Ovo je izgleda taj 1 od ne znam ni ja koliko...
Ovo je jedan od dva primera data u radu " Pinski uređaji u putničkim motornim vozilima - negativna iskustva iz prakse" autora V. M. Zorić, J. D. Zorić, J. P. Šetrajčić, LJ. Mašković koji je objavljen 2006. u Zborniku radova Desete međunarodne konferencije zaštite od požara i eksplozije održane u Novom Sadu.
Prvi primer: Uviđaj nad vozilom marke ZASTAVA tip JUGO, bele boje, koji je eksplodirao "sam od sebe". Naime, na licu mesta (Liman II, Novi Sad) nalazilo se pomenuto vozilo koje je bilo vidno deformisanou smislu otrgnutog poklopca prtljaga i iskrivljenja zadnjeg dela vozila. Metalna boca, za koju se ispostavilo da potiče od tog predmetnog vozila, je bila udaljena ~ 30 m od tog vozila a pripadajući delovi gasne instalacije i samog vozila su se nalazili u prečniku i od 100-tinak metara. Po izjavi vlasnika vozila, nakon što je parkirao i udaljio se nekih 150-200 metara (otišao u obližnju zgradu) došlo je do eksplozije vozila. Vlasnik je rekao da je u vozilu imao ugrađen autogas sistem. Obradom događaja, ustanovljeno je da je plinska boca bila prepunjena, jer je vlasnik ručno pretakao butan iz kućne butan-boce u rezervoar za gas u vozilu i tako prepunio rezervoar više nego je to bilo dozvoljeno. Vozilo je bilo parkirano na suncu a letnji dan izuzetno topao, tako da je došlo do stvaranja eksplozivne koncentracije gasa. Ni vlasnik ni slučajni prolaznici nisu bili povređeni usled ovog događaja.
Comment