F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Vozačima Force Indije smetali vremenski uslovi

Oba vozača tima žalila su se na promenljive vremeske uslove.

Sutil se na kvalifikacijama zauzeo deveto mesto ali će zbog kazne koju je dobio Kimi Raikkonen stavrtovati sa osme pozicije. Sa druge strane di Resta je sesiju završio na 15. mestu jer kada je bio u brzom krugu na stazi je počela da pada kiša.

"Šteta je što je kiša počela da pada pred Q3 jer smo imali jak tempo na suvoj stazi. Još nisam siguran oko novih guma jer se bolid kliza u brzim krivinama. Nadam se trci bez kiše jer tada imamo dobar tempo. Cilj nam je da se maksimalno potrudimo i da uz dobru strategiju zabeležimo poene", kazao je Sutil.
    "Frustriran sam jer me je uhvatilo loše vreme. Izgledamo jako ovog vikenda tako da sam dosta očekivao od kvalifikacija. Za sutra treba da ocenimo vremenske uslove. U ovoj situaciji imam dosta novih guma što nam daje mogučnosti da forsiramo", dodao je di Resta.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Ferrari optimistican posle dobrih kvalifikacija

Oba vozača Ferrarija su kvalifikacije završili u prvih tri vozača.

Massa se u prvom startnom redu našao prvi put posle VN Bahrejna 2010. godine.

"Ovo su za mene bile odlične kvalifikacije gde sam iskoristio sve svoje prilike. U Q3 sam montirao nove intermidijat gume koje su mi omogućile brz krug. Zadovoljan sam ovim rezultatom i želim da pohvalim sve u timu. Pokazalo se da je bolid konkurentan u svim uslovima ali mi moramo da nastavimo sa poboljšanjima", kazao je Massa.
      "Zadovoljan sam ovom pozicijom jer je prošlo dosta vremena od kada sam se kvalifikovao u prvih tri vozača. Možda nam je kiša pomogla da se nadjemo ovde ali mi nismo najbrži po suvoj stazi. Ova pozicija nam daje lepu šansu da se borimo za podijum. U Q3 intermidijat gume su trajale samo jedan ili dva kruga ali sve je sipalo dobro na kraju", dodao je Alonso.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Hulkenberg zeli bolji balans

Nemac je najviše primedbi imao na balans bolida.

Nico Hulkenberg startovaće u sutrašnju trku sa 12. mesta.

"Balans bolida nije baš dobar. U Q2 sam na stazu izašao sa medijum gumama jer nismo imali informacije o vremenu jer je radar bio pokvaren. Da samo znali da se kiša približavala mi bismo promenili taktiku. Generalno tempo nije bio loš i nije sve tako strašno što startujemo sa 12. mesta. Sutra moramo da se što bolje spremimo za sve vremenske uslove", kazao je Hulkenberg.
        "Nažalost, nisamo mogli da izvučemo maksimum iz bolida. U Q2 nas je uhvatila kiša ali tim je odličano odradio set-up na trećem treningu. Sada moramo da analiziramo stavri kako bi dobro pripremili trku za sutra", dodoa je Gutierrez.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Lotus razocaran kvalifikacijama

Oba vozača nisu zadovoljna rezultatom na kvalifikacijama.

"Danas nismo bili brzi na intermidijat gumama tako da nisam mogao da poboljšam vreme. Naravno da sam želeo više ali se nadam da ću zabeležiti bolji rezultat u trci. Razočaran sam što sam izgubio tri mesta na gridu. Ne znam kakvo će vreme biti sutra ali za sve će biti isto", kazao je Raikkonen.

Grosjean je jedan od vozača koga su uhvatili loši vremenski uslovi.
          "Mi smo mogli da udjemo u Q3 sa oba vozača ali nam je kiša pokvarila planove. Nisam na vreme montirao prave gume u Q2 pa tako nisam mogao pa zabeležim bolje vreme. Bar sam za sutra sačuvao gume koje želim da na najbolji način iskoritim", dodao je Francuz.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Caterham: Tokom trećeg treninga našli smo dobar pravac

Pic i van der Garde žalili su se na balans bolida.

"Imali smo dosta pozitivan treći trening, pre svega na dužim stintovima. Tokom kvalifikacija imao smo dosta podupravljanja pa zato nisam mogao da se domognem rezultata koji sam želeo. Tokom trećeg treninga našli smo dobar pravac što se tiče trke. Vreme je promenljivo tako videćemo šta će se sutra desiti", kazao je Pic.

