F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Pirelli ce promeniti gume

Ukoliko se svi slože, Pirelli će promeniti ovogodišnje gume

Tokom trkačkog vikenda po padoku Malezije se pričalo da Red Bull, Mercedes i još nekoliko timova pritiskaju Pirelli da promeni ove brzo-degradirajuće gume.

“Postoji naznaka oko promena komponenti”, rekao je Toto Wolff iz Mercedesa: “Najverovatnije, nove gume će se pojaviti u Bahreinu ili nakon toga.”

Medjutim, Pirellijev Paul Hembery kaže da će ovaj dobavljač promeniti gume, ukoliko se timovi jednoglasno slože oko toga.

“Ta, jednoglasnost, definitivno neće biti slučaj”, rekao je Hembery.

“Ako nešto uradimo, i odjednom dva ili tri automobile ne budu konkurentna, ali neka druga postanu brža, onda imamo nov problem.”

“Mi analiziramo situaciju, ali još nismo odlučili.”

“Mnogi timovi žele da promene situaciju u svoju korist. Ako osetimo da nešto treba da promenimo, mi ćemo to učiniti.”

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Williams se vraca na stari izduv

Williams će se možda vratiti na izduvni sistem FW34 bolida

Tehnički direktor Williamsa, kaže da će njegov tim možda biti primoran da se vrati na specifikaciju izduva iz 2012., jer se muče sa svojim bolidom od početka sezone.

„Sve je u razumevanju Coande“, rekao je on: „To je prijanjanje i moramo da nastavimo, i da dobijemo konstantinu platformu od vozača.“

„Uskoro ćemo biti u situaciji da, ako ne uspemo da ga sredimo, da ćemo koristiti sesije petkom za testiranje. Trenutno je naše mišljenje da bi FW34 tip automobila bio mnogo brži. Mislim da se nećemo vraćati na FW34, ali mogli bi da se vratimo na tu konfiguraciju izduvnog sistema, i da ga testiramo petkom na automobilima. Vratićemo se u utorak i onda ćemo kompletno razmisliti i videti da li imamo vremena da to promenimo do Kine.“

Bez obzira na promenu izduvnog sistema, Coughlan smatra da FW35 ima puno potencijala da bude mnogo brži nego što je trenutno.

„Osećamo da on poseduje mnogo više potencijala. Čim imate situaciju gde se izgubi downforce na ulasku u krivinu, vozač se uplaši, i ne iskoristi krivinu dovoljno. Pa čak i kada mu pokažete da ima puno više prijanjana, problem sa podupravljanjem na ulasku u krivinu se pretvara u problem sa predupravljanjem, i tada vozač pokušava da zaštiti zadnje gume. Tako da vozačima dajemo veoma tešku platformu za rad.“

„I dalje verujemo da, u osnovi, imamo automobil koji je sposoban da bude u nižim redovima top deset. Na Sepangu smo bili blizu, ali smo na kraju otpali. Imamo nekoliko velikih stvari koje treba da popravimo, i onda mislim da možemo da izvučemo potencijal. Pitanje je koliko će to dugo trajati.“

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Ecclestone menja Brazil za Rio u 2016.

Bernie Ecclestone priznao da razmatra gašenje trke u Sao Paulou

Pre nekoliko dana smo pisali o tome da je IndyCar vozač Helio Castroneves ponovio glasine o tome da se “Formula 1 može premestiti sa Interlagosa na neku drugu lokaciju u Brazilu.”

“Očigledno je da se sve svodi na to koliko su promoteri spremni da potroše”, rekao je on.

Zaista, Britanski Daily Mail otkriva da se “tata” Formule 1, Bernie Ecclestone, koji nije putovao na prve dve trke sezone ,upravo vratio iz Rio de Janeiroa.

Gradonačelnik ovog grada , navodno, “jako želi” da postanu nova VN Brazila.

“Gradonačelnik mi je rekao da mogu to da urade”, rekao je Bernie: “Ja sam, već duže vreme, nezadovoljan Sao Pauolom. To je super trkačka staza, ali objektima treba velika popravka.”

