F1 2014

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Ricciardo: Pobeda nad Vettelom govori dosta o meni

Dok se Mercedesi bore za titulu, drugačija borba se vodi u Red Bullu

Svetski šampion u poslednje četiri godine, Sebastian Vettel je tokom Red Bullove dominacije osvajao sve što se osvojiti može, ali ove godine se bori kako bi bio najbolji u svom timu, nakog odličnog starta Daniela Ricciarda.

Na poslednjoj trci u Canadi, Daniel Ricciardo je osvojio svoju prvu pobedu u F1 i takodje ostvario najbolji rezultat za Red Bull ove sezone.

"Zabavno je", izjavio je uvek nasmejani Ricciardo."Konstantno učim. Ne samo od Seba, nego i od samog sebe. Ogroman je izazov kada za timskog kolegu imate četvorostrukog šampiona sveta, tako da ako uspem da ga pobedim, to onda dovoljno govori o meni", dodao je Australijanac.

Nedavno je objavljeno da Ricciardo ima ugovor i za 2015 godinu, ali sada se priča o tome da Red Bull želi Australijanca sve do kraja 2018 godine u svojim redovima.

Daniel je iozjavio da su prvih 7 trka ove sezone bile "OK" za njega.

"Mislim da čak i Seb uživa. Nekoliko godina je imao Webbera za timskog kolegu, sada ima novi izazov. Mi forsiramo jedan drugog na stazi tokom trke i kvalifikacija, ali takodje se trkamo i sa velikim poštovanjem".

"Ako Red Bull želi da ostanem, ja ću biti više nego zadovoljan da im izadjem u susret. Oni su uradili toliko toga za moju karijeru. Nadam se da ću moći da im to vratim kroz šampionsku titulu", kaže Ricciardo.

"Da to uradim sa Red Bullom, kao što je Seb uradio - startovao kao junior i probijao se kroz niže serije - to bi bilo najveće moguće dostignuće".

I dok mnogi smatraju da je Ricciardo oduvao Vettela ove godine, insajderi su ipak rezervisaniji po tom pitanju.

Mark Webber, dugogodišnji timski kolega Vettela, i sunarodnik Daniela Ricciarda, kaže da nije slučajno što Daniel ima tako dobre rezultate, ali i takodje upozorava da će se Vettel vratiti u staru formu pre ili kasnije.

"U prvih nekoliko meseci Ricciardo je imao odlične rezultate, ali je Seb imao dosta problema sa pouzdanošću. Trebalo bi ih porediti na nivou nekoliko godina da bi dobili jansiju sliku o tome ko je bolji. Ako bi ovogodišnje trke prebacili na vreme, onda bi to delovalo kao pet minuta".

"Mada, Daniel nije mogao više da uradi nego što je postigao do sad", dodao je Webber.

Helmut Marko, savetnik Red Bulla, izjavio je da su Vettel i Ricciardo "na istom nivou".

"Oni su jednaki", izjavio je Marko. "Tako je sa nama od početka - dva jaka vozača koji imaju jedank tretman. Ipak trenutno poredjenje vozača je malo iskrivljeno, najviše zbog tehničkih problema koje ima Sebastian".

Marko je dodao da i pored tehničkih problema, Vettel ima problema sa nalaženjem motivacije.

"Kada ste četvorostruki šampion vaša očekivanja su velika, a kada odete na prvi predsezonski test i vidite da nemate snagu motora, to se teško vari i prihvata".

Vettelu je rečeno da "podigne svoje performanse" a Nemac priznaje da, do sada, odbrana titule nije bila idealna.

"Mnoge stvari su se promenile u odnosu na prethodne godine, a to je za mene imalo negativne posledice. Ja imam veliki problem sa bolidom", izjavio je Vettel.

"Kao vozač, uvek želite da date sve od sebe, a to podrazumeva da pobedite timskog kolegu, ali naš pravi cilj je da stignemo ljude koji su ispred nas u šampionatu", dodao je Vettel.

I dok se Vettel nada čudu, koje bi ga dovelo na isti nivo performansi sa Mercedesima, Ricciardo "jaše" na talasi uspeha koji ga nosi od pobede u Canadi.