"Kvalifikacija nisu išle onako kako smo očekivali. Imao sam dosta preupravljanja na medijum gumama i nisam mogao da ih dovedem na radnu temperaturu, što je škodilo mom tempu. Kada je bolid bio na tvrdim gumama situacija je znatno bila bolja pa tako očekujem dosta od trke", kazao je van der Garde.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Marussija: Jedva cekamo trku

Oba vozača tima su kvalifikacije završila ispred Caterhama.

Julesu Binachiju je falilo samo pola sekunde da se nadje u drugom delu kvalifikacija. Tokom prvog dela on je u jednom trenutku bio na 19. mestu gde je kasnio 0.3s za Valtterijom Bottasom i bio 1.6s ispod najbržeg vremena.

Na kraju Binachi je zauzeo 19. a Chilton 20. mesto.
              "Oduševljen sam današnjim kvalifikacijama gde sam bio samo na posla sekunde od ulaska u Q2. Nije bilo lako jer smo se mučili sa degradacijom guma ali uspeli samo da napravimo čist krug. Sutra očekujemo kišu što može da bude dobro za nas. Sve pohvale timu i jedva čekam trku", kazao je Bianchi.
              "Danas smo imali dobar dan i zadovoljni smo učinkom što se tiče tempa po suvoj stazi. Jules je bio odličan danas i izvukao je maskimum iz bolida. Dobro je što sam odmah iza njega ali sam razočaran mojim krugom. Videćemo što možemo sutra da uradimo", kazao je Chilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Mercedes: U dobroj smo poziciji

Hamilton i Rosberg su kvalifikacije završili u prvih šest vozača.

"Srećan sam četvrtim mestom imajući u obzor uslove na stazi. Bolid nije bio loš po suvoj stazi ali balans je mogao da bude bolji. Naš krug je bio na korišćenim gumama, što nije baš najbolje ali pored toga imali smo dobar tempo. Ovo je druga trka u sezoni i ja se ponovo nalazim u drugom startnom redu. Naš tempo na dužem stintu je dosta dobar tako da se nadam trki bez kiše", izjavio je Hamilton.

"Po kiši imao sam dobar balans i sve je išlo kako treba, što je lepo. Ipak, nisam uspeo da izvučem maksimum iz bolida na kraju Q3 jer su mi se pregrejale gume. Imamo dobar bolid i mislim da smo u dobroj poziciji za sutra", kazao je Rosberg.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Opet ne radi Race Control sistem

Drugu trku zaredom ne radi Race Control sistem

Drugu trku zaredom, ne radi telemetrijski sistem koji povezuje Race Control i automobile na stazi.

U Melbourneu se spekulisalo da je do problema došlo jer je miš pregrizao instalacije, ali izgleda da je problem malo dublji od toga.

To znači da vozači opet neće imati signalizaciju u svojim kokpitima, koja prikazuje crvenu, žutu ili plavu zastavu, u zavisnosti koju informaciju želi da im pruži Race Control, niti će imati informacije o tome da li je smeju ili ne smeju da koriste DRS.

Uticaj tog nedostatka je relativno mali, ali će to dodatno otežati posao timovima i samim vozačima na stazi, pa nema sumnje da će se izvršiti ogroman pritisak na FIA-ine stručnjake da utvrde u čemu je problem i otklone ga.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Lotus zeli novi ugovor sa Raikkonenom

Lopez želi novi ugovor sa Kimijem, ali Kimi kaže:“Sačekajmo malo sa tim“

Vlasnik Lotusa Gerard Lopez želi da nastavi saradnju sa Raikkonenom i nakon ove sezone.

Medjutim,pobednik prve trke 2013. godine, nije želeo ništa da potpisuje još uvek.

„Hajde da sačekamo i vidimo „ izjavio je Finac.

Luksemburžanin, Lopez je izjavio da će uskoro pričati sa Raikkonenom, koji je po mnogima srećniji u Lotusu nego što je ikada bio u svojoj F1 karijeri.

„Mi imamo veoma laku vezu sa Raikkonenom“, izjavio je Lopez za Finski Turun Sanomat.

„U ovom trenutku sve je perfektno, tako da ćemo uskoro pričati o budućnosti“.

„Mislim da nije sve u pregovorima, već ima nečega i u tome kako da nastavimo dalju saradnju“, dodao je Lopez.

Raikkonen je ipak jedan od najskupljih vozača u padoku, u timu koji nema najveći budžet, jer trenutni ugovor ima klauzulu o bonusima za osvojene bodove, pobede, podijume...

Prošle godine je Kimi osvojio milione za svojih 207 bodova koliko je osvojio u sezoni, kao dodatak na njegovu platu.

„Ali ti bodovi su dobri za obe strane – i za vozače i za tim“, insistirao je Lopez.

