F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Alonso humanitarac

U Torinu je sinoć organizovana fudbalska utakmica koju je as Ferrarija odigrao na visokom nivou.

Na stadionu Juventusa humanitarni meč su odigrali pevači protiv šampiona, a krajnji rezultat je bio 9 : 9.

Fernando Alonso je pokazao da je fizički spreman i u odličnoj formi. As Ferrarija je odigrao svih 90 minuta, a čak je uspeo da se upiše u strelce. Uz njega, tim Ferrarija je predstavljao i bivši vozač Formule 1 Giancarlo Fisichella, dok Massa nije mogao da zaigra zato što se još uvek oporavlja posle povrede vrata u Monaku.

U ovoj humanitarnoj akciji je oboren rekord u visini prikupljenog iznosa koji će biti iskorišćen za finansiranje istraživanja u borbi protiv raka.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Nove Pirellijeve gume neće se koristiti na trci u Kanadi

Pirelli će nove, ojačane pneumatike koristiti samo na slobodnim treninzima na stazi u Montrealu.

Zvaničnici italijanske kompanije potvrdili su odluku da će nove gume, koje su slične po karakteristikama onim iz prošle godine, biti korišćene samo na slobodim treninzima za VN Kanade. Svakom timu biće podeljeno po dva seta novih guma, koje bi trebalo da se koriste u trci tek za VN Velike Britanije.

"Svakom timu podelićemo po dva seta novih guma, kako bi implementirali specifikaciju zadnjih guma za VN Velike Britanije. Želimo da zaustavimo raspadanje guma i mislimo da imamo dobro rešenje za ovaj problem ", glasilo je sopštenje Pirellija.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Vergne zadovoljan svojom voznjom

Vergne-ova odluka da vozi “sigurno” mu je donela dobar plasman.

Jean-Eric Vergne je napravio podvig u subotu u zauzevši 10-mesto u kvalifikacijama. Po njegovim rečima, tada je odlučio da se kloni rizičnih poteza i eventualnih preticanja. To mu je na kraju donelo 8.mesto, što je ujedno njegov najbolji rezultat ove godine.

"Dobro sam startovao i uspeo da zadržim poziciju. Očekivao sam incidente i hteo sam da izbegnem nevolje po svaku cenu. Snašao sam se u periodu dok je bezbednosno vozilo bilo na stazi i dobro odradio restart. Par puta mi se činilo da sam veoma blizu Alonsa i Buttona. Sutil je odradio odličan posao kada ih je pretekao, ali oni su brzo ”zatvorili vrata”, pa nisam mogao i ja da ponovim to isto.
        Incident koji je Perez izazvao mi je pomogao da završim na poziciji br.8, ali to se dešava. Iskreno, trudim se da se ne radujem zbog toga što su se drugima desile loše stvari jer sam i sam bio u takvim situacijama. Mada, pomislio sam da Perez nije bio malerozan, već da je želeo namerno da izazove udes! Ako je neko bio maler, to je Ricciardo jer se Grosjean zabio u njega” završio je Vergne.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Mike O'Driscoll je novi izvrsni direktor Williamsa

Dosadašnji direktor Alex Burns je bio na toj poziciji od 2010.godine

Bivši direktor Jaguara Mike O'Driscoll je postavljen na čelo Williamsa uz izjavu uprave tima da je to čovek koji će voditi ekipu na duže staze. Za svoj rad on će odgovarati upravi i Franku Williamsu.

“Mike je član uprave od 2011.godine. Sa zadovoljstvom moram da istaknem njegovo ogromno svakodnevno angažovanje u ekipi. On poseduje ogromno znanje i iskustvo, a posmatrajući njegov dosadašnji rad sa Claire uverio sam se da je budućnost Williamsa u sigurnim rukama,” zadovoljno je izjavio Fran Williams.

