Prečnik otvora mešača

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Yvan
    CBC Veteran
    • 01.03.2008
    • 195
    • Kragujevac

Prečnik otvora mešača

Evo mene opet

Dakle rešio sam da po Dorinom savetu nabavim mešač (pločicu) plina. Zujah po KG-u, ali nisam našao ništa odgovarajuće. Možda zato što sam Fiatov karburator ubacio u BMW i zadržao BMW-ovo kućište filtera.

Zato sam rešio da napravim mešač. E, tu mi sada treba mala pomoć. Prvo evo kako će da izgleda mešač:

i dva prstena koji dolaze u otvore:

Interesuje me vaše mišljenje o dizajnu i prečniku otvora. Grla na karburatoru su fi 22mm (primarno), i fi 24mm (sekundarno). Na prethodnom karburatoru ovaj je otvor mešača bio ~ 1mm veći od prečnika grla, pa sam mislio da primenim istu logiku i sada.

A i negde sam pročitao da je potrebno ~10mm kvadratnih preseka po svakoj KS. To se uklapa sa ovim mojim.

Prvo grlo fi 23 -> 415 mm2
    Drugo grlo fi 25 -> 490 mm2
    Znači ukupno je oko 900 mm2 što i odgovara snazi (oko 90 KS).

Mišljenja, sugestije?
  • Yvan
    CBC Veteran
    • 01.03.2008
    • 195
    • Kragujevac

KHMMM...

Ima li ko živ?

Comment

• zoranbg
      CBC Senator XXL
      • 23.03.2005
      • 4098
      • Rooster's Hill , Beog
      • Grande Punto 1.2

ima zivih fala bogu ..
      Ovi sto su strucni za ugradnji gasa,nebave se projektovanjem mesaca .
      koji "nesto znaju" ..nece lupaju "ki otvoren prozor"..
      znaci nista licno..,

naprimer : pogledaj bilo koji mesac..ili par njih pa vidi koliko je "procentualno" suzenje u odnosu na karburatore,pa napravi isto-slicno.

pogledaj na : http://www.autogasitalia.it/db/cat2.asp?lan=eng&id=37 ima "samo" 411 mesaca

vidi kakav je taj za tvoj karb.. pa napravi slican-isti ... mislim ko ce to da ti pravi? ..ima te kosta mnogo.
      ako ti je potrosnja vise manje OK .. .a gasi se na laru hladan..moze to da se izvuce-namesti i sa "cevcicama" .. neko ume..

PS: ovaj je valjda za weber 32 .. pa mu uzmi "odnosne-mere" . odokativno matematickom metodom .. : http://www.autogasitalia.it/db/prodotto ... eng&id=342
      Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Yvan
        CBC Veteran
        • 01.03.2008
        • 195
        • Kragujevac

Ma video sam ja par mešača u životu...

Nego me čisto malo interesuje teorija. A pravim za početak ja. Majstor na kog sam se nameračio me je otkačio, pa sam za početak rešio da napravi sam mešač - od drveta. I evo ga rezultat:

Nije loše, a?

A ga i namontiranog:

Dakle, upalio sam, i - nije se ugasio. Jipiiiiee! Doduše možda je malo rano za slavlje, jer plin je bio podešen za cevčice, tako da je to možda razlog što je radio na leru hladan, morao sam da ga podešavam posle zagrevanja.

Ništa, videćemo sutra ujutru kada se ohladi, pa ako bude sve OK, pravimo jedan kako treba, od aluminijuma.

P.S. Zna li ko gde može da se nabavi aluminijumska ploča 110x80x15mm?

Comment

• dranix
          CBC Senator XXL
          • 04.10.2004
          • 3079
          • Antwerpen/Belgium
          • Saab 9-3

A sto mislis zasto te je otkacio majstor?
          Takvu plocu ces veoma tesko naci bilo od kog materijala.
          Secam se da su se nekada cak i lili u kucnoj radinosti veci komadi aluminijuma kad je trebalo za nesto krupnije da se nabavi materijal.
          Masinska obrada nije problem cak ni za tvrdji materijal.
          Obrati paznju kako su konstruisani mesaci od plastike sa umetkom od metala. Takve (cuo sam) prodaju i na buvljacima.
          Jedno je sigurno. Ako ne kopiras neki mesac koji sigurno radi dobro sa slicnim motorom tj. moze da se podesi u granicama normale pazi da ne izbusis prevelike rupice odmah. Radije kreni sa istim brojem ali manjeg precnika pa ako je malo prosiruj svaku drugu dok ne dodjes do optimuma.
          Tvoja misija se ocigleno ne isplati ali na kraju ces sigurno napraviti sta je po tvom ukusu a mozda i kvalitetnije nego sto bi kupio gotovo.
          Ne nadaj se da ces sa venturi sistemom dobiti ni blizu zivahnost vozila kao na benzinu a posebno ne sa takvim motorom zastarele i veoma konzervativne konstrukcije.
          Posto je cilj da proradi stabilno na leru u svim uslovima to ce se i desiti pazljivim izborom mesaca i podesavanjem. Ostalo, cisto sumnjam a zna se da ce i dosta trositi i nece ici bas nesto posebno. Takav je BMW.
          Takodje jako verujem da bi ploca napravljena od parceta suvog hrastovog drveta ili jos bolje suvog CRNOG bagrema (mnogi ljudi ne znaju kakvo je to drvo a ima ga u Srbiji) radila vecno u autu pod tom temperaturom. Naravno da ulosci budu od nekog jevtinog plasticnog mesaca sa pijace koji odgovara tom motoru.
          Jedino da izgori ceo motorni prostor pa da se napravi steta na takvom mesacu.

