Bilo je vec price o tome ali posto sam sad saznao reko da podelim. Drug mi je pokazivao treba 5 pumpi da se otvore u Srbiji.
Pumpe koje toce CNG
Collapse
X
-
Da se vozimo duplo jeftinije nego na plin - hocemo, ali kad platimo od 2000 do 2500 jura za ugradnju CNG uredjaja na autu.
CNG jeste daleko ekonomichnija solucija od LPG-a u smislu naknadne eksploatacije, ali obzirom na znatno vishu cenu konverzije nekako ne verujem da ce nastati opshta jagma, tj. da ce vrlo brzo narod "zaboraviti" na LPG. Naravno, pojavice se odmah kojekakvi "majstori" i servisi koji ce pocheti ugradnju "u pola cene", ali ako LPG instalacija mozhe da bude potencijalno opasna zbog nestruchne ugradnje na autu, tek je CNG pravi hazard ukoliko se konverzija uradi nestruchno (samo jedan podatak dovoljno govori: boca/boce za CNG u gepeku "rade" pod pritiskom od 300 Bar-a
). Iz tog razloga, svako ko bi se iole odluchio za konverziju na CNG bi POD OBAVEZNO trebao (i nadam se da ce biti tako, bezbednosti radi SVIH uchesnika u saobracaju) da se obrati struchnim i obuchenim (autorizovanim) licima/servisima, a kod takvih ugradnja nece biti ispod 2000-2200 Evra, bar u neko skorije vreme.
Tako da, mislim da ce CNG u prvih par godina biti samo privilegija onih sa dubljim dzepom, odnosno da ce ekonomski gledano imati smisla konvertovati samo automobile (znatno) novijeg godishta.
Comment
-
-
Preterujes bar 90% u svemu sto si napisao.
Ne znam ko ima te pare a u Srbiji otvori pumpu za CNG. Prvo za koga a onda i sto oprema enormno kosta.
Zivo me zanima i to da cujem.
Sto se cene CNG tice tu se isto ne nadajte puno (ni malo). Naravno, osim ako ne punite sami kod kuce a za to nisu potrebne pumpe pored puta.
Vecina industrijskih gasova je na 200+ bara, pa sta?
Znas li na kom radnom pritisku su ronilacke boce?
Comment
-
-
U chemu sam to preterao "bar 90 %", kad si vec napisao daj i objasni/ukazhi gde sam to sve preterao...
Ochigledno da nisi informisan po pitanju laganog "uvodjenja" CNG tehnologije (i) u Srbiju, shto ti se naravno ne mozhe uzeti za zlo obzirom na trenutnu adresu. =]
Shto se tiche toga da u Srbiji niko nema para za CNG pumpe grdno se varash - jedna domaca firma (da je ne reklamiram, znace svi koji su bili na Sajmu o kome pricham) je na pomenutom Sajmu krenula poprilichno agresivno sa promocijom CNG tehnologije, imache se bavi uvozom CNG stanica i instalacijom te tehnologije na automobilima u svojoj infrastrukturnoj mrezhi. Jedna od pomenutih CNG stanica je bila i izlozhena na Sajmu. Cena jeste paprena, ali je i pored toga vec 5 (slovima pet) takvih pumpi vec nashlo svoje kupce na teritoriji Srbije i pripreme su uveliko u toku da se prve pumpe koje ce tochiti CNG puste u rad do kraja godine.
Slazhem se sa tobom u smislu nedoumice i sumnjichavosti u smislu kolika ce potrazhnja biti za CNG tehnologijom, a vec sam i napisao da je moje mishljenje da ce to bar u prvih par godina ovde biti privilegija onih sa dubljim dzepom.
Cena koju sam naveo nije moja, vec je pomenuta od iste firme koja se bavi i uvozom CNG tehnologije i opreme, i navedena je kao referentna cena za auto srednje klase i srednje snage motora.
Inache, ovih dana se upravo testira prvi auto koji je konvertovan na CNG u pomenutoj firmi, radi se o Skodi Octavia sa 1,4 motorom. Bio je test na TV-u, prikazivali su instalacije, merili performanse...
Znachi, teshko da sam preterao u bilo chemu, to shto sam napisao su informacije od referentnih firmi/lica, kao i informacije iz medija. Ovde je situacija sa CNG mnogo aktivnija nego shto ti (verovatno) pretpostavljash.