„Živimo u uzbudljivim vremenima. Čak i pre prve trke smo znali da nam je bolid bolji nego prošlogodišnji , ali nismo znali koliko su ostali timovi napredovali tokom zime“.

„Mi pričamo o gumama, ali Kimijeve performanse u Australiji su bile impresivne“.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Red Bull i Mercedes zele stare gume

Red Bull i Mercedes žele da Pirelli vrati specifikaciju guma iz 2012.

Kako navodi nemački Auto Motor und Sport, dva top tima smatraju da nije fer da nove gume kažnjavaju najbolje autombile na gridu.

Zaista, dok je u prošlosti visoki downforce imao tendeciju da smanji degradagiju guma, očigledno je da se sada javlja suprotan efekat, a Red Bull i Mercedes smatraju da to takodje, predstavlja i bezbedonosni rizik.

Dopisnik Michael Schmidt kaže: „Adrian Newey je napravio direktnu vezu izmedju downforcea i degradacije.“

Sebastian Vettel je to potvrdio: „Što je bolji auto, to si u lošijoj formi.“

Druga zamerka je ta da je Lotus stekao nepoštenu prednost dajući Pirelliju svoj auto iz 2010. godine.

„Očigledno je da su Pirelli gume dizajnirane za ovu vrstu automobila“, rekao je Dr.Helmut Marko: „Današnji Lotus ima isti DNK.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Alonso odusevljen Massom

Alonso oduševljen Massinim tempom

Fernando Alonso veruje da je povratak Massinog trkačkog tempa dobar za ceo tim.

„To je najbolja vest za tim“, rekao je Alonso: „Mi moramo da imamo takmičenje izmedju dva vozača, da delimo informacije, i da poredimo i analiziramo sve podatke koje imamo.“

„Ovo je jedino dobra vest za tim. Mi jedan drugog pritiskamo do samih granica.“

„Ovo nije prvi put da imamo ovako blisko takmičenje izmedju nas. Bilo je veoma tesno i u proteklim godinama, ali nije bilo blizu u smislu rezultata, jer Felipe, ponekad, nije imao sreće, imao je neke incidente i neke mehaničke probleme.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Alonso ocekuje pritisak Raikkonena

"Mislim da pozicije na gridu nisu veoma važne u ovom trenutku"

Brazilac Massa je umalo izgubio mesto za 2013, ali u zadnjim trkama - samom kraju 2012. i sada u Australiji i Maleziji - imao je bolji tempo od timskog 'broja 1' Španca Alonsa.

"Mislim da pozicije (grid) nisu veoma važne u ovom trenutku," rekao je Alonso nakon kvalifikacija u Maleziji koje je završio iza Masse i Sebastiana Vettela.

"U zadnje dve tre smo iza (Masse) na gridu, ali do sada u subotu nije bilo poena."

U Melburnu, Red Bullov Vettel je startovao sa pola ali završio treći, a za Maleziju se veruje da se tim dosta muči sa Pirellijevim gumama.

Lider šampionata, Kimi Raikkonen, kvalifikovao se na sedmo mesto u Sepangu - kao i u Melburnu - ali pomeren je za još tri mesta zbog blokiranja Nica Rosberga.

Alonso je rekao: "Ako imate dobar tempo na trci, kao što mislim da imaju Kimi ili Lotus, mislim da će nas pre ili kasnije stići i pritiskati."

Kada je upitan ko je Lotusov najveći rival za pobedu u nedelju, Eric Boullier je odgovorio: "Ferrari."

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Felipe Massa cini Ferrari jakim

Prema Dr Helmut Marku, Massa je Ferrari učinio rivalom koga se treba plašiti

Brazilac Felipe Massa se mučio još od povratka nakon njegove skoro fatalne nesreće 2009, ali pri kraju prošle sezone, 31-godišnjak je povratio svoju formu.

"Bio je ispred Alonsa na treningu," brazilski komentator Lito Cavalcanti je rekao.

"Ustvari, Felipe je bio brži od Alonsa u zadnje tri trke," dodao je.

Prošle godine, Ferrari je izgubio šampionat konstruktora za 60 poena od Red Bulla.

Red Bullov Marko sada kaže: "Suprotno od prošle godine, Massa je sada na Alonsovom nivou, pa je Ferrari sada jedan od naših najjačih protivnika u šampionatu konstruktora."

"Oni su jaki kao tim," rekao je.

Ferrarijev tehnički direktor, Pat Fry, rekao je za Speed Week: "On (Massa) je nastavio tamo gde je stao 2012."

"Kao tim, mi smo oduševljeni njime, ne samo zbog konstruktorskog plasmana."