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Može da se napravi od bilo čega pa i od običnog gvoždja ili plastike, bitno je da je materijal čvrst i da se ne kruni ili puca da ne bi upadali komadi u motor.
            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• ada
              CBC Senator XXL
              • 04.06.2005
              • 2375
              • Novi Sad
              • Svasta nesto

doro malo glupo pitanje ali me živo zanima. Šta ako na drvo padne malo benzina ili se desi detonacije je može da izbije nedaj bože požar???
              Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
              Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
              Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
              Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Drvo nije nešto mnogo gore po tom pitanju od plastike, možda je i inertnije, zavisi koje je drvo. A plastike pun auto...

Eksplozija kao što sam reč kaže je proces koji se odvija brzo, sve što ima sagori u kratkom vremenu i nema više šta da gori. Inače se naše bake ne bi mučile toliko oko paljenja vatre

Normalno, ne preporučujem od drveta jer ima sasvim dovoljno drugih materijala od čega to može da se napravi, samo je izgled u pitanju...
                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• zoranbg
                  CBC Senator XXL
                  • 23.03.2005
                  • 4098
                  • Rooster's Hill , Beog
                  • Grande Punto 1.2

Originally posted by Yvan

Nije loše, a?
                  lose je... sto to nisi iskantovao ABS trakom

ko zna kakva ce sad potrosnja da ti bude.... ler je samo deo price
                  Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Yvan
                    CBC Veteran
                    • 01.03.2008
                    • 195
                    • Kragujevac

Upravo sam završio noviju verziju mešača:

Stradala je kuhinjska daska

Rezultat - ništa naročito nisam uradio. Bolje se oseća razlika kada se otvori drugo grlo, ali hladan start izgleda ništa.

Ali primetio sam nešto. Kada pri hladnom startu zavrnem šraf za podešavanje lera na isparivaču za oko dva kruga motor se ne gasi dok je hladan. Naravno, zato se gasi kada se zagreje.

Malo istorije. Isparivač je LandiRenzo SE-81, prvobitno ugrađen u Audi 100 sa 2300 kubika, a zatim prebačen u ovaj BMW od 1600. Prešao je oko 25000 km, i nije sevisiran do sada.

Sumnjam na par stvari. Ili je predimenzionisan za 1600 ccm pa na leru pušta više nego što treba, ili, verovatnije, treba ga malo pročačkati.

Ima li šta oko tog ler šrafčića da se čisti (ispuštao sam ulje na onom drugom šrafčiću)? I kako radi? Samo gurne nešto da bi propuštao konstantnu količinu plina za ler. Ima liu tu nešto za DIY (t.j. za samočačkanje, bez majstora)?

Ili trba da odem negde i da zamenim membranu i ostale gumičice?

Ili nešto sasvim deseto?

Comment

• *IvanT*
                      CBC Senator XXL
                      • 30.01.2005
                      • 3234
                      • Srbija, Beograd, Kara

Isparivač SE81, je pravljen da traje, a to znači da membrane sigurno izdrže 80-100kkm. Povećaj prečnik prvog grla na mešaču za 2mm i probaj.
                      http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• BARTONE
                        CBC Senator XXL
                        • 25.09.2006
                        • 398
                        • Bor

@Yvan
                        ono na slici mi izgleda kao da mikser nema konusa uopste
                        zasto ne probas da mikser uradis sa konusom?

Comment

• Yvan
                          CBC Veteran
                          • 01.03.2008
                          • 195
                          • Kragujevac

Nisam siguran da mogu da povećam za 2 mm. Mislim da je skoro maksimum, ako ga dalje oderem neće ostati ništa mesa. Evo slike da bude malo jasnije, znači dimenzija označena crveno je mala. Možda mogu da izvučem još max. milimetar i koju desetu:

Probaću sutra kod strugara. U međuvremenu možda neka druga ideja?

Comment

• BARTONE
                            CBC Senator XXL
                            • 25.09.2006
                            • 398
                            • Bor

mislio sam ovako

[/img]

Comment

• Yvan
                              CBC Veteran
                              • 01.03.2008
                              • 195
                              • Kragujevac

@ BARTONE: Nisam video tvoj post dok sam pisao. Prsten ima konus ali sam morao da okrenem prsten naopako. Izgleda ovako:

Comment

Working...
                              X