U ponedeljak cu svakako ici kod njega.A da ne bih otvarao novu temu,da li smem sam da stelujem onaj magnetic na pokazivacu nivoa gasa sto stoji na multiventilu da bi mi u kabini pokazivao sto preciznije ili da ne diram da ne bih nesto ostetio?
Iskljuciti benzinsku pumpu ili ne ?
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Comment
-
-
Ne brinite se za pumpu. Njenim radom se ne skracuje njen vek. Moze beskonacno da radi. Problem moze nastati samo ako vam je malo benzina u rezervoaru a vozite na plin. Onda se ona greje jer nije potopljena da se hladi gorivom a i nema sta da prolazi kroz nju. Problem moze biti i stari benzin u rezervoaru, zato pazite da odmereno trosite i dodajete novu svezu kolicinu goriva. I poslednji problem moze nastati ako pumpa vuce prljavstinu (prljav rezervoar, rdjav itd.)
Sto Dora kaze "Pumpa ne zna da li brizgaci rade ili ne"ova ti je dobra.
To date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
Comment
-
-
Ajd kad se već sekiraš da te izdrmamo do kraja. E te što nisu potopljene već su van rezervoara su uvek najniža tačka benzina, one o kojima sam pisao u vezi vode.
Comment
-
-
Sve se slazem osim jednog.
Kako to benzin hladi brizgace kad ne prolazi kroz njih?
Ne slazem se bas ni sa konstatacijom da pumpa "moze da radi vecno" niti da je rad non-stop najbolji nacin da se ocuva pumpa kad vec nije potrebna jer se vozi na benzin.
U redu je to da pumpa treba da ostane da se vrti za dzabe posle ugradnje gasne instalacije ali netacni razlozi za to ipak nisu dovoljno ubedljivi ni za koga s obzirom da se pise na tehnickom forumu a ne na pijaci.
Mogli ste reci da je suvise komplikovano i skupo da se resi "problem pumpe" pa se zato jednostavno ostavlja da radi. Da je neko bio pametniji sad bi moja pumpa bila dobra na ne bi morao da je menjam i zato jednostavno to sto pisete ne pije vodu u realnom zivotu. Da, ali samo pod jednim uslovom a to je da tank za benzin bude uvek PUN ili da auto nece da se pokrene UOPSTE ako nema u tanku za benzin najmanje 15 litara. Da, upravo tako, pun. Reci nekome da treba da ima 15 litara benzina je isto kao da nista nisi ni rekao kad se vec auto vozi na gas. Tako je bivsi vlasnik mog auta vozio bez benzina a cuvao benzin za rezervu u kantici od 5 litara a pumpa radila na suvo. Zato sada ima luft na lezaju i struze rotor. Da stvar bude gora negde sam procitao da Saab mora da ima bar 15 litara da bi startovao motor. Sad vi procenite koji je to kreten.
Kome dokazati da na benzin MORA povremeno da se vozi ako sam gasni uredjaj ne zahteva to (start obavezno na benzin). Razlozi da mora da se dodaje svez benzin su objasnjeni kao i da moraju da rade brizgaci povremeno a naravno i pumpa. Koga jos briga da dosipa benzin ako je ostalo premalo u tanku ako se ne vozi NIKADA na njega? Ako se vozi onda mora kad-tad da se doliva makar i malo. Nisu svi tankovi plasticni nego rdjaju bez goriva pa eto jos problema za pumpu, nepovratni ventil, filter i brizgace.