PS. To shto sam pomenuo koliki je pritisak u CNG bocama je bilo komparacija u odnosu na pritisak u bocama koje se primenjuju pri instaliranju LPG opreme na autu. Nije me ni u kom pogledu "impresioniralo" tih 300 Bara, vec je to pomenuto u kontekstu bezbednosti, odnosno potencijalne opasnosti kod nestruchne ugradnje.
Comment
-
-
Cena CNG pumpe je nesto duplo veca od TNG pumpe, sto i nije enormno visoka cena. Problem je u srbiji uloziti pare u nesto sto trenutno niko nece kupovati, jer jos nema auta na CNG. Prava stvar je daj taj sto otvara pumpu napravi ugovor sa GSP-om ili nekim transportnim preduzecem, i onda bi mogao da racuna na isplativost. Od putnickih automobila je slaba vajda, Ne bi valjda neko od vas ulozio oko 120 - 150 hiljada ojra, a da mu sipa jedan auto nedeljno.
Comment
-
-
Originally posted by overspeedInache, ovih dana se upravo testira prvi auto koji je konvertovan na CNG u pomenutoj firmi, radi se o Skodi Octavia sa 1,4 motorom. Bio je test na TV-u, prikazivali su instalacije, merili performanse...
Inace ugradnja CNG instalacije u auto je duplo skuplja od LPG ali zbog razlike u ceni od 50% u korist CNG-a se i duplo brze isplati pa dodje na isto.Ono sto je po meni veliki nedostatak je sto su boce velike i teske pa osim dodatnog opterecenja gubis i ceo gepek a to je nesto sto ce buducim korisnicima predstavljati veliki problem.
Comment
-
-
cccc.
Pumpa kosta NAJMANJE 500.000 eura.
U citavoj Evropi je veoma malo pumpi za CNG a mozda ce Srbija kao razvijena zemlja prednjaciti kao i uvek sto je svemu. Drugim recima to znaci da se u Srbiji priprema i upotreba vodonika kao pogonskog goriva. Jel da?
Koliko ja znam ljudi su izbacivali CNG instalacije iz tako uvezenih automobila zbog nemogucnosti koriscenja iste i pisali o tome ovde na forumu a vi sada pisete o tome kako je CNG instalacija skupa.
CNG se ni po cemu posebno ne razlikuje od LPG osim boce, cevi, reduktora i ogromne tezine boca sto je po meni prilicno neprakticno mada moguce.
O kojim vi to cenama pisete kad je ovde gola boca za LPG 340-360 eura a u Srbiji ISTA takva vi bolje znate koliko. Sta je onda prava cena?
Cene CNG instalacija uopste nisu astronomske ali je skoro SVUDA problem punjenje i tako ce jos dosta dugo ostati i to pre svega zbog cene i isplativosti investicije. Suludo je racunati da bi cena metana na pumpi bila kao cena za kucnu upotrebu. Kad bi tako bilo ni benzin ne vredi toliko koliko kosta na pumpi.
Sto se tice ideje da GSP uvede metan kao pogonsko gorivo mislim da je malo kasno za to a i skupo zbog voznog parka. U Becu autobusi takodje voze na LPG vise od 20 godina ali zato NEMA NI JEDNE pumpe za LPG u Becu za nas obicne smrtnike a plin u bocama skoro na svakoj. Koji apsurd.
Ako se ne varam Holandija koja je masovni potrosac LPG ima za sada samo jednu CNG pumpu a ne znam koliko automobila na CNG a Srbija planira i samo sto nije cak 5 pumpi. Mislim.....
Vidim da sve zanima samo cena goriva pre svega. E tu je najveci zajeb jer cena nikada vise nece biti niska. Sa tim je definitivno zavrseno. Nema alternative kad je energija u pitanju. Mora da se plati ili tehnologija ili visoka cena energenasa. Razglabate o glupostima umesto da se zabrinete jer kako ovde pricaju cena novih automobila ce u proseku biti visa za nekih 4000 eura SAMO zbog uvodjenja rigoroznih ekoloskih normi i u skladu sa tim tehnologija u nove automobile. Da ne pricam o tome da ce odrzavanje biti papreno i da nece funkcionisati nikakvo karabudzenje.
