F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Massa zabrinut zbog novih pravila

Massa misli da će nova pravila naneti štetu Formuli 1

Odlazeći vozač Ferrarija strahuje da će sledeće godine biti važnije sačuvati gorivo i pneumatike, nego prikazati performanse bolida.

Od sledeće godine, sa novim V6 motorima, vozači će moći da ponesu samo 100kg goriva, a očekuje se i da nove Pireli gume budu tvrdje od ovogodišnjih.

„Mislim da će automobili imati mnogo manje downforcea, sa gumama koje će biti još tvrdje“, rekao je Massa: „Nivo prijanjanja će biti veoma nizak i sve će biti drugačije: način na koji vozite, način na koji se trkate, način na koji brinete o automobilu, gorivo i sve ostalo. Može da bude veoma frustrirajuće trkati se i štedeti gorivo od početka trke, ali to neće biti samo na početku, nego će tako biti tokom cele sezone.“

Massa dodaje: „Teško je žaliti se na nešto kada ne znate kako će to biti i zato ćemo da sačekamo i da vidimo. Ali ako stvarno bude tako, neće biti mnogo interesantno.“

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Lotus: Nismo sigurni da mozemo da priustimo Hulkenberga

Za sada Nico Hulkenberg ima prednost u odnosu na Felipea Massu u trci za mesto u Lotusu.

Eric Boullier priznao je novinarima u Japanu da Felipe Massa ostaje u trci za mesto u timu, ali da Lotus čeka odgovore pojedinih investitira kao i Renulta. Za sada nastao je mali zastoj u pregovorima na relaciji Lotus sa grupom ineestitora Infinity.

"Mislim da smo veoma blizu dogovora. Kada ugovori budu bili zakključeni lako ćemo se odlučiti kojeg vozača možemo da izaberemo. To se može desiti sutra ili sledeće nedelje, ali ne želim da dovedem Nica ako tim nema para za njega", kazao je Boullier.
      Sa druge strane prenosi se informacija da su pojedini radnici u Enstonu slali svoje biografije ostalim timovima u potrazi za poslom.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Ecclestone zadovoljan novim ugovorom sa stazom u Brazilu

VN Brazila održavaće se na stazi Interlagos sve do 2020. godine.

U julu gradonacelnik Sao Paula rekao je da ce trka ostati na Interlagosu ako se napravi novi padok.
        Tada je raspisan tender za izgradju novog kompleksa koji je planiran na tri spratova, kao i da bi trebalo da se izvedu male prepravke na stazi.
        Brazilska televizija Globo prenosi da je gradonačelnik Sao Paula Fernando Haddad, potpisao novi ugovor sa Formulom 1 a izgradnja planiranog kompleksa trebalo bi da bude gotova do 2015. godine.
        "Veoma sam zadovoljan što je gradonačelnik Haddad pristo da uradi ovo što smo od njega godinama tražili. Da se ovo nije desilo sigurno bi tražili drugo mesto za održavanje trke", kazao je Ecclestone.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Hamiton najbrzi na prvom treningu u Japanu

Vozač Mercedesa imao je najbolje vreme na prvom slobodnom treningu.

Vremenski uslovi u Japanu bili su odlični za vožnju. Temepratura staze bila je 36, vazduha 27 stepeni dok je vetar duvao jačinom od 22km/h. U timu Caterhama imali smo jednu izmenu, gde se Heikki Kovalainen našao u bolidu Charlesa Pica.

Posle instalacionih krugova i uobičajne pauze, prvi značajniji merenu krug postavio je Pastor Maldonado od 1m36.178s. Već posle pola sata od početka treninga, Jules Bianchi je izleteo sa staze na osmoj krivini i završio u zaštitnoj ogradi. Na polovini sesije vlasnik najbržeg kruga bio je Sergio Perez, koji je postavio vreme od 1m35.450s.
          Mark Webber je odmah po izlasku na stazu postavio novi najbrži krug od 1m35.208s, ali istu stvar je učinio i Felipe Massa, koji je stazu Suzuka obišao za 1m35.126s. Ipak, tada najbrži od svih bio je Nico Rosberg čije je vreme kruga bilo 1m34.495s.
          Na 30 minuta do kraja treninga Lewis Hamilton je izvezao krug od 1m34.157s što je bilo dovoljno da u tom momentu zauzme prvu poziciju. Desetak minuta kasnije Maldonadu je otpao točak, dok je van der Garde završio u ogradi na istom mestu gde je izleteo i Jules Bianchi.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Vettel najbrzi na drugom treningu

Vozači Red Bulla zauzeli su prve dve pozicije na drugom slobodnom treningu.

Na popodnevnom treningu Lewis Hamilton i Fernando Alonso imali su svoje crne momente kada su oboje izleteli van staze ali bez velikih posledica, dok su Kimi Raikkonen, Sergio Perez i Pastor Maldonado oštetili svoje bolide.