Ako bi mene neko pitao i da je moj auto sada ispravan i nov ja bi stavio timer na 15 minuta recimo da radi pumpa od zadnjeg starta motora i da se posle gasi sama osim ako nije prebacen sistem na benzin. Komplikovano jeste ali nije skupo u odnosu na cenu pumpe. Nego, koga jos ko vozi na gas briga za benzinsku pumpu ali kad zatreba onda je horor kao kad se meni zaledio isparivac pa stojim na sred raskrsnice gde ne mozes ni vrata da otvoris da te neko ne pokupi i cekam da se razidje guzva i posle GURAMO auto iz raskrsnice (uz pomoc ljudi koji su stali da pomognu). Sto neko napisa skoro "upalio bi ga da sam imao benzina". Gas ili ne, benzinski sistem mora da je ispravan a najsigurniji nacin da se to sazna je povremena voznja na njega i narocito test da li hoce da startuje na njega kad je motor hladan i da radi mirno na leru do postizanja radne temperature. Razmislite dobro o tome sta je prava usteda a sta ne i koja je cena za bezbednost i sigurnost da necete da ostanete negde na putu i to UVEK svojom krivicom jer niste znali kakav krsh vozite. Da ne pisem o tome da svi veoma brzo zaboravljaju sta im majstori savetuju jer ne razumeju probleme koji neminovno dolaze samo je pitanje momenta a Marfi ne spava nikada. Zasto onda pitati majstora kad neko zna sam bolje? Naravno, treba onda da je i spreman da ispasta eventualne posledice nepromisljenih poteza sto nikome nije drago pa cak ni da prizna da je ispao som.
Comment
-
-
dranix:
Sve se slazem osim jednog.
Kako to benzin hladi brizgace kad ne prolazi kroz njih?
IvanT
Uloga je jos i u hladjenju brizgaca koji se daleko vise greju, ako nema protoka benzina kroz rail.
Comment
-
-
leop je taj majstor objasnio neke razloga da se iskljuci pumpa ili pumpe benzina i sve bi to bilo fino i krasno kada konstrukcija same pumpe i auta iz fabrike ne bi bila bazirana na specijalnoj pumpi za benzin koja je fabricki ugradjena iskljucivo na nacin da je stalno u pogonu.
e sad moze i da se postavi pitanje- fabrika nije umela da napravi auto ili nije htela pa je ugradila pumpu tako da se trosi pri radu auta (naravno na benzin). mozda, ali onda nijedna fabrika ne ume da napravi auto a to je vec veoma cudno zar ne.
tacno je da za svaki pokretni deo pa takoi pumpu postoji tzv resurs odnosno neki prosecan radni cek u satima MTBF mean time between failure.
i sta sad.
i sijalice imaju konacan broj radnih sati, i kvake i brave vrata imaju konacan broj ciklusa, pa brisaci, a tek klipovi, pa audio uredjaj /CD itd.
necemo valjda svaki uredjaj iskljucivati prventivno iz pogona eto da ne bi potencijalno jednoga dana se "istrosio".
onda je najbolje uopste ne voziti auto ni na benzin ni na gas i trajace pumpa benzina vecno (teoretski)...ali istovremeno ce i stajanjem teci amortizacija odnosno apsolutni gubitak vrednosti u novcu sto se na kraju svodi na isto.
tacno je da se pumpa brze trosi kada radi nego kada ne radi, tacno je da postoji neki ocekivani prosecni radni vek te pumpe i tacno je da se moze produziti (potencijalno) ako se iskljuci. ali tacno je i da ce iskljucena pumpa lakse i brze da korodira iznutra, da ce biti nepoznato njeno stanje, da ce kondenzovana voda (koja uvek postoji u benzinu, prirodna pojava) negde da se natalozi i napravi cep a taj cep vode ce se naravno zimi zalediti, a ako se zaledi cev koja je tanka cep moze i da dovede do pucanja iste... dalje, u talogu vode/nafte je odlicno staniste za neke vrste gljivica i ostaloga koje obozava da se tu nastani.
i opet, i ta iskljucena pumpa ce na kraju da crkne posle nekog vremena.
e sad, treba biti vidovit pa pogoditi u kojoj varijanti ce pumpa potencijalno duze trajati. a pri svemu postoji jasna opasnost da pumpa koja je iskljucena nece proraditi kada zaista bude potrebna.
mislim da se previse drame pravi oko jedne pumpe koja je uz to i jedan od jeftinijih delova na autu- pumpa potraje prosecno 250-450.000km i kosta recimo 200 evra.
