Verovatno ima jedan vod.I sta se desava sa benzinom dok auto ide na tng?
Iskljuciti benzinsku pumpu ili ne ?
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Dešava se ono što treba, ide u krug u rezervoaru, hladi pumpu i pravi prtisak da bi odmah mogao normalno raditi na benzin u slučaju nestanka ili kvara na gasu.
Ako ima dve cevi ide kroz dizne jer višak goriva se vraća nazad u rezervoar.
Comment
-
-
A ako bi se iskljucila?Pretpostavljam da bi problem bio u tom pritisku koji bi nedostajao pri prelasku na benzin u slucaju nestanka tng-a.Ovako ne vidim svrhu da radi.Mnogo ljudi je imalo problem sa pumpom i ovakvim sistemom spakovanim u rezervoaru i to kada je ugradjen tng.Oni sto voze na benz.i dalje im ti automobili rade.Konkretno se najvise kvarova javljalo na daciji logan .Ja vozim lagunu i sistem je isti,sve spakovano u rezervoaru.Samo te slusam i pitam se dokle ces?
Comment
-
-
Comment
-
-
Dodatni problem čini bajat benzin koji postane agresivan i lepljiv.
Comment
-
-
Preneću lično iskustvo, bez ikakve namere da bilo šta provociram, insinuiram i slično.
Auto sa karburatorom, jedino pravo rešenje je elektro pumpa koja se isključuje kod prelaska (prekidač na neutralnom položaju) i rada na TNG.
Venturi sistemi su zastareli odavno, a moje iskustvo je sledeće. Vozio sam Vektru B sa ovakvim sistemom, još se "sikventi" nisu pojavili kod nas. Nisam znao da pumpa radi sve vreme. Kad sam čuo njen nepropisan zvuk, bilo mi je jasno da je "zveknula". Zamenio sam pumpu u tanku i postavio relej za isključenje kad auto radi na TNG. Ovo sam načinio iz više razloga.
Mada sam uvek bio sa benzinom minimum pola rezervoara, zaključio sam da je bolje da pumpa miruje u hladnom benzinu, nego da vrti u krug benzin koji je posle pola sata vožnje ugrejan na temperaturu "rampe" u kojoj su dizne. Dalje, mirniji sam bio po pitanju "Šta ako u vožnji pukne crevo od benzina?"
Kod vožnje na benzin, crevo pukne, auto se gasi za najdalje par sekundi, ostao je bez pritiska. Mislim na crevo "u dovodu". Povratno ne trpi toliki pritisak.
Ako vozim na plin, dok nanjušim miris benzina, pumpa je veće isterala više litara "čorbe" po vrelom motoru... Dakle, lično više volim da pumpa miruje u hladnom rezervoaru. Drugim rečima, dok vozim na plin slično je kao da benzina nema. Prelazak sa plina na benzin nikada nije bio problem, uvek je prošlo glatko. Napominjem ovo je lično iskustvo i ne treba da bude nikakav reper i slično.
Kod novijih sistema koji na visokim obrtajima traže i benzin, mislim da ovo isključenje neće moći ali ovu zadnju rečenicu kao da nisam napisao.
Comment
-
-
Boki,nije ti ovo trebalosad će plinadžije da te proganjaju
Što se tiče opasnosti,opasnot je uvek prisutna,ne mora pući crevo od benzina,može pući i ono od plina i eto ti belaja.Zbog toga se creva s vremena na vreme pogledaju i po potrebi zamene,ne čeka se da puknu da bi se menjala.Druga stvar,pumpe koje su crkle,su uglavnom one koje su stare preko 10 godina ili su one kineske od 2000-3000rsd.Nove Bosch,Piereburg,... i sl. ne crkavaju pre 10-te godine u 99% slučajeva.
Druga stvar,kod sekventa nije slučaj kao kod venturija,da ti osetiš da ponestaje plina, pa oduzmeš gas i prebaciš na benzin i lagano nastaviš da voziš bez cimanja.Kod sekventa ako počne da opada pritisak u opterećenju,u momentu se gasi plinsko ubrizgavanje i kreće benzinsko,a pritiska benzina nema,bar 2 sekunde i tu motor prestaje da vuče,a onda na jednom dolazi pritisak i motor skoči kao magarac, e tu je jadac.Zamisli pretičeš,auto prestaje da vuče,onda cimne i prezubi,... mislim da sam uspeo da ti predočim,jer tebe smatram za osobu koja razmišlja bar 5 koraka unapred u svakom segmentu,odnosno ne prepuštaš ništa slučaju,ni u poslu ni životu
Comment
-
-
Hvala bogu da se nasao neko pametan po pitanju benzinske pumpe.U potpunosti se slazem sa onim sto je Boki napisao.
