F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Teska trka za RB

Sebastian Vettel i Mark Webber su današnju trku završili daleko iza vodećih na četvrtoj i petoj poziciji.

„Mislim da možemo biti zadovoljni sa četvrtim mestom. Prva tri bolida su bila prebrza i bolje su čuvali gume od nas tako da moramo da ih uhvatimo na tom polju. Trenutno ne idemo brzinom koju nam bolid dozvoljava, već onom koja je neophodna za održavanje guma u životu. Osvojili smo dosta bodova, mada smo želeli više. Start je bio dobar, pokušali smo da se održimo sa vodećima sa startegijom od tri zaustavljanja, ali smo na kraju morali da obavimo stajanje više“, izjavio je Vettel.

„Mora se priznati da smo se mučili sa tempom. Ferrari i Lotus su bili u potpuno drugoj ligi i bilo je teško boriti se sa njima. Mislim da smo izvukli maksimum iz onoga što imamo, pogotovo što sam dosta pao u poredku nakon prve krivine. Uspeli smo da se povratimo, ali smo sve vreme bili u zaostatku kada su u pitanju potrošnja guma i čista brzina. Ako nemate tempo, onda ne možete imati ni magičnu strategiju. Zadovoljan sam vožnjom i osvojenim bodovima, ali ovo nije rezultat koji smo hteli“, rekao je Webber.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Oba McLarena u bodovima u Spaniji

Jenson Button je izjavio da je finiš oba vozača u bodovima, korak napred za McLaren.

Britanac je imao loš start zbog koga je pao na sedamnaesto mesto, ali se u trci oporavio i na kraju je bio osmi ispred timskog kolege Pereza.

„Krug za zagrevanje je bio jako spor i zbog toga je moj start bio loš. Nisam imao prijanjanje u prvoj krivini i nastao je haos. Imali smo sličan pristup kao u Kini kada smo imali drugačiju strategiju od ljudi oko nas. Osmo mesto potvrđuje da smo napravili dobar izbor. Ne znam da li smo uspeli da popravimo neke stvari na bolidu, ali smo svakako završili ispred nekih ljudi za koje smo očekivali da budu brži od nas. Pozitivno je što smo i Perez i ja osvojili bodove i nadam se da je ovo početak našeg povratka. Prikupili smo dosta korisnih informacija i radićemo na poboljšanju bolida tokom narednih nekoliko trka“, izjavio je Button.
      Njegov timski kolega Sergio Perez je priznao da je očekivao bolji rezultat.
      „Ovo nije bila trka kakvu smo očekivali. Bilo je teško kontrolisati gume. Nismo obavili preterano dobar posao na tom polju i na kraju sam zatražio i četvrti pit stop. Nisam iskoristio pun potencijal bolida i zbog toga nisam zadovoljan, ali mislim da je generalno gledano ovaj vikend bio nešto bolji za nas“, rekao je Perez.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Alonsu pukla guma u trci

Ovoga puta sreća je bila na strani Alonsa

Alonso je sa petog mesta na startu došao na treće posle prvog kruga, a nakon prvog pit stopa došao je na drugu poziciju. Na kraju, Španac je postao jedini vozač koji je pobedio na trci u Barceloni a da je startovao sa treće ili niže pozicije.

Medjutim, prema rečima direktora Pirellija Paula Hembreya, Alonso je imoa veliku sreću jer je prilikom prvog ulaska u boks na promenu guma zapravo probušio svoju gumu.

"Da je nekim slučajem nastavio još jedan krug, bilo bi veoma loše za njega", izjavio je Hembrey za BBC Sport.

Samo je tri vozača u prvih deset završilo trku sa 3 zaustavljanja u boksu. Takodje Hembrey je izjavio da su 4 pit stopa "verovatno previše", i da će se pozabaviti tim problemom za predstojeće trke.

"Naš cilj je da na trci bude dva ili tri pit stopa, ali ovo danas je bilo previše. Mislim da smo ušli u ovu trku preagresivno sa gumama. Promene će biti, verovatno od Silverstona".

