LPG AC Stag USB Data Kabel - Uradi Sam

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dranix
    CBC Senator XXL
    • 04.10.2004
    • 3079
    • Antwerpen/Belgium
    • Saab 9-3

Ma dobro Doro.
    Covek je stavio link iz kojeg moze da se vidi da je potrebno da ide preko interpretera.Problem je samo u tome da se na fotkama postavljenim ovde to ne vidi jasno.
    Nista strasno osim sto neko moze da se zaleti pa da pomisli da je bas lako.

S obzirom na buducnost i na univerzalnost ne bi preporucio nikako samogradnju kablovske veze. Bolje je da se ide na Bluetooth.
    Predlog je da se pogledaju moduli na aliexpress ili na ebay.Trazite module 05,06,ili 07. Moze bilo koji u smislu da ne mora biti master.Mogu i oni koji su samo slave.
    Obratiti paznju da se neki napajaju sa 5v a neki sa 3,3v.Neki imaju na sebi stab. napona za 3,3 a dolazi na njih 5v a neki to nemaju nego mora da im se dovede 3,3v.
    Bilo sta da je u pitanju vazno je to da nivo signala ne bi smeo da predje napon napajanja za vise od mozda 1v (idealno treba da bude isti) a mi na STAG imamo 12v signal a napajanje Bluetooth modula je ili 5v ili 3,3v.
    To znaci da mora da se signal sa STAGA bufferuje na odgovarajuci nizi za bluetooth sto moze da se uradi tranzistorima, optocouplerima ili sl.
    Pored toga moduli imaju i lemna mesta za direktan prikljucak USB tako da je sve sto posto univerzalno za svaciju upotrebu.Drugim recima, imaju i UART i USB. Posto su svi ovi moduli u klasi 2 jacine radio signala AKO je uopste potrebno moze se domet povecati za najmanje duplo ako se doda neka najobicnija antenica kao za WiFi (2,4GHz).

Insistiram na upotrebi Bluetooth zato sto ista spravica moze da se adaptira za dijagnosticke potrebe za sta treba samo parce kabla sa odgovarajucim konektorima.
    Takodje moze da se adaptira za razlicite marke gasnih kompjutera. Takve adaptere, cini mi se, radi neki privatnik i u Srbiji.
    Danas se koriste i telefoni za dijagnostiku pa je zato Bluetooth vruc
    Cisto ko voli da se igra jer vec za manje od 100e moze da se kupi solidana spravica za dijagnostiku ali sta vredi kad to nije za gas.
    Mnogi takvi uredjaji su ili "original" ili nista losije kineske kopije istih pa cene variraju od 60-70e do 160e u zavisnosti gde se kupuje i ko je to napravio a ustvari je pôtpuno isto.

Ne zaboravite da se preprodajom ostvaruju enormne zarade bilo sta da kupujete a sa istoka roba stize brzo i sigurno.Jos nisam cuo da je neko bio prevaren ili da ima nekih skrivenih troskova.I ovde (Belgija) ponekad naplate carinu ako je roba skuplja od 150e ali se ne racuna ova ovde cena u radnji nego placena negde tamo za sta sa carine traze da im se posalju linkovi gde je roba kupljena kao i dokaz o visini uplate. Na TU cenu dodaju carinu i porez i opet sve bude MNOGO jevtinije (2-3x) nego ovde u radnjama, a u zavisnosti o cemu se radi.

Comment

• dranix
      CBC Senator XXL
      • 04.10.2004
      • 3079
      • Antwerpen/Belgium
      • Saab 9-3

Sto posto se slazem sa predlogom da je pametno kupiti neki adapter koji je skoro uvek JAKO kulturno napravljen.
      Cena je takodje uvek MANJA nego cena integrisanih kola koja su na njemu.
      Ko bi danas pravio sve od pocetka i lemio SMD komponente?

Malim modifikacijama ako su uopste neophodne mozemo tacno da dobijemo sta nama konkretno treba.

Comment

• RANK
        CBC Senator XXL
        • 28.02.2007
        • 1635
        • Beograd
        • FIAT MAREA WEEKEND 1

Ja bih pravio i pravim, razne stvari, ali to je neka druga prica.... U sustini jedan cip FT232 u SOIC pakovanju i nekoliko smd sitnine okolo je USB-RS232, materijala ima do 800 dinara. Druga opcija je to sklopljeno sa kupinda u izradi Kineza ili koga vec, oko 500 dinara, u obe varijante ga treba u nesto upakovati ali to je zanemarljiva cifra, a zgodno je sto mozes da ga bukvalno imtegrises na plinski komp ili kabl za komunikaciju.....
        "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• PPZ
          CBC Veteran
          • 31.01.2009
          • 167
          • Atina, Grcka

BT moduli imaju nizi nivo signala od onog koji zahteva STAG, i to ne radi stabilno.
          Napravio sam na stotine kablova za razne primene, sto sa MAX232, sto sa 3232, i znam sta pricam.
          Ti uart kablovi sto se prodaju na ebay-u su isto sr...
          Konekcija kada i ako se ostvari sa plinskim ECU je veoma nestabilna, a ne treba da pricam sta to znaci recimo u momentu kad radite software update
          Ja sam narucio jedno deset tih kablova razlicitih proizvodjaca, sa razlicitim cipovima unutra, kao i BT modula, i nazalost svi daju 3V TTL signal, sto je ponavljam nedovoljno za STAG.