Perez je blokirao svoje zadnje pneulatike na Spoon krivini i tom prilikom bolid mu se okrenuo i pri velikoj brzini završio je u ogradi. Slična stvar desila se i Maldonadu i Raikkonenu. Ipak, Finac je završio trening na četvrtoj pozicija iza Nica Rosberga a ispred svog timskog kolege.
            Deseto mesto pripalo je Fernanu Alonsu a ispred njega bili su Daniel Ricciardo, Felipe Massa i Jenson Button.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Maria de Villota mrtva

Španski mediji navode da je Maria de Villota nađena mrtva

Bivši test vozač F1 Maria de Villota pronađena je mrtva u hotelu u Sevilji, tvrde španski mediji.

Hitna pomoć je primila poziv danas u 7h ujutru ali uprkos svi pokušajima da je oživi u tome nije uspela.

33-godišnja Maria je blaga prekretnica u motor sportu, jer je jedna od retkih koja je u njemu učestvovala kao vozač.

Podsetimo se, de Villota je prošle godine u julu imala nesrećni slučaj tokom testa sa Marussijom i kao posledicu toga izgubila je desno oko.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Alonso zadovoljan poenima

Španac je izjavio da je vodeća trojka bila prebrza za Ferrarijeve domete.

Vettelova pobeda na VN Japana nije bila dovoljna za osvajanje nove titule šampiona, jer je Alonso trku završio na četvrtom mestu.

"Čak i da Vettel ne završi sve trke do kraja, onda je meni potrebno da zabeležim sve pobede, što mislim da je teško ostvarljivo. Tačno je da su naši prioriteti preusmereni ka šampionatu konstruktora, tako da sam zadovoljan današnjim bodovnim učinkom. Vodeća trojka je bila prebrza za nas a Kimi je vršio pritisak na mene u samom finišu. Uspeo sam da se oporavim od lošeg starta a imali smo sreće zbog Hamiltonovog odustajanja", kazao je Fernando Alonso.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Button: Napravio sam gresku sa prednjim krilom

Britanac kaže da je odluka da se promeni podešavanje prednjeg krila pre trke dovelo do velikog podupravljanja u prva dva stinta trke.

„Prva dva stinta su bila jako teška zbog velikog podupravljanja. To je bila moja greška jer sam u krugu pri dolasku na grid mislio da imam preveliki ugao na prednjem krilu i tražio sam od ekipe da ga smanji. To je bila pogrešna odluka pošto sam u trci imao dosta blokiranja prednjih točkova i to mi je uništavalo prednje gume. Pred treći stint smo povećali ugao prednjeg krila i balans se povratio i na kraju je bolid bio odličan za vožnju“, rekao je Button.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Gutierrez zadovoljan prvim bodovima

Meksikanac će dugo pamtiti VN Japana.

Gutierrez je u trku krenuo sa 14. mesta, ali je posle prvog kruga uspeo da se probije do 10. pozicije. Na kraju, posle odlične vožnje Meksikanac je kroz cilj prošao kao sedmi i tako uzeo prve bodove u svojoj kraijeri.

"Napokon mogu da osetim veliko zadovoljstvo posle trke. Bilo mi je dosta teško jer sam se jako trudio. U poslednjih nekoliko trka bio sam jako blizu poena, što se na kraju i deslo. Sada trebamo da iskoristimo ovaj momenat, kako mogli da sakupimo još poena na preostalim rundama", kazao je Gutierrez.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Williams: Izvukli smo maksimum iz bolida

Ovo je bila još jedna teška trka za Williams.

"Drago mi je što sam u poslednjem krugu uspeo da povratim poziciju od mog timskog kolege. Na ovoj stazi taktika je veoma važnja a mi smo se dosta mučili sa tempom. Dali smo sve od sebe, izvukli maksimum iz bolida, ali nismo imali šanse da dodjemo do bodova.", kazao je Maldonado.

"Stvari nisu izgledale tako dobro na početku trke, ali sam uspeo da zadržim svoju poziciju. Na kraju drugog i na početku trećeg stinta imao sam problema sa tempom, pa sam zbog toga lako gubio pozicije. Moje gume su popustile u samom finišu pa tako se nisam nadao nekom boljem rezultatu", dodao je Bottas.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Ricciardo: Kazna mi je unistila trku

Ricciardo nije bio srećan zbog kazne koja ga je koštala bodova, dok Vergne nije mogao da se uključi u borbu za plasman među prvih deset.

„Razočaran sam što nisam došao do bodova pošto smo svakako imali bolid za finiš u prvih deset. Krenuli smo sa tvrdim gumama i nadoknadili smo par mesta što je bilo jako bitno zbog strategije. Nakon pit stopa sam prošao Sutila sa spoljne strane u krivini 130R, međutim nakon toga sam izleteo što me je koštalo malo vremena. Sudije su odlučile da sam stekao prednost tim izletanjem i dobio sam kaznu koja mi je upropastila trku“, izjavio je Ricciardo.