O'Driscoll je dodao:
          “Počastvovan sam jer mi je ukazano veliko poverenje. Nadam se da ću svojim angažovanjem pomoći sir Franku i Claire da ostvare ciljeve koje smo postavili”.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Button: Alonso se bori za titulu

Button veruje da Alonso nije pritiskao na VN Monaca jer se bori za ovogodišnju titulu

„Kažu da se u Monaku izdvajaju top vozači“, kaže Button: „To može da bude slučaj ako se dobro postavite na kvalifikacijama, ali za trku nisam siguran.“

„Mislim da će hrabri uvek biti dobri u Monacu, ali postoji tanka granica izmedju hrabrosti i nečeg drugog.“

„Možete videti da je i Fernando, koga smatraju najboljim vozačem u F1, išao unazad.On je napravio poteze za koje smatra da su korektni, ali su mu oni naštetili. Drugi ljudi su mogli da ga preteknu, jer nije vozio do samih granica.“

„Pretekao sam ga jer sam pokušao da ga prodjem na jednom mestu, ali sam krenuo sa unutrašnje strane na drugom.“

„Fernando se očigledno bori za titulu, a to možete da vidite zbog načina na koji vozi.“

„Možete da vidite razliku izmedju nekoga ko želi da dobro uradi u jednoj trci i nekoga ko razmišlja o svih 19 trka.“

„Fernando je inteligentan vozač, ali to je verovatno naštetilo njegovom rezultatu u Monacu.“

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Williams prelazi na Mercedesove motore

Williams će od sledeće godine koristiti Mercedesove motore.

Tim sa bazom u Gruvu objavio je da će od sledeće godine koristiti Mercedesove V6 agregate, kao i KERS sistem. Ipak, Williams će nastaviti sa proizvodnjom svojih menjača, koje će koristiti sa novim motorima.

"Oduševljen sam što ćemo koristiti Mercedesove motore od sledeće sezone. Oni važi za dobar brend, kao i da su jedan od najboljih dobavljača motora. Takodje, zahvalio bi se Renaultu, na izuzetom radu i saradnji. Sa njima smo pobedili na VN Španiji 2012. godine, što je za nas veliki uspeh", kazao je Sir Frenk Williams.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Trulli se sprema da tuzi Caterham

Italijan se sprema da tuži vlasnika tima Tonya Fernandesa.

Na kraju 2011. godine, Jarno Trulli se odrekao svog mesta u timu, koje je ustupio Vitalyu Petrovu. Ali, Italijan je imao obećanje vlasnika Caterhama da će ga u 2012. potpuno isplatiti.
                Trulli je nedavno dao intervju za Autosprint u kome se navodi da je ljut na Fernandesa zbog neisplaćenog ugovora, jer on u narednoj godini povećao budžet Caterhama i kupo fudbalski klub Queens Park Rangers.
                "Tužiću Fernandesa, jer mu duguje novac. Moja karijera u Formuli 1 završila se zbog mog pristanka da se povučem iz tima, a da će oni ispuniti sve ugovorne obaveze. Do današnjeg dana to se nije desilo", kazao je Trulli.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

McLaren ne očekuje punu podršku od Mercedesa

Tim iz Vokinga ne veruje da će naredne sezone imati punu saradnju sa nemačkim proizvodjačem.

Mercedes i McLaren su svoju saradnju odpočeli 1995. godine i do sada su zabeležili 78 pobeda. McLaren je ranije ovog meseca obavestio javnost da će od 2015. godine preći na Hondine motore, sa kojim je saradjivao od 1988. do 1992. godine.

Sportski direktor McLarena, Sam Michael je izjavio da će McLaren osetiti posledice raskidanja saradnje Mercedesom.
                  "Nema sumnje da kada završavate jednu saradnju, ona nije tako produktivna kao što je bila na samom početku. Naša saradnja je sada na srednjem novu. Ona je bila veoma dugačka, a Merecdes vrlo dobro zna naš način rada kao i naše ljude. Očigledno da kraj ovog partnerstva nije bio veliko iznenadjenje za njih, jer su bili svesni te mogućnosti", kazao je Michael.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

FIA će ispitati i Ferrarijev test guma u Bahreinu

Nakon kontroverze sa Mercedesovim tajnim testiranjem guma, FIA je objavila da će ispitati i Ferrarijev test koji je sproveden na stazi Shakir nakon VN Bahreina.

Red Bull i Ferrari su tokom vikenda u Monaku podneli zvaničnu žalbu kada je otkriveno da je Mercedes sa ovogodišnjim bolidom i trenutnim vozačima testirao Pirellijeve gume u Barseloni nakon VN Španije.

U isto vreme se pojavila glasina da je Ferrari testirao gume u Bahreinu, ali sa dve godine starim bolidom i test vozačem Pedrom de la Rosom.
                    FIA je juče uveče objavila da če pored Mercedesa ispitati i Ferrarijev test.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Adrian Newey se opet trka

I Adrian Newey se trka na Silverstoneu

„Mozak“ Red Bulla, Adrian Newey, takmičiće se u Lamborgini Super Trofeo trci, ove nedelje.