O kakvoj vi to jevtinoj voznji onda pokusavate da pricate?
Molim da se postavi spisak tih CNG pumpi u pripremi u Srbiji kad ste vec zapoceli temu. Vec znamo da se CNG puni u rafineriji u NS.
To uopste i ne racunam kao pumpu jer oni zbog prirode posla imaju nacina da nadrukaju toliki protisak i ko zna sta sve jos. Cak i da se otvori mesto za javno koriscenje (sto je planirano i o tome pisano ovde) to je zanemarivo. Pumpe moraju biti na najvise 300km na svakom vaznom putu a to je prilican (ogroman) broj kad je Srbija u pitanju.
Ne racunate valjda da ce ljudi trositi svoje vreme samo na tankanje goriva?
Jel to neko zaboravio one kilometarske redove za gorivo ili je tad bio mali pa i nema pojma da je to postojalo u ne tako dalekoj buducnosti?
Kupovali smo benzin (i razredjivac) u flasama a sad mi neko prica o visokoj tehnologiji. Dajte sletite malo na zemlju i pogledajte oko sebe.
Da je sve tako ruzicasto odavno bi bilo u sirokoj primeni a dok su se u Rumuniji pre vise desetina godina vozili autobusi sa LPG bocama na krovu mi smo im se smejali da su "cigani". Ebiga, tako je to...
Sto je najgora stvar uvek se razglaba ISKLJUCIVO o ceni goriva a ne o zagadjenju koje ce doci na zescu naplatu vrlo brzo.
Sta ko iz Srbije ima da kaze kad jos uvek ne postoji ni obavezan eko test prilikom tehnickog pregleda a katalizatori se skidaju jer su skupi i o tome se jos sa ponosim pise cak i ovde na forumu. Ja bi se u najmanju ruku pokrio usima i cutao. U mnogim vasim napisima ima toliko egoizma da zaista ne mogu vise da razumem mnoge ljude iz zemlje u kojoj sam se rodio i u kojoj sam ne tako kratko ziveo. Izgleda da se opet ponavlja istorija i da ce neko posle nas da placa ono sto mi sada radimo.
Sto nekada rece Balasevic "to mi se pomalo gadi".
Mnogo bi dobro bilo kad bi se stvari mogle gledati izolovano i kratkorocno u stilu da se danas zivi a sutra kao da ne postoji.
Koliko danas ima automobila u Srbiji koji se voze na CNG? Vise od 100?
Obavestite nas tek kad se CNG pumpe otvore zajedno sa njihovim adresama, cenama itd.
Comment
-
-
@ MOSLER:
Ne, nisam mislio na Roomster sa Sajma, nego bash onako kako sam napisao - (crvena) Skoda Octavia sa 1.4 motorom, ima vidljivu (poveliku) "CNG" nalepnicu na boku. Testiranje u relnim uslovima i javnom saobracaju je u toku, a ceo "projekat" prati TV Auto Plus (ovamo kod nas pratim tu stanicu preko kablovske), znachi bio je detaljan opis kako se instalira CNG, uporedjivali su performanse pre i posle konverzije, prichali o cenama ugradnje, bezbednosnom aspektu... Nadam se da ima josh ljudi ovde koji su to ispratili na TV-u, ili...
@ dranix:
Ne znam chemu patetika, vodonik kao alternativno gorivo se zasad ne pominje (kad vec pitash), ali CNG je polako krenuo i ne razumem chemu toliko negodovanje?
Nisam ulazio u tematiku i problematiku ugradnje, problema u eksploataciji i punjenju boca, "gubitku" gepeka i slichnim stvarima koje pominjesh. To shto sam napisao stoji, pet takvih stanica je vec kupljeno i uveliko se radi na otvaranju tih stanica do kraja godine. Cena ugradnje za auto srednje klase i snage motora je takodje pomenuta od te iste firme kao referentna za tu klasu. Sve su to informacije od navedenih izvora, tj. te firme koja se prezentovala na Sajmu, odnosno od lica koje je na licu mesta reprezentovalo tu firmu, kao i informacija objavljenih na vec pomenutoj TV stanici.
