ATEST

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Heinz
    CBC Senator XXL
    • 30.09.2004
    • 1027
    • Beograd, Voždovac
    • Avensis 2.0 D4D

Originally posted by Dora
    Ta?no a ti dokaži da si ugradio pre 3 dana, kod nas je sve naopako.
    Ja sam na jednim kolima uradio atest, i imao osećaj da sam retka ****** koja je bacila 5000 dinara na to

Uradiću i na drugim kolima, čekam samo da se promene tablice i saobraćajne Valjda će do kraja godine i to
    Toyota Avensis 2.0 D-4D (2007)

Comment

• Hermes
      CBC Senator XXL
      • 14.02.2006
      • 1306
      • https://t.me/pump_upp
      • bemve

Imam dva automobila, oba imaju ugradjen plin i nijedan nema atest. Registrujem ih tako sto mi progledaju kroz prste na tehnickom sto se tice plina,sto se tice drugih stvari, automobili su apsolutno ispravni i ajde da kazem u skoro savrsenom stanju, posebno uzimajuci u obzir njihove godine.
      Citajuci ovde o tome kako se vrsi atest, uopste nemam nameru da dajem pare na to sve dok policija ne pocne da kontrolise i sve dok mogu da prolazim tehnicki na ovaj nacin. To mi bas lici na bacanje para, jer sam siguran da je sve ugradjeno po propisu.

Jos da dodam, verujem da vecini, koja je tehnicki obrazovana i koja je za ovih par godina prateci auto-gasni forum naucila svasta i videla kako treba i ne treba, atest i ne treba da bi bila sigurna da se vozi u ispravnom automobilu. Onim drugim, koji nemaju pojma o plinu i koji su ugradjivali kod `majstora`, atest treba.
      https://t.me/pump_upp

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Originally posted by Pantah
        S druge strane postoji kazna za radionicu koja je izvršilka izmenu ako vozilo nije uredno evidentirano sa svim izmenama koje su tu izvršene. Tako policija kada je raspoložena vrši odre?eni pritisak na ugra?iva?e.
        Kako se vrši pritisak na one koji sami ugrade ili kod neprijavljenog majstora?
        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• galileo5
          CBC Veteran
          • 31.03.2005
          • 131
          • Leskovac, South Serbi

Stave ih u bure i napumpaju na 10bara

Comment

• npetar
            CBC Član
            • 21.08.2006
            • 98
            • Beograd

Dacia Logan 1.5dci, Opel Corsa A 1.2...Korsidzon ide kao zmaj

Comment

• Flavio
              CBC Senator XXL
              • 13.06.2006
              • 1926
              • 012 Centar
              • KaraWagon 1.4T.Spark

Originally posted by galileo5
              I must

Comment

• Pantah
                CBC Veteran
                • 25.03.2007
                • 159
                • Beograd

Originally posted by Dora
                Originally posted by Pantah
                S druge strane postoji kazna za radionicu koja je izvršilka izmenu ako vozilo nije uredno evidentirano sa svim izmenama koje su tu izvršene. Tako policija kada je raspoložena vrši odre?eni pritisak na ugra?iva?e.
                Kako se vrši pritisak na one koji sami ugrade ili kod neprijavljenog majstora?
                Prstom?

Do novog zakona a i pripadaju?ih mu novih pravilnika - nikako. Posle toga mož da bude i pitanja licenci za servise - radnike, krivi?nih prijava zbog ugrožavanja saobra?aja ili života i sli?no.
                Money for nothin' and chicks for free

Comment

• zec
                  CBC Senator XXL
                  • 05.01.2005
                  • 450
                  • bgd

Ja sam uradio atest kada sam trebao da registrujem auto. Ne mislim da su to bacene pare.
                  "If everything seems under control, you're just not going fast enough."

Comment

• speedplus
                    RIP Bio nam je drug!
                    • 15.01.2007
                    • 2419
                    • LAZAREVAC

Originally posted by galileo5
                    A JEL TO BURE ATESTIRANO?????

Comment

• Mirko015
                      CBC Član
                      • 07.05.2007
                      • 11
                      • Sabac

Samo da se promeni svest nasih ljudi i da shvate da ne daju oni te pare nekom eto bez veze...vec "samo" zbog svoje licne sigurnosti, da ovlašćeno lice izvrši kontrolu...