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

McLaren se vraca narandzastoj boji?

Martin Whitmarsh je priznao da bi McLarenovi automobili mogli da postanu narandžasti u bliskoj budućnosti

Iako su automobili tima iz Wokinga srebrni od 1997, narandžasta je ustvari McLarenova tradicionalna trkačka boja, koja datira još od Can-Am dana '60-tih.

Ali, nakon 2014, izgleda da će se duga veza McLarena i 'srebrnih strela' Mercedesa - prekinuti.

Whitmarsh je rekao u nedelju u Barceloni, da on ne može da komentariše izveštaje da će se McLaren definitivno udružiti sa Hondom 2015, govoreći da je stvar između tima i postojećeg partnera, Mercedesa, poverljiva.

Međutim, kada je upitan da li će promena sponzora za narednu godinu, zbog odlaska Vodafona, biti prilika da se McLaren vrati narandžastoj boji, Whitmarsh je odgovorio: "Stvarno mi se sviđa ideja."

"Narandžasta je sjajna boja, posebno za McLaren."

"Koristimo je za naš trkački GT i izgleda odlično, i nastavićemo da idemo u tom pravcu."

"F1 je malo drugačija: moderni poslovni model je jedan od glavnih zadataka tima - da promoviše brendove partnera."

"Ali ukoliko budemo imali sreće da nađemo sponzora koji voli narandžasto, možda ćete opet videti tu boju u Formuli 1," dodao je Whitmarsh.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Mercedes favorit za pobedu u Monacu

Na Mercedes se tipuje da će verovatno pobediti na VN Monaca kasnije ovog meseca

Nakon dominantnih kvalifikacija u Španiji, Nico Rosberg i Lewis Hamilton su spektakularno propali kroz grid u trci, jer W04 nemilosrdno žvaće Pirellijeve gume.

Toto Wolff, suvlasnik tima i direktor, rekao je da je ekstremno okretanje sreće u nedelju, njemu i Dieteru Zetscheu izazvalo skoro psihičku bol.

Ali u Monacu može biti drugačije.

"Mislim da Mercedes ima dobre šanse da pobedi u Monte Carlu," rekao je švajcarski komentator i bivši vozač, Marc Surer.

"Ko god startuje sa čela u Kneževini, takođe ima šansu za pobedu."

"A i degradacija zadnjih guma neće biti tako veliki problem tamo."

Kada je upitan da li su Surerova predviđanja na mestu, pobednik iz Barcelone, Fernando Alonso, je rekao: "Da, definitivno."

"Oni su bili na pol poziciji u zadnje tri trke, oni su bili na polu prošle godine sa Michaelom, tako da bi bilo iznenađenje da ne budu na polu u Monacu," rekao je Ferrarijev vozač.

"I teže je obilaziti u Monacu, tako da će možda moći duže da zadrže svoje dobre pozicije."

Lotusov Kimi Raikkonen se takođe slaže: "Mislim da Mercedes, nažalost, biti veoma brz tamo, a nakon toga će biti teško obilaziti."

"Tado da realno možete očekivati - s obzirom šta su uradili prošle godine i šta su uradili ovde - da bi trebalo da budu veoma brzi tamo," dodao je Finac.

Mercedesov Rosberg je rekao: "Veoma smo brzi u kvalifikacijama, tako da ćemo verovatno biti blizu vrha (u Monacu), i nadam se da ću uspeti da zadržim vozić iza sebe."

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Moze li mi neko reci sta se desava?

Mnogima je ostao gorak ukus u ustima nakon zbunjujuće i bolne VN Španije

"Može li mi neko reći šta se dešava?" pitao je Paul di Resta svoj tim tokom trke u Barceloni.

Tom rečenicom, sumirao je trenutnu situaciju u F1: Pirellijeve neviđeno degradirajuće gume zbunjuju čak i vozače u ovom sportu.