Comment

• RANK
            CBC Senator XXL
            • 28.02.2007
            • 1635
            • Beograd
            • FIAT MAREA WEEKEND 1

Ja za svoje aplikacije uvek sam odradim, najcesce sa FT232, ako ti treba konvertor nivoa sa 3.3 na 5 i obrnuto, dodas ga pa imas odgovarajuce signale. Sasvom je ocekivano da uredjaj (STAG npr) koji trazi 5V naponske nivoe ne radi sa BT modulom koji radi na 3.3V ili manje, ubacivanje konvertora nivoa izmedju resava problem. Ovo pricam iz iskustva koje svakodnevno imam, a tu je gasni kompjuter boza-limunada.

Comment

• Blackeyed
              CBC Senator XXL
              • 06.07.2005
              • 402
              • Novi Sad

Koji konvertor nivoa koristiš ?
              "You are reading this for the wrong reason..."

ENDYMION, Dan Simmons

Comment

• PPZ
                CBC Veteran
                • 31.01.2009
                • 167
                • Atina, Grcka

Ne znam na sta tacno ciljas.Ja sam odgovarao na prvi post gde se tvrdi da posao zavrsava jeftin adapter usb a to naravno ne radi, tj. ne radi stabilno.
                Mislim da nema potrebe da obnavljam svoje znanje kako ti to uopsteno kazes jer sam ovu tvrdnju proverio u praksi.

Comment

• Franjo
                  Banovan
                  • 14.08.2009
                  • 2831
                  • Inđija - Beograd
                  • Renault megan II res

Neko mi onemogućava, da postujem i koliko vidim iz odgovora - cenzura radi 200%!
                  Da li si se zapitao, zašto ne rade, ili otkud nestabilnost? Nema jeftinog, ni skupog adaptera, jer se radi od određenom namenskom čipu, koji sadrži sve potrebno:
                  FT232R
                  DS_FT232R.pdf

Comment

• PPZ
                    CBC Veteran
                    • 31.01.2009
                    • 167
                    • Atina, Grcka

Da, zapitao sam se zasto ne radi, i otkud nestabilnost, i resenje nije samo u tom "namenskom" ic-u vec se moze odraditi i na drugi nacin.Ovo je samo elegantnije.

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

Originally posted by Franjo View Post
                      Neko mi onemogućava, da postujem i koliko vidim iz odgovora - cenzura radi 200%!
                      Da li si se zapitao, zašto ne rade, ili otkud nestabilnost? Nema jeftinog, ni skupog adaptera, jer se radi od određenom namenskom čipu, koji sadrži sve potrebno:
                      FT232R
                      DS_FT232R.pdf
                      Kad odrasteš samo će ti se kasti
                      "cenzura" je postavljanje linkova onako kako ih gogleta voli. piše jasno o čemu se radi umesto http..xxxx
                      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• RANK
                        CBC Senator XXL
                        • 28.02.2007
                        • 1635
                        • Beograd
                        • FIAT MAREA WEEKEND 1

Originally posted by Blackeyed View Post
                        Koji konvertor nivoa koristiš ?
                        Problem diktira resenje.... Npr, za koriscenje SD kartice u 5V sistemu lepo radi 74LVXC3245, medjutim, ako to vec pitas, bolje da se ne upustas, jeftinije ti je da nadjes neko gotovo resenje.

Comment

• Blackeyed
                          CBC Senator XXL
                          • 06.07.2005
                          • 402
                          • Novi Sad

Pitam zato što sam počeo da čitam nešto oko BT modula, vidim da ih ima izvedenih za TTL nivoe, npr. HC 05 Wireless Bluetooth RF Transceiver Module Serial RS232 TTL for Arduino M1 | eBaypa sam razmišljao da se bacim u samogradnju. Gledam da za konkretno taj modul, trebalo bi samo da ubacim 78L05 na Vcc liniju ( da bi spustio napon sa akumulatorskih 12V) i ako stvarno imam TTL nivo od +5V ovo bi moglo da radi...

Inače, moj USB kabel radi stabilno, kada sam ga isprobavao radio sam nekih 15-tak minuta, nije bilo problema. Oko upload firmware-a se apsolutno slažem, ali, takvu stvar treba da rade serviseri a njima ovakvi kablovi nisu ni namenjeni (uvek sam za to da se u profesionalnom radu koriste samo profesionalni alat). Ovo je uradjeno iz znatiželje i kao takvo je OK.
                          "You are reading this for the wrong reason..."

ENDYMION, Dan Simmons

Comment

• canibal86
                            CBC Veteran
                            • 07.03.2010
                            • 155
                            • Sid

Jel zna neko gde bi se kod nas mogao kupiti taj usb-uart konverter posto nemam mogucnost da kupujem sa ebay-a

Comment

• hare011
                              CBC Član
                              • 22.03.2009
                              • 84
                              • Beograd
                              • Hyundai Accent

Probaj na kupindu.Bilo je ovih dana da se kupi.

Comment

• hare011
                                CBC Član
                                • 22.03.2009
                                • 84
                                • Beograd
                                • Hyundai Accent

Ovo je shema po koju sam skoro napravio interfejs za Landirenzo Omegas i radi savrseno.Naravno, radi na svim uredjajima samo je potrebno naci raspored konektora na internetu.Da bi radio na kompu koji nema RS 232 port (citaj :noviji kompovi) treba uzeti i kovertor RS232 na USB.Uzmite najjeftiniji, kosta oko 1000dinara u Win Winu.Radi i na Win7.Ukupno sve izadje oko 1300 dinara.
                                Jedino nisam uspeo naci onaj Superseal konektor pa sam morao da pravim pinove.
                                Ako neko zna gde ima da se kupi u BG neka javi.

Pozz

.

Comment

Working...
                                X