“Mogli bi smo da budemo u Riu tokom Olimpijske godine (2016.), ali znam koliko je Londonu bilo teško da održi samo Olimpijadu.”

U medjuvremenu, Ecclestone je izrazio interesovanje za proširenje ugovora VN Malezije, ali dodaje da organizatori ove trke moraju “ofarbaju” Sepang.

“Očigledno je da nije isto kao u Singapuru. Možda zato što ne troše novac”, rekao je Ecclestone

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Petrov ne odustaje

Nakon raskida saradnje sa Kosachenko Petrov ne odustaje

Bivši F1 vozač Vitaly Petrov je otkrio da će sada sam voditi svoje poslove, nakon što je raskinuo saradnju sa svojom menadžerkom.

Nedavno se saznalo da se vozačeva menadžerka Oksana Kosachenko pridružila Petrovom bivšem timu Caterhamu kao komercijalni direktor, zadužena za skupljanje novih sponzora.

Petrov, koji je vozio za Renault i Caterham između 2010. i prošle godine, cilja da se vrati u F1 u 2014.

Rekao je za jedan ruski sajt da njegove ambicije ostaju na stazi.

''Kontrolisaću sam svoju budućnost, odlučiću ko će raditi samnom i za koga ću ja raditi sledeće godine,'' rekao je 28-godišnji Rus.

''Biće nekih promena. Ne želim da o tome sada pričam, ali će u bliskoj budućnosti sve biti jasno.''

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Hamilton postao pevac

Zvezda Mercedesa snima pop album

Lewis Hamilton je u poslednjih 12 meseci radio na svom prvom pop albumu, a producent albuma kaže da zvezda Mercedes F1 tima posedjue pravi talenat za muziku.

Hamiltonova devojka, Nicole Scherzinger, vodeća pevačica pop grupe Pussycat Dolls i sudija X-Faktora, pisala je pesme svom momku, zajedno sa pevačom/kompozitorom/producentom Angelom, koji je saradjivao sa zvezdama pop muzike kao što su Rihanna, Dizzee Rascal, Professor Green i Frank Ocean.

Angel je, za The Sun, rekao da su Hamiltonove pesme „van kontrole“ i da se nada da će on odlučiti da ih podeli sa celim svetom.

„On zvuči bolje od nekih pevača. On je pravi pevač. On je kao dah svežeg vazduha. Ima gladak vokal“, rekao je Angel.

„Nadam se da će ih pustiti, jer su ustvari lude. Trenutno samo snima. On je perfekcionista.Ne želi da žuri. Ako ne zvuči dobro, on će ponovo snimati.“

„Veoma je raznoliko. Ima rep, neke masivne pop pesme i soul pesme. Radimo sve vrste žanrova. Do sada smo napisali oko 12 pesama.“

Angel je, takodje, objasnio,kako je došlo do saradnje izmedju njega i poznatog šampiona Formule 1.

„Ja sam se opuštao u restoranu, dok se on nalazio u studiju preko puta. Moj menadžer je dobio mejl u kome mu je pisalo da treba da im se obratimo zbog vokala koji su čuli. Napustili smo restoran i prešli prekoputa, a sutradan samo počeli sa zajedničkim radom.“

Početkom ove godine, Hamilton je kupio „crveni“ avion, kako bi bio u što češćem kontaktu sa Nicole. I pošto je ona muzički sudija, sigurno ima neko mišljenje o albumu svog momka?

„Ona poštuje ono što on radi, podržava ga i pušta ga da radi ono što on hoće. Ona mu se ne meša“, rekao je Angel.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Pirelli ostaje u F1

Izgleda da su timovi rekli „da“, samo se čeka potpis

Pirelli će, najverovatnije, ostati jedini dobavljač guma za Formulu 1 i u narednih tri godine, jer direktor Pirellija, Paul Hembery, tvrdi da je sve spremno za potpisivanje.

Iako još uvek nije potpisan zvaničan ugovor, Hembery kaže da su Bernie Ecclestone i većina timova rekli „da“ za ostanak Pirellija u F1.

