Originally posted by danmar
Detonacije
Collapse
X
-
Pa neki zakon verovatno postoji, samo koji i kakav baš nije jasno. Da nije tako onda ovi na tehni?kom ne bi vra?ali auta bez atesta
ali i tada uz jedan gotovo nemogu? uslov- da se napravi fiksna metalna pregrada sa vazduzšnim zaptivanjem prema gepeku u kome je boca.
to zna?i da sva vozila tipa Jugo, GOlf i 99,95% današnjih u saobra?aju nikako ne mogu da prodju taj atest sa takvim zahtevima.
a ?ak i ne postoji u tom zakonu/ pravilniku pojam i definicija šta je uopšte to ?udo zvano auto gas. ( ne pominje se uopšte ta re?).
što se ti?e tehni?kih pregleda kod nas to je najobi?nija birokratska sprda?ina koja nema blage veze niti sa tehnikom niti sa nekakvim pregledom bilo ?ega.
i tako je decenijama, govorim iz svog i iskustva mnogobrojnih ljudi.
da ne pri?amo da je mogu?e tehni?ki obaviti i na daljinu, bez pojavljivanja auta ako se poželi.
oko vra?anja sa tehni?kog, mene su vratili pre 3 godine iako sam posedovao atest i knjižicu za ugradjeni gas u auto.
njima se nije svideo onaj koji je atestirao, pa kao ne važi.
to što retroaktivno ne može sve i da neko poželi da ukine ve? izdati atest, i da u pravnom poslu i naro?ito zakonima retroaktivnost nije mogu?a to teško dopire do mozga.
po mome, ko ho?e neka atestira gas ko ne?e opet ne mora.
razlog- pa taj atest nema pravila radi ko šta ho?e kako ho?e i stoga sam atest nije nikakva garancija da je uredjaj pravilno ugradjen jer se pušta sve samo da se naplati taksa.
tako sam vidjao i vise?e boce u gepeku koje uopšte nisu pri?vrš?ene a auto registrovan regularno.
kada jednoga dana kod nas tehni?ki postane zaista ozbiljna delatnost sa poverenjem da zaista radi posao, atest i za gas i za benzin i za dizel i za sve ima?e svrhu.
ovako, žali bože gubljenja novca vremena i živaca.
postoji i kazna za izmene na autu koje nisu homologirane od strane fabrike a u šta spada gasni uredjaj, šire gume od fabri?kih, pogrešne sijalice u farovima, plava svetla napred i pozadi, tutnjaju?e motore u gradskim zonama sa decibelima bez limita, sa 5 meteri dima izduva iza auta itd.
da postoji tehni?ki pregled pola gradksih autobusa u BGD; više od pola kamiona i autobusa ina?e bi bilo izba?eno iz saobra?aja jer su tehni?ki ina?e neispravni prema važe?im normama.
ah da, ta kazna je od 1800-8000 dinara, potencijalno pošto ne se?am se da sam ikada ?uo da je neko kažnjen što vozi tehni?ki neatestiran auto.
ako se ide van zemlje, stvari se menjaju i atest je vrlo korisno papir?e, mada opet meni niko nikada nije tražio atest za jedno 10 tak putovanja sa gasom u inostranstvo.
nažalost, dok ne uvezemo ljude za tehni?ke preglede i za ateste koji su obrazovani, iskusni, nekorumpirani, savesni, itd to atestiranje ja vidim samo kao obi?nu farsu, licemerje da je auto navodno pregledan i garantovano ispravan.
a praksa kaže druga?ije od papira..volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
E u BiH je to mnogo bolje rijeseno(valjda),atest sam zavrsio za sat vremena i to covjek koji ugradjuje gas ima licencu da izda atest.Ja sam gas sam ugradio,odvezao kola kod njega,on sve isprovjeravo,dao mu papire od boce i reduktora,licnu,saobracajnu i 100KM i sacekao ga da sve zavrsi.Poslije sa potvrdom otisao u policiju da mi lupe pecat u saobracajnu i to je to.Sveukupno 2 sata bez nervoze,cekanja,gubljenja vremena.
Znaci sam majstor je odgovoran jer je njegova firma izdala potvrdu da je sve u redu i ispravnom stanju.Posto sam sam ugradjivao gas sve moguce je provjerio pa cak i one ventilacione otvore da li su usmjereni kako treba,ler gasa,smjese i tako nesto.VW 1200 1972god.
VW Golf 1.3 1988god.
FIAT Punto 1.9 JTD 2001god.
Comment
-
-
E bre meni auto detonira s vremena na vreme. Vi pricate o atestu???
Evo do sada razvoj situacije:
Presao sam nekih 400km i nijednom nije detonirala. E sad pazio sam kako vozim, kako dodajem gas, kako krecem, kako stajem...
Mnogo zamorno, dobio sam dve bobine, cim prestane ova dosadna kisurina promenicu i njih, promenicu i klemu (-) koja je spadala s vremena na vreme i oteracu auto kod IvanaT na stelovanje.
