Treba mi pomoc u vezi ovog kabla iz teme. Trazio sam po gradu i zvao telefonom razne firme koje se bave elektronikom ali niko nema bas takav kabal jedino sto sam nasao je ovaj usb sa cipom na ulazu i com portom tj rs232 standardom prikljuckom na izlazu --> Adapter USB B/F - RS-232 Intex :: USPON Računari d.o.o. pa me zanima da li on moze da se prepravi i da radi kao dijagnosticki kabal za Stag kontrolere znaci da se na izlazu nadju pinovi koji nam odgovaraju, zaleme se izvodi za gnd, tx, px i to se poveze sa Super seal plug konektorom?
LPG AC Stag USB Data Kabel - Uradi Sam
Collapse
X
-
Nemoj da se ljutis, ali iz ovog sto si napisao vidim da nemas blage veze sa materijom.
Moj savet bi ti bio da ako ti je preko potreban dijagnosticki kabl za plinski uredjaj pozajmis od nekog, a ako nemas da pozajmis, da kupis gotov.
Dzabe bih ti objasnjavao razliku izmedju rs232 interfejsa i TTL konvertora.
Mozda se javi neko voljan da ti objaani sve iz pocetka, ali ja licno mislim da je to gubljenje vremena.
Comment
-
-
naravno da se ne ljutim pogodio si da nemam pojma o konvertorima, sve se da nauciti ali znam da to mogu da napravim samim tim sto sam sam ugradio metan u auto pa nece mi valjda jedan kabal biti problemtrebace mi malo pomoci i drugarskog saveta za pocetak gde da kupim usb UART kabl sve ostalo imam. Ako nema da se kupi moze i neka sema za samogradnju. Prethodni post sam stavio bas iz razloga sto sam mislio da moze preko ovog rs232 konvertora da se napravi dijagnosticki kabl ali izgleda da nemoze.
Comment
-
-
Vidi, ako si uporan da napravis sam, onda nadji nekog druga koji se razume u elektroniku (svako jelte ima nekog druga koji se razume) i napravite ceo kabl sa seme koju imas negde ovde na forumu, postavio je Ivan Todorovic.Kad napravite taj interfejs, kupis gotov kabl USB-rs232 i to je to.
Sema je proverena i radi sa Stagom odlicno.
Comment
-
-
u redu razumeo sam. Hvala
Inace nasao sam kod kuce kabal za nokiu oznaka CA-42 koji u sebi ima MAX232 cip tako da mi jos ostaje samo da pronadjem gnd tx rx povezem sve kako treba i dobio sam ttl konverziju tj dobio sam to sto sam trazio, mozda ce nekome biti od pomoci.
Comment
-
-
Ako može mala pomoć i pojašnjenje. Kada priključim interfejs na plinski kompijuter, i upalim AcGasSyncrho i on se poveže da li se sva podešavanja koja se čačkaju u programu ivaju odmah ubeležena u kompijuter ili se mora pritisnuti neko dugme na ekranu da ih on ubeleži?
Juče sam nabavio interfejs koji je Blackeye opisao i danas se prikačih da vidim šta tu sve ima i mislim, tačnije uveren sam, da sam pomerio celu liniju možioca. Verovatno je otišla na dole jer sam hteo da rotiram 3D mapu a zaboravio da na trackpad-u ne radi desno dugme pa probah strelicama gore-dole i tu sam video da se linija pomera. Nekako sam je po sećanju vratio, čini mi se da je ovde bila (trenutna pozicija na slici).
Možda najbolje da Dora kaže pošto je on ugrađivao gas u pitanju je Lada 112 1.5 16V, 2003. godište, Stag 4, Tomaseto isparivač i Valtek dizne od 3 oma
Drugo ništa nije dirano, samo sam prebacivao između jezičaka i gledao šta sve ima i koje su vrednosti, jedino mi se eto na mapi omaklo da nešto zeznem
Hvala
Comment
-
-
Hvala. Tako sam i pretpostavio jer je množilac ostajao tamo gde bih ga pomerio i nakon gašenja i ponovnog pokretanja programa.
Pitam jer sam prvo gledao interfejs na srpskom i tamo u parametrima imaju ona dva dugmeta "čitaj" i "sačuvaj" pa sačuvaj za svaki slučaj nisam dirao.
Comment
-
-
Kao što reče kolega PPZ sve se beleži odmah. Videćeš posle kratke vožnje da li se mapa razišla pa ćeš znati da li si vratio kako treba.
Comment
-
-
Znači empirijski. A ovako, je li ovaj grafik izgleda OK? Čisto da znam da nisam još nešto zeznuo a da nisam primetio.
Ima li nekih smernica na koju stranu da pomeram množilac, jer mislim da sam samo njega pomerio, u slučaju trzanja na davanju gasa, u slučaju nepravilnog rada na leru, povećane potrošnje...
U slučaju da ne ide kako je išlo nazovem da zakažem termin za pregled.
Hvala
Comment
-
-
Dora ti vec rece, moras provozati auto malo, pa onda proveriti mape.
Plinski ECU belezi opterecenja motora i vremena ubrizgavanja benzinskih dizni (informacija sa motornog ECU-a) u svim rezimima voznje i na osnovu toga formira mapu, tako da dok ne provozas auto nekoliko kilometara to sto vidis sada na grafikonu su stare mape, koje ne odgovaraju stvarnosti.
Znaci provozas, pogledas mape, i onda korigujes dok ne poklopis dve linije, plavu i zelenu, najprostije receno.
Ako posle toga imas neki problem, onda je mozda bolje da to neki strucan majstor pogleda, u tvom slucaju Dora...
Comment
-
-
Shvatam, onj grafik koji sam dao je u suštini kako je bilo pre no što sam pomerio množilac. Sada kada očitam plava i zelena linija neće biti, ako nisam lepo vratio množilac, ovako lepo složene već treba da ih nacinculišem i vratim u ovo stanje. OK provozao sam ga nekih 30km i nema nekih nepravilnosti u radu osim nešto nepravilnijeg ler gasa na benzinu koji se javio nakon pola puta a do pola puta su obrtaji baš brzo padali na gasu. Kada stane kiša očitaću "novo stanje" grafika pa onda da vidim šta da radim pa ako ne bude bolje zatražim stručnu pomoć.
Hvala još jednom
PS: Koliko bi trebala da traje vožnja nakon što ponovo promenim množilac?
Comment
-
Comment