gume traju krace a kostaju skuplje, pa alternator koji je isto sto i pumpa benzina konstrukciono pa ga niko ne iskljucuje iako uglavnom radi na prazno, pa CD plejer koji opet ima motor itd...
ako je uz svu ustedu upotrebom gasa problem u ceni jednokratne (mozda) zamene pumpe benzina onda mislim da je sam taj auto vec problem samo po sebi za vlasnika sto se finansija tice, bez obzira o kom se autu radi.
moguce je iskljuciti pumpu, to ce mozda produziti njen radni vek a mozda i nece...a mozda ce je i pokvariti (oksidirati rotor) vestacko stajanje i ko moze da tu potpise neku garanciju ??
prost predlog- idi do majstora koji ti je to rekao da iskljuci pumpu ali i da napise pismeno garanciju i obavezu da ce o svom trosku da zameni pumpu ako se pokvari (jer po njegovom to bi uradio bas iz tog razloga) pa da vidimo reakciju
mnogo price a sve zajedno bespotrebno uglavnom, po mom misljenju.
a i ne rece koliko do sada ima tvoj auto km iza sebe.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
dizne nemaju nikakve veze sa trajnoscu pumpe za benzin ionako. i rade na sasvim drugacijim principima u odnosu na pumpu.
sistem ubrizgavanj benzina je konstruisan da postoji stalan protok benzina koga je uvek u visku nekoliko puta od potreba motora.
tu nema nikakve dileme.
emulator opet nema nikakve veze sa pumpom benzina i ima samo jednu ulogu- uticaj na vrstu goriva koje ce sagorevati u motoru.
cak i ne mora da postoji emulator, moze i obican prekidac da ima isti efekat samo sto je to nekomforno, moze covek da zaboravi da iskljuci prekidac, itd.
ceo sistem je elektricki vrlo prost i bez nepoznanica.
Ivant je vec objasnio kako uraditi da moze mirno da se spava...i to je to.
sto se fabrike auta tice, pumpa za benzin je otpisana na 150.000km (to joj je predvijdeni radni vek-resurs) a posto si presao 270000+km prakticno vec imas poveliki bonus.
namerno se ne pravi pumpa da traje vecno, razlozi nisu tehnicke prirode.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Citam ja Ivane pazljivo. Ne znam kako to mislis da se preko rail-a hlade brizgaci posto nemaju NIKAKAV fizicki kontakt metal na metal preko koga bi se prenosila temperatura. Takodje takav kontakt ne postoji ni sa usisnom granom koja i nije nesto posebno vrela a i guma na brizgacima je silikonska. Druga je stvar sto postoji jedno tri sorte brizgaca od kojih su neki notorno osetljivi za zacepljenja zbog promasene konstrukcije (nezgodnog kompromisa). Kad je to u pitanju nikakav protok nece spasiti brizgace od periodicne a sto je najgore veoma ceste potrebe za ciscenjem. Imati takav auto je jednostavno peh. Ja sam isto mislio da je to jako osetljivo (slusajuci vas ovde na forumu) dok nisam skinuo svoje i utvrdio da su prefektnom stanju a ko zna koliko nije vozeno na benzin. Onda sam takodje promenio filter za benzin koji je spolja izgledao kao da je star 50 godina a iznutra je bio cist. Mislim, krajnje je vreme da dobro razmislim o tome sta pije a sta ne pije vodu i upravo to i cinim. Pisem o sebi a ne o nekom slucaju sa brdovitog Balkana. Zaista, mozda je razlika velika a vi profesionalci to mnogo bolje znate od mene. Ne bi da vam protivurecim ni kao ljudima ni kao strucnim za ono o cemu pisete ali pazim sve vise i vise jer sumnjam (sa pravom) u mnoge nelogicnosti o kojima se pise.
Sto se pumpe tice evo i Brick je napisao gore sve sto treba.I moja pumpa radi non-stop dok se ne raspadne a posle cemo malo drugacije.
Comment
-
-
Ovaj forum dozivljavam kao mesto gde mozemo da se posavetujemo i razmenimo svoja iskustva i kao takav ja cu reci svoje misljenje i razlog moje nedoumice u vezi pumpe.