"Oduzeti bodove Mercedesu u Canadi je bilo predivno, ali realno, oni su i dalje najjači tim na gridu. Mi smo i dalje zavisni od njihove loše sreće na trkačkom vikendu kako bi se približili njima. Možda ćemo do kraj godine biti bližni njima, a moguće da će šampionat biti odlučen re nego što neko uspe da stigne Mercedesove performanse", dodao je Ricciardo.

"Ove godine borba za titulu je teška, ali ko zna, možda sledeće godine bude zanimljivije za gledaoce, a za nas lakše, možda budemo konkurentniji".

Preuzeto sahttp://f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=37&t=7197

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Massa: Vise ne verujem Perezu

Posle incidenta u Kanadi poverenje je zauvek izgubljeno.

U poslednjem krugu trke za VN Kanade Massa i Perez su u punoj brzini završili u ogradi pored staze. FIA je kaznila Pereza, ali je naknadno objavljeno da se ipak preispituje i Massina krivica. Za brazilskog asa, međutim, dileme nema-po njegovom mišljenju Perez je jedini krivac za incident zbog kojeg su obojica ostala bez bodova.

Na pitanje novinara da li će ubuduće drugačije tretirati Pereza, Massa je odgovorio:
      “Da, naravno. Dobro ću promisliti pre nego što poverujem da neće načiniti neki nepromišljeni potez. Do te trke sam mu verovao. Međutim, ne možete verovati nekome ko stalno pravi probleme i ima tolike kazne. Više mu ne verujem”.

“Kada se u narednim trkama budem našao iza njega, tri puta ću razmisliti pre nego što krenem u preticanje jer stvarno ne mogu da pretpostavim šta je on u stanju da učini”, rekao je vozač Williamsa.

Naravno, takav stil voznje može da utiče na Massin plasman, ali on misli da to neće biti slučaj:
      “Nadam se da ću moći da ga preteknem i da to čekanje neće bitnije uticati na moj plasman. Nisam rekao da neću ići u preticanje, već da ću dobro razmisliti pre nego što krenem”.

Posle Massinih oštrih reči Preez je izjavio da bi bio voljan da sedne i porazgovara sa Brazilcem o svemu što se desilo:
      “Svi znamo da je Felipe dobar momak. On ima svoje mišljenje, a ja svoje. Trebalo bi da sednemo i popričamo o ovome. Možda ćemo to uraditi na sastanku sa ljudima iz FIA-e, kada budemo ponovo analizirali incident. Nadam se da ćemo naći dovoljno dokaza koji će potvrditi da nisam kriv”, rekao je Perez.

Preuzeto sa http://f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=37&t=7201

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Promena restarta od 2015.

Od naredne godine, procedura restarta nakon sigurnosnog automobila će biti ista kao na startu

Nakon diskusije između timova o načinima kako poboljšati šou, jedna ideja se isticila proteklih nedelja, a radi se o tome kako se trke nastavljaju nakon sigurnosnog perioda. Opšta je saglasnost da trenutni leteći restarti, sa liderom koji diktira tempo, ne pružaju dovoljno uzbuđenja.

Izvori su otkrili da je tokom ovonedeljnog sastanka F1 Komisije u Biggin Hillu, predlog da se trenutni format restarta promeni u grid start 2015. – odobren.

Ideja je da se od naredne godine - kada automobilma koji zaostaju bude dozvoljeno da se vrate u svoj krug – automobili ponovo poređaju na gridu nakon završetka SC perioda. Procedura će onda biti ista kao i na početku trke.

Veruje se da će tako biti više prilika za promene pozicija, jer start sa grida pruža više drame nego leteći start.

Promena pravila će morati da bude potvrđena na FIA-inom sastanku u Minhenu naredne nedelje, ali to će sada biti formalnost, pošto ga je F1 Komisija podržala.

Preuzeto sa http://f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=37&t=7202

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Red Bull planira proizvodnju svojih motora?

Izgleda da bi ova kompanija mogla da počne i sa proizvodnjom agregata.

Red Bull Racing već duže vreme svoje pobedničke bolide napaja Renaultovim motorima, ali posle teškog starta u ovoj sezoni izgleda da je austrijski tim sve bliže odluci da krene sa samostalnom proizvodnjom agregata.