„Stvari napreduju, iako neke ugovore treba dovršiti“, rekao je Hembery: „Ovo je jedna od onih situacija gde proces obnavljanja ugovora nije lepo dizajniran.“

„Sa jedne strane, vi ste u Božijim rukama, jer ne znate da li ste uradili pravu stvar ili pogrešnu stvar. Samo se trudimo da uradimo ono što smo uradili i poslednji put.“

Italijanski dobavljač guma je ušao u F1 2011. godine i tada su potpisali trogodišnji ugovor sa Formulom 1. Ugovor je zahtevao i gume koje brže degradiraju, kako bi se „začinio“ sport i povećala gledanost.

Pirelli je, očigledno, postigao taj cilj, ali su bili pod pritiskom nekih timova i nekih fanova koji veruju da je trkanje postalo previše veštačko.

Ali, izgleda da te kritike nisu uticale na njihov ostanak u sportu.

„Mi smo napravili dogovor sa vlasnikom prava, Berniem Ecclestoneom, i nadamo se podršci FIA-e, jer smo sa tehničke strane dokazali da možemo da snabdevamo sport i da budemo konstantni u tome.“

„Što se timova tiče, potrebno nam je samo njihovo odobrenje, i da budem iskren, većina timova je već rekla „da“, tako da to neće biti problem.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Australija ne zeli nocnu trku

Šef australijske staze ne želi noćnu trku u Melbourneu

Pre izvesnog vremena, iz padoka Barcelone, pričalo se da su Lewis Hamilton, Daniel Ricciardo i Christian Horner, savetovali organizatore trke u Melbourneu da instaliraju reflektore pored staze, tako da se trka može voziti i po mraku.

Bernie Ecclestone to traži već godinama, jer prva trka sezone može biti prikazivana u boljem vremenskom periodu za gledaoce u Evropi.

Ali, Andrew Westacott, organizator trke, ne želi takvu trku. „Kako ćemo to odraditi“, rekao je on.

„Mi smo u sred gradskog parka, a da ne pominjemo ogromne troškove postavljanja takvog osvetljenja. I to ne bi bilo samo za stazu, nego preko celog parka.“

„To je nezamislivo“, rekao je on.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Force India i Mercedes nastavili saradnju

I nakon 2014. godine Mercedes će snadbevati Force Indiju motorima

Dogovor je postignut da Mercedes snabdeva Force Indiju ne samo motorima, već i sistemom za povraćaj energije, menjačem i svim dodatnim sistemima koji će biti u pravilniku FIA-e od 2014. godine.

Mercedes je partner sa Force Indijom od 2009. godine, i ovo je trenutno peta godina njihove saradnje. Uspešnost Force Indije tokom godina je rasla, i to je bilo dovoljno za vlasnika tima Vijay Mallyu da nastavi partnerstvo sa Nemačkim proizvodjačem motora i nakon 2014. godine, a pored motora će od Mercedesa uzimati i ERS i Menjač.

Povodom nastavka saradnje, Vijay Mallya je rekao:"Nastavak saradnje sa Mercedesom je jedna od najbitnijih dogovora u našoj istoriji. Sa novim motorima koji će biti u upotrebi od naredne godine, ne mogu zamisliti boljeg partnera za motore i prateće sisteme od Mercedesa. Ugovor nam garantuje dugoročnu saradnju i stabilnost koju smo tražili, i nadamo se da će to biti jedan veliki korak ka prednjem delu gridan u narednim godinama":

Toto Wolff - Izvšni direktor Mercedes AMG:"Ovo je veoma bitan dan, jer smo sklopili prvi dugoročni ugovor o snabdevanju motora i pratečih sistema za nove propise koji nam dolaze naredne godine. Sahara Force Indija je bila naša prva mušterija i prvi tim koji smo mi snabdevali motorima 2009. godine, i mi smo veoma zadovoljni što ćemo tu saradnju nastaviti i nakon 2014. godine. Dugoročni ugovor omogućuje najbolji balans izmedju cene i performansi. Nadamo se da će partnerstvo izmedju Mercedesa i Force Indije potrajatai dugo koliko i nova era u F1".