Newey, koji je učestvovao u Le Mans 24 Hours seriji, sada će se naći za volanom Lamborgini Gallarda, koji će deliti sa glavnim urednikom Autosprinta, Albertom Sabbatinijem.

Oni će voziti br. 1 VIP automobil tokom ovog dogadjaja.

Newey je već učestvovao u ovakvoj manifestaciji, prošle godine, kada je, takodje, vozio Gallardo u Silverstoneu.

Prošle godine je trke završio na 11. i 15. mestu.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

CVC optuzen da je "raskomadao F1"

Bob Fernley lansirao optužbe protiv CVC korporacije

Bob Fernley, šef Force India tima, lansirao je neverovatan napad na CVC Capital Partners, privatnu grupaciju koja poseduje F1 da su "raskomadali F1 sport".

Procenjuje se da je CVC grupacija do sada zaradila preko 4 milijarde dolara, i preuzima skoro polovinu celokupnog prihoda komercijalnih prava F1 od 2006. godine.

"CVC je uradio neverovatno traljav posao", izjavio je Fernley za Sundey Times.

"Oni su apsolutno najgora stvar koja se desila F1. Nisu uradili ništa za sport, a sada pokušavaju da sve to prodaju, naravno ponovo nekon nepoznatom investitoru".

Fernleyjevi komentari su dolaze u svetlu izveštaja koji Formulu 1 suočavaju sa masovnim povećanjem tekućih troškova u narednim godinama, a najveći deo se prenosi na timove koji su već finansijski nestabilni.

CVC je odbio da zvanično komentariše ovu optužbu, ali Donald Mackenzie, jedan od osnivača korporacije izjavio je za Press Association da njegovu kompaniju ne treba optuživati za finansijske probeleme Formule 1.

"Ja poštujem Boba i timove srednje klase, kao i timove niže klas, oni imaju težak posao, uvek je tako. Pošten odgovor je da timovi svoje probleme treba da rešavaju sami. Nije stvar u tome koliko mi njima novca damo, već u tome koliko oni novca potroše", izjavio je Donald nakon razgovora sa Fernley-em.

"Što se nas tiče, najbitnija poruka od nas je da mi ne uzimamo novac iz sporta. Mi nismo loši momci. Mi brinemo o ovom sportu".

"Timovi dobijaju 65% od profita, mi dobijamo 35%, i mi ne uzimamo novac iz kompanije, tako da ne govorimo o iznošenju novca iz sporta. To je netačno".

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Kobayashi vraca pare

Kobayashi obećao da refundira donirani novac ukoliko ne nadje mesto u F1

Krajem prošle godine, Kamui Kobayashi je izgubio svoje mesto u Sauberu, najvećim delom zbog nedostatka sponzora. Tada je on otvorio program podrške na internetu, gde su njegovi fanovi mogli da doniraju novac za njegov povratak u F1.

Do sada, kroz tu kampanju, Japanac je sakupio 184 miliona jena (1.2 miliona funti). Ali Kobayashi, koji se trenutno takmiči za Ferrari u WEC seriji, kaže da će taj novac iskoristiti samo za svoju F1 karijeru.

„Lično govoreći, ja želim da se sledeće godine vratim u F1“, rekao je Kamui: „Želim da svima bude jasna jedna stvar koja se tiče te kampanje. Nijedna uplaćena donacija za Kamui Support nije korišćena tokom ove godine, jer je to bilo isključivo za F1 mesto.“

„I ako mi ne bude trebalo za F1 mesto sledeće godine, sav novac ću vratiti onima koji su ga donirali.“

„Tokom VN Monaca, ceo trkački vikend sam proveo sa Scuderia Ferrari timom. U ponedeljak sam imao šansu da vozim F1 automobil na Fioranu kao deo pripreme za spektakl u Moskvi koji se vozi u julu. Takodje ću imati priliku da uskoro testiram i njihov simulator.“

„Uložiću sav svoj napor u posao koji mi je pružen od strane Scuderie Ferrari, nadajući se da ću Vam uskoro dati dobre vesti. Dakle, želim Vam sve najbolje i nastavite da me podržavate.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Mercedes da napusti F1

Mercedes bi mogao da napusti F1 zbog optužbi protiv Bernia Ecclestonea

U toku narednih nedelja, Bernie Ecclestone bi mogao da se nadje pred sudom u Nemačkoj zbog davanja mita u aferi sa Gerhardom Gribkowskim a u vezi prodaje F1.