Nakon prve trke u Melburnu, tim iz Maranella vodi ispred Lotusa i Red Bulla za 4 i 7 poena.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Vettel se izvinio Webberu

Vettel se izvinio što se, uprkos naredbi iz tima, borio sa timskim kolegom

Webber je bio u vođstvu veći deo trke i nakon finalnog zaustavljanja, izašao ispred Vettela.

Uprkos tome što je Red Bull tražio od svojih vozača da zadrže svoje pozicije, smire motore i čuvaju gume, Vettel je nastavio da napada.

Nakon što je prošao veoma blizu pitwalla tokom borbe za Webberom, Vettel je osigurao svoju prvu pobedu ove godine.

Webber nakon trke nije krio svoje nezadovoljstvo i Vettel se sada izvinio.

"Na kraju sam osetio da imam jak tempo i na novom setu medijum guma sam imao malo više brzine i bila je to tesna borba, ali napravio sam veliku grešku danas," rekao je šampion.

"Trebali smo da ostanemo na svojim pozicijama. Nisam to (naredbu) namerno ignorisao, ali zabrljao sam u toj situaciji."

"Preuzeo sam vođstvo od Marka i sada vidim koliko je uznemiren zbog toga, ali želim da budem iskren i da se držim istine, i izvinim."

"Dosta sam rizikovao da bih ga prošao i trebao sam bolje da se ponašam."

"To njegovim osećanjima ne pomaže mnogo. Izvinjenje Marku, rezultat je tu, ali sve što mogu reći je da nisam to uradio namerno."

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Webber-Tim je naklonjen Vettelu

Iako je imao pobedu u rukama, Webber je morao da je prepusti Vettelu

Webber je izjavio da neće biti nikakvih posledica nakon što je Vettel odbio da posluša tim i ne pretiče Australijanca pred kraj trke.

Nakon poslednjeg pit stopa, Vettel je bio iza Webbera, ali je u poslednjim krugovima odlučio da ga pretekne.

"Kontrolisao sam trku nakon pit stopova i sve je bilo kako treba. Nakon poslednjeg pit stopa, tim mi je poručio da je trka gotova i da predjemo na čuvanje motora,kako bi smo sačuvali za ostatak sezone, i kako bi bez problema došli do kraja trke".

"Želeo sam da nastavim trkanje, ali tim je odlučio tako i to je nešto što je dogovoreno pre svake trke. Ako dodjemo u tu situaciju, u kojoj smo bili ovde u Maleziji, onda treba da sacuvamo gume sto je bolje moguće i dodjemo do kraja trke".

"Pred kraj trke, Vettel je odlučio da ne posluša naredbu tima i doneo svoju odluku da me pretekne. Ali kako je to bio slučaj i pre, i sad će imati punu pdršku tima u tome, i to je jednostavno tako".

Kada je upitan da prokomentariše Webberovu izjavu, Horner je odgovorio:" Ne znam na šta je Mark mislio, ne razumem".

Horner je onda potvrdio da je naredio vozačima da ostanu na svojim pozicijama do kraja trke.

"Za nas je najvažnije da smo pobedili u trci. To smo i uradili. Imamo naša dva vozača na dva najbolja mesta na podijumu. Vozačima smo dali striktne naredbe pred kraj trke".

"Naravno, Mark će biti veoma ljut, ali mi smo preneli poruku preko timskog radija, koju su čuli ne samo vozači nego i svi ostali, tako da su su sigurno čuli šta smo rekli, a onda su vozači preuzeli stvari u svoje ruke".

Vettel je odbio da sebe uvuče u kontraverzu koja se desila pred kraj trke rekavši:"Mislim da je danas bilo veoma toplo, a ukoliko ima nešto za priču to će se desiti unutar tima".

"Sigurno smo obojica uživali u tome. Naravno, ja stojim u sredini tako da uživam u tome malo više od Marka, ali mislim da imamo dosta vremena da pričamo o tome".

Savetnik Red Bulla, Helmut Marko, je rekao da su stvari "malo izmakle kontroli".

"Christan Horner je bio taj koji je rekao da moramo da čuvamo gume. Ali onda... Ne znam kako, ali se Vettel našao veoma blizu Webbera, i počeli su da se trkaju, a u tim trenucima ne možete razgovarati sa vozačima".

"Tim će pričati sa vozačima, jer mi kontrolišemo vozače. Nije kao u Mercedesu gde ima vozač br.1 i vozač br.2. Mi naše vozače tretiramo jednako".

P.S. nadam se da ce sledeci put ignorisati poruke ljudi iz pit wall-a, jer je po meni mnogo bolji od Vettela, bas kao i Alonso, Hamilton, Raikkonen.....

Comment

Working...
                                X