Lewis Hamilton, koji se kvalifikovao u prvi red, zvučao je začuđeno, sarkastično i razjareno, kada je informisao svoj Mercedes: "Sada me je Williams obišao."

Samo 24 časa ranije, isti Williams nije uspeo da prođe Q1, dok su mnogi tipovali na pobedu Mercedesa.

"Kada idemo u krug 3 sekunde sporije nego GP2 auto u kvalifikacijama, i samo 6 sekundi brže nego GP3 auto u trci, onda nešto nije u redu," rekao je McLarenov Jenson Button.

Hamilton, kada mu je rečeno da uspori da bi sačuvao svoje gume tokom nedeljne trke, odgovorio je da ne može sporije: "inače ću imati hodajući tempo."

"Do ovoga je sport došao da bi poboljšao preticanja," rekao je reporterima nakon trke. "Na javnosti je da sudi."

Do sada, Pirelli je energično branio svoju kampanju - dolazak u F1 sa zadatkom da začini akciju gumama, koje će vozače primorati na mulitple pit stopove.

Ali, nakon trke u Španiji, moto sport direktor Paul Hembery, najavio je da će Pirelli napraviti izmene.

"Prekasno je za Monaco, ali videćemo da promenimo stvari za Silverstone."

Gerhard Berger, bišvi vozač i suvlasnik tima, je objasnio: "Ne mogu ovako da nastave."

"Na svakih 14 dana, dobiju samo negativnu reklamu. A fanovi više ne znaju šta se dešava."

Ukratko, pritisak raste, podstaknut i Red Bullom i medijima.

"Da li je ovo stvarno Formula 1 šampionat?" rekla je Nicola Pohl iz nemačkog Bilda.

Ona je citirala Christiana Hornera da kaže: "Sada je kao šah."

"I šah nije obavezno sport koji ima mnogo navijača."

Hembery je citiran od strane Auto Motor und Sporta: "U zadnje dve godine, javnost nas je podržavala. Trke su postale mnogo uzbudljivije."

"Ali kritike su došle do nivoa na kom mi više ne možemo biti ravnodušni."

Međutim, ne podržavaju svi veliku promenu. Očigledno, Ferrari i Force India su veoma zadovoljni gumama za 2013, i - naravno - Lotus.

"To je kao u fudbalu," vlasnik Gerard Lopez je rekao. "Ukoliko jedan tim uvek pogađa prečku, diskutuje se o malom povećaju golova."

Još jedan faktor je to što će se tražiti dan testiranja pre Silverstonea, ukoliko Pirelli napravi značajnu promenu u komponenti ili strukturi.

"Nikada im to neće proći," rekao je Beat Zehnder iz Saubera, "jer bi svi timovi morali da se slože."

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Alonso umalo kaznjen zbog zastave

FIA je u nedelju razmatrala da li da kazni Alonsa zbog nošenja španske zastave tokom odlazećeg kruga

Nakon pobede na domaćoj trci u Barceloni, Alonso je stao pored redara, koji je svom španskom sunarodniku i heroju dao crveno-žutu špansku zastavu.

Ferrarijev vozač je na kraju, u 'parc ferme', zastavom prekrio broj '1' na tabli oznake gde treba da se parkira.

Ali zbog kršenja regulativa - primanja objekta pre merenja i tehničke procedure - i Alonso i članovi Ferrari tima su bili pozvani od strane sudija.

Na kraju, FIA-ini zvaničnici su ga pustili bez kazne, uz objašnjenje: "da bi bili konstantni sa prethodnom odlukom donetom pod sličnim okolnosti."

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Ne bi bilo fer promeniti gume

Lotus misli da ne bi bilo fer da Pirelli promeni gume u toku sezone, samo zato jer se neki timovi muče sa njima

Nakon što su mnogi timovi bili primorani na četiri zaustavljanja tokom VN Španije, Pirelli je počeo da razmatra da promeni gume da se stvari ne bi ponavljale u budućnosti.