"Uskoro ćemo odlučiti da li ima još potencijala u Renaultovom motoru ili ćemo da obzir uzmemo neki novi razvojni put kako bi sustigli Mercedes." kazao je vlasnik tima Dietrich Mateschitz.
          Sa druge strane francuski proizvođač ima velikih razloga za brigu.

"Mi znamo da Red Bull nama postavlja visoke zahteve ali sam siguran da možemo da ispunimo." kazao je šef Renaulta Rob White.
          Od kako je Formula 1 prešla na V6 motore, skoro je nemoguće da bi Ferrari ili Mercedes mogli da daju Red Bullu svoje agregate dok Honda još nije spremna da uslužuje još nekog pored McLarena što znači da bi tim iz Milton Kinsa mogao da u obzir uzme Volkswagen za koga se pominje da može uću u Formulu 1 ili da krene u izgradnju svojih agregata.
          "Ništa nije nemoguće." kazao je Helmut Marko.
          Novinar ovog lista Michael Schmidt navodi da bi u ovom slučaju Red Bull mogao da turbopunjač nabavlja od kompanije APC Panki koja ovaj deo izrađuje za Renault i potiče iz Austrije. Takođe, baza motora biće izrađena od strane AVL koja je takođe locirana u ovoj zemlji, dok je sam Red Bull puno napredovao na polju razvoja baterija gde bi Infiniti implementirao svoju tehnologiju koju razvija kroz Nissan.

Preuzeto sa http://www.f1fanatic.co.uk/wp-content/uploads/2011/03/redbull_infiniti_2011-4.jpg

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

F1 sprema nova resenja za pojacavanje zvuka motora

Nove inovacije za pojačanje zvuka biće testirane posle VN Velike Britanije.

Mercedes je bio prvi tim u Formuli 1 koji je pokušao da sa svojim inovativnim rešenjem pojača zvuk V6 agregata. Pošto je njihov projekat koji je testiran posle VN Španije propao, FIA je takođe nove ideje počela da razvija sa Ferrarijem.

Njihov predlog jeste da se uveća izduvna grana u kome bi se dodali megafonski elementi između turbopunjača i ventila koji je zadužen za izduvne gasove. Testovi koji su već održani u labaritoriji pokazali su obećavajuće razultate, pa je tako FIA dala zeleno svetlo Ferrariju da nastavi sa ovim istraživanjem.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/formula-1-sprema-nova-resenja-za-pojacavanje-zvuka-motora

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Massa na pol poziciji u Austriji

Brazilac će po prvi put od 2008 startovati sa pol pozicije. Iza njega timski kolega Bottas i Rosberg, Hamilton deseti.

Prvi deo kvalifikacija je prošao bez većih uzbuđenja, a nakon osamnaest minuta je najbolje vreme od 1m09.514s imao Hamilton, dok su iza njega bili Daniil Kvyat, koji je vozio na super-mekim gumama i Nico Rosberg. Od kvalifikacija su se prema očekivanjima oprostili vozači Marussije i Caterhama, a njima su se pridružili i vozači Saubera čiji su se problemi sa performansama bolida nastavili i u Austriji.
              Svakako najveće iznenađenje drugog dela kvalifikacija je bilo ispadanje Sebastiana Vettela koji je došao tek do trinaeste pozicije iza Pereza i Buttona kojima je za malo izmakao plasman među prvih deset. Pored njih su se od borbe za pol poziciju oprostili još Maldonado, Vergne i Grosjean.
              Najbrži u drugom delu je bio Rosberg sa vremenom 1m08.974s koje je ujedno bilo i prvo ispod 69 sekundi, a desetinku iza njega su bili Hamilton i Bottas.
              Q3 je prošao u znaku fantastične vožnje vozača Williamsa i velikih problema vozača Mercedesa. Bottas je nakon prvog pokušaja držao pol poziciju ispred Rosberga i Masse, dok je Hamiltonu zbog izletanja sa staze poništeno u tom trenutku četvrto vreme. Drugi pokušaj nije doneo poboljšanje za Bottasa i Rosberga, ali je zato Massa odvezao sjajan krug i došao do prve pol pozicije od 2008. Iza njih su redm bili Alonso, Riccierdo, Magnussen, Hulkenberg, Kvyat, Raikkonen i Hamilton koji je i u svom poslednjem pokušaju napravio grešku zbog čega je ostao bez vremena.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/massa-na-pol-poziciji-u-austriji

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Mercedes zakazao u kvalifikacijama

Lider šampionata Nico Rosberg kaže da su ga žute zastave zbog Hamiltonove greške u poslednjem pokušaju onemogućile da dođe do pol pozicije.