Zashto Holandija ima samo jednu CNG pumpu ne znam, i ne interesuje me, iskreno recheno... A to shto je u Srbiji vec pet takvih stanica prodato i shto su u pripremi isto toliko pumpi ima sasvim ochigledno i rezonsko objashnjenje. Taj podatak nikako ne stavlja Srbiju ispred Holandije u smislu ekonomske moci, jer se ekonomska moc ne meri brojem pumpi za LGP ili CNG koliko neka zemlja ima, vec je pre upravo suprotno - tj. odraz upravo ekonomske nemoci obzirom da narod u tome dugorochno vidi "spas" u smislu ushtede pri eksploataciji automobila. Koliko ima CNG pumpu i SAD-u? I shta, da zakljuchimo da su oni najveca beda... Smeshno... Da je standard ovde kao u Holandiji niko, ali niko ne bi ni razmishljao o "plinu". I ta jedna pumpa tamo je tu primarno zbog ekoloshke svesti, a sekundarno kao nachin da se ushtedi. Ovde (skoro) niko ne razmishlja o ekologiji, ali svako razmishlja vrlo ozbiljno o tome da mozhe da ushtedi 500 evra na 10000 km vozhnje.
Cene goriva ovde i u Holandiji (i vecini ostalih evropskih zemalja) se vrlo malo razlikuju, ali razlika u standardu i prosechnoj zaradi je enormna, i ta chinjenica mnogo objashnjava sama po sebi.
Ako ne verujesh da je vec pet pomenutih stanica prodato po Srbiji OK, necu ni pokushavati da te ubedjujem, jer od svega toga nemam ama bash nishta. Shto se mene tiche, pet ili pedeset, ili nijedna - nishta mi ne znachi. Ali ovo je otvoreni forum i valjda se sloboda govora podrazumeva? Informacije koje sam naveo su tachne, a da li se one nekome svidjaju ili ne, iz bilo kojeg razloga, lichno me ne interesuje. Znamo svi da je 5 pumpi u Srbiji ne malo, nego premalo da bi cela ta tehnologiji istinski zazhivela, ali sa uvozom te opreme je tek zapocheto proshle godine, a te pumpe su prodate pred i nakon Sajma automobila. Znachi, cela stvar je tek na svom pochetku, i ne znam zashto bi neko ochekivao da "preko noci" nikne 200 CNG pumpi u Srbiji. Ista takva situacija je bila i sa LPG-om na pochetku, a danas ima pumpi ne na svakih 300 km, nego maltene na svakih 300 m. Opet, ekonomski momenat u Srbiji sve ovo vrlo lako objashnjava, LPG je kao "izmishljen" za drzhave sa ekonomskim statusom i standardom kakav je trenutno ovde prisutan.
BTW. Ja na svom autu imam katalizator koji je vrlo funkcionalan, a vozim na LPG (atestiran) shto znachi da me je teshko ubrojiti u "trovache" prirodnog habitata. To shto ovde niko ne proverava izduvne gasove nije moj problem, i ne znam zashto bi JA trebalo da se pokrijem ushima zbog toga?! I opet, nije mi jasan razlog tolikog tvog cinizma i takvog "tona" u tvom postu?
dranix:
Koliko danas ima automobila u Srbiji koji se voze na CNG? Vise od 100?
dranix:
Obavestite nas tek kad se CNG pumpe otvore zajedno sa njihovim adresama, cenama itd.
Druga pumpa za CNG: "Bosspetrol", lokacija Krushevac, kapacitet 50 vozila na sat.
Do kraja godine bice josh 4 (minimum), vec prodatih, za dalje - ko zna...
Uostalom, poshto si nepoverljiv prema svemu shto je napisano, evo ti linka te firme, gde imash sve lepo napisano i nacrtano, ukljuchujuci i informacije o cenama ugradnje zavisno od klase automobila...
Pozz
Comment
-
-
Mali off, ali dobar primer
Opet, ekonomski momenat u Srbiji sve ovo vrlo lako objashnjava, LPG je kao "izmishljen" za drzhave sa ekonomskim statusom i standardom kakav je trenutno ovde prisutan.(Zasto jedino SAD nisu potpisale sporazum iz Kjota o smanjenu zagadjenja :x - a toboze su za ekologiju...)