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Alonso juri top tri mesta

Alonso veruje da će stići u Evropu sa mnogo boljim rezultatom

Iako je svoju 2013. sezonu započeo sa drugim mestom u Australiji, Fernando Alonso je ostao bez ijednog boda na VN Malezije jer je morao da odustane od trke zbog polomnjenog prednjeg krila.

Medjutim, Španac je odlučan u svoj povratak na vrh, dodajući da bi top tri mesta u Kini i Bahreinu bila pravi podsticaj za Ferrari, pred početak Evropskog dela šampionata.

„Ako imamo vikend sa normalnim uslovima, nadajmo se dobrim kavlifikacije i dobrim poenima.“

„Cilj nam je da osvojimo više poena nego prošle godine.“

„U Kini i Bahreinu smo bili deveti i sedmi, prošle godine,tako da ćemo ove godine to relativno lako da popravimo, i ako stignemo u Evropu sa tri podijuma, to će biti dobro za naš moral.“

Alonso je je umanjio rezultat Red Bulla u Maleziji, i tvrdi da nisu u stanju da nastave borbu za šampionat, bez obzira što u oba šampionata vode.

„Ja ne msilim da je Red Bull bio previše impresivan.“

„U Australiji su dominirali na svim sesijama i imali su prilično spektakularan tempo, u Maleziji smo znali da imaju problema sa degradacijom guma, i, u stvari, Mercedes se borio sa njima do samog kraja.“

„Tako da mislim da bi mi bili na podijumu.“

„Prve dve trke su bile veoma nestabilne, i još uvek ne znamo položaje automobila na gridu. Još uvek nismo videli ničiji potencijal u kvalifikacijama, i mi još uvek ne znamo gde se nalazimo.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Nase prijateljstvo ce preziveti

Vettel smatra da će ostati prijatelj sa Kimijem bez obzira na F1 borbu

Sebastian Vettel kaže da njegovo prijateljstvo sa Kimijem Raikkonenom neće propasti, ukoliko se budu borili za titulu 2013.

Njih dvojica gaje najiskrenije prijateljstvo koje postoji u F1, pa čak žive i blizu u Švajcarskoj kako bi se često vidjali na badmintonu.

Ali, njih dvojica se nikada nisu nalazila u borbi za titulu, jer je Kimi napustio F1 na kraju 2009. godine, kada je Vettel započeo svoju seriju osvajanja titula.

Pa, da li će žar borbe za ovogodišnju titulu prekinuti ovo prijateljstvo?

“Mislim da morate da razdvojite ovde dve stvari”, rekao je Vettel: “U svakom slučaju, mi se dobro slažemo, ali to ne znači da svaki slobodan minut u padoku provodimo zajedno.”

Novinar Bilda, Frank Schneider, kaže: “Raikkonen i Vettel su potpuno drugačiji.”

“Raikkonen je tetoviran, puši, pije, dok Vettel živi disciplinovan život bez skandala.”

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Propalo spajanje Marussije i Caterhama

Tokom zime, Marussia i Caterham pregovarali o spajanju

Bernie Ecclestone je sve iznenadio objašnjenjem u kome navodi zbog čega je Marussia jedini tim, koji nema potpisan komercijalni ugovor za 2013.

„Imao sam sve pripremnjeno za njih da potpišu“, rekao je Bernie: „To nije problem. Ali, oni nisu bili srećni i malo je falilo da se spoje sa Caterhamom, tako da sam se pitao šta se to dešava.“

Times tvrdi da su Marussia i Caterham razmatrali spajanje, kako bi „garantovali opstanak u F1“, ali da su pregovori „propali, i da su obe ekipe sada u borbi za deset miliona dolara, koji slede 10-plasiranom timu.“

Šef Marussie, Graeme Lowdon, potvrdio je priču oko spajanja.