„Definitivno nisam očekivao da oba vozača Williamsa završe ispred mene, ali oni su obavili odličan posao. Meni se kockice nisu poklopile. Lewis se izvrteo ispred mene u poslednjem pokušaju i morao sam da usporim zbog žutih zastava. Mislim da sam svakako mogao da vozim brže. Ipak, treće mesto nije loše i sutra ćemo imati šansu za pobedu“, rekao je Rosberg.

„Ne mogu da objasnim zašto sam napravio grešku. Jednostavno sam se izvrteo. Pritisnuo sam kočnicu i zadnji točkovi su blokirali. Ne znam zašto se to dogodilo i moraću da pregledam podatke. Ipak, sutra je pred nama duga trka. Ovde nema puno krivina, ali ima dosta pravaca, što nama odgovara i verujem da ću moći da napredujem“, izjavio je Hamilton.

Preuzeto sahttp://f1-serbia.com/najnovije/mercedes-zakazao-u-kvalifikacijama

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Prvi 1-2 za Williams u kvalifikacijama jos od ere BMW-a

Felipe Massa je bio veoma emotivan nakon osvajanja prve pol pozicije u bojama Williamsa.

„Presrećan sam zbog svega što se dogodilo danas. Ovo je sjajan momenat i prošlo je jako dugo vremena od moje poslednje pol pozicije. Više puta u karijeri sam bio na prvoj poziciji i evo sada sam se ponovo vratio na vrh. Nadam se da je ovo početak još boljih rezultata za tim. Sve ovo je veoma emotivno za mene, a verujem da je situacija ista i u Williamsu koji je ponovo na samom vrhu“, rekao je Massa.
                  „Jako mi je drago zbog ekipe. Napravili smo velike korake od prošle sezone. Tek je subota, ali već sada je jasno da se sav trud isplatio. Trka je sutra i moramo da se fokusiramo na nju. Biće jako teško zadržati Mercedes, a siguran sam da će i Ferrari i Red Bull biti brzi“, izjavio je Bottas.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/prvi-1-2-za-williams-u-kvalifikacijama-jos-od-ere-bmw-a

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Grosjean: Mogli smo da prodjemo u Q3 jedino da smo sekli stazu

Francuz se nakon eliminacije u Q2 našalio rekavši da je danas jedini način da Lotus prođe među prvih deset bio da se u brzim krugovima seče staza.

„Nije tajna da smo se mučili ovog vikenda. Q1 je bio solidan, ali je situacija bila mnogo problematičnija u Q2 pošto nam se bolid ne ponaša kako treba sa malom količinom goriva. Juče je tempo sa punim rezervoarom bio dobar i nadam se da ćemo to moći da iskoristimo u trci. Biće jako teško preticati pošto smo slabi na pravcima, tako da ćemo se osloniti na strategiju koja bi trebala da nam omogući da napredujemo“, izjavio je Grosjean.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/grosjean-mogli-smo-da-prodemo-u-q3-jedino-da-smo-sekli-stazu

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Button: Grosjeanov Lotus me je kostao boljeg plasmana

Britanac je kvalifikacije završio kao dvanaesti.

„Iskreno, mislim da nisam mogao do prvih deset, ali sam svakako mogao da budem malo bolje plasiran. Bio sam iza Lotusa u svom brzom krugu i on je konstantno pravio greške i na kraju se povukao u stranu. To me je na kraju koštalo malo vremena. Ipak, sa Perezovom kaznom ću napredovati do jedanaestog mesta što nije tako loše pošto možemo da biramo gume. Force India je ranije imala neke dobre strategije i nema razloga zašto i mi ne bi smo probali nešto novo“, rekao je Button.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/button-grosjeanov-lotus-me-je-kostao-boljeg-plasmana

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Najbolji plasman u karijeri u kvalifikacijama za Kvyata

Mladi Rus je bio zadovoljan nakon sto je ostvario najbolji rezultat u karijeri na kvalifikacijama

„Ovo je moj najbolji kvalifikacioni plasman ove sezone i zadovoljan sam sa onime što je tim uradio ovog vikenda. Uspeli smo da poslažemo sve kockice i napravili smo ozbiljan napredak u odnosu na jučerašnje treninge. Šteta je što smo na kraju imali žute zastave pa nismo uspeli da prikažemo pun potencijal bolida. Ipak, sedma pozicija je dobra za start“, rekao je Kvyat.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/najbolji-plasman-u-karijeri-u-kvalifikacijama-za-kvyata

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Hulkenberg se nada pozitivnom rezultatu

Nemac veruje da može do dobrog plasmana i pored toga što mu je najbolji krug iz Q3 poništen zbog napuštanja granica staze.