Takve promene bi mogle naškoditi Lotusu, koji se svojim E21 izgleda savršeno nosi sa visoko degradirajućim gumama.

Kimi Raikkonen je imao strategiju od tri zaustavljanja, završio na drugom mestu i približio se lideru šampionata na četiri boda.

Svestan da postoji pritisak, od strane nekih timova, da Pirelli napravi promene, Lotusov Eric Boullier je priznao da bi one mogle biti negativne po tim iz Enstonea.

"Mislim da, na neki način, to nije fer, ali moraćemo da se nosimo sa tim, kao i uvek. Svi imaju iste gume."

Takođe misli da se na žalbe o gumama gleda iz pogrešnog ugla, i da oseća da se neki rivalski timovi jednostavno ne nose dobro sa situacijom.

"Ljudi imaju pravo da znaju o čemu se radi," rekao je. "Nisu gume u pitanju, već nešto što smo mi uradili, što je omogućilo našem automobilu da čuva gume."

"Isto je za sve. Bilo je manjih promena za Španiju (tvrde gume), da bi se zadovolji timovi koji su se žalili."

"Ali ne mislim da će Pirelli promeniti nešto. Traženo im je da naprave gume koje će trajati 20 krugova i to su uradili. Tako da je to - to."

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Lotus prodao svoje akcije

Tim je prodao svoje akcije u vrednosti od 1.5 miliona dolara.

Kako piše Telegraf, novi vlasnik 2% akcija kompanije Genii je poznati britanski industrijalac, Andrew Ruhan. Gerard Lopez je potvrdio da je Ruhan već duže vreme njegov poslovni partner, koji takodje gaji starts prema trkanju.

Iako je Ruhan vlasnik samo dva posto kompanije, on će biti član upravnog odbora i moćiće da glasa oko nekih važnih pitanja.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Mateschitz nezadovoljan Pirellijevim gumama

Vlasnik Red Bulla nezadovoljan je situacijom oko guma u Formuli 1.

Red Bull je na trci za VN španije imao dosta problema da iskontroliše gume, koje su se dosta brzo trošile.

"Svi znamo šta se desilo na stazi. Ovo više nema veze sa trkanjem. Vozači se samo trude da gume održe što duže u životu. Pravo trkanje izgleda drugačije, jer mi pod ovim uslovima ne možemo da prikažemo maksimum iz vozača i bolida", kazao je Mateschitz.
                      On je dodao da je Pirelli otišao predaleko sa svojom idejom.
                      "Tačno je da svi žele više uzbudjenja na trkama, ali ovo je druga situacija koja se ne slaže sa originalnom namerom", dodao je on.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Pirelli odgovorio na kritike

Italijanski proizvodjač izjavio je da trkanje može da vrati na stari nivo.

Pirelli je pre ulaska u Formulu 1 upitan da li trkanje može da napravi više zanimljivim, jer je u eri Bridgestone trkanje zahtevalo samo jedan pit-stop. Italijani su učinili šta je traženo on njih, mada se danas stvara pitanje da li su u svojoj nameri otišli predaleko?

"Šta više želite? Od nas su tražili da stvorimo trkanje sa dva ili više pit-stopa, odnosno da ponovimo trku iz Kanade 2010. godine. Znam da bi mnogi voleli da napravimo trke sa jednim zaustavljanjem, gde bi pozicije na kvalifikacijama ujedno odredila i razultate trke", kazao je Paul Hembery.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Pirelli potpisuje sa timovima

Pirelli počeo da potpisuje ugovore sa timovima za 2014.

Iako još uvek ne znaju da li će ostati u Formuli 1, Pirelli je, ipak, počeo da potpisivanje ugovora sa F1 timovima za sezonu 2014.

Motorsport-total.com tvrdi da su Ferrari i Red Bull prvi potpisali nove ugovore, a veruje se da je ugovor potpisao i Mercedes.