http://auto.blog.co.yu/blog/auto/novite ... t-uno-flex
U Evropi smo možda već i zaboravili na njega ali stari, dobri Fiatov mališan Uno se i dalje proizvodi u Brazilu. Verovatno i nije najlepši auto na svetu (daleko od toga) ali je važno da je relativno pristupačan kupcima u Brazilu a sad je Fiat rešio da njegovu Flex verziju (kao pogon može koristiti ili benzin ili etanol ili mešavinu oba goriva) ponudi i kupcima u Južnoj Africi. Uno Flex će kupcima u Južnoj Africi biti dostupan od jula u obe varijante, dakle kao hatchback sa 3 ili 5 vrata. Motor je 1,2 litarski sa 54kW/71KS pri 5500 obrt./min. i 102Nm obrtnog momenta prti 2500 obrt./min. uparen sa manuelnom 5-stepenom transmisijom. Kako će afrički kupci prihvatiti Uno pogonjen i etanolom, ostaje pitanje ali Fiat čak 95 % svih svojih automobila u Brazilu prodaje u Flex varijantama ! Drugim rečima Fiatova fabrika u brazilskom gradu Belo Horizonte (odakle će se Uno Flex slati u Južnu Afriku) godišnje proizvede 400.000 automobila, koji kao gorivo koriste i etanol.
Comment
-
-
dranix- razumem tvoj skepticizam za razvoj dogadjaja ovde i napredak, koriš?enje potencijala za razvoj.
ali, jednostavno nisi u toku kako je stanje danas.
cena rezervoara za LPG nikako nije ve?a od 50tak eura, ostatak do pomenutih 360 eura kod tebe uzima država, trgovci, posrednici, marketing, da ne zaboravimo i profit.
ja sam svoj prvi rezervoar LPG i to torusni kupio sada pre ta?no 5 godina, i platio ga ovde okruglo 200 dem, tj 100 eura (+ neka inflacija za 5 godina).
tada je to još uvek ovde bilo redje u ponudi, danas mora da bude jeftinije uz masovnu proizvodnju o široku ponudu.
uopšte su mnoge cene industrijske robe na zapadu žestoko naduvane iz razno raznih razloga. oprema za grejanje i uopšte materijal u zgradarstvu su tipi?ni primeri jednog identi?nog proizvoda jedne firme koji se prodaje po drasti?no razli?itim cenama za razli?ite kupce.
kako i zašto duga tema, ho?u da kažem da cena jeste promenljiv faktor kako se formira.
za CNG sam video da je napravljena nova pumpa Kryo Gas na NBgd preko puta Mercedesa (Idea, Airport City, radi orijentacije) pored postoje?e za LPG i to pre jedno 4-5 meseci. ?ekalo se na preglede i završne papire.
ne znam koliko zasita košta ali verujem da nije pumpa podignuta samo zbog jednog vozila.
pumpa je jedno 2km udaljena od glavnog autoputa, koridora.
ni za cenu upotrebe od samo 50% prema ceni LPGa nisam baš nešto ubedjen iz onoga što sam do sada sakupio informacije.
LPG sada košta ovde 32 dinara u proseku. auto troši 10-15 litara u proseku.
ako je tako (pretpostavka na bazi nekih opštih brojki) 100km košta oko 350-400 dinara.
neka je 400 dinara, kao primer.
CNG se napla?uje u kg mase gasa. neka pominjana cena je oko 40din/kg ovde.
prose?an auto troši 7-9kg CNG na 100km.
ako je tako, ili približno tome, za 100km ispada trošak oko 320 dinara.
tako dolazimo do okvrinog
LPG 400 dinara
CNG 320 dinara
za istih 100km vožnje.
pri tome, uz CNG se bitno gubi na perfomansama, domet je bitno kra?i sa jednim punjenjem, i obavezne su modifikacije vešanja vozila zbog mase koja je dodata (oko 250-300kg extra u gepeku).
nisam još video ali sam pro?itao da postoje u prodaji i boce za CNG od plastike tj nekog umreženog vešta?kog materijala nalik plastici koje bi trebalo da nisu tako teške same po sebi.
da se vratimo na situaciju kod nas, LPG-a ima u neposrednom susedstvu u (za trenutnu potrošnju) prakti?no neograni?enim koli?inama.
koliko sam saznao, LPG na granici pri uvozu se pla?a oko 9 dinara za litar.
ostatak do 32 dinara ne znam kako nastaje.
CNG mora da se uvozi iz daljine, i pla?aju mnoge tranzitne takse dok stigne u Srbiju.