„Dosta dobro sam se osećao u kvalifikacijama i postepeno sam pojačavao tempo. Šteta je što je moj najbolji krug u Q3 izbrisan, ali kada pritiskate do maksimuma uvek može da dođe do greške. Ipak, šteta nije toliko velika i mislim da sam u dobroj poticiji pred trku. Prošlo je odsta vremena od kako je Formula 1 bila ovde i postoji mnogo pitanja pred trku na koja ne znamo odgovore. Biće interesantno videti kakve će strategije biti i koliko će gume trajati, ali mislim da imamo dobar bolid i možemo da se nadamo solidnoj količini bodova“, izjavio je Hulkenberg.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/hulkenberg-se-nada-pozitivnom-rezultatu

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Raikkonen se namucio sa prvom krivinom

Finac je rekao da ni u jednom pokušaju u kvalifikacijama nije uspeo da pogodi pravu liniju u krivini 1.

„Mnogo sam se mučio sa prvom krivinom i nikako nisam mogao da je savladam. U Q3 sam znao da ću imati tri brza pokušaja, ali jednostavno nisam mogao da je prođem kako treba. U poslednjem pokušaju sam čak i blokirao točkove sa spoljne strane i upropastio sebi priliku za još jedan pokušaj. Brzina nije bila tako loša, ali ja jednostavno tokom celog vikenda nisam uspeo da sastavim čist krug. Dosta sam se mučio sa zagrevanjem guma, ali verujem da će u trci biti bolje“, rekao je Raikkonen.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/raikkonen-se-namucio-sa-prvom-krivinom

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Teske kvalifikacije za Red Bull

Najveće razočarenje za domaće gledaoce priredio je Sebastian Vettel koji nije uspeo da se plasira u završni deo kvalifikacija.

"Danas je bilo veoma teško. Da budem iskren tako nam je tokom celog vikenda, ali sam imao osećaj da mogu da se ubacim među prva pet vozača što mi je i uspelo. Svo ovo vreme smo na pogrešnoj nozi dok su ostali timovi mogli da izvuku maksimum iz svojih bolida. Peto mesto je najbolje što sam mogao da postignem." kazao je Ricciardo.

"Danas nisam imao nikakvih problema, ali jednostavno nismo bili brzi. Daniel je bio brži od mene u petoj i drugoj krivini tokom celog vikenda. Videćemo šta će se dešavati na trci. Sutra očekujemo topliji dan i nadam se da možemo da nadoknadimo ovaj gubitak." dodao je Vette.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/teske-kvalifikacije-za-red-bull

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Alonso posle kvalifikacija zadovoljan novim delovima

Španac je izjavio da je Ferrari napravio napredak sa novim delovima koje je tim doneo za ovu trku.

Fernando Alonso je na kvalifikacijama za VN Austrije zauzeo četvrtu poziciju i tako zabeležio dobar rezultat za svoj tim.

"Definitivno ovo nisu bile normalne kvalifikacije, ali smo uspeli da iskoristimo priliku. Čudno je kada u ovom trenutku imate Hamiltona iza sebe." kazao je Alonso.
                                On je dodao da su novi delovi ovog puta radili kako treba: "Sada je stvar mnogo bolja. Novi delovi koje smo doneli u Kanadi i ovde rade sasvim dobro. U Kanadi nije nam odgovarala konfiguracija staze pa zbog toga nismo imali dobru trku. Za sada sve izgleda pozitivno i ide u pravom smeru, ali pred nama je dugačak put."

Preuzeto sa
                                http://f1-serbia.com/najnovije/alonso-posle-kvalifikacija-zadovoljan-novim-delovima

Comment

Working...
                                X