„Imali smo početne razgovore sa par timova“, rekao je direktor Pirellija, Paul Hembery.

U izveštaju se navodi da Pirelli naplaćuje timovima po 1.2 miliona evra po sezoni, ali neki timovi smatraju da Pirelli treba da smanji cenu, jer već uživaju u sponzorskom izlaganju, kao jedini dobavljači i brendirana marka F1 guma.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

McLaren: Nema timskih naredbi

Perez i Button mogu slobodno da se trkaju

McLaren je, u ponedeljak, jasno stavio do znanja da na VN Španije nije bilo timskih naredjenja koje bi sprečile još jedan sukob na stazi izmedju Jensona Buttona i Sergia Pereza.

Šef tima, Martin Whitmarsh, koji je takodje negirao svoju ostavku na mestu šefa tima u toku ove nedelje, pri kraju trke je rekao Perezu da uspori i da sačuva svoje gume, a nakon trke je izjavio da je to Perezu rečeno samo kako bi uspešno završio trku, i da to nema nikakve veze sa bojazni da će opet napasti Buttona, u završnoj fazi trke.

Par je VN Španije završio na osmom i devetom mestu, tri nedelje nakon njihove epske borbe u Bahreinu.

„Checo je i sam rekao da su njegove gume gotove“, rekao je Whitmarsh: „Ono što mi nismo želeli je da se bori dok ne ostane bez njih. Kako se ispostavilo na kraju, skoro da se to i desilo. To nije bila taktička, već praktična odluka.“

„To je bila fer borba, ali ako nas pitate da li smo mu rekli da odustane i da se ne bori? Ne, uopšte mu to nismo rekli. Mogli smo da vidimo potrošnju guma i bili smo zabrinuti da će do kraja trke ostati bez njih, što je praktično i bilo na kraju.“

Whitmarsh je dodao da su dupli poeni u Španiji došli kao malo dobrih vesti u toku inače teškog vikenda, ali da to još uvek nije dovoljno dobro za McLaren.

„Mi smo borci, i zbog toga ćemo pokušati da dobijemo više pozicija, nego što dobijamo u kvalifikacijama. Mi nismo dovoljno brzi. Moramo više da radimo i to je ono što ćemo da uradimo. Sve u svemu, oba vozača su uradila dobar posao.“

Perez je iskoristio svoj Twitter nalog u ponedeljak da objasni fanovima radio poruku: „.. želim da kažem svima da je radio poruka koju sam dobio bila samo zbog čuvanja guma. Nikada nije bila timska naredba-jedva čekam Monako.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Honda uskoro najavljuje svoj povratak u Formulu 1?

Čelnici Honde bi trebalo uskoro da se oglase povodom povratka u najbrži cirkus.

Sve se više priča da bi Honda u novu eru Formule 1 mogla ponovo da udje sa McLarenom, koji bi posle 2014. godine napustio Mercedes i vratio se japanskom proizvodjaču.

Japanski list "Nikkel" navodi da je dogovor izmedju ovih dveju strana gotov, i da sad ostaje da Honda izda zvanično saopštenje povodom svog povratka i partnerstva sa McLarenom.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Gutierrez: 11. mesto u Španiji je za mene ravno pobedi

Meksikanac je pokazao zavidne performanse na stazi Katalunja.

Mladi vozač Saubera bio je pod velikim pritiskom od starta sezone, jer nije uspeo da zabeleži poene na prve četiri trke. Ali, na VN Španije, Gutierrez je za poslednjim poenom na trci zaostajao samo 3 desetinke. Takodje, on je u jednom trenutku imao prilike da vodi trku.

"Ovo je bio veoma specijalan vikend za mene. Želim da se zahvalim timu jer su imali dosta stpljenja. Ovamo smo došli da zabeležimo poene, ali i 11. mesto nije loše. Za mene, ovaj rezultat je veliki kao pobeda", kazao je Gutierrez.

Comment

Working...
                                X