Smijem li...

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zoranbg
    CBC Senator XXL
    • 23.03.2005
    • 4098
    • Rooster's Hill , Beog
    • Grande Punto 1.2

BRAVO!!!
    evo ima ovde : http://www.engineeringtoolbox.com/propa ... _1043.html
    i sad za kraj evo "suve" nauke :
    http://www.chm.davidson.edu/ChemistryAp ... ry/PT.html na ovom sajtu imate tacan odnos temperature i gasa(idealnog gasa) a to je 99,99999 % ono sto nama treba , pomerate skalu u kelvinima, a grafikon sa desne strane vam pokazuje koliki je pritisak gasa u sudu nepromenjive zapremine ( rezervoar auto gasa)
    a onda prevedete kelvine u celzijuse ovde : http://chemistry.about.com/library/week ... onvert.htm

i sta sam dobio ..pa naprimer da je pritisak u boci na 320 Kelvina ( 47 Celzijusa) a pritisak 15 "Bara"

rezervoari se atestiraju na 60 bara a stariji su bili 40 "valjda"

znaci treba mnoooogo velika temperatura da bi doslo do "exspanzije" suda..opet ne explozije.. i to ako zakazu svi ventili za zastitu i ako nepusti na flanshi ( a oce).

e sad ako ubacis ceo auto u LIVNICKU PEC onda neznam sta ce da bude...

ajd uzdravlje

over & out
    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• zverko
      CBC Senator XXL
      • 19.08.2005
      • 7085
      • BGD
      • Audi A4

ja ja... apsolutni je 2.5 bara

i... sta bi na kraju... odustao si od svoje teorije..

car
      deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• nijebitno
        CBC Senator XXL
        • 14.03.2006
        • 629
        • Modrica

@zoranbg
        Nazalost koliko vidim i ti ne uvidjas razliku izmedju porasta pritiska uzrokovanog:

1.sirenjem usljed zagrijavanja samo tecne faze (ono o cemu ja krecim cijelo vrijeme)

2.zagrijavanjem samo gasne faze

3. zagrijavanjem mjesavine tecne i gasne faze
        Difference between man and boys is the price of their toys

Comment

• nijebitno
          CBC Senator XXL
          • 14.03.2006
          • 629
          • Modrica

.

Comment

• zvrle
            CBC Senator XXL
            • 01.11.2005
            • 961
            • Beograd, Batajnica
            • Golf 4

Originally posted by sw.brick
            ja cu biti slobodan da uporedim paralelu sa vodom.

bojler u stanu je isto zatvoreni sud pod pritiskom.
            isto postoji sigurnosni ventil.

radi pod slicnim pritiscima kao boca za gas u autu. (nesto nizim, ali ne toliko nizim da se ne moze porediti).
            Bojler nije posuda pod pritiskom.
            Uslov koji mora da se ispuni da bi posuda bila pod pritiskom:
            - p>1 bar
            - pV> 0.3
            p najvisi radni pritisak [bar]
            V radna zapremnina [m^3]

I treci uslov da fluid pri dodiru sa okolinom menja fazu.

Voda iz bojlera ako pukne bojler nece promenti fazu a tng ce iz tecnog preci u gasovito.

Prema standardu pritisak ispitavanja posuda pod pritiskom se racuna kao p=1.3Pr ako se ispitivanje vrsi vodom, ako se ispitivanje vrsi gasom p=1.1Pr
            p- ispitni pritisak
            Pr- proracunski pritisak

Ispitivanja posuda pod pritiskom se najcesce vrsi vodom cija temp ne sme biti veca od 50C a niza od 10C, vreme ispitivanja ne sme biti manje od 10min.
            “Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”

Comment

• nijebitno
              CBC Senator XXL
              • 14.03.2006
              • 629
              • Modrica

.

Comment

• nijebitno
                CBC Senator XXL
                • 14.03.2006
                • 629
                • Modrica

@sw.brick
                Malo sam razmisljao o bojleru koji si naveo kao primjer.

Naravno pretpostavicemo da sigurnosnog ventila nema ili da ne radi, takodje i oba termostata (regulacioni i sigurnosni) i da su sve slavine tople vode prikopcane na taj bojler.

bojler u stanu je isto zatvoreni sud pod pritiskom
                Koliko znam bojler nije zatvoren vec je jedno stranom uvijek prikopcan na vodovod?