CNG ima tendenciju zadnjih nekoliko godina da cena raste oko 20-30% godišnje (u Nema?kom i kod nas je približno toliko).
do sada, pomenute zemlje Belgija, Austrija su bile prili?no nerazvijene u pogledu mreže pumpi za gas bilo koje vrste i svakako da nisu reper za poredjenje.
Nema?ka ima hiljade CNG pumpi, i blizu 1000 je cifra na LPG dostignuta.
ubrzano se broj pove?ava.
Srbija jeste i za Belgiju a pogotovu za Austriju pojam razvijenosti kada su alternativna goriva u pitanju, barem u ne?emu da nismo poslednji
ali, da pogledamo kako to rade najrazvijenije zemlje poput Poljske, Turske, Italije, Bugarske gde su gasna goriva odavno svakodnevna realnost a mreža pumpi široko rasprostranjena.
kako to nisu zemlje drasti?no ve?ih potencijala od Srbije realno je pretpostaviti da je kod nas takodje mogu?e izfinansirati široku mrežu to?ionica, naravno ako se pokaže interes trgovaca.
za LPG se pokazalo da je interes (i profit) povelik pa ni?u kao pe?urke posle kiše.
ja sam optimista i za CNG, da ?e i to uhvatiti korena pogotovu za sektor komercijalnih vozila gde je CNG mnogo boljeg efekta sveukupno a prostor za boce nije takav problem.
koliko znam, sama oprema za to?ionicu CNGa nije najve?i izazov ve? cena papirologije kod nas.
pre koji dan najavljeno je da Lukoil i Gasprom u Srbiji kre?u u ofanzivu po pitanju distribucijeCNGa sa zajedni?kom firmom..volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Brazil ve? 30godina ima iskustva sa etanolom, i tu su daleko odmakli.
nedavno je ameri?ka naftna svita obilazila Brazil da se u?i kako to sve funkcioniše, kako izgleda život bez nafte u transportu.
oficijelno je i sam predsednik SAD pokrenuo tranziciju SAD sa nafte na etanol na bazi kukuruza kroz promenu sistema dotacija poljoprivredi sa pšenice na kukuruz.
istovremeno Exxon je objavio profit od 40,000,000,000 (milijardi) $ pa nije ni ?udo što naftni lobi ne želi postojanje alternativa. bar ne za sada dok još može ovako masno da se uzima kajmak.
osim CNGa, predvidja se porast zna?aja uglja u energetici,
(danas više se koristi ugalj nego CNG i LPG zajedno kao energetski resurs, 50% el. energije u SAD se dobija iz uglja, i nazire se pomama za rezervama uglja po svetu i osvajanjem istih).
na naftu više niko ozbiljan ne ra?una niti srednjoro?no a dugoro?no je napuštena iz planova.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Ne osvrcite se vi previse na moje "grube reci" nego slusajte sta se prica na TV. Izgleda da i oni zive na nekoj drugoj planeti. Polako samo. Sletece kad budu morali. Mozda je to kampanja da se ulovi neki naivni investitor.
Budite samo potpuno sigurni u jedno a to je da benzinske pumpe nisu odavno vise "busyness" koji se isplati. Zakasnjenje je najmanje 20 godina da ne kazem 30 i vise.
Zivi bili pa videli ali se ne treba nikako grejati za resenja u vezi fosilnih goriva.
Vidim da ne razumete da ista ta tehnika (oprema) od sadasnjeg CNG treba da se u buducnosti koristi za vodonik (slican pritisak). Zar neko normalan uopste misli da bi neko na zapadu pravio i placao papreno pumpe koje trebaju da traju tako kratko i za koje moze da se nabroje musterije na prste? Te pare postoje samo na Balkanu valjda i nigde vise. Obicno se sve zavrsava na lepim idejama. Nadam se da ce ovog puta biti drugacije ali da ostavimo da prvo vidimo kako ce se stvari odvijati.
Nije mi namera da baksuziram.
Opet ponavljam da ste citali redovno forum znali bi ste vise i ne bi ste se palili na price za malu decu. Ali vas to naravno ili mrzi ili imate kratko pamcenje ili vas mozda i ne zanima. Kako god da je nije nikakvo zlo. Bice sta ce biti ma sta mi o tome danas mislili. Samo treba docekati (doziveti).
Comment
-
Comment