„Bolid je danas odlično radio i to je pozitivno. Međutim, pit stopovi nam nisu bili najbolji i koštali su nas vremena. Na početku sam se našao u velikoj gužvi pa je ekipa odlučila da me ranije prabaci na tvrde gume. Taj pit stop nije bio brz i po povratku smo uleteli u novu gužvu, a preticanja je bilo teško izvesti. Razvukli smo poslednja dva stanta u nadi da ćemo moći nešto više da uradimo do kraja, ali na kraju nam takva strategija nije uspela. Pored toga, tempo je bio normalan, i mislim da smo mogli bolje. Nadam se da ćemo u Indiji imati malo više sreće“, rekao je Vergne.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Bez poena za Force Indiju

Za Paula di Restu i Adriana Sutila ovo je bila druga trka za redom gde nisu zabeležili poene.

"Nisam imao dobar start i odmah sam izgubio nekoliko pozicija. Posle prvog pit-stopa ispred mene se našao i Bottas. U drugom stintu promenili smo taktiku i krenuli malo agresivnije što nam je pomoglo da vratimo poziciju od Williamsa. Bolid se bolje ponašao u finišu trke, ali su nas gume izdavale i tako nisam mogao da odbranim poziciju od napada Jensona Buttona", kazao je Paul di Resta.

"Ovo je bio težak vikend za mene, jer sam u trku krenuo sa poslednje pozicije. Znao sam da će biti teško da se nadjem u poenima, ali 14. pozicija i nije tako loša. Tokom trke nisam imao tempo i mučio sam se sa zadnjim krajem bolida", dodao je Adrian Sutil.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Van der Garde: Nisam imao gde da se sklonim

Trka za ovog Holandjanina trajala je samo nekoiko stotina metara zbog sudara sa Julesom Bianchijem.

Vozač Caterhama morao je da odustane od trke zbog incidenta na prvoj krivini.

"Moj start je bio dobar, ali pred ulazak u prvu krivinu našao sam se izmedju oba bolida Marussije i nisam imao gde da odem. Prilikom kontakta sa Bianchijem izgubio sam prednje krilo i odmah sam završio u zidu. Udarac je bio težak, ali sve se završilo dobro. Žao mi je zbog ovoga ali i to je deo sporta", kazao je van der Garde.
                            "I ja sam imao dobar start, ali sam u drugom krugu morao da odslužim kaznu. Od tada sam pokušavao da smanjim zaostatak. Moja meta je bio Max Chilton gde sam na kraju uspeo da trku završim sa 20 sekundi prednosti u odnosu na njega", dodao je Pic.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Marussia: Razocaravajuc zavrsetak vikenda

Ekipa Marussije je ovog vikenda uočila neke pozitivne znake oko performansi svog bolida, ali je očekivani rezultat izostao.

„Ovo je generalno bio pozitivan vikend za mene. Bilo je lepo kvalifikovati se ispred tri glavna konkurenta. Danas sam držao poziciju tokom skoro cele trke i bilo je razočaravajuće kada sam je izgubio par krugova pre kraja. Tvrda guma u poslednjem stintu jednostavno nije funkcionisala i napravio sam grešku zbog koje sam izleteo i izgubio dragoceno vreme. Ipak, bolid je bio mnogo bolji ovog vikenda i u odličnoj smo poziciji za borbu sa Caterhamom“, rekao je Chilton.

„Mislim da mi je bilo suđeno da ne prođem dobro na ovom trkačkom vikendu. Već u prvoj krivini me je Van der Garde udario zbog čega sam izgubio kontrolu i izleteo. Oštećenje na bolidu je bilo veliko i to je bio kraj za mene. Tim je obavio odličan posao ovog vikenda. Verujem da će u indiji biti bolje pošto smo videli neke pozitivne stvari oko performansi ovog vikenda“, izjavio je Bianchi.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Ferrari nece kazniti Massu zbog nepostovanja timske naredbe

Tim iz Maranela neće kazniti Brazilca kome je bilo naredjeno da tokom trke pusti Fernanda Alonsa.

Tokom trke za VN Japana u trenucima kada se Felipe Massa nalazio ispred Fernanda Alonsa, Rob Smedley je preko radija preneo poruku svom vozaču: "Prebaci se na taktiku A. Odmah".

Posle trke Brazilac je kazao da je ova poruka bila timska naredba, ali nije bio voljan da svoju poziciju preda Fernandu Alonsu.
                                "To je bila instrukcija. Ja nikada nisam bio srećan tim instrukcijama", kazao je Massa.
                                On je dodao da je posle trke pričao o tome sa timom, kao i da ga je Alonso pošteno obišao u 20. krugu.
                                Šef tima Stefano Domenicali kazao je da tim neće promeniti pristup prema Massi na poslednje četiri trke.
                                "Na kraju dana, Alonso ga je obišao na stazi. Naravno da Felipe želi da bude brz i ja ga razumem. On je trenutno u potrazi za timom i mi ćemo ga podržavati u tome", kazao je Domenicali.

Comment

Working...
                                X