Zar ne bi pritisak trebao da bude manje vise konstantan bez obzira na sve navedeno jer je bojler takodje prikopcan na vodovod u kojem vlada neki dozvoljeni pritisak koji jedan bojler sigurno ne moze da znacajno promijeni?
                Ili ja negdje grijesim?

@zvrle
                Ako prihvatimo da je bojler na neki nacin zatvoren sa obje strane i nije bas pun do vrha voda u njemu ce isparavati i usljed toga ce joj rasti i pritisak, ako ne pregori grijac, boca je granica.
                Takodje u tom slucaju pri pucanju ako ima vode koja nije isparila pri naglom padu pritiska voda koja eventualno nije isparila mijenjace agregatno stanje.
                Cini mi se da bi bojler od 50 litara ipak mogao upasti u grupu posuda pod pritiskom.

U sta upada neka posuda ako ispunjava 1 i 3 uslov a ne ispunjava 2 tj. ako je manje zapremine, recimo mali bojler

Comment

• nijebitno
                  CBC Senator XXL
                  • 14.03.2006
                  • 629
                  • Modrica

Koliko znam bojler nije zatvoren vec je jedno stranom uvijek prikopcan na vodovod?
                  Zaboravih na glavni ventil koji skoro svi imaju, a mnogi imaju i ventil na svakom izvodu i koji moze biti zatvoren.

Sto se mene tice bojler je jasan samo ako zvrle hoce da potvrdi ili negira da li upada u kategoriju posude pod pritikom.
                  I kako se ispravno nazivaju posude koje ispunjavaju 1. i 3. uslov ali ne i drugi, prvenstveno radi male zapremine.
                  Ja bih pretpostavio da spadaju u vodove pod pritiskom

Comment

• zvrle
                    CBC Senator XXL
                    • 01.11.2005
                    • 961
                    • Beograd, Batajnica
                    • Golf 4

@Nijebitno u pravilniku o tehnicikm normativima za stabilne posude pod pritiskom pise:
                    Ovaj pravilnik se ne primenjuje na:

-Na stabilne posude pod pritiskom, koje sadrze tecnost sa temperaturom koja ne prelazi tacku kljucanja tecnosti pri natpritisku od 1 bar (toplovodni kotlovi, bojleri, razmenjivaci toplote...)

Temperatura u bojleru nece biti blizu temp kljucanja vode.

Mali bojler
                    Prvo gledas uslove 1 i 2 i ako ne mozes da utvrdis da li je ili nije posuda pod pritiskom ides na 3 uslov tj. treci uslov je dodatni.

Koliko je temp vode u bojleru ~60C na toj temp nema isparavanja tj stvaranja parne faze.

Bojler eksplodira kada ostane bez vode a grejac radi, vazduh se lakse greje od vode i kada dodje voda u tecnom stanju u zagrejan vazduzni prostor dolazi do naglog isparavnjam, koliko se secam 1cm^3 vode u tecnom stanju je 4000 cm^3 u parnom stanju i zbog promene zapremine dolazi do eksplozije bojlera.

Comment

• dranix
                      CBC Senator XXL
                      • 04.10.2004
                      • 3079
                      • Antwerpen/Belgium
                      • Saab 9-3

Sigurnosni ventil u slucaju pozara se topi na 160°C.

Comment

• nijebitno
                        CBC Senator XXL
                        • 14.03.2006
                        • 629
                        • Modrica

Da li ti pouzdano znas da je to mehanizam koji dovodi do eksplozije bojlera ili je to samo tvoja pretpostavka?

Koliko znam dozvoljeni pritisak vode je 6 bara, zapremina malo vecih bojlera 80 litara, dakle 1. i 2. ispunjeni.

3. uslov se moze ispuniti u slucaju da zakazu regulacioni,zastitni termostat, sigurnosni ventil (ili da ih nema sto nije nemoguce) i da su zavrnuti ulaz i izlaz vode iz bojlera. Istina da ovo nisu normalna radna stanja ali su moguca.

Sljedece sto je moguce u normalnim okolnostima je da nam je bojler recimo upola pun vazduha (nestane vode, ti potrosis pola bojlera koristeci hidrostaticki pritisak, voda dodje ali vazduh nema gdje da ode jer su sve cesme tople vode zatvorene).
                        Da li je bojler do pola pun vazduha koji ispunjava 1. i 2. posuda pod pritiskom?