Ljudi, pa ako necete zbog toga sto vam je država tako naredila, onda bar zbog svoje lične sigurnosti prekontrolišite auto...ali...blah blah...

Prazna priča više puta ispričana...

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141
                        • Beograd, barajevo-zemun
                        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

bilo bi lepo kada bi ti tzv оvlaš?eni zaista nepristrasno proveravali, i kada bi znali šta ta?no i kako tj ?ime da provere.
                        ovako, atest se svodi na zgrtanje takse odnosno ?ist birokratski formalizam.
                        apsurdno je da kod nas ne važe atesti za opremu izdati u nekoj od zemalja EU po ECE standardima po automatizmu, i da za svaki komad opreme se posebno vrši kobajagi atestiranje.

naravno da je sigurnost prioritet samo što sadašnji na?in fiktivnog atestiranja kod nas ima malo dodira sa tehni?kom suštinom.

curenje gasa pod pritiskom je toliko o?igledno, vidi se golim okom, ?uje se a metod sapunice nije nikakva nau?na fantastika.
                        ima da se kupi i sprej u boci baš za tu namenu.

bilo je ovde poveliko napisa sa slikama o ugradnjama šetaju?ih boca koje su prošle atest, dakle o direktno problemati?noj ugradnji koja postaje dobra ako se uzme lova za pregled.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• Mirko015
                          CBC Član
                          • 07.05.2007
                          • 11
                          • Sabac

Setajuce boce, curenje gasa, i ostale slicne anomalije su bas ono sto rekoh u prethodnom postu...sigurnost i odgovornost...

Ne znam ko je još lud da vidi da mu seta boca i da mu neko dođe da atestira i kaze : "E druze to ti je dobro pa samo vozi polako , nemoj po rupama"..., pa ako ti curi gas reci, e ovo ne valja, ne može da se atestira imam problem...Pa ljudi zbog vase sigurnosti to radite...i atest ne radi bilo ko...

Ja u mom servisu, zbog svoje sigurnosti ne mogu da pustim vozilo da ode iz servisa ako nije pregledano,provereno,blah,blah...zbog svoje sigurnosti, a vi ako hocete atestirajte, sto se mene tiče ne morate...veoma je bitno gledati ko ugradjuje, kako...pa taj atest je smisljen zbog onih "majstora" koji rade po supama i privatnim garažama...

Ali sta je bitno nasem prosecnom coveku, da ode da ugradi plin kod nekog samozvanog majstora i plati za njega 50e jeftinije...i ne treba mu atest...A oprema Turska eventualno Bugarska...sta cemo sad...

Originally posted by brick
                          apsurdno je da kod nas ne važe atesti za opremu izdati u nekoj od zemalja EU po ECE standardima po automatizmu, i da za svaki komad opreme se posebno vrši kobajagi atestiranje.
                          Ni u jednoj zemlji nema vise falsifikata i laznih oprema nego kod nas, samo iz tog razloga, sto da jos neko ne proveri da li je u auto ugradjeno nesto sto ste zaista trazili platili...

Comment

• sw.brick
                            CBC Senator XXL
                            • 09.10.2004
                            • 8141
                            • Beograd, barajevo-zemun
                            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

i atest ne radi bilo ko...
                            aha

sto da jos neko ne proveri da li je u auto ugradjeno nesto sto ste zaista trazili platili...
                            to niko ne proverava, iz prve ruke iskustvo.
                            niti se atest izdaje kao rezultat provere pla?eno- ugradjeno.

imao sam auto sa atestom, imam auto bez atesta.
                            onaj sa atestom (da tim zvani?nim) je imao lošije ugradjen sistem nego ovaj sada bez atesta.
                            da li je potrebno da pomenem da je bakrena cev prolazila neposredno pored/ kroz oprugu vešanja i da je to OVERIO pretpostavljeni stru?njak kao potpuno ispravni vid ugradnje.

naravno, ja sam promenio takvu mudroliju iz svojih razloga, dakle bez obzira što je "neko" pe?atom i potpisom eto garantovao nebulozu.

naš pravni sistem je takav, i sa takvim garancijama pravnih procedura, da ja nemam nikakva poverenja u raznorazne pe?ate, pregleda?e i papiri?e koji razno razni izdaju i napla?uju.

ali imam poverenja u re? i moral servisera, i njih zato biram.
                            mislim na ljude i njihovu re? a ne na papir koji se izdaje za taksu.

pritisci u LPG sistemu su mali, recimo manji nego u klima uredjaju u autu ili klimi u ku?i, a niko se posebno ne uzbudjuje niti atestira ugradnju ku?ne klime

a u njima je takodje eksplozivni gas, veoma sli?an propanu po osobinama.