Ne zelim da bilo kome protivurecim.....samo moje licno iskustvo.
Meni se pumpa iskljucuje na nacin koji je vec Boki opisao,cak sta vise,cim preteram 4.500rpm prebacuje se automatski na benzin.
Za ove tri godine koliko vozim na plin,nikada nisam osetio prebacivanje sa plina na benzin i obrnuto.
Ja licno ne bih nikada ostavio pumpu da radi kada se vozim na plin.
Cak i kada je pumpa ugasena,(ako je nepovratni ventil na pumi ispravan)stoji konstantan pritisak u railu,koji premosti to kasnjenje od prelaska sa plina na benzin.
Znaci samo moje licno iskustvo....vozim se bez ikakvih problema i nemam osetne prelaze sa plina na benzin.
Comment
-
-
iskljucujem pumpu po zelji musterije i ima vise razlicitih misljenja zasto je ne iskljuciti ili je ostaviti da radi...
cak sta vise i kod obicnih motora koji rade sa sekvent gasom pumpu iskljucim po zelji stim sto mora da se iskljuci preko vremenskog releja.
na mom vozilu sa sekventom nisam gasio pumpu al zato ne valja da radi na rezervi benzina.kad menjam musteriji pumpu u rezervoaru,obavezno napomenem da je ne sme voziti na rezervi jer nece biti reklamacije.ako dodje vozilo a pumpa u garanciji crkla,menja se opravdano samo ako nije istopljena i sagorela.
Comment
-
-
Gašenje pumpe je toliko glupo pitanje da nisam hteo da uzmem učešća ali sam se osetio prozvanim da sam glup pa rekoh da napišem ipak koju.. Nebitno da li je opasno ili ne ima samo oan jedna narodna mudra i šala je naravno da se ko en uvredi ali oslikava problem milion posto pa je moram upotrebiti..
Ono nemoguće je da milioni muva greše... nastavak ili prethodno zna svako...
Uglavnom, milioni automobila i kamion po vascelom svetu rade na plin bez gašenja pumpe ali samo kod nas je to esencijalni problem opstanka univerzuma..
Braćo i sestre, kad izvadite tu anakondu iz levog džepa i ponekad sipate a bogami i provozate na benzin, nećete imati problema sa pumpom...
Ja nisam Pametan kao Boki ali sam ugradio te gasove u dosta automobila, prateći ih godinama pumpa crkava kad ne valja što je stvarno veoma retko a u onom zmijolikom problemu često crkava...
I da, mušterija može da duva što će da mi soli pamet kako ću da namestim gas što podrazumeva i da gasim pumpu. Kad to bude on će sam da ugradi gas a ja ću da mu naplatim...
Comment
-
-
Originally posted by simonen View Postcak sta vise,cim preteram 4.500rpm prebacuje se automatski na benzin.
Za ove tri godine koliko vozim na plin,nikada nisam osetio prebacivanje sa plina na benzin i obrnuto.
Comment
-
-
Ma ne bi oni da kake ali omaklo se...
Comment
-
-
Comment
-
-
Sinko bre, prost si i bezobrazan. Prost si zato što svoj jedan primer praviš kao pravilo a to što si rekao ne bi da se inatiš samo da kažeš ništa to ne umanjuje.
Bezobrazan si zato što majstorima koji su to uradili i znaju u tragu govneta više nego ti ikad što ćeš znati kažeš da su budale i glupavi jer je jedan majstor druge struke koji ponajpre trebalo da zna da se ne sere o onome o čemu neznaš kad okolo tebe ima dosta onih koji znaju a rekao je tačno ono što si ti hteo da ti neko kaže i bole me uvo kojih razloga.
Pošto ovaj forum nije stekao reputaciju da je svaka šuša kome je palo na pamet da se oproba u pogadjanju već su majstori svog zanata dali tome doprinos iako se to pogadjačima ne svidja zato to ide ovako na kraj..
Pumpa se ne isključuje i tačka. Da neko moram srpski reći kaki kako na 4500 obrtaja ima gladak prelaz na isključenom benzinu možeš reći samo duducima a ne majstorima.
Mislim da je tema dovoljno obrazložena i da se nema šta novo reći a ima šta za pročitati koga ubuduće zanima, pa ću je zaključati uz napomenu da:
PUMPA SE NE ISKLJUČEJE I TAČKA!
Comment
-
Comment