominjali možeš manuelno da otkucaš manje ili veće vrednosti od 25%, ukoliko želiš
15 i 16 ne koristiš, opet zbog tipa TPS-a.
Comment
-
-
U, al si brz
5. to ce mi trebati, jer mi je dugacko crevo za plin, pa se malo oseti cim ponekad. Pretpostavljam da vreme treba eksperimentalno da utvrdim?
6.u stvari, imam prekidac na kome su neke zelene lampice u redu, to je valjda prekidac sa levelom
7. ?
9. mora da vidim
a sta je 11 i 12, nema veze sto mi ne treba
14. ako zelim, sta dobijam time?
Comment
-
-
5. Baš tako. Treba izabrati vreme tako da prelaz bude što manje primetan.
6. Da to je prekidač sa novoom.
7. Tip senzora nivoa na multiventilu kada ga ima
11. Položaj step motora na punom gasu
12. Vrednost TPS-a u voltima na punom gasu
14. Npr ograničiš poimeranje step motora na +-10%, da bi dobio stabilniji rad motora
Comment
-
-
-
Kupi NOVU sondu. Iako je kod tebe mozda sa jednom zicom kupi sa tri ili cetiri zice i povezi to preko osiguraca da radi grejac.
Takve modernije sonde su bolje i znatno duze traju od starih tipova.
Stari tip gotovo sigurno znaci da je i proizvedena odavno i da kupujes sa starih zaliha. Desava se cak i da su skuplje a tehnoloski su gore bar duplo sto se tice trajnosti.
Comment
-
Comment