Kada zavrsim to stelovanje onda cu je 400 km voziti normalno (kako sam vozio i prvih 20.000km). Ako tada nema detonacija onda smo stvar resili
Comment
-
-
Kada si zadnji put menjao svecice?
Meni se na fiatu desavalo da svecice posle 17.000km budu neupotrebljive i da budu uzzrok detonacija. Posle zamene sve je funkcionisalo kako treba. Koristio sam ngk svecice i imao ugradjeni sistem kao ti, Lovato Loveco...Lancia Kappa 2.0 20v
Comment
-
-
Originally posted by danmar
U AMSS (tel. 011/333-1290 ) kažu:
Potrebano:
1. Tehni?ki pregled kojim ?e se potvrditi da je u vozilo ugra?en ure?aj za pogon na te?ni gas. ( Kao oni ne mogu to na licu mesta ustanoviti ).
Može. Ali ne?eš verovati postoji nešto što se zove metodologija za ispitivanje vozila, pa se neko pridržava a neko ne. Ovo je baš tako napisano.
2.Oti?i u mati?ni SUP i izvaditi rešenje o testiranju vozila na te?ni gas( valjda tu misle na UPUT za testiranje ).
Uput za ispitivanje vozila.
3.Za ovo gore navedeno doneti originalna rešenja tj. potvrde ( ne može kopija ).
Sa svim ovim oti?i u Beograd, Ruzveltova 19. mada kažu idu i po Vojvodini da to rade ( nisam pitao koja mesta i gde ).
...
Na žalost neke od institucija ne mare za pravilnik koje su same donele pa onda nastaje razlika u "zahtevima". Da je po novom, još nepotpisanom pravilniku, onda otpadaju predradnje i svako ko izmeni nešto bitno za bezbednost može sam da do?e direktno na ispitivanje. A kad ?e to da zaživi? Ne se znajeMoney for nothin' and chicks for free
Comment
-
-
Originally posted by djukicpromenicu i klemu (-) koja je spadala s vremena na vreme
Uuuuuu. Prijatelju. To ume da boooooli.
Kada u toku vožnje klema gubi kontakt, može svašta da se desi sa svim mogu?im elektronskim ure?ajima na kolima. Napon u mreži kola ska?e ko blesav, neki slabije zašti?eni ure?aji crkavaju ili se ko Kinzle tahografi na kamionima ?ak i zapale.
Ne znam kako je zašti?ena elektronika od tvog plina, ali ne bih se ni malo za?udio da se mapiranje "zbinga", pogotovu ako se ?uva u EEPROMu. Oni ni malo ne vole Brown-out kada se im se pristupa. Imam dosta (negativnih) iskustava sa brljavim taksimetrima i sli?nim pojavama.
Sli?no se na žalost dešava i kod varni?enja sa kablova na vozilima sa elektronski poja?anim naponom za paljenje ili kada se kod takvih vozila koriste kablovi-kape-razvodne ruke bez predvi?ene RSO zaštite. To ume da zbrljavi i rad motora na benzinu a to zna?i još i više na TNG.
Just my 2 cents.Money for nothin' and chicks for free
Comment
-
-
Pantah
Ajde idi i predstavi se pa onda kad vec citirash odradi to kako treba, ovo je sad vec druga tema gde moram da te editujem, ono zadnje [/quote] pripada citatu!! Pisi iza toga...Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Evo update:
1. Zamenio sam - klemu (ona koja je spadala)
2. Zakazao sam da promenim zadnji lonac auspuha (nema veze sa detonacijama al ajde)
3. Zamnio sam obe bobine (nista spektakularno se nije desilo)
Da rezimiramo:
Detonacije se desavaju samo kad ubrzavam i to sa malog gasa npr. presaltam u drugu i boom. Inace kada pazim nedesavaju se.
Planiram da:
Kada zamenim auspuh odem do ivana i da ga ponovo presteluje pa da vidimo gde smo. Kad je vec u kancelariji zamolicu ga da doooobro pregleda lambda sondu (da ona nesto nebaguje), mada na tabli nista nesvetli.
Jos jedno pitanje za kraj, da li je moguce da mi je posle 105.000km zapusen katalizator. Planiram da ga zamenim cevkom u servisu za auspuhe posto je to euro 2 motor mislim da nebi trebalo da imam problema?
P.S. ma da ga samo zena vozi nebi ja tu nista diro, ali sad vozi i NASLEDNIKApa ko velim da to sredim...
Comment
-
-
A jel ima veze koji kabli za svecice ide na koji auto? Ili konkretno: dal za BMW 2.0 moze isti kabli kao za vektru 2.0? Jel stvar u kubikazi motora ili u necem drugom? Pitam jer sam dva puta kupovao kablove, a kako mi je auto oldtimer i nemam pojma koji kablovi idu fabricki, uvale mi nesto , kao "e to je bas to". a posle moram da kupujem jedan po jedan posto riknjavaju.
pozz dejan nishOriginally posted by Valent Vudrigaovde je dnevnica 20e a ne satnica...
Comment
-
Comment