Dakle , pazljivo sam citao sve receno u vezi hladjenja dizni protokom benzina kroz rail sa diznama i stvar koja mi je nelogicna jeste da su dizne zatvorene (prilikom rada na plin) a njih u stvari hladi protok benzina kroz njih same prilikom ubrizgavanja goriva tokom rada na benzin. Ovde se cesto prica da je benzinski sistem konstruisan da radi vecno sa cim se takodje ne slazem iz prostog razloga sto puma ima motor,cetkice ,rotor i ostale delove koji se itekako habaju i vredne su postede koliko je to moguce jer pumpa je najskuplja stavka u celom benz. sistemu i sto je najgore za moj auto malo teza stvar za pronalazenje kao i zamenu,i ako bih vec morao da biram izmedju zrtvovanja dizni i pumpe uvek bih izabrao ono prvo.
E sad druga stvar u vezi zapusavanja dizni koja mi je nelogicna : auto se svaki put pali na benzin a to podrazumeva svaki dan (10-tinu paljenja) rada priiblino bar 15-tak minuta rada na benzin + povremena voznja iskljucivo na benzin mislim da eliminise zapusavanje dizni.
>brick
lepo je taj majstor objasnio neke razloga da se iskljuci pumpa ili pumpe benzina i sve bi to bilo fino i krasno kada konstrukcija same pumpe i auta iz fabrike ne bi bila bazirana na specijalnoj pumpi za benzin koja je fabricki ugradjena iskljucivo na nacin da je stalno u pogonu.
FABRIKA NIJE IMALA U VIDU VOZNJU NA PLIN SLOZICES SE PARAMETRI SU DRUGACIJI PA TAKO I TREBA PRISTUPITI PROBLEMU IPAK JE OVO ALTERNATIVNI NACIN VOZNJE I MNOGE IZMENE SE RADE NA KOLIMA PRILIKOM UGRADNJE PLINA KOJE FABRIKA NIJE PREDVIDELA..
>brick
..sto se fabrike auta tice, pumpa za benzin je otpisana na 150.000km...
TO JE VRLO DISKUTABILNA STVAR PRE SVEGA NE MOZE SE UZETI KAO REPER JER SIGURNO NIJE ISTI RADNI VEK ZASTAVINOG 1.6 EFI SISTEMA I NPR. NEKOG MERCEDESOVOG A NAROCITO AKO SE KOD BILO KOG SISTEMA DESI DA PUMPA RADI NA PRAZNO (SA MALIM NIVOOM U REZERVOARU ZBOG VOZACEVOG JAVASLUKA) ILI AKO JE ZAPUSEN FILTER NA PUMPI GOTOVA JE POSLE PAR KILOMETARA.
>brick
..namerno se ne pravi pumpa da traje vecno, razlozi nisu tehnicke prirode.
VISE FINANSISKE PRIRODE REKAO BIHPRODAJA REZER. DELOVA JE VEOMA UNOSAN BIZNIS ZA SVE FABRIKE.
Da zakljucimlazem sa vecinom stvari koju je dranix rekao i u sustini gotovo da su to sve bili razlozi zasto sam uopste i postavio ovo delikatno pitanje ali ja cu ipak i pored toga sto imam nedoumice sta je logicnije poslusati savet Ivana i Dore jer oni kao provereni strucnjaci ovde imaju zadnju rec
Saab 9-3 sport sedan 1.9 TiD 150KS
Comment
-
-
jedno pitanje za gore postavljeni topik????
Pumpa + četkice uspakovano sa benzinom je znas sta se desava??????Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!
Comment
-
-
Originally posted by ada12jedno pitanje za gore postavljeni topik????
Pumpa + četkice uspakovano sa benzinom je znas sta se desava??????
Btw cetkice ,rotor i ostalo se na njima ne menjaju iz gore navedenih razloga nego kad crkne telefon u ruke i trazi novu
PozdravSaab 9-3 sport sedan 1.9 TiD 150KS
Comment
-
Comment