Christine Hohmann-Dennhardt, koja je odgovorna za integritet i pravne poslove Daimlera, na medijskom dogadjaju u Londonu je izjavila da njena kompanija ima odgovarajuće klauzule u ugovoru sa Formulom 1.

„Mogli bi da se povučemo iz sporta i koristili bi odgovarajuće klauzule ako bi to bilo potrebno“, rekla je ona.

Iako je bankar koji je učestvovao u aferi osudjen na osam i po godina zatvora, još uvek nije poznato da li će Bernie Ecclestone biti optužen.

Medjutim, članica odbora naglašava da nemački pravni sistem prvo mora da odluči, i da oni „moraju da čekaju na tu odluku.“

Ona je takodje istakla da Ecclestone nije Daimlerov ugovorni pratner, već da je samo zaposlen kao glavni izvršni službenik investicione grupe CVC, koja je vlasnik F1, i da postoje spekulacije koje tvrde da će Ecclestone biti primoran da napusti F1 i CVC ukoliko bude optužen.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Povratak Forda?

Ford se sada spominje kao potencijalni kandidat za povratak u Formulu 1

Nemački Speed Week imenovao je Ford kao potencijalnog kandidata za povratak u F1, nakon debija novih V6 motora 2014.

Honda, koja se povukla na kraju 2008, već je najavila svoj povratak sa McLarenom 2015, ali Toyota i BMW su negirali spekulacije da su u iskušenju zbog novih pravila o motorima.

Speed Week međutim, sada pominje Ford.

Ford je kupio tim Sir Jackie Stewarta 1999, promenivši ga u Jaguar Racing, ali povukli su se iz Formule 1 na kraju 2004.

Tim iz Milton Keynesa je nakon toga prodat aktulenim šampionima - Red Bullu.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Lotus miran, Pirelli ne menja gume

Nakon Španije Pirelli je najavio da će od VN Canade promeniti svoje gume, kako bi bileizdržljivije, ali taj predlog nije naišao na odobrenje svih timova.

Pravila nalažu da dobavljač guma može promeniti komponente, samo u slučaju da se svi timovi jednoglasno slože.

Umesto da promene gume za Canadu, Pirelli će timovima na prvi trening doneti resizajnirane komponente kako bi ih testirali na slobodnim treninzima, ali će zbog protivljenja nekoliko timova, za trku, gume ipak biti ne promenjene.

NOve, redizajnirane gume, će umesto čeličnog unutrašnjeg sloja, imati kevlar, i timovi će moći da ih koriste na VN Canade na prvom treningu, a Italijanski proizvodjač se nada da će sa tim gumama krenuti da voze od VN Velike Britanije.

"Nećemo voziti sa gumama koje nismo testirali", izjavio je vlasnik Lotusa Gerard Lopez za Nemački Auto Motor und Sport.

"Takodje, nećemo dozvoliti da gume promene sportstku hijerarhiju - jer to jednostavno ne bi bilo fer".

"Ako odjednom dobijemo tim koji će početi da pobedjuje, a pre je imao problema sa gumama, onda će ljudi kod kuće pored televizora biti veoma razočarani i isključiće TV".

Lopez je takodje rekao da njegov tim ne podržava prmene gume, jer veruje gume nisu ne bezbedne.

"Guma koja izgubi jedan svoj sloj je bezbednija nego guma koja se zapali. Gume su bezbedne i nevidim nikakvu frku oko toga. I dalje se sve vrti oko novca i politike, ali gledaoci i navijači nisu budale".

"Ako odlučimo da se trkamo u kancelarijama, jednog dana nećemo imati nikog da nas gleda".

Lopez je takodje izjavio da bi Pirelli trebao da ima jači stav i da bude ofanzivan, a ne defanzivan.

"U stvari, Pirelli bi trebao da kaže:"Napravili smo dobre gume, gume koje su tražene od nas, i timovi bi trebali da se fokusiraju da naprave bolid koji će biti dobar prema gumama", završio je Lopez.

Comment

Working...
                                X