?ak se klime i pune propanom, tj LPGom u nuždi kada se nema odgovaraju?e mešavine a rade na 20-30bara pritiska.
                            volvo
                            945 SE turbo lpg
                            344 GL lpg

Comment

• Mirko015
                              CBC Član
                              • 07.05.2007
                              • 11
                              • Sabac

Originally posted by brick
                              ali imam poverenja u reč i moral servisera, i njih zato biram.
                              mislim na ljude i njihovu reč a ne na papir koji se izdaje za taksu.
                              Osnovna i najbitnija stvar...slazem se....jedan si od retkih koji tako misle...
                              Nasem coveku je vaznije platiti ugradnju sto manje, a za posledice se ne razmislja ni 2 %....Mother Serbia...

Comment

• Dora
                                Nadzornik!!!
                                • 24.10.2004
                                • 17451
                                • Novi Sad
                                • FIAT

Originally posted by Mirko015
                                Ne znam ko je još LUD da vidi da mu seta boca i da mu neko do?e da atestira i kaze : "E druze to ti je dobro pa samo vozi polako , nemoj po rupama"..., pa ako ti curi gas reci, e ovo ne valja, ne može da se atestira imam problem...Pa ljudi zbog vase sigurnosti to radite...i atest ne radi bilo ko...
                                Dadada....
                                Atest en radi bilo ko, to je ta?no ali se radi nikako i to je ta?no, mada se popravlja u zadnje vreme koliko prime?ujem.
                                Atest se prvenstveno radio da se uzmu pare za ništa jer je znatna koli?ina novca u pitanju.
                                Pod pritiskom javnosti da ne kažem neskromno zahvalju?i i ovom forumu se malo krenulo i na stranu bezbednosti.

Ja pljuckam atest ku?e gde god stignem ne iz razloga što uzimaju pare (ja moje ruke uvek naplatim) nego zato što puštaju sve i svašta. Naja?i ugradjiva? u Vojvodini je godinuipo stavljao stege od pocinkovane perforirane trake debljine 0.6mm širine 12 mm i pravio šetaju?e boce koje sam ja uredno kasnije prepravljao da bude kako treba.
                                Mislim stavljao je oduvek ali ovo je pregledala za sada najbolja atest ku?a do sada kod nas. Na moje pitanje zašto to prolazi re?eno ej da ima dogovor da se potroši zaliha... Mora da je imao jedno 7 kamiona zalihe...
                                Posle par pitanja na temu potrošene su kona?no zalihe...
                                O onim prevarantima iz Kragujevca da ne trošim re?i a uredno su se ur?ili diplomom na zidu kako su ovlaš?eni i kako se kod njih atestira na licu mesta a ugradnja po svahili standardu.
                                Zato meni taj isti Mašinski fakultet vrati ?oveka sa atesta jer prolazi struja blizu ispariva?a i može se zapaliti auto. Vlasnik i ja uredno potom konstatujemo da je ta "struja" ustvari sajla od haube. Nisam znao da je ispariva? atomski reaktor i da se ?elik topi na 100 stepeni, o?igledno nisam išao na mašinski fakultet (sre?om).
                                Ti isti (ili u sprezi) mi posle nude obuku i diplomu za ugradjivanje gasa koju treba da platim ali ne moram da odslušam ili idem na praksu jer oni znaju da ja znam to da radim....
                                Ko ?e da mi izda licencu da radim autogas u ovoj državi? Baš bi voleo da vidim profesora koji ?e me ispitivati... Otprilike kao kad sam uzeo da radim diplomski a zadatak sam izabrao hidrau?i?ni sistem na Citoenu DS21 elektronik a tad je domet bio glavni ko?ioni cilindar na Fi?i ili trista?u a oni hrabriji su birali obradu glave. Nije bilo podpitanja.

Prema tome, mani se dokazivanja kako atest uti?e na bezbednost saobra?aja, možda jednog dana...
                                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

Working...
                                X