„Ja nisam učestvovao u pregovorima, i koliko sam razumeo, spajanje nije odgovaralo našim akcionarima. Tako da se ništa nije desilo“, rekao je Lowdon.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Gillete novi sponzor McLarena

Gillete je još jedno ime koje se spominje kao zamena za Vodafone

Zdrav razum u padoku kaže da će Perezov sponzor Telmex koji je u vlasništvu najbogatijeg čoveka na svetu Carlosa Slima, naslediti trenutnog šampionskog sponzora McLarena Vodafone.

"Malo sam tužan što Telmex nije sa nama, jer tim ima važeći ugovor sa Vodafonom", izjavio je Perez u ponedeljak.

"Voleo bih ponovo da vidim plavu boju na mom bolidu".

Medjutim, Auto Motor und Sport sada dodaje još jedno ime u celu priču.

Magazin piše da bi sledeći McLarenov šampionski sponzor mogao biti Gillete, Američka multinacionalna kompanija koja proizvodi brijače.

Pre, Gillete - koji je vodeći brend na Brazilskom tržištu je bio sponzor Bruna Senne u Williamsu i Lotusu.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Interlagos bi mogao da ostane bez VN

VN Brazila bi mogla da promeni lokaciju

VN Brazila je medju najomiljenijim stazama u kalendaru, ali je takodje i jedna od najlošijih, pa su se nedavno pojavile glasine da bi VN Brazila mogla biti pomerena sa staze Hose Carlos Pace.

"Ekonomska situacija u Brazilu je veoma jaka", izjavio je IndyCar vozač Hellio Castroneves, koji će se trkati na ulicama Brazila u maju ove godine.

"Čuo sam da bi Formula 1 mogla da se preseli sa Interlagosa u južni deo Brazila. Naravno, sve se svodi na to koliko promoteri žele da potroše novca".

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Sauber se prodaje

Sauber se možda prodaje, kako navodi Blick

„Stari trač je isplivao na otvaranju nove sezone“, rekao je novinar Roger Benoit: „Da li je Sauber na prodaju?“

Benoit kaže da je, u prošlosti, Peter Sauber kategorički negirao takve tvrdnje, ali novi šef Saubera, Monisha Kaltenborn, je izjavila: „Glasine su uvek postojale.“

„Ako dodje neko ko nas može ojačati, kako sportski, tako i komercijalno, mi ćemo tada doneti odluku koja će biti u interesu tima.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Vettel nije "veliki"

Coulthard i Villeneuve smatraju da aktuelni svetki šampion nije 'veliki'

Dva bivša vozača su se zapitala da li je trostruki svetski šampion Sebastian Vettel jači od svojih visoko cenjenih rivala.

David Coulthard, na čije je mesto došao Nemac Vettel u Red Bull na kraju 2008., je rekao da je teško reći da li je 25-godišnjak 'veliki' jer ima dominantan bolid dizajniran od strane Adriana Neweya.

''Da li mislim da treba da promeni tim da bi učvrstio svoju tvorevinu? Da, mislim,'' napisao je u Guardianu.

''Seb je veoma dobar vozač, svetski vozač. Ali on nije prevazišao nedaće u smislu da bude sa drugim timom ili da bude sa timskim kolegom koji je već osvojio svetski šampionat.''

''Ako se to desi kao vožnja na čarobnom tepihu, niko od nas ne želi to da vidi. Želimo da vidimo da ljudi prolaze kroz malo nevolja,'' dodao je Coulthard.

Kao i obično mnogo više po tom pitanju je bio otvoren Jacques Villeneuve, šampion iz 1997., koji je kao i Coulthard sada televizijski komentator.

Rekao je nemačkom Auto Bildu da je Vettel: ''Super brz ali pravi greške pod pritiskom.''

''Ako je ispred sve je dobro, ali u suprotnom ne kontroliše dobro svoje nerve.''

''Razlika sa Fernandom Alonsom i Lewis Hamiltonom je u tome da se oni uvek bore, bez obzira na njihovu poziciju i da li je njihov bolid dobar. Uvek daju sve od sebe.''

''Na tom nivou, Vettel me ne impresionira.''

Comment

Working...
                                X