Ovo iznad sam dzaba napisao ali neka stoji. Ti si malo sam sebe negirao.

Bojler nije posuda pod pritiskom.

-Na stabilne posude pod pritiskom, koje...
                        Iz ovoga ja zakljucujem da bojler jeste posuda pod pritiskom ali da se na njega ne odnosi pomenuti pravilnik.

Da li ti pouzdano znas da je to mehanizam koji dovodi do eksplozije bojlera ili je to samo tvoja pretpostavka?

Comment

• nijebitno
                          CBC Senator XXL
                          • 14.03.2006
                          • 629
                          • Modrica

@Dranix
                          Da li je to onaj isti ventil koji nemamo ugradjen na nasem bojleru?
                          Salim se malo ali vidjao sam da ljudi ugrade bojler bez sigurnosnog ventil ili da ventil procuri i onda ga sta...izvade , jer ce sutra kupiti novi

Nisam znao za tu funkciju da se sigurnosni ventil topi na vecim temperaturama, da li su i ovi sto mi imamo, sto bi se reklo predratni takvi?

Mnogo mi zanimljivo zvuci ovaj mehanizam koji dovodi do eksplozije koji je zvrle predstavio

Comment

• zvrle
                            CBC Senator XXL
                            • 01.11.2005
                            • 961
                            • Beograd, Batajnica
                            • Golf 4

To nije moja pretpostavka to je jedan od najcescih mehanizama eksplozije bojlera.

Ja nisam sebe negirao, ovo sto si citirao stoji ali ispod pise :
                            Za navedene posude proizvodjac je duzan da primeni sve vazece propise koji se odnose na bezbednost i pouzdansot, a u nedostatku propisa da primeni druge mere.
                            Bojleri i sl posude se definisu pravilnikom za parne i vrelovodne kotlove ali posto jos nije donet pravilnik onda se koristi pravilnik o posudama pod pritiskom i odgovarjaci standardi.

Kao jos jedan dokaz da bojler nije posuda pod pritiskom jeste to sto ti bojler ugradjuje bilo koji majstor pa cak mozes i ti sam. A za posude pod pritiskom nakon ugradnje se vrsi tehnicki prijem i kontrola koju izvodi inspekcija parnih kotlova.

Comment

• nijebitno
                              CBC Senator XXL
                              • 14.03.2006
                              • 629
                              • Modrica

OK, mada mi malo zvuci nevjerovatno, ali ako je tako tako je.
                              Mozes li mi proslijediti izvor tih informacija?

Sto se tice mog navoda, ako si ti citirao doslovno taj pravilnik onda jesi sam sebe pobio.

-Na stabilne posude pod pritiskom, koje sadrze tecnost sa temperaturom koja ne prelazi tacku kljucanja tecnosti pri natpritisku od 1 bar (toplovodni kotlovi, bojleri, razmenjivaci toplote...)
                              Dakle pise da se pravilnik za posude pod pritiskom ne primjenjuje na odredjene posude pod pritiskom, ali ne kaze da one nisu posude pod pritiskom.

Comment

• zvrle
                                CBC Senator XXL
                                • 01.11.2005
                                • 961
                                • Beograd, Batajnica
                                • Golf 4

Fora je sto nisu doneseni svi pravilinici, propisi, norme...
                                Recimo ja hocu da pravim bojler ali ne mogu jer nema pravilnika za parne i vrelovodne kotlove, znaci ne znam koje procedure moram da ispostujem e da se to ne bi desavala onda je nabudzeno ono sto si ti citirao jeste posuda a i nije posuda, jer je slicno i najvise odgovara da se nadje tu kada vec nema sopstveni pravilnik, pazi proracun je manje vise isti ali znatno uprosten.

Jos jaca fora je sto su se poceli donositi pravilnici....ali je 2002. u EU donesena direktiva za opermu pod pritiskom ( Pressure Equipment Directive 97/23/EC) pa se onda krenulo sa uskladjivanjem nasih propisa sa PED tako da je opsti haos po pitanju propisa

Izvor je masinski fakultet Beograd, odsek procesna tehnika (jos 3 ispita do kraja ) a sve ono gore sto sam napisao imas u knjizi Tehnicki propisi o posudama pod pritiskom, autori: Miodrag Isailovic i Martin Bogner, izdaje SMEITS (savez masinskih i elektrotehnickih inzenjera i tehnicara, http://www.smeits.org.yu/)